«Εξατομικευμένη» βιομηχανική παραγωγή, ιατρικές εφαρμογές με αισθητήρες και νέα φθηνά φιλικά στο περιβάλλον υλικά.
Το μέλλον της Βιομηχανίας είναι εδώ.
Μπορεί μια βιομηχανική παραγωγή να είναι εξατομικευμένη έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των πελατών;
Οι σύγχρονες εξελίξεις στην ψηφιακή βιομηχανία επιτρέπουν με νέες μεθόδους εκτύπωσης (inkjet) να προσδιορίζεται το μέγεθος της παρτίδας και να παράγεται συγκεκριμένη ποσότητα προϊόντων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη.
Ο ThomasKolbusch, Αντιπρόεδρος μιας από τις πιο ισχυρές εταιρείες στον τομέα της Ψηφιακής Βιομηχανίας, της Coatema(coatema.de/en/),μιλά για τη βιομηχανία του «αύριο» που στήνεται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην οποία σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και ελληνικές εταιρείες.
«Οι διαδικασίες της Ψηφιακής Βιομηχανίας Industry 4.0 , η τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα δεδομένα (BigData) αλλάζουν ριζικά τον τρόπο παραγωγής προϊόντων εκτυπωμένων ηλεκτρονικών και μειώνουν τα απόβλητα της παραγωγής, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την απόδοσή των προϊόντων», τονίζει μεταξύ άλλων ο ThomasKolbusch, Αντιπρόεδρος της Coatema, μιας μεγάλης εταιρείας στη Γερμανία που κατασκευάζει μηχανήματα και εξοπλισμό για τη σύγχρονη βιομηχανία.
Η συζήτηση γίνεται στο περιθώριο του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Βιομηχανία των Πράσινων Εύκαμπτων Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών. Αναδυόμενες , φιλικές στο περιβάλλον τεχνολογίες με εκατοντάδες εφαρμογές που αλλάζουν την καθημερινότητά μας και δημιουργούν νέα προϊόντα και μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο ThomasKolbusch από τα βασικά μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών και Εκτυπωμένης ΕνέργειαςHOPE-A (www.hope-a.com), θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες στον τομέα της Ψηφιακής Βιομηχανίας.
Όπως ο ίδιος γράφει στη σελίδα του στο LinkedIn
« Ως Αντιπρόεδρος της CoatemaCoatingMachinery, ηγούμαι της ομάδας πωλήσεων και μάρκετινγκ. Πάντα αναζητώ το επόμενο καινοτόμο πράγμα και πώς να χρησιμοποιήσω υπάρχουσες και νέες τεχνολογίες για να το μεταφέρω από το εργαστήριο στο εργοστάσιο κατασκευής».
Γύρω από αυτή λοιπόν την ανάγκη της αναζήτησης της καινοτομίας , αλλά και το μέλλον της ψηφιακής βιομηχανίας στην Ευρώπη, περιστράφηκε η συνομιλία μας
ΕΡ: Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη «επανάσταση» που φέρνει η Ψηφιακή Βιομηχανία στην Ευρώπη;
ΑΠ Η Ψηφιακή Βιομηχανία και ειδικά τα εκτυπωμένα ηλεκτρονικά βασίζονται στην τεχνολογία εκτυπωτή μελάνης (inkjetprinting) και στα λέιζερ ως κύριες συνιστώσες της ψηφιακής τεχνολογίας. Ειδικά η διαδικασία εκτύπωσης κατευθύνει τώρα την βιομηχανία από τη μαζική κλίμακα συσκευών, στην εξατομικευμένη παραγωγή τους. Δηλαδή στην παραγωγή που γίνεται ειδικά για τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Η ψηφιακή βιομηχανία 4.0 , η τεχνητή νοημοσύνη καιτα μεγάλα δεδομένα (biddata) θα αλλάξουν τελείως τη βιομηχανική παραγωγή του κλάδου και τον τρόπο παραγωγής προϊόντων εκτυπωμένων ηλεκτρονικών , ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώσει την βιωσιμότητα της μειώνοντας τα απόβλητα που δημιουργούνται στη διαδικασία παραγωγής και την βελτιώνοντας ταυτόχρονατην απόδοση.
Οι αισθητήρες θα κυριαρχήσουν στις ιατρικές εφαρμογές
ΕΡ: Ποιες είναι οι πιο ελπιδοφόρες εφαρμογές του κλάδου για τα επόμενα χρόνια;
ΑΠ: Οι αισθητήρες θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια στην αγορά. Κυρίως στις ιατρικές εφαρμογές. Θα βρίσκονται μέσα και έξω από τις μηχανές μεταδίδοντας πληροφορίες … Επίσης τα φωτοβολταικά τρίτης γενιάς δημιουργούν ήδη συναρπαστικές λύσεις στις ενεργειακές κυρίως εφαρμογές γιατί είναι εύκολα στην παραγωγή, φθηνά, ευέλικτα και προσφέρουν υψηλή απόδοση.
ΕΡ: Πώς μπορεί να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στον τομέα των νέων τεχνολογιών;
ΑΠ: Πρέπει να ενισχυθούν τα προγράμματα χρηματοδότησης και να δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός τεχνολογικών ομάδων και startup ώστε να φτιάξουμε μέσα στην επόμενη δεκαετία μια κρίσιμη μάζα νέων βιομηχανικών ευρωπαίων παικτών.
ΕΡ: Ποια είναι τα σχέδιά σας για το αμέσως επόμενο διάστημα;
ΑΠ: Οργανώνουμε ένα κέντρο εκπαίδευσης στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε ,τις τεχνολογίες επικαλύψεων (slotdietrainingcenter) και επενδύουμε παράλληλα σε νέο τεχνολογικό εξοπλισμό με μηχανές της Ψηφιακής Βιομηχανίας 4.0 Και φυσικά προσδοκούμε σε περαιτέρω συνεργασία με την Ελληνική εταιρεία OrganicElectronicTechnologies(https://oe-technologies.com/) και τις μοναδικές τεχνολογίες που αναπτύσσει.