Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στα πλαίσια της πολύπλευρης προσπάθεια της για ενδυνάμωση των καταναλωτών και υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, επιδιώκει να βελτιώσει, μεταξύ άλλων, και την ευρύτερη πληροφόρηση που λαμβάνουν οι καταναλωτές και οι συμμετέχοντες στην ενεργειακή αγορά.

 

Επί αυτού, από τη Δευτέρα 24/01/2022 έχει τεθεί σε λειτουργία στην ιστοσελίδα της Αρχής, στην διεύθυνση https://www.rae.gr/map-graph/ ένας Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Στον χάρτη παρουσιάζεται, για τα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη, η μέση ημερήσια τιμή της μεγαβατώρας στην αγορά χονδρικής, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά το τελευταίο κλείσιμο της Αγοράς Επόμενης Ημέρας (Day-Ahead Market – DAM) για την κάθε χώρα.

 

Οι τιμές αυτές, αποτελούν ένδειξη και βάση σύγκρισης, μεταξύ κρατών, του τελικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζει ο μέσος οικιακός καταναλωτής.

 

Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης DAM στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ αποτελεί συνεργασία της ΡΑΕ με την ερευνητική Ομάδα  Smart RUE  του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

 

Μπορείτε να βλέπετε τον χάρτη μέσω της διεύθυνσης https://www.rae.gr/map-graph/ σε υπολογιστή, tablet και κινητό.