fbpx

ENEL GREEN POWER: Ο ιστορικός ποδηλατικός αγώνας «Θυσίας»: ενέργεια με κάθε τρόπο

Είναι η τρίτη φορά που η Enel Green Power φιλοξένησε έναν αγώνα ποδηλασίας κοντά σε ένα από τα ανανεώσιμα έργα της στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που προωθεί τόσο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και την περιοχή.

Η βιώσιμη ανάπτυξη καθοδηγεί το επιχειρηματικό μας μοντέλο και ενσωματώνεται σε όλες τις φάσεις κάθε έργου.

Στην Enel Green Power δημιουργούμε αμοιβαία αξία γύρω από τα έργα μας και ενσωματώνουμε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) στην επιχειρηματική μας στρατηγική. Επενδύουμε σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη της Καλής Υγείας και Ευημερίας (SDG 3) και της Ποιοτικής Εκπαίδευσης (SDG 4). Ο 43ος ιστορικός αγώνας ποδηλασίας «Θύσιας», του οποίου η διαδρομή πέρασε κοντά από το αιολικό πάρκο «Λίθος» 18,9MW, είναι μια ακόμα πρωτοβουλία που ενδυναμώνει τη δέσμευσή μας για αυτούς τους στόχους.

Ο αιολικός αγώνας ποδηλάτου

Ο Αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας που υποστηρίξαμε μαζί με τους διοργανωτές του – τον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών και τις τοπικές αρχές – πραγματοποιήθηκε από τις 28 έως τις 30 Μαΐου στα Καλάβρυτα. Φέτος, η τριήμερη αυτή πρωτοβουλία ξεπέρασε τα στενά όριας ενός αγώνα: ήταν επίσης ένα ιστορικό-πολιτιστικό γεγονός, καθώς το 2021 σηματοδοτεί την επέτειο των 200 ετών της ελληνικής ανεξαρτησίας. Ο αγώνας, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα  του εθνικού πρωταθλήματος, αποτελείται από την ατομική χρονομέτρηση, τη Λίγκα Δρόμου Elite και το «Gran-Fondo Θυσίας». Περισσότεροι από 350 ποδηλάτες ηλικίας 17 έως 66 ετών συμμετείχαν στον αγώνα, συνολικής απόστασης 236 χλμ.

Το «Gran-Fondo Thisias» είναι μια γνωστή ποδηλατική διαδρομή που ξεκινά από την  Πάτρα και καταλήγει στην ιστορική πόλη των Καλαβρύτων, ενώ προσφέρει μια περιπετειώδη εμπειρία με γραφικά τοπία. Με την επίσημη έναρξη της διαδρομής Gran-Fondo Θυσίας, οι εξειδικευμένοι μηχανικοί της Enel Green Power συνάντησαν 45 μαθητές στο τοπικό δημοτικό σχολείο προκειμένου να υλοποιήσουν το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα «Energy on the Go». Ταυτόχρονα, τα παιδιά πήραν μέρος στην εκπαίδευση για «Σωστή Ποδηλατική Συμπεριφορά» που διοργανώσαμε σε συνεργασία με τον Ευθύμιο Τζοβόλο, έναν έμπειρο προπονητή ποδηλάτων από την τοπική κοινωνία που παρουσίασε τους τρόπους για να προστατευόμαστε στον δρόμο, ξεκινώντας με την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου.

“Η συνεργασία με την Enel Green Power είναι ιδιαίτερη για εμάς, καθώς έχουμε κοινούς στόχους. Η EGP παράγει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προστατεύει το περιβάλλον, αποφεύγοντας έτσι τη χρήση άνθρακα.  Ως Ποδηλατικός Όμιλος Πατρών  χρησιμοποιούμε το ποδήλατο ως κύριο μέσο μεταφοράς και προστατεύουμε το περιβάλλον μειώνοντας τη ρύπανση από τα συμβατικά οχήματα.

Διαμαντόπυλος Βασίλειος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και Γενικός Γραμματέας στον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών

Αξία για την τοπική κοινωνία

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν τα έργα μας. Είμαστε μέρος των τοπίων και ένα βασικό στοιχείο στις ζωές των ανθρώπων, στις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Ένας από τους στόχους μας  είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών συμβάλλοντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των περιοχών, προστατεύοντας το περιβάλλον. Χάρη σε αυτήν την αθλητική πρωτοβουλία, δόθηκε περισσότερη δημοσιότητα στην περιοχή και στη φυσική της ομορφιά, ενώ προσέλκυσε και πολλούς επισκέπτες.

Η γνωστή πόλη των Καλαβρύτων προβλήθηκε επίσης και  για τις ιδιαιτερότητες της, ενώ η τοπική κοινωνία ήρθε ακόμα πιο κοντά στα αιολικά μας έργα και έμαθε περισσότερα για την ενέργεια από ανανεώσιμε πηγές. Εκτός από την εκπαίδευση για την προσωπική ασφάλεια στην ποδηλασία, πραγματοποιήσαμε επίσης το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα “Energy on the Go” το οποίο ενημερώνει τα παιδιά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την κυκλική οικονομία και την καινοτομία. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι μέρος του προγράμματος της κοινωνικής εταιρικής μας ευθύνης.Ξεκίνησε το 2014 και κάθε χρόνο έκτοτε λαμβάνει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

Η βιωσιμότητα είναι η κινητήριος δύναμη του επιχειρηματικού μοντέλου και των δραστηριοτήτων της Enel Green Power. Συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι μόνο μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και μέσω της Δημιουργίας Αμοιβαίας Αξίας για το περιβάλλον και για τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές που δραστηριοποιείται η εταιρία. Υποστηρίζοντας τον ποδηλατικό αγώνα «Θυσίας»  αυξήσαμε τη δημοσιότητα της περιοχής, εμπλουτίσαμε την τουριστική ταυτότητα των Καλαβρύτων και προωθήσαμε την πόλη ως έναν ενδιαφέρον προορισμό. Ταυτόχρονα, φέραμε την τοπική κοινωνία πιο κοντά στα αιολικά μας πάρκα και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Χρύσσα Γιαννοπούλου, Sustainability Expert, Enel Green Power Greece

 

Μέσω του μοντέλου «Δημιουργίας Αμοιβαίας Αξίας» εγγυόμαστε προστιθέμενη αξία στην επιχείρησή μας και την ίδια στιγμή δημιουργούμε ακόμα περισσότερη αξία για την κοινωνία και τον πλανήτη. Η επένδυση σε βιώσιμα έργα έχει θετική επίπτωση για την εταιρία σε επίπεδο κοινωνίας, κυβερνήσεων, μετόχων, οικονομικών ιδρυμάτων και εργαζομένων.