fbpx

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ «SEleNe CC» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης «SEleNe CC» εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία εκπροσώπων των Διαχειριστών-Μετόχων του SEleNe CC καθώς και των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών των χωρών-μελών.

Το Περιφερειακό Κέντρο Ενέργειας συστάθηκε τον Μάιο 2020 και την 1η Ιουλίου 2021 εισήλθε σε εμπορική λειτουργία με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους Διαχειριστές των Συστημάτων της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), της Bουλγαρίας (ESO-EAD), της Iταλίας (Terna) και της Ρουμανίας (Transelectrica) με στόχο τον συντονισμό και την αρμονική λειτουργία των Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με το πλαίσιο του Πακέτου Καθαρής Ενέργειας (ΠΚΕ) της ΕΕ, την 1η Ιουλίου 2022 το SEleNe CC θα αναβαθμιστεί σε «Περιφερειακό Κέντρο Συντονισμού» (Regional Coordination Center – RCC) αναλαμβάνοντας αυξημένες αρμοδιότητες και διευρυμένες υπηρεσίες.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Η έναρξη λειτουργίας του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και την περιφερειακή συνεργασία. Αποτελεί σημαντικό βήμα για την εναρμόνιση της περιοχής μας με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά και για τη διατήρηση της σταθερότητας του ηλεκτρικού δικτύου, δεδομένου ότι όλο και περισσότερες ΑΠΕ προστίθενται στο ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα. Η στενή συνεργασία των Διαχειριστών θα επιτρέψει τη μεγιστοποίηση των διακινούμενων ποσοτήτων ενέργειας μεταξύ των χωρών και θα ενισχύσει τη διαφάνεια στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, με την παρακολούθηση των ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας στη νότια Ευρώπη. Ενισχύει, επίσης, τον ρόλο της χώρας ως ενεργειακό σταυροδρόμι και θωρακίζει την επάρκεια του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής».

Ο Πρόεδρος & CEO του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Σήμερα γιορτάζουμε τους καρπούς της στενής συνεργασίας ανάμεσα στους Διαχειριστές των τεσσάρων γειτονικών χωρών. Μετά από πολυετή προσπάθεια επιτύχαμε τον κοινό μας σκοπό, να ιδρύσουμε το έκτο και τελευταίο RSC στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια σε περιφερειακό επίπεδο καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική σε περιβάλλον αυξανόμενης διείσδυσης ΑΠΕ και εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και εξαιτίας της κλιματικής κρίσης που δημιουργεί ακραίες καιρικές συνθήκες προκαλώντας, συχνά, απρόοπτα συμβάντα στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα. Το SEleNe CC προάγει την ενεργειακή σταθερότητα και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των γειτονικών Διαχειριστών και συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς την εναρμόνιση της ευρύτερης περιοχής με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο».

Ο επικεφαλής Πρόεδρος & CEO του ESO-EAD κ. Angelin Tsachev, δήλωσε: «Σήμερα εγκαινιάζουμε επίσημα τη λειτουργία του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου των Διαχειριστών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, SeleNe CC. Τους προηγούμενους μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ και την ανάγκη να διασφαλίσουμε την αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, έγιναν αντιληπτά τα οφέλη του Κέντρου το οποίο εγγυήθηκε την ασφάλεια τροφοδοσίας στην περιοχή. Η στενή συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών-μελών του Κέντρου είναι κρίσιμη για την επιτυχή ζεύξη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και την επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών ρεύματος για όλους τους καταναλωτές. Το SEleNe θα βελτιώσει τη λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, θα καταστήσει δυνατή την συγχρονισμένη διαχείριση των ηλεκτρικών συστημάτων, θα συμβάλλει στη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Διαχειριστών και θα διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια. Εύχομαι επιτυχή και επωφελή λειτουργία για το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου».

Ο Διευθυντής Στρατηγικών Ανάπτυξης Συστήματος και Κατανομής της Terna κ. Francesco Del Pizzo, δήλωσε: «Η Terna είναι ευτυχής που η Ιταλία συμμετέχει στην έναρξη λειτουργίας του SEleNe, το οποίο συγκεντρώνει τις καλύτερες τεχνικές δυνατότητες από τους Διαχειριστές της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας στη ΝΑ Ευρώπη. Αυτή η πλατφόρμα θα είναι κρίσιμη για την αύξηση του ανταγωνισμού ανάμεσα στους παραγωγούς ρεύματος και τη διασφάλιση της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς, μειώνοντας το κόστος ενέργειας. Η ανάπτυξη της ανανεώσιμης παραγωγής και οι αυξημένες διασυνδέσεις κάνουν την περιφερειακή συνεργασία ανάμεσα στους Διαχειριστές πιο σημαντική από ποτέ. Αυτή η συνεργασία μπορεί να εκληφθεί επίσης ως σκαλοπάτι προς έναν ευρύτερο συντονισμό στην περιοχή των Βαλκανίων, που δίνει μία σημαντική ευκαιρία να χτιστεί μία κοινή εικόνα, πέρα από το εθνικό πλαίσιο του κάθε συστήματος μεταφοράς στην περιοχή. To SEleNe αποτελεί κεντρικό δόγμα του Προγράμματος Ανάπτυξης της Terna που προβλέπει επενδύσεις άνω των 18 δισ. ευρώ για την πράσινη μετάβαση και περιλαμβάνει την κατασκευή νέας υποβρύχιας διασύνδεσης με την Ελλάδα, ισχύος 500 MW και μήκους 200 χλμ., που θα επιτρέψει ακόμη μεγαλύτερη ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών».

Ο Διευθυντής Ρυθμιστικών Yποθέσεων της Transelectrica Adrian Suta, δήλωσε: «Ο δρόμος προς μία κοινωνία χωρίς άνθρακα θέτει πρωτοφανείς προκλήσεις που όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να ξεκλειδώσουμε τα τεράστια κοινωνικά οφέλη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Η Ενέργεια βρίσκεται στην καρδιά της αλλαγής. Η περιφερειακή συνεργασία στον κλάδο της Ενέργειας είναι καταλύτης για τους κλιματικούς στόχους στους οποίους η Ευρώπη έχει ισχυρή δέσμευση. Με την ίδρυση του SEleNe CC, ως Περιφερειακού Συντονιστή για την ΝΑ Ευρώπη, η περιοχή είναι τώρα έτοιμη να παρέχει περισσότερα οφέλη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την κοινωνία γενικότερα. Η περιοχή έχει πετύχει ένα πολύ σπουδαίο ορόσημο στον πολύ απαιτητικό δρόμο που βρίσκεται μπροστά και είναι πλέον ένα πιο σημαντικό σημείο αναφοράς στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης».