Η UniCredit, δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία, ανακοίνωσε σημαντική αύξηση κερδών για το πρώτο τρίμηνο του 2025, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς, γεγονός που οδήγησε σε αναβάθμιση των προβλέψεων της για το σύνολο του έτους.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Andrea Orcel, δήλωσε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε εξαγορές μόνο εάν αυτές ενισχύουν περαιτέρω το ισχυρό και αυτόνομο επιχειρηματικό της μοντέλο. Η UniCredit παραμένει στο επίκεντρο των τραπεζικών εξελίξεων στην Ιταλία, έχοντας υποβάλει προσφορά 14 δισ. ευρώ για την Banco BPM και διατηρώντας συμμετοχές 6,7% στην ασφαλιστική Generali και 28% στην Commerzbank. Ωστόσο, οι σχετικές κινήσεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις, είτε λόγω κυβερνητικών περιορισμών στην Ιταλία είτε λόγω αντιδράσεων από τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας.
Η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 2,77 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου–Μαρτίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τη μέση εκτίμηση των αναλυτών (2,36 δισ. ευρώ). Η θετική αυτή πορεία οφείλεται κυρίως στα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες και συναλλαγές, καθώς και στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους.
Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, η UniCredit εκτιμά πλέον ότι τα καθαρά κέρδη του 2025 θα υπερβούν τα 9,3 δισ. ευρώ – σημαντικά υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις. Ο Orcel επιβεβαίωσε τη δέσμευση της τράπεζας για περαιτέρω βελτίωση τόσο των οικονομικών της επιδόσεων όσο και της επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους.

