fbpx

Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ συντονίζει το πρόγραμμα ΝΗΣΟΣ για τα πράσινα νησιά

Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών(ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), που εδρεύει στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, έχει αναλάβει τον συντονισμό του έργου ΝΗΣΟΣ που στοχεύει στην ενερεγαική αυτονομία της Χάλκης, των Αντικυθήρων και του Καστελόριζου.

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του έργου στην Ρόδο ενώ την επομένη ημέρα οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν επισκέφθηκαν την Χάλκη στην οποία και στο πλαίσιο του έργο θα αναπτυχθεί διαδραστικό πάρκο επίδειξης τεχνολογιών ΑΠΕ και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης και ο αντιδήμαρχος Βασίλειος Ρουσσάκης ξενάγησαν την κοινοπραξία στους χώρους τους οποίους πρόκειται να παραχωρήσει ο δήμος Χάλκης για την δημιουργία του Διαδραστικού Πράσινου Πάρκου, καθώς και στον πρωτότυπο σταθμό ΑΠΕ και τον στόλο ηλεκτροκίνητων οχημάτων και φορτιστών που ήδη λειτουργούν στο νησί, που αποτελεί GRECO – Island. Το έργο ΝΗΣΟΣ θα μετατρέψει την Χάλκη, μέσα στην επόμενη τριετία, σε πρότυπο Πράσινου Νησιού σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αναβαθμίζοντας τη ζωή των κατοίκων, τονώνοντας το τουριστικό ενδιαφέρον και προστατεύοντας το οικοσύστημά της.

Το έργο “ΝΗΣΟΣ” συντονίζεται από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), αντιπρόεδρο του ΕΚΕΤΑ και Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο), Δρ. Ευάγγελο Μπεκιάρη, ενώ συμμετέχουν δύο ακόμα ινστιτούτα του ΕΚΕΤΑ (ΙΠΤΗΛ & ΙΔΕΠ), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Στο πλαίσιο του έργου, θα επιδιωχθεί η πλήρης ενεργειακή αυτονομία των νήσων Χάλκης και Αντικυθήρων, με παράλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας στο ακριτικό Καστελόριζο, αλλά και σε άλλα 5 ελληνικά νησιά. Στη συνάντηση της Ρόδου συμμετείχαν ο γγ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, ο αντιδήμαρχος Ρόδου Κων/νος Ταρασλιάς, ο δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης και ο πρόεδρος ΤΕΕ Δωδεκανήσου Γιάννης Γλυνός.

Ευφυή ηλεκτρικά πατίνια, μετακίνηση με ασφάλεια

Στα πλαίσια της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε πιλοτική επίδειξη των ευφυών και ασφαλών ηλεκτροκίνητων πατινιών του έργου (ΠΕΠ-Νοτίου Αιγαίου) ΝΕΜΟ. Σύμφωνα με το ΙΜΕΤ «τα πατίνια αυτά έχουν την δυνατότητα γεωεντοπισμού με ακρίβεια εκατοστών του μέτρου και αυτόματης προσαρμογής της ταχύτητας τους αναλόγως της θέσης τους στο δρόμο (με ταχύτητα 25km/h επί αστικού δρόμου, 15km/h επί ποδηλατόδρομου, 7km/h επί πεζοδρομίου, 0km/h εκτός αστικού ιστού). Παράλληλα διαθέτουν δυνατότητα φόρτισης μέσω ενσωματωμένου φωτοβολταϊκού πάνελ αλλά και αισθητήρες μέτρησης περιβαλλοντικών ρύπων και κλιματικών δεδομένων ενώ κινούνται.

Το ΙΜΕΤ/Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης(ΕΚΕΤΑ), είναι ο κύριος ερευνητικός φορέας στον τομέα των Μεταφορών στην Ελλάδα, κι από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας πανευρωπαϊκά. Υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.