fbpx

Τι συζήτησαν Κ. Μητσοτάκης – Στ. Κασσελάκης στο πρώτο τετ-α-τετ τους

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή.

Μετά το πέρας της συνάντησης το Μαξίμου με ανακοίνωσή του ενημέρωσε για το περιεχόμενό της.

“Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Κασσελάκη για τις θέσεις της χώρας για τις εξελίξεις τη Μέση Ανατολή, για τις συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τις προοπτικές μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, καθώς και για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι πάντα στη διάθεση του κ. Κασσελάκη όπως και των άλλων πολιτικών αρχηγών για την ενημέρωσή τους”, σημειώνεται στη σχετική ενημέρωση.

Ο Πρωθυπουργός νωρίτερα καλωσόρισε τον κ. Κασσελάκη και τον ρώτησε αν έχει προσαρμοστεί για να πάρει την απάντηση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα έχει καταφέρει με τα κομματικά αλλά στη Βουλή, όχι πλήρως.

Επίσης, ο κ. Κασσελάκης έθεσε το ζήτημα των αποδήμων λέγοντας ότι είναι στοίχημα να προσφέρουν με ισονομία και ισοπολιτεία και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ο νέος νόμος.

Πιο ειδικά, ο διάλογός τους είχε ως εξής:

-Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια για την εκλογή σας κυριε Κασσελάκη. Καθίστε. Καθίστε…και καλό μήνα ..Προσαρμοστήκατε στους καινούργιους χώρους;

-Κασσελάκης: Στη Βουλή όχι ακόμα αλλά μια μέρα εύχομαι πλήρως. Αλλά στο κομματικό περιβάλλον σίγουρα. Και στην Ελλάδα. Όπως ξέρετε έχουμε την ευθύνη να φέρουμε τους απόδημους πίσω. Είναι εθνική ευθύνη. Είναι εθνικό στοίχημα, οι απόδημοι να μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα τους.Σε μια χώρα με ισονομία και ισοπολιτεία.

-Μητσοτάκης: Έχουμε κάνει μια καλή αρχή με το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού, να κρατούν επαφή με την πατρίδα, να ψηφίζουν. Τουλάχιστον να έχουμε ένα εθνικό στόχο να υλοποιήσουμε

-Κασσελάκης: Αυτό είναι το δικαίωμα στο εκλέγειν και στο εκλέγεσθαι.Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να έχουμε περιφέρειες στους ομογενείς ώστε να μπορέσουν να εκλέγουν τους εκπροσώπους της δικής τους κοινότητας.

-Μητσοτακης: Ο εκλογικός νόμος ενόψει των εκλογών είναι καθορισμένος και προφανώς του δικαίωμα του εκλέγεσθαι που έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.

Νωρίτερα, το Capital.gr, σε ρεπορτάζ του με τίτλο “Το τετ α τετ Μητσοτάκη-Κασσελάκη στη Βουλή – Τα μηνύματα της πρώτης συνάντησης“, σημείωνε:

“Τον πολιτικό διάδρομο που έχει ως τελικό προορισμό και στόχο την προώθηση μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών δείχνει, εκ νέου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα κυβερνητικά στελέχη.

Η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν και έλαβαν…πράσινο φως πρωτοβουλίες που αποτυπώνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, αποτέλεσε ακόμη μία ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να εκπέμψει το σήμα της συνεχούς παραγωγής έργου στον…καθαρό διάδρομο μέχρι το επόμενο μεγάλο ορόσημο. Αυτό των ευρωεκλογών του 2024. “Όλα τα ζητήματα τα οποία συζητούμε δείχνουν προς το στόχο που έχουμε θέσει εξ αρχής: μεταρρυθμίσεις σε όλες τις δραστηριότητες του κράτους που αντανακλούν και σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας του πολίτη”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού, ο οποίος συναντάται σήμερα το πρωί στο γραφείο του στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, στο πρώτο τετ α τετ μετά τις εσωκομματικές εκλογές στην Κουμουνδούρου για την ανάδειξη του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Κασσελάκη

Ουσιαστικά, το σημερινό “ραντεβού” του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί μία συνάντηση γνωριμίας. Η κυβέρνηση, αμέσως μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έχει εκφράσει τη θέση η χώρα να αποκτήσει επιτέλους μία αξιωματική αντιπολίτευση που θα καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, θα έχει τεκμηριωμένο λόγο και θα πορεύεται στο δρόμο της ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης, μακριά από τις λογικές της τοξικότητας, των fake news και του διχασμού. Κάτι που αναμένεται να επαναλάβει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Η επικοινωνία είναι δευτερεύουσα μπροστά στην ουσία. Και το TikTok είναι καλό, αρκεί να μπορείς να προβάλεις περιεχόμενο στο TikTok. Από εκεί και πέρα, νέος είναι ο κ. Κασσελάκης, θα τον δούμε στην πράξη…Σε κάθε περίπτωση εγώ ένα πράγμα έχω μάθει. Δεν υποτιμώ κανέναν, σέβομαι όλους τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης, δε θα είναι δυστυχώς στη Βουλή άρα δεν μπορούμε να έχουμε απευθείας αντιπαράθεση, είναι προβληματικό αυτό για μία κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά θα κριθεί στην πράξη”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό “Αντέννα”.

Στη συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Κασσελάκη, παράλληλα, αναμένεται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή ζητήματα που σχετίζονται με το εσωτερικό, αλλά και το διεθνές σκηνικό, στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και με το…ωστικό κύμα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς να απειλεί την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. “Ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, η Ελλάδα αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, πάντα με βάση το  Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Διαχωρίζει, ωστόσο, την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό και ήδη, μάλιστα, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Κύπρος, και πάντα υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εξετάζουμε διόδους παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω θαλάσσης. Ενώ, βέβαια, υποστηρίζουμε σταθερά μία οριστική λύση του παλαιστινιακού ζητήματος στη λογική των δύο κρατών. Είμαστε μία χώρα η οποία τιμά τις συμμαχίες της και η οποία συνομιλεί με όλους τους εμπλεκόμενους”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Πέραν του τετ α τετ Μητσοτάκη-Κασσελάκη, τα βλέμματα της κυβέρνησης είναι σήμερα εστιασμένα και στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον πρωθυπουργό να παρεμβαίνει στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο σχετίζεται με το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων των φορέων του δημοσίου τομέα. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει λόγο για μία κίνηση που δίνει οριστική απάντηση στη διαχρονική παθογένεια της ποιότητας των διορισμένων διοικήσεων, με κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν ότι το προωθούμενο σύστημα είναι καινοτόμο και αδιάβλητο, έχει κριτήρια τη γνώση και την εμπειρία και είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε φορέα. “Είναι μία ακόμα σημαντική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους. Είναι μία προσπάθεια την οποία θέλω να ζητήσω από όλες και από όλους να τη στηρίξουμε. Θέλω να σταθώ στη διαρκή αξιολόγηση των επιλογών που θα κάνουμε. Στην αξιολόγηση βάσει στόχων, στα κίνητρα εφόσον επιτυγχάνονται αποτελέσματα, αλλά και στις επιβεβλημένες διαδικασίες αντικατάστασης όταν αυτοί οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται. Είναι μία σημαντική τομή στον τρόπο, με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αξιοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης”, έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός”.