fbpx

Θεσσαλονίκη: Ασφαλή, υψηλής ποιότητας και υγιεινά, τα προϊόντα στο «καλάθι» του «Mediterranean Combo»

Την ψήφο εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων καταναλωτών, διεκδικούν με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση παραγωγοί κηπευτικών και φρούτων, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ασφαλή, υψηλής ποιότητας και υγιεινά τρόφιμα, δεδομένου ότι καλλιεργούνται στη βάση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και υπό αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις, σε ό,τι αφορά τη χρήση φυτοφαρμάκων και όχι μόνο.

Αυτό τονίστηκε σε αποψινή εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη και στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το τριετές (2022-2024) ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά της ΕΕ «MEDITERRANEAN COMBO», μέσω του οποίου προωθούνται τα κηπευτικά (ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές και μελιτζάνες) και τα φρούτα (kaki fruit-λωτός), στις χώρες-στόχους, δηλαδή την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία. Κοινή θέση των συμμετεχόντων στη σημερινή εκδήλωση, αποτέλεσε ότι η καθημερινή κατανάλωση των προαναφερόμενων κηπευτικών και φρούτων, μπορεί να λειτουργήσει άκρως ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, δεδομένων των στοιχείων που εσωκλείουν και δεν εξανεμίζονται στη διάρκεια της καλλιέργειάς τους, λόγω των ορθών πρακτικών που εφαρμόζονται από τους παραγωγούς.

«Μην ψάχνετε μόνο τα βιολογικά», τόνισε απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους καταναλωτές ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας, Γιώργος Χαλκιάς, επισημαίνοντας ότι τα κηπευτικά και φρούτα που καλλιεργούνται στην ΕΕ, παράγονται υπό τις αυστηρότερες προϋποθέσεις που υπάρχουν και οι έλεγχοι για την ασφάλειά τους είναι συνεχείς και σκληροί. Έτσι, «όσα προϊόντα φέρουν τη σήμανση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και την σφραγίδα της ΕΕ, είναι απόλυτα ασφαλή για τον καταναλωτή και την υγεία του», υπογράμμισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Να μην «φοβούνται» να καταναλώσουν οι ίδιοι, αλλά και τα παιδιά τους, ευρωπαϊκά κηπευτικά και φρούτα, κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες και ο ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κηπευτικών δήμου Ιεράπετρας «Ανατολή» – συντονιστής του Mediterranean Combo – Ξενοφών Δουλούμης, λέγοντας χαρακτηριστικά «να ξέρετε ότι οτιδήποτε φτάνει στο πιάτο σας είναι ακριβώς το ίδιο τρόφιμο που καταναλώνουμε εμείς οι ίδιοι και δίνουμε και στα παιδιά μας».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι η ΕΕ κατανοεί πλήρως την ανάγκη ενίσχυσης και προβολής των ευρωπαϊκών προϊόντων, «για αυτό και χρηματοδοτεί προτάσεις σαν αυτή του Mediterranean Combo» και γνωστοποίησε ότι στην Κρήτη παράγονται 330.000 τόνοι κηπευτικά ετησίως, εκ των οποίων οι 230.000 τόνοι/ετησίως εξάγονται. Λέγοντας ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ανατολή» διακινεί το 60% της συνολικής παραγωγής κηπευτικών της Κρήτης, ο κ. Δουλούμης επισήμανε ότι «επιδιώκουμε να είμαστε εξωστρεφείς σε μεγάλο βαθμό, κυρίως από ανάγκη, λόγω καλύτερων τιμών, και όχι κατ’ αναγκαστικά από επιλογή».

Τη θέση του ότι το kaki fruit-λωτός που παράγεται στην Ισπανία τυγχάνει ολοένα και μεγαλύτερης ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά και όχι μόνο, επισήμανε o market manager του ισπανικού Asociación Española del Kaki, «Aekaki», Luis Perea και υπογραμμίζοντας τα πολλαπλά πλεονεκτήματα κατανάλωσής του, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο φρούτο που θέλει ιδιαίτερη καλλιεργητική φροντίδα. Ανέφερε ότι η συνολική παραγωγή στη χώρα έφτασε τους 462 εκατ. τόνους το 2021, αλλά αυτή διαμορφώθηκε σε 174 εκατ. τόνους το 2022, λόγω καιρικών συνθηκών.

«Τα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης είναι πάνω από τα βιολογικά σε ό,τι αφορά τη διατροφική τους αξία», ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Marketing στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, Σπύρος Μάμαλης, μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΓΕΩΤΕΕ, εξηγώντας ότι «αυτό συμβαίνει γιατί τα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης διατηρούν τα στοιχεία τους και δεν εξανεμίζονται όπως γίνεται πολλές φορές στη βιολογική καλλιέργειά τους». Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι κηπευτικά και φρούτα του Mediterranean Combo ενώ φαινομενικά δεν φαίνεται να συνδέονται, ωστόσο, όπως είπε «όλα ανήκουν στη μεσογειακή διατροφή, και τα πέντε είναι superfoods, είναι όλα τους υγιεινά και προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης».

Το «MEDITERRANEAN COMBO» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 1144/2024 (Δράσεις ενημέρωσης και προώθησης σχετικά με τα αγροτικά προϊόντα στην εσωτερική αγορά) και δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Κηπευτικών Δήμου Ιεράπετρας «Ανατολή», Συντονιστής, Οπωροκηπευτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου, Παραγωγής και Εμπορίας Πρώιμων Κηπευτικών Ιεράπετρας «ΝΟΤΟΣ», Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας, Εμπορίας Κηπευτικών «Ψαρής» και Παραγωγής και Εμπορίας Πρώιμων Κηπευτικών Ιεράπετρας «Κάμιρος», την Ομάδα Παραγωγών «ΤΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ» – Κομπογεννητάκης & ΣΙΑ Ο.Ε, από την Ελλάδα και την Asociación Española del Kaki, από την Ισπανία.

Η καμπάνια αναπτύσσεται σε τρεις κατευθύνσεις επικοινωνίας, τους καταναλωτές, τους διαμορφωτές κοινής γνώμης και τους αγοραστές, προωθώντας τα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα με τους εξής στόχους: αύξηση της αξίας των πωλήσεων/εξαγωγών των υπό-προώθηση προϊόντων στις χώρες-στόχους και ενίσχυση της ευαισθητοποίησης παρέχοντας γνώσεις σχετικά με τα πλεονεκτήματα των ευρωπαϊκών υπό προώθηση προϊόντων (ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές και μελιτζάνες και τον λωτό).

Επισημαίνεται ότι ευρωπαϊκή σύσταση αποτελεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα (αναφορά FBDG – Διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές με βάση τα τρόφιμα) ως εξής:καταναλώστε 4 μερίδες (150-200 g ανά μερίδα, ωμά ή μαγειρεμένα) λαχανικά και 3 μερίδες (120-200 g ανά μερίδα) φρούτων καθημερινά, συμπεριλάβετε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, προτιμήστε εποχιακά προϊόντα και φρέσκα ολόκληρα φρούτα.