fbpx

Τέσσερις στην αφετηρία για τρία αρδευτικά έργα ΣΔΙΤ

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι κοινοπραξίες THALIS – ΑΒΑΞ – ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ -ΙΝΤΡΑΚΑΤ περνούν στη β’ φάση των διαγωνισμών για τα τρία τελευταία αρδευτικά έργα μέσω ΣΔΙΤ της πρώτης δέσμης του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», με κάλυψη της δημόσιας συμμετοχής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πρόκειται για τα έργα «Αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας Ν. Λάρισας – Ορφανών Ν. Καρδίτσας», εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 132,92 εκατ. ευρώ, «Μεταφοράς νερού από ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης», εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 210,2 εκατομμύρια ευρώ, και «Αγωγοί μεταφοράς, δίκτυο άρδευσης και συνοδά έργα στην Π.Ε Πέλλας (Αλμωπαίος)», εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 154,1 εκατ. ευρώ (οι τιμές με ΦΠΑ).

Η αρμόδια επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, του υφυπουργού, Διονύση Σταμενίτη, και του αρμόδιου γενικού γραμματέα, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ολοκλήρωσε τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η Β1 φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Κατά τη φάση αυτήν οι εταιρείες-κοινοπραξίες θα έχουν τη δυνατότητα να σχολιάσουν τις βασικές παραμέτρους σχεδιασμού των έργων και, παράλληλα, να καταθέσουν προτάσεις, μελέτες και λύσεις για την οριστικοποίηση του βασικού σχεδιασμού των έργων, καθώς και για τη νομική και χρηματοοικονομική οργάνωσή τους. Παράλληλα, θα γίνουν και επιτόπιες επισκέψεις.

Το ίδιο ισχύει και για το δίδυμο αρδευτικό έργο μέσω ΣΔΙΤ της Κρήτης «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων νομού Λασιθίου και λοιπά συνοδά έργα – Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου και βασικά έργα αξιοποίησης αρδευτικού νερού», εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 76,75 εκατ. ευρώ, στη Β1 φάση του οποίου έχουν περάσει οι εταιρείες ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και οι κοινοπραξίες THALIS – ΑΒΑΞ – ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.

Οδικός χάρτης για τα αρδευτικά δίκτυα Ταυρωπού

Εν τω μεταξύ, τον οδικό χάρτη για την τελευταία φάση του διαγωνισμού σχετικά με το πρώτο αρδευτικό έργο μέσω ΣΔΙΤ του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων Ταυρωπού, εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 159,65 εκατομμυρίων ευρώ, πρόκειται να παρουσιάσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή του έργου μεθαύριο, Πέμπτη, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στη Θεσσαλία, που ξεκινά σήμερα, Τρίτη.

Οι διαδικασίες για το αρδευτικό Ταυρωπού, καθώς και το φράγμα Μιναγιώτικο στην Πύλο, εκτιμώμενης αξίας σύμβασης 145,08 εκατ. ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί και επίκειται να ανακοινωθεί η προθεσμία που θα δοθεί στις τρεις κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΧΡ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – INTRAKAT – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΑΒΑΞ για να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.

Στόχος του υπουργείου είναι έως το τέλος του 2023 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες, ώστε να υπογραφούν οι συμβάσεις 25ετούς διάρκειας με τους αναδόχους και να συσταθούν οι ιδιωτικοί φορείς σύμπραξης, που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τα έργα στο πλαίσιο των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο καλύπτει το 30% του κατασκευαστικού κόστους των έργων.

Το μήνυμα Ελ. Αυγενάκη από τη Θεσσαλία

Τα έργα υποδομής στην άρδευση πρόκειται να αποτελέσουν ένα από τα βασικά θέματα που θα αναδείξει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την περιοδεία του στη Θεσσαλία, η οποία είναι αφενός νευραλγικής σημασίας στην παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων κι αφετέρου η κατ’ εξοχήν ελλειμματική περιφέρεια σε υδάτινους πόρους.

Ο Λ. Αυγενάκης πρόκειται να επαναβεβαιώσει τη στρατηγική προτεραιότητα που δίνει το υπουργείο στα αρδευτικά και να παρουσιάσει αναλυτικά τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και δρομολογούνται στη Θεσσαλία, τόσο μέσω του σύγχρονου χρηματοδοτικού εργαλείου των ΣΔΙΤ, όσο και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Μέσω των συγκεκριμένων έργων στοχεύουμε στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, στη διευκόλυνση και στη μείωση του κόστους της παραγωγής και φυσικά στην εξασφάλιση μεγαλύτερου εισοδήματος για τους αγρότες μας και προϊόντα σε πιο προσιτές τιμές για τους καταναλωτές», αναμένεται να τονίσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, διαβεβαιώνοντας πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με στοχευμένα μέτρα και προγράμματα, είναι και θα είναι στο πλευρό των Ελλήνων παραγωγών».