fbpx

Tελετή υπογραφής της σύμβασης ανάπλασης της χωματερής Φυλής και δημιουργίας περιβαλλοντικού και ενεργειακού πάρκου 10 MW

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην τελετή υπογραφής της Σύμβασης για Εργασίες Αποκατάστασης και Ανάπλασης της Χωματερής Φυλής σε έκταση 1.500 στρεμμάτων και τη δημιουργία Σύγχρονου Περιβαλλοντικού Πάρκου και Δημιουργία Πάρκου Ηλιακής Ενέργειας Συνολικής ισχύος 10 MW:

«Θέλω να είμαι πάρα πολύ ειλικρινής. Αισθάνομαι πολύ χαρά τη σημερινή μέρα. Η πολιτική -ξέρετε -είναι μία διαδρομή, που έχει τις καλές και τις κακές της στιγμές.

Συνήθως οι κακές είναι περισσότερες και οι καλές λιγότερες. Όμως, για όλους εμάς που εργαζόμαστε σκληρά, υπάρχουν στιγμές που σου δίνουν εσωτερική ικανοποίηση ότι κάνεις το σωστό και ότι τελικά καταφέρνεις να βρεις τον τρόπο να αφήσεις πίσω σου κάτι που έχει σημασία, γιατί κάνεις τη ζωή των συμπολιτών σου καλύτερη.

Μία τέτοια στιγμή είναι η σημερινή. Διότι το έργο του οποίου η σύμβαση υπογράφεται σήμερα και ξεκινάει μετά από την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ένα έργο το οποίο θα το βλέπουμε μετά από χρόνια και θα λέμε πώς αυτή η περιοχή μπόρεσε να αλλάξει και από μία υποβαθμισμένη περιοχή της Αττικής με περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω της χωματερής, όπως ήταν καταγεγραμμένη στο συλλογικό μας υποσυνείδητο, έχει εξελιχθεί σε αυτό που βλέπουμε στο Ισραήλ.

Να καλωσορίσω τον φίλο μας από το Ισραήλ. Να πω για όσους δεν έχετε την τύχη να έχετε επισκεφτεί το κράτος του Ισραήλ – έχει τύχει να έχω πάει πολλές φορές προσκεκλημένος διαδοχικών κυβερνήσεων του Ισραήλ – ότι είναι ένα κράτος πρότυπο ως προς τον τρόπο που διαχειρίζεται το περιβάλλον, ως προς τις τεχνολογίες που αναπτύσσει και ως προς την αποτελεσματικότητα που έχει.

Το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Φυλής, ο κ. Παππούς, είχε την πρόνοια και τη διορατικότητα να δει τι έχουν κάνει εκεί και να αποφασίσει να εφαρμόσει μία πολιτική που θα οδηγούσε στη σημερινή ημέρα, δηλαδή την εισαγωγή αυτής της τεχνογνωσίας που άλλαξε την εικόνα του Ισραήλ και την έκανε διαφορετική ως προς τη διαχείριση της χωματερής και που τώρα την φέρνει για να έρθουμε και να απολαύσουμε το ίδιο αποτέλεσμα εδώ στην Αττική, αυτό είναι δείγμα μεγάλης διορατικότητας και εξηγεί γιατί επανεκλέγεστε, αγαπητέ κύριε Παππού, διαρκώς δήμαρχος. Όχι τυχαία προφανώς, γιατί κάνετε έργο.

Ακόμα και οι φωνασκούντες έξω φίλοι μας που τους χαιρετήσαμε μαζί, λίγοι, συμπαθέστατοι, στην πραγματικότητα φωνάζουν για να γίνει αυτό που εμείς σήμερα κάνουμε, να φτιαχτεί ο χώρος της χωματερής και να γίνει ένα ανθρώπινο περιβάλλον στο οποίο τελικά δεν θα αισθάνεσαι ότι έχεις βρεθεί σε δύσκολη μεριά αλλά σε μία όμορφη μεριά, όπως μπορεί να είναι πράγματι η Φυλή.

Ο δε συνδυασμός της αναπλάσεως της χωματερής με τη δημιουργία του πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράσχει δωρεάν ρεύμα σε 5.000 οικογένειες στην περιοχή αυτή δείχνει και το κοινωνικό πρόσωπο που μπορεί να έχει η πολιτική.

Μιλάμε σήμερα για την κρίση της ενέργειας, για την αύξηση του ρεύματος, για την ακρίβεια που αυτό φέρνει. Όμως μπορούμε και την ακρίβεια να καταπολεμήσουμε με τέτοια έργα, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που και καλό κάνουν στον περιβάλλον και ενέργεια μπορούν να δώσουν στους συμπολίτες μας χωρίς να ξοδεύουν τα χρήματά τους.

Δεν σας κρύβω ότι το έργο αυτό είχε ενταχθεί λίγο πριν φύγει η προηγούμενη κυβέρνηση. Εγώ πάντα θέλω να λέω και τι έκαναν οι προηγούμενοι. Ναι, το είχε εντάξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Νομίζω το τελευταίο έργο που είχε εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πριν από τις εκλογές.

Βέβαια το είχε εντάξει τυπικά, η χρηματοδότηση που είχε προβλέψει ήταν μόλις 1.000 ευρώ.  Άρα, είχε γραφτεί στον πίνακα αλλά δεν υπήρχαν τα χρήματα.

Και μου ετέθη το ζήτημα τι θα κάνουμε με αυτό το έργο, το οποίο ήταν στην πραγματικότητα στον αέρα εφόσον δεν είχε χρηματοδότηση.  Κάλεσα τον κύριο Δήμαρχο – έχω την τύχη με τον Δήμο αυτό να έχω δεσμούς πιο στενούς, προσωπικούς, καθόσον ένας από τους πιο καλούς φίλους και συνεργάτες μου, ο Σταμάτης Πουλής είναι εδώ και εργάζεται και μου έδωσε αμέσως το συναγερμό ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο έργο – και κάναμε αρκετές συναντήσεις και τον ευχαριστώ για αυτό. Και πράγματι κρίναμε ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι αυτό είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει  διότι συνδυάζει, όπως σας είπα, την προστασία του περιβάλλοντος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αλλά και την ανάγκη να αναμορφώσουμε επιτέλους μια περιοχή που είναι υποβαθμισμένη μετά από τόσα χρόνια της χωματερής εδώ.

Έτσι, λοιπόν, εξοικονομήσαμε πόρους από αλλού. Δεν το κρύβω, οι πόροι μας δεν είναι άπειροι.  Δεν μπορούμε να κάνουμε όλα όσα θα θέλαμε. Αλλά βάλαμε το έργο αυτό σε μια υψηλή προτεραιότητα. Και φέραμε αυτά τα 26 εκατομμύρια εδώ για να γίνει αυτή η ανάπλαση των πρώτων 1.500 στρεμμάτων γιατί θέλαμε οι κάτοικοι της περιοχής να δουν επιτέλους μια μεγάλη αλλαγή.

Και να ξέρουν ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Πρωθυπουργού της χώρας του οποίου θερμούς χαιρετισμούς σας μεταφέρω και ως επίσημος εκπρόσωπός του σήμερα, όχι μόνο δεν αδιαφορεί για τη Δυτική Αττική όπως ψευδώς πολλές φορές οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μας κατηγορούν αλλά το ακριβώς ανάποδο.

Έχουμε σκοπό όταν θα έχουμε ολοκληρώσει τη θητεία μας -όσο ο ελληνικός λαός το αποφασίσει -να αφήσουμε πίσω μια Δυτική Αττική πολύ διαφορετική και πολύ καλύτερη από αυτήν που βρήκαμε ερχόμενοι.

Και ξέρει πολύ καλά ο κύριος Δήμαρχος ότι και εκτός του έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα και που δεν είναι ένα μικρό έργο, είναι ένα μεγάλο έργο, 26 εκατομμύρια για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι ένα μεγάλο ποσό, ίσως από τα μεγαλύτερα.

Όμως, ταυτόχρονα με τον κύριο Δήμαρχο συνεργαστήκαμε και εξασφαλίσαμε πόρους για την ανάπλαση των οδών του Δήμου Φυλής σε ένα πρόγραμμα που δεν σας κρύβω κύριε Δήμαρχε ότι πολλοί άλλοι συνάδελφοί σας ανά την επικράτεια το ζήλεψαν και ήθελαν και εκείνοι παρόμοιο αλλά δεν έχουμε πόρους για όλους.

Δώσαμε προτεραιότητα και σε αυτό το πρόγραμμα στη Φυλή. Μαζί εξασφαλίσαμε πόρους για τις παιδικές χαρές και μαζί έχουμε συζητήσει και με την κυρία Κεραμέως φυσικά και τον κύριο Παπαθανάση ένα μεγάλο πρόγραμμα ΣΔΙΤ που εφόσον μπει στις γραμμές τους και ολοκληρωθεί, αναφέρομαι στις δυτικές εστίες, θα αλλάξει πλήρως, μα πλήρως την εικόνα της Φυλής για το μέλλον.

Όλα αυτά δεν είναι αποτελέσματα τυχαία, είναι αποτελέσματα πρώτον ενός δραστήριου Δημάρχου που έρχεται με δομημένες προτάσεις που βγάζουν νόημα οικονομικό και κοινωνικό και μπορεί να τις υποστηρίζει στις υπηρεσίες, γιατί δεν τα μπορούν μόνοι τους όλα οι υπουργοί, πρέπει να έχουν βοήθεια από την άλλη μεριά. Αλλά είναι και αποτέλεσμα της πραγματικής φροντίδας που η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και εγώ προσωπικά έχουμε για την Δυτική Αττική. Θέλουμε να κάνουμε τη ζωή σας καλύτερη και θα ξοδέψουμε πόρους για να κάνουμε τη ζωή σας καλύτερη.

Έχετε βάλει πλάτη ως κοινωνία, και εσείς και οι γειτονικοί δήμοι προφανώς, πολλά χρόνια για να μείνει η Αττική όρθια και αυτή την βοήθεια που έχετε βάλει, έχουμε εμείς την ευθύνη να σας την επιστρέψουμε και να σας κάνουμε παράδειγμα προς μίμηση για να δουν όλοι στην Ελλάδα αυτοί οι οποίοι βάζουν πλάτη στην κοινωνία επιβραβεύονται και δεν μένουν πίσω. Αυτή, λοιπόν, είναι η πολιτική βούληση της Κυβερνήσεώς μας.

Θέλω να πω ότι θεωρώ ότι το έργο αυτό θα αφήσει ιστορία. Έχει τύχει να έχω επισκεφτεί το Ισραήλ και να έχω δει το θαύμα που έχει γίνει εκεί γιατί είναι ένα από τα μέρη που με πήγαν, ήταν να δω αυτό το έργο και μου έδειχναν τις φωτογραφίες του πώς ήταν στις αρχές του 2000 η χωματερή και αν βλέπεις τις φωτογραφίες και βλέπεις στα μάτια σου μπροστά τρίβεις τα μάτια σου γιατί δεν μπορείς να πιστέψεις ότι βρίσκεσαι στο ίδιο μέρος, τόσο ωραίο έχει γίνει. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι το ίδιο ωραίο θα γίνει και εδώ.

Και φυσικά αφού θα κάνουμε τα πρώτα 1.500 στρέμματα, Δήμαρχε, εδώ θα είμαστε να σχεδιάσουμε μαζί και τα άλλα 1.500 στρέμματα ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.

Αυτό το καλό πνεύμα που έχουμε μεταξύ μας, όλη αυτή η καλή συνεννόηση που έχουμε μεταξύ μας τελικά οδηγεί στο να παράγουμε αποτελέσματα για το καλό των συμπολιτών μας και αυτός είναι ο λόγος που μπαίνουμε στην πολιτική. Στην πολιτική μπαίνουμε για να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη και αυτό κάνουμε σήμερα.

Σας ευχαριστώ, λοιπόν, πάρα πολύ για αυτό. Εύχομαι καλή επιτυχία. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σύνολο θα είναι μαζί σας για να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο και να γίνει η Φυλή και η ευρύτερη Δυτική Αττική πολύ καλύτερη».