joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Sun10172021

Ελλάδα

Greek Hospitality Awards 2021: Έφτασε η στιγμή των κορυφαίων του ελληνικού τουρισμού

 • PDF

Greek Hospitality Awards 2021

15 Oκτωβρίου 2021, LiveOn Hybrid Event


Έφτασε η στιγμή των κορυφαίων του ελληνικού τουρισμού

 

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 θα διεξαχθεί η Τελετή Απονομής των Greek Hospitality Awards, του καθιερωμένου πλέον θεσμού, που επιβραβεύει τις κορυφαίες ελληνικές ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας. Ειδικά φέτος, οι βραβεύσεις αναμένονται με μεγάλη αγωνία, καθώς η τουριστική σεζόν του 2021 αποτέλεσε το “μεγάλο στοίχημα” για τις επιχειρήσεις του κλάδου, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

 

Η Τελετή Απονομής των Greek Hospitality Awards 2021 (#grha21) θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, με τους ομιλητές και τους βραβευθέντες σε φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso. Το κοινό θα παρακολουθεί και θα συμμετάσχει ψηφιακά μέσα από την LiveOn, την πρώτη πλήρη, all-in-one, ψηφιακή πλατφόρμα για την Επιχειρηματική Επικοινωνία και τα Events, και το τρισδιάστατο ψηφιακό εκθεσιακό της κέντρο, το LiveOn Expo Complex.

 

Την Τελετή Απονομής θα παρουσιάσουν η Μαρία Νικόλτσιου, Παρουσιάστρια-Δημοσιογράφος Alpha TV – Alpha Radio 989 και ο Χάρης Ντιγριντάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, Tourism Media & Events, Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Alpha Radio 989, Οικονομικός Συντάκτης, Ελεύθερος Τύπος.

Η εκδήλωση διοργανώνεται για 7η συνεχόμενη χρονιά από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με την Tourism Media & Events, το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ. Στο πλαίσιο του θεσμού των Greek Hospitality Awards, βραβεύεται το κορυφαίο ελληνικό ξενοδοχείο (Top Greek Hotel 2021) και το κορυφαίο resort (Top Greek Resort 2021). Το κοινό και η Κριτική Επιτροπή ψήφισαν τις τουριστικές επιχειρήσεις που ξεχώρισαν το 2021, ανάμεσα στις 108 κατηγορίες βραβείων που περιλάμβανε η φετινή διοργάνωση.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν θεσμικοί εκπρόσωποι και εξέχουσες προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό κόσμο ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Τουρισμού κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης κ. Λοϊζου Βίκυ, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Δημήτρης Φραγκάκης και πολλοί ακόμη.

 

Η LG Electronics Hellas προσκαλεί σε διαδικτυακή εκδήλωση λύνοντας κάθε απορία για τις αντλίες θερμότητας

 • PDF

Συντονιστείτε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της LG και μάθετε όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις αντλίες θερμότητας

Το επαγγελματικό τμήμα Business Solutions της LG Electronics (LG) θα πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή εκδήλωση, με σκοπό να ενημερώσει τους καταναλωτές για τη λειτουργία και την εγκατάσταση των αντλιών θερμότητας, αλλά και τα οφέλη που προσφέρουν σε κάθε οικία όσον αφορά στην ενεργειακή απόδοση.

Η διαδικτυακή εκδήλωση θα υλοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ. και οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν ζωντανά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της LG (Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn).

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, το τμήμα LG Business Solutions θα παρουσιάσει τη σειρά  αντλιών θερμότητας της εταιρείας, που είναι η πιο πρωτοποριακή και οικονομική λύση θέρμανσης. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη λειτουργία τους και τον τρόπο τοποθέτησής τους ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε χώρου, ενώ στο τέλος του webinar θα μπορούν να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους.

 

Επιστημονική Ημερίδα ΙΤΕ - ΙΕΝΕ: «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ενεργειακή Μετάβαση, Δεδομένα και Πολιτικές»

 • PDF

Το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ (ΙΤΕ/ΙΠΕ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ),  με γνώμονα την ενημέρωση των μελών τους και της ενεργειακής κοινότητας γενικότερα για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, διοργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο: «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ενεργειακή Μετάβαση, Δεδομένα και Πολιτικές» η οποία θα διεξαχθεί την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου,(12:00-18:00) στα Χανιά. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα ΚΑΜ και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάδοση στο διαδίκτυο (livestreaming).

Η Ημερίδα, έχει ως στόχο να εξετάσει το ρόλο των Υδρογονανθράκων στην Ενεργειακή Μετάβαση και θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις στην Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς συντελούνται σημαντικές αλλαγές οι οποίες κρίνουμε ότι θα ήτο χρήσιμο να συζητηθούν τη δεδομένη χρονική στιγμή, θέλοντας με αυτό το τρόπο να αναδείξουμε τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μετάβαση σε ένα περιβάλλον χαμηλών εκπομπών. Ως εκ τούτου η Ημερίδα θα καλύψει όλες τις σημαντικές πτυχές σε τοπικό και διεθνές επίπεδο που υπεισέρχονται στην υπό εξέλιξη ενεργειακή μετάβαση.

MYTILINEOS - Κύκλος Ιδεών: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ V: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;

 • PDF

Σας καλούμε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του 5ου Συνεδρίου του «Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση» με κεντρικό θέμα το ερώτημα:  Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 11- 12 Οκτωβρίου 2021 με φυσική κατά βάση παρουσία των ομιλητών στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138). Λόγω όμως του περιορισμένου αριθμού θέσεων εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων  για την προστασία της δημόσιας υγείας, σας καλούμε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του Συνεδρίου μέσω του διαδικτύου  (Youtube & Facebook Live).

Μπορείτε επίσης - εφόσον επιθυμείτε - να υποβάλετε ερωτήσεις και να συμμετάσχετε στη συζήτηση μέσω των ακόλουθων email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. '; document.write( '' ); document.write( addy_text30202 ); document.write( '<\/a>' ); //--> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Ιδιαίτερα, σας καλούμε να παρακολουθήσετε την 2η ημέρα του Συνεδρίου (12.10.2021) στις 12.00 την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Οι δύο όψεις των πραγμάτων στη διεθνή και την ευρωπαϊκή

οικονομία: η θέση της Ελλάδας».

Στο πάνελ θα συμμετέχουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, π. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης & υπουργός Οικονομικών, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS και ο Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Αlpha Bank.

Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος, Κώστας Καλλίτσης.

Στην ιστοσελίδα του Κύκλου Ιδεών μπορείτε να βρείτε πλούσιο ενημερωτικό υλικό για το συνέδριο, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.

Για εγγραφή στο συνέδριο, παρακαλούμε συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ


Webinar με θέμα «Λίπανση & υψηλή απόδοση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απο βιοαέριο»

 • PDF

Webinar με θέμα «Λίπανση & υψηλή απόδοση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απο βιοαέριο» διοργανώνει η εταιρεία Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, επίσημος αντιπρόσωπος Λιπαντικών Shell, στις 21 Οκτωβρίου, στις 14:00.

Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η κατασκευή νέων μηχανών καύσης αερίου, υψηλότατης απόδοσης, παρατηρείται με έντονο ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Βασικός στόχος είναι η κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, με βιώσιμο τρόπο. Όλες αυτές οι μηχανές έχουν κάτι κοινό: απαιτούν από το λιπαντικό να λειτουργεί υπό ακραίες συνθήκες.

Οι χρήστες μηχανών καύσης αερίου, επομένως, αναζητούν και απαιτούν ένα λιπαντικό ικανό να προσφέρει και να διατηρεί υψηλότατο επίπεδο απόδοσης και προστασίας του κινητήρα. Παράλληλα, επιζητούν τη διατήρηση του κόστους κτήσης, λειτουργίας και συντήρησης του συνόλου του εξοπλισμού, σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα

Σε αυτό το webinar, θα μάθετε:

 • Ποιες είναι οι τάσεις στην αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Ποιες είναι οι τάσεις στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας λίπανσης ώστε, να παραχθούν λιπαντικά για μηχανές υψηλής απόδοσης, που λειτουργούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες και πιέσεις, με καύσιμο υψηλών επιμολύνσεων, μικρότερη ποσότητα λιπαντικού σε κυκλοφορία και ανάγκη λιγότερων ημερήσιων συμπληρωμάτων λιπαντικού.
 • Πώς μπορείτε να συνδυάσετε προστασία από φθορά, μεγάλη διάρκεια ζωής λιπαντικού και απόδοση συστήματος, επιλέγοντας το κατάλληλο λιπαντικό για την εφαρμογή σας.
 • Ποια η κρισιμότητα και η ενδεδειγμένη δομή ενός πρακτικού και αξιόπιστου συστήματος εργαστηριακών αναλύσεων για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του εξοπλισμού.


Ομιλητές

 • Osama El Sherif: Business Development Manager, Power Sector – Shell Lubricants
 • Alexey Konstantinov: Product Application Specialist, Stationary Engines – Shell Lubricants
 • Δημήτρης Δήμου: Τεχνικός Σύμβουλος λιπαντικών – Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, τομέας λιπαντικών

 Σεμινάριο ΙΕΝΕ: Η διαχείριση των ενεργειακών αγορών σε έναν σύνθετο κόσμο

 • PDF

Τα αναγκαία εργαλεία και την εσωτερική πληροφόρηση που χρειάζονται προκειμένου να γνωρίσουν σε βάθος τον πολύπλοκο κόσμο των σύγχρονων αγορών ενέργειας θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες στο πρωτοποριακό σεμινάριο «Managing Energy Markets in a Complex World», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία Strategy Technics, από την 1 έως τις 26 Νοεμβρίου 2021.

 

Μέσα στο σύγχρονο σύνθετο περιβάλλον, τα στελέχη της ενεργειακής αγοράς καλούνται να λαμβάνουν αποφάσεις που θα επηρεάσουν τις προγραμματισμένες επενδύσεις, τα εν εξελίξει έργα, τη λειτουργία της αγοράς και τελικά την επιτυχία ή την αποτυχία των ίδιων εταιρειών τους και των υπηρεσιών που παρέχουν στους πελάτες τους.

 

Οι αγορές ενέργειας σήμερα αλλάζουν συνεχώς, με τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και των εκπομπών να κυμαίνονται σε καθημερινή βάση και να καθορίζονται από μια ποικιλία αλληλένδετων δυνάμεων της αγοράς. Ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις, πώς επηρεάζουν τις τιμές σε μια σειρά ενεργειακών προϊόντων, πώς αλληλοσυνδέονται; Με δεδομένη τόση αβεβαιότητα μπορούμε να προβλέψουμε τη συμπεριφορά της αγοράς και τις τιμές της ενέργειας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα; Ποιες είναι οι τάσεις της αγοράς το για 2ο εξάμηνο του 2021 και πώς θα διαμορφωθούν οι αγορές το επόμενο έτος; Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που θα απαντηθούν από μια κορυφαία ομάδα ομιλητών με μακρά εμπειρία στην παρακολούθηση του κλάδου της ενέργειας.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανώτερα στελέχη του τομέα της ενέργειας και αποτελείται από 10 τετράωρες συνεδρίες που περιλαμβάνουν παρουσιάσεις, ερωτήσεις και απαντήσεις, ομαδικές συναντήσεις και εργασίες. Οι συνεδρίες θα πραγματοποιούνται μεταξύ 16:00 και 20:00 και η υποβολή συμμετοχών θα ολοκληρωθεί στις 26 Οκτωβρίου.

 

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης από το ΙΕΝΕ.

 

Περισσότερες πληροφορίες, αναλυτικό πρόγραμμα και εγγραφή στο σεμινάριο, εδώ.

12 ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 • PDF

Δώδεκα ανοικτές προκλήσεις καινοτομίας ανακοινώθηκαν σε συνεργασία με εταιρείες και φορείς στο πλαίσιο του έργου BLUE DEAL που υλοποιεί το ΚΑΠΕ για την προώθηση των θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου. Οι ανοικτές προκλήσεις καινοτομίας προσφέρουν την ευκαιρία σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, να προτείνουν ιδέες και λύσεις στον τομέα της Γαλάζιας Ενέργειας. Οι φορείς που έθεσαν τις προκλήσεις (challengers) μοιράζονται τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους, για τα οποία, οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι (solvers) καλούνται να προτείνουν καινοτόμες λύσεις.


Οι δώδεκα προκλήσεις έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα του έργου https://bluedealmed.eu/colab/challenges, όπου υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την
κάθε μία, καθώς και ένα σύντομο σχετικό βίντεο. Από την Ελλάδα, παρουσιάζονται δύο προκλήσεις καινοτομίας, οι οποίες αφορούν:


α. Στην ενεργειακή αυτονομία του λιμανιού της Σάμου (https://bluedealmed.eu/colab/challenges/energy-autonomy-in-the-port-of-the-city-of-samos): Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, ενόψει του στόχου της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Σάμου το 2050, αναζητά πρωτότυπες ιδέες και προτάσεις για την επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας του λιμανιού της Σάμου, αξιοποιώντας τεχνολογίες Γαλάζιας Ενέργειας, με σεβασμό πάντα στο φυσικό τοπίο. Οι λύσεις πρέπει να χαρακτηρίζονται από βιωσιμότητα, καινοτομία και να δίνουν την προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.


β
. Στη μακροπρόθεσμη παρακολούθηση υποβρυχίων δραστηριοτήτων κοντά σε εγκαταστάσεις Γαλάζιας Ενέργειας (https://bluedealmed.eu/colab/challenges/blue-sentinel): Το ΚΑΠΕ αναζητά προτάσεις για εγκατάσταση μετρητικών συστημάτων –μικρών σε όγκο και εύκολων στη μεταφορά- σε έργα Γαλάζιας Ενέργειας. Τα έργα Γαλάζιας Ενέργειας υλοποιούνται σε παράκτιες και υπεράκτιες περιοχές, όπου οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την αλληλεπίδρασή τους με τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα είναι περιορισμένες. Η παρουσία διατάξεων Γαλάζιας Ενέργειας και η μακροχρόνια λειτουργία τους σε αυτές τις περιοχές παρέχει μια πολύτιμη ευκαιρία χρήσης τους ως εξέδρας μετρητικών συστημάτων που μπορούν να παρέχουν μακροπρόθεσμη παρακολούθηση της υποβρύχιας δραστηριότητας. Τα συστήματα παρακολούθησης θα πρέπει να είναι στεγανά και κατάλληλα για μακροχρόνια, χωρίς επίβλεψη, λειτουργία στο θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ σημαντικό πλεονέκτημα θα είναι η απομακρυσμένη διαχείρισή τους.


Οι ενδιαφερόμενοι να παρουσιάσουν μια λύση, θα πρέπει να εισέλθουν στο σύνδεσμο https://bluedealmed.eu/colab/challenges, να επιλέξουν την πρόκληση καινοτομίας που επιθυμούν και να συμπληρώσουν, μέχρι τις 30/11/2021, μια μικρή φόρμα με μια σύντομη περιγραφή της λύσης τους και στοιχεία για την ομάδα εργασίας.

Θα επιλεγεί ένας «νικητής» (solver) για κάθε πρόκληση, ο οποίος θα παρουσιάσει τη λύση του κατά τη διάρκεια του δεύτερου Business Forum του έργου BLUE DEAL, στη Βαλένθια της Ισπανίας, τον Φεβρουάριο του 2022, όπου θα επιλεγεί και ο τελικός νικητής. Με τη δράση «Ανοικτές Προκλήσεις Καινοτομίας του έργου BLUE DEAL», οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στην εύρεση λύσεων σε τεχνολογικές προκλήσεις που αφορούν στη Γαλάζια Ενέργεια στη Μεσόγειο, να εργασθούν με την υποστήριξη θεσμικών φορέων, να δικτυωθούν με άλλες επιχειρήσεις/ φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο και να προβληθούν μέσα από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και τις ανακοινώσεις στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής Γυμνασίου Racecar Challenge

 • PDF

Μια συνεργασία μεταξύ του Pierce – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και των οργανισμών Μάθηση Πρωτοβουλία και Junior Achievement Greece, με βάση το πρόγραμμα miniRACECAR του Beaver Works Summer Institute του Massachusetts Institute of Technology (MIT).


Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί Μάθηση Πρωτοβουλία και Junior Achievement Greece καθώς και το Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής με στόχο να βοηθήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες  να ενισχύσουν τις γνώσεις τους και να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους στους τομείς του Προγραμματισμού, της Ρομποτικής και της Τεχνολογίας, συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη. Παράλληλα, αποβλέπουν στην καλλιέργεια  των ήπιων δεξιοτήτων που κρίνονται απαραίτητες για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα, όπως  η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα και  η συνεργατικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου μία  λεπτομερής διαδικτυακή παρουσίαση της διοργάνωσης, η οποία απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στους τομείς  του Προγραμματισμού, της Ρομποτικής και της Τεχνολογίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με το περιεχόμενο και τις τεχνικές λεπτομέρειες του εκπαιδευτικού προγράμματος καθώς και με τη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τον διαγωνισμό

Ο διαγωνισμός, ο οποίος θα λάβει χώρα το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 στις εγκαταστάσεις του Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, βασίζεται στο πρόγραμμα miniRACECAR, που σχεδιάζει και προσφέρει το Beaver Works Summer Institute (BWSI) του Massachusetts Institute of Technology (MIT). Το πρόγραμμα miniRACECAR, το οποίο παρέχεται δωρεάν και υλοποιείται στην αγγλική γλώσσα, είναι ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές/τριες μέσης εκπαίδευσης χωρίς ή με ελάχιστες γνώσεις σε θέματα Προγραμματισμού και Ρομποτικής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προγραμματίσουν και να συναρμολογήσουν ένα ρομποτικό αγωνιστικό όχημα, το οποίο θα μπορεί να κινείται αυτόνομα σε μία αγωνιστική πίστα με εμπόδια. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί είτε με τη συναρμολόγηση ενός αγωνιστικού ρομποτικού οχήματος, αν αυτό είναι εφικτό, είτε μέσω της προσομοίωσης του λογισμικού του προγράμματος του BWSI.

 

Για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, οι μαθητές/τριες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα miniRACECAR του BWSI, με εξ αποστάσεως συμμετοχή υπό την καθοδήγηση ενός καθηγητή του σχολείου τους. Οι μαθητές/τριες που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα miniRACECAR, καθώς και ο καθηγητής τους, θα λάβουν από το BWSI ένα πιστοποιητικό συμμετοχής και ολοκλήρωσης του προγράμματος.

 

Οι εγγραφές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Racecar Challenge θα ξεκινήσουν στις 15 Νοεμβρίου 2021 και θα ολοκληρωθούν στις 16 Ιανουαρίου 2022. Επτά από τις ομάδες δημόσιων σχολείων που θα έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2021 θα λάβουν, κατόπιν κληρώσεως, τον απαραίτητο εξοπλισμό για την κατασκευή ενός ρομποτικού οχήματος.

 

Η νικήτρια ομάδα του Racecar Challenge, μαζί με τον καθηγητή της, θα έχει την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον τελικό διαγωνισμό racecar του BWSI, το καλοκαίρι του 2022, στις εγκαταστάσεις του ΜIT, και να συμμετάσχει στην τελευταία εβδομάδα του εκπαιδευτικού προγράμματος του BWSI πριν από την τελική αναμέτρηση, που θα διεξαχθεί, επίσης, στις εγκαταστάσεις του MIT.

 

Οι ενδιαφερόμενοι για την παρουσίαση της 15ης Οκτωβρίου μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους εδώ.


Από το διάστημα στη γη: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας & περιβαλλοντικές επιπτώσεις

 • PDF

ΑΠΟ ΤO ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΕΔΑΦΟΣ:

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

 

5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021, 19.00

Σε συνδιοργάνωση με:

το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το δίκτυο Πράξη του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών έργων

e-shape «EuroGEO Showcases: Applications Powered by Europe»

Caroline Herschel Framework Partnership Agreement on Copernicus User Uptake – FPCUP

Ταυτόχρονη μετάφραση στα γαλλικά και ελληνικά –  Ζωντανή μετάδοση στην ιστοσελίδα www.ifg.gr

Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης κατόπιν αιτήματος

 

Η ενέργεια αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη της ανθρώπινης δραστηριότητας. Από τη μαγειρική μέχρι την επικοινωνία, από τις μεταφορές μέχρι τα ταξίδια, αλλά και στις καθημερινές δραστηριότητές μας, το ενεργειακό ζήτημα εγείρει ερωτήματα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή καθώς η ενέργεια που παράγεται σήμερα προέρχεται κυρίως από ορυκτά καύσιμα. Η προσαρμογή στις νέες αυτές συνθήκες είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ανθρωπότητας, ενώ για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, επιβάλλεται η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από την παραγωγή ενέργειας.

 

Η ενεργειακή μετάβαση προϋποθέτει δραστικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής ενέργειας. Η παρατήρηση της Γης αποτελεί σήμερα πολύτιμο εργαλείο για την υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων, στην παρακολούθηση και διαχείριση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στο μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα και στην ενεργειακή μετάβαση.

 

Στο πλαίσιο του κύκλου « Η νεολαία που καινοτομεί » το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το δίκτυο Πράξη του ΙΤΕ, προσκαλούν 6 Έλληνες και Γάλλους ειδικούς σε μία ανοικτή συζήτηση με θέμα την αιολική και ηλιακή ενέργεια και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.

 

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να προσελκύσει το ευρύ κοινό προσκαλώντας εξέχοντες επιστήμονες και πανεπιστημιακούς ερευνητές με σκοπό να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να παρουσιάσουν τις τελευταίες καινοτομίες. Η συζήτηση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του κοκτέιλ που θα ακολουθήσει.

 

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ. Χαράλαμπος (Χάρης) Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης  του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ :

 

19:00 - 19:15: Έναρξη της βραδιάς

 • Κύριος Nicolas Eybalin, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
 • Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
 • Δρ. Χαράλαμπος (Χάρης) Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών| Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης.

19:15 - 19h45: «Παρατήρηση της Γης: Η ηλιακή ενέργεια στο αστικό περιβάλλον - Εκτιμήσεις και προβλέψεις»

 • Καθ. Ανδρέας Καζαντζίδης (Πανεπιστήμιο Πατρών)
 • Καθ. Philippe Blanc (MINES ParisTech, Université PSL)

19:45 - 20:15: «Παρατήρηση της Γης: Αιολική ενέργεια - Εκτιμήσεις και προβλέψεις»

 

 • «Παρατήρηση της Γης από το διάστημα για υπεράκτιες (offshore) εφαρμογές αιολικής ενέργειας» : Δρ. Ιωάννα Καράγαλη (Danish Meteorological Institute)
 • «Προβλέψεις για την αιολική ενέργεια και ένταξη στα νησιωτικά ενεργειακά συστήματα» : Δρ. Romain Besseau (MINES ParisTech)

20:15 - 20:45: «Ανάλυση κύκλου ζωής των αιολικών και ηλιακών συστημάτων για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων»

 

 • «Ανάλυση κύκλου ζωής χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών πάρκων - Αποτελέσματα και προοπτικές»: Δρ. Αλεξάνδρα Μπόνου (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ).
 • «Πόσο "πράσινες" είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;» : Δρ. Paula Perez-Lopez (MINES ParisTech, Université PSL).

 

20:45 - 21:00: Στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή των:

Δρ. Χάρη Κοντοέ (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών - συντονισμός),

Καθ. Παντελή Κάπρου (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) ,

Καθ. Philippe Blanc (MINES ParisTech, Université PSL)

κου Κώστα Κομνηνού (Δίκτυο ΔΑΦΝΗ)

 


*ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Με βάση τις οδηγίες των ελληνικών αρχών η είσοδος στο Γαλλικό Ινστιτούτο επιτρέπεται μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ή αρνητικού rapid-test που έχει διενεργηθεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν, και μέχρι την πλήρωση των 180 θέσεων για καθήμενους σύμφωνα με την καθορισμένη από τα μέτρα χωρητικότητα.

 

Για την είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, καθώς και ο έλεγχος όλων των χειραποσκευών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί θερμομέτρηση κατά την είσοδο.

 

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

 

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εφαρμόζει με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας και τήρησης αποστάσεων σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.

 


H OET στο 11ο Διεθνές Συνέδριο για τα Εύκαμπτα Ηλεκτρονικά στην Αθήνα,11 και 12 Οκτωβρίου

 • PDF

Περισσότεροι από 5000 θεσσαλονικείς επισκέφθηκαν τη μεγάλη γιορτή της ηλεκτροκίνησης που έγινε πλέον ένας πετυχημένος θεσμός και μετρά ήδη πέντε χρόνια δράσης της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην παραλία, στο χώρο μπροστά από το άγαλμα του Μ Αλεξάνδρου η ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies (https://oe-technologies.com/) έδειξε στο κοινό της πόλης καινοτόμες εφαρμογές με Φωτοβολταϊκά3ης γενιάς που παράγει.

To ηλιακό παρκινγκ - σκέπαστρο παραγωγής ενέργειας και φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων (OPVSolarParkingandChargingEV), που παρουσιάστηκε, διαθέτει συστήματα ασφαλείας με κάμερες, και φωτισμό και δίνει ιδιαίτερη αισθητική και λειτουργικότητα στον χώρο τοποθέτησης του.

Το πράσινο ενεργειακά παρκινγκ, αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση αυτόνομης ή νετ-μέτεριγκ ενεργειακά λειτουργικής μονάδας κατάλληλη για μεγάλο φάσμα εφαρμογών, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους εγκατάσταση(σε κατοικίες, καφετέρειες και κτίρια, σούπερ μαρκετ, εργοστασιακούς χώρους, χώρους στάθμευσης σε εθνικές οδούς, χώρους φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μονάδες παραγωγής ενέργειας, κά).

Τα οργανικά Φωτοβολταϊκά (OPVs),τα οποία είναι τοποθετημένα στην οροφή του, παράγουν ενέργεια, από διάχυτο φως και χαμηλό φωτισμό, είναι κατασκευασμένα σε εύκαμπτα υποστρώματα, με προδιαγραφές σύγχρονης σχεδίασης,  είναι φιλικά στο περιβάλλον και από ανακυκλώσιμα υλικά.

Η νέα καινοτομία της εταιρείας ΟΕΤ θα παρουσιαστεί επίσης στις 11  και 12 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη Βιομηχανία των Πράσινων Εκτυπωμένων Εύκαμπτων Ηλεκτρονικών (http://www.ltfn.gr/conference/)

Μια στάση λεωφορείων από το μέλλον, στους δρόμους της Αθήνας!

Στη διάρκεια της έκθεσης καινοτόμων προϊόντων στην Αθήνα θα παρουσιαστεί επίσης η ενεργειακά αυτόνομη στάση λεωφορείων.

Η «έξυπνη» ελληνικής κατασκευής στάση  είναι εξοπλισμένη με εκτυπώσιμα οργανικά Φωτοβολταϊκά, τα οποία καλύπτουν τον καμπυλωτό θόλο της στάσης, παράγοντας ενέργεια από το διάχυτο φως.

Μ αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους δημότες-επιβάτες, προφυλασσόμενοι από τις UV υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, να φορτίζουν το κινητό τηλέφωνό τους κατά το διάστημα αναμονής του λεωφορείου έχοντας στη διάθεσή τους θύρες USB. Καθώς η ενέργεια προέρχεται από το φως της ημέρας και όχι μόνο από το φως του ήλιου η στάση τροφοδοτείται  όλο το 24ωρο.

Η στάση τις βραδινές ώρες φωτίζεται με φωτισμό LED, ενώ παράλληλα μπορεί να τροφοδοτήσει κατ επιλογή του δήμου ρούτερ για WiFi, μετεωρολογικό σταθμό, κ.ά.

Οι «έξυπνες» στάσεις λεωφορείων ήδη λειτουργούν σε δήμους της χώρας, καθώς η εγκατάστασή τους μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα αναπτυξιακά προγράμματα «Φιλόδημος», «Αντώνης Τρίτσης», και άλλα έργα του ΕΣΠΑ, και του ταμείου ανάκαμψης.

Συνέδριο για τα Πράσινα Εύκαμπτα και Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά.

Η διαρκώς εξελισσόμενη αγορά των Πράσινων Εύκαμπτων και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (Green Flexible & Printed Electronics), μια αγορά δισεκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει τους τομείς της Πράσινης Ενέργειας,  των Ανανεώσιμων Τεχνολογιών, του Πράσινου Υδρογόνου, των Αυτόνομων Ενεργειακών Συστημάτων, Φωτισμού, Ηλεκτρονικών, Επικοινωνιών, Αυτοματισμού, Ηλεκτρικών Οχημάτων, Έξυπνων κτιρίων και Πόλεων, ψηφιακής γεωργίας,  έξυπνης συσκευασίας, υγειονομικής Περίθαλψης , wearables, IoT και γενικότερα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της Κυκλικής Οικονομίας, βρίσκεται στο επίκεντρο του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου και Έκθεσης  «Green Flexible & Printed Electronics» που πραγματοποιείται στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2021 στο ξενοδοχείο Divani Caravel Hotel Athens.(http://www.ltfn.gr/conference/)

Στη διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν καινοτομίες ελληνικών εταιρειών στον τομέα της πράσινης ενέργειας, του φωτισμού, των κατασκευών και έξυπνων κτιρίων, των συσκευασιών, της μόδας, της υγείας, των φορητών ηλεκτρονικών, κ.ά

Το πρώτο παγκόσμια θερμοκήπιο παραγωγής ενέργειας

Τα  αποτελέσματα λειτουργίας του πρώτου παγκόσμια θερμοκηπίου παραγωγής ενέργειας που παράγει  και  αυξάνει την ποσότητα υδροπονικής τομάτας και ταυτόχρονα βελτιώνει την ποιότητά της, θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του Συνεδρίου.

Το ελληνικό 100% πράσινο ενεργειακά θερμοκήπιο της εταιρείας ΟΕΤ, αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση αυτόνομης ενεργειακά λειτουργικής μονάδας με οικίσκο κατάλληλη για μεγάλο φάσμα εφαρμογών, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους αυτόνομη εγκατάστασης (κατοικία,  χώρο στέγασης προσφύγων, παραγωγή ντομάτας, νησιών, στρατιωτικούς σκοπούς, κά).

Έξυπνες ετικέτες συσκευασίας

Μερικές από τις πιο σημαντικές εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό , εκπρόσωποι ερευνητικών φορέων και πανεπιστημίων απ όλο τον κόσμο θα συζητήσουν στη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για όλες τις εξελίξεις γύρω από την έρευνα, την παραγωγή , αλλά και την εμπορευματοποίηση των εκτυπωμένων, εύκαμπτων, πράσινων ηλεκτρονικών, τα οποία με τις εκατοντάδες εφαρμογές τους βελτιώνουν καθημερινά τη ζωή μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα μεγάλων ερευνητικών έργων όπως το εθνικό έργο της δράσης Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, NFCpack,

Το έργο αναπτύσσει μεθόδους και μηχανισμούς για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων ιχνηλασιμότητας  «έξυπνης ετικέτας συσκευασίας» με τεχνολογίαNFC με στόχο την προστασία των καταναλωτών από περιπτώσεις απάτης ή νοθείας κυρίως σε ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα.

Η 30η Διεθνής Έκθεση “Ερμής” στις 20 Οκτωβρίου στο Νιου Τζέρσι.

 • PDF

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για την 30η Διεθνή Έκθεση “Ερμής”, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Grand Marquis στο Old Bridge του Νιου Τζέρσι. Φέτος ο τόπος διεξαγωγής  της έκθεσης είναι προνομιακός καθώς είναι στο κεντρικό Νιου Τζέρσι.

 

H έκθεση “Ερμής” προσφέρει μια ποικιλία με εκθεσιακά περίπτερα, με επιχειρηματικές συζητήσεις και με εκδηλώσεις δικτύωσης.

 

Αποτελεί έναν βατήρα μέσω του οποίου επιχειρήσεις απο την Ελλάδα μπορούν να μπουν στην Αμερικανική αγορά, καθώς προσφέρει μια σειρά απο ευκαιρίες δικτύωσης και γνωριμίας με την μεγάλη αμερικανική αγορά.

 

Φέτος, η Έκθεση “Ερμής” θα εστιάσει την βιομηχανία της φιλοξενίας, η οποία περιλαμβάνει τις υπηρεσίες φαγητού, την διανομή φαγητού, τα ταξίδια και τον τουρισμό. Σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, τον Δήμο και την ομάδα οικονομικής ανάπτυξης του Old Bridge στο Νιου Τζέρσι, φέτος θα προβληθούν και θα προωθούν οι τοπικές τους επιχειρήσεις  τα περιφερειακά αμερικανικά Εμπορικά Επιμελητήρια.

 

Η σειρά εκδηλώσεων δικτύωσης, με την ονομασία “Γεύση Ελλάδας”, θα προβάλλει ελληνικά κρασιά και φαγητά, ενώ θα ακολουθήσει ένα δείπνο στο οποίο θα γίνουν απονομές βραβείων, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο επαγγελματίες και επιχειρηματίες εγνωσμένης αξίας στην περιοχή.

 

Η λίστα με τους ανθρώπους που θα βραβευθούν φέτος είναι:

1. Πολ Καλαμαράς (SEVP, Investors Bank)

2. Φίλιπ Κρίστοφερ (President PSEKA)

3. Dr Ζήσης Χρονέος (AHEPA Cooley’s Anemia Research)

4. Βασίλης Κολοβός (Ιδρυτής Kolovos Enterprises)

5. Ελευθερία Οικούτα, εκπαιδευτικός και Μερόπη Κυράκου, εκπαιδευτικός

6. Τζον Καλάς (συν-ιδρυτής Pangregorians) και Άντονι Παπαμάρκος (ιδιοκτήτης The Gray Cliff)

 

 

 

 

Χορηγοί στην 30η Διεθνή Έκθεση “Ερμής” είναι οι ακόλουθες επιχειρήσεις:

• Grecian Deligh-Kronos,

• Signmapharm Laboratories,

• Investors Bank,

• Piech Decorating,

• GreenCrown Energy,

• American Network Solutions

• Alpha-Omega Payroll systems

 

 

Θέλετε να γίνετε μέρος της Έκθεσης “Ερμής”;

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.hermesexpo.com και να επιλέξετε απο τις ακόλουθες επιχειρηματικές ευκαιρίες:

1. Become an Exhibitor (Γίνετε εκθέτης)

2. Become a Sponsor of a seminar and or an event (Γίνετε χορηγός ενός σεμιναρίου ή ενός event)

3. Attend the Awards Dinner & Entertainment (Παρακολουθήστε το δείπνο απονομής βραβείων)

4. Advertise in the Hermes Expo’s Business Journal (Διαφημιστείτε στο περιοδικό της Hermes Expo)

 

Για επιπλέον πληροφορίες ή ερωτήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

 

Η Schneider Electric : Μέγας Χορηγός στο 3rd Diversity in Business Conference

 • PDF

Η Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, συμμετείχε ως Μέγας Χορηγός στο 3rd Diversity in Business Conference που πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, στο Ζάππειο Μέγαρο. Στο συνέδριο, όπου εφαρμόστηκαν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι κανονισμοί σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αναδείχθηκαν oι αξίες της αποδοχής της διαφορετικότητας και της πολιτικής ίσων ευκαιριών ως προτεραιότητα στην ατζέντα των επιχειρήσεων, τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Boussias και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία της Γεωργίας Μαλαματένιου, Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελλάδας και Κύπρου της Schneider Electric, σχετικά με την προώθηση της διαφορετικότητας και των ίσων ευκαιριών που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την εταιρεία. Η κα Μαλαματένιου δήλωσε σχετικά: «Η ανοιχτή διακήρυξη μιας κουλτούρας μηδενικής ανοχής στη σεξιστική συμπεριφορά και την παρενόχληση είναι μία πολύ σημαντική κίνηση που όλες οι εταιρίες θα πρέπει να κάνουν. Οφείλουμε να καλλιεργούμε ένα κλίμα μη ανεκτικό στην παρενόχληση μέσα από την εκπαίδευση όλων των εργαζομένων και ειδικά των ηγετών πάνω στο σεβασμό και στη διαφορετικότητα, ώστε όχι μόνο να μη συμπεριφέρονται οι ίδιοι σεξιστικά αλλά και να κατακρίνουν δημόσια και ανοιχτά τέτοιες συμπεριφορές. Μια εταιρεία θα πρέπει ακόμη να εξασφαλίζει ότι τα θύματα δεν θα στοχοποιηθούν και η αναφορά τέτοιων περιστατικών θα γίνεται μέσα σε ένα πλαίσιο που θα εγγυάται την ασφάλειά τους. Τέλος, είναι σημαντική η θέσπιση διαδικασίας κυρώσεων προς τους ενόχους της σεξουαλικής παρενόχλησης καθώς αν υπάρχει ανοχή δε θα λειτουργήσει τίποτε από τα παραπάνω».

Στο ειδικά διαμορφωμένο virtual booth της Schneider Electric δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να συνομιλήσουν με εκπροσώπους της εταιρείας και να ενημερωθούν περαιτέρω σχετικά με τη στρατηγική της για την ένταξη και τη διαφορετικότητα, καθώς και για τα προγράμματα που υλοποιεί για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων της, όπως την Παγκόσμια Πολιτική Οικογενειακής Άδειας, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Αναγνώρισης, τις Γενικές Αρχές Ευελιξίας και την Ισότητα μεταξύ των φύλων.

Η εταιρεία έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στις πρακτικές και πολιτικές που ακολουθεί για την ισότητα των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον και τις ίσες αμοιβές, τη διαφάνεια και την διασφάλιση ενός περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς.

 

Την Παρασκευή το 3ο Balkan Forum με θέμα: «Η βιώσιμη Ανάπτυξη των Βαλκανίων στη μετά COVID εποχή».

 • PDF

Την Παρασκευή το 3ο Balkan Forum στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» με θέμα: «Η βιώσιμη Ανάπτυξη των Βαλκανίων στη μετά COVID εποχή».

Τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην μετά covid περίοδο και τον κομβικό ρόλο που προορίζεται να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη σ` αυτή την προσπάθεια, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, για το 3ο Balkan Forum, που ξεκινά τις εργασίες του την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 το πρωί, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» (αίθουσα «Αλέξανδρος») με θέμα: «Η βιώσιμη ανάπτυξη των Βαλκανίων στη μετά COVID εποχή».

Βασικοί ομιλητές κατά την έναρξη των εργασιών, εκτός του «οικοδεσπότη» Υφυπουργού κ. Σταύρου Καλαφάτη, θα είναι

 • ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης,
 • ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης,
 • ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννης Σμυρλής και
 • ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεώργιος Ζερβός.

«Ειδικά φέτος, το θέμα του Forum έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης. «Διότι στοχεύει στην διεύρυνση, στην αναβάθμιση της συνεργασίας των χωρών της περιοχής για τη βελτίωση των οικονομικών, πολιτιστικών, τεχνολογικών και πράσινων πολιτικών, σε αυτήν ακριβώς τη μεταβατική περίοδο, στο πέρασμα από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ζωής όλων. Η παρουσία εκπροσώπων κυβερνήσεων και φορέων από τις βαλκανικές χώρες, προσθέτουν πολιτική και οικονομική βαρύτητα στο 3ο Forum. Τους καλωσορίζουμε με τη βεβαιότητα ενός γόνιμου διαλόγου για το συλλογικό καλό.»

Ο ίδιος, πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη βλέπει, πλέον, ψηλά. Βασισμένη στη μοναδική γεωγραφική της θέση, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της, είναι προορισμένη να ασκήσει κομβικό ρόλο στη νέα εποχή. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλει την Θεσσαλονίκη κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας. Τη θέλει, παράλληλα, να είναι κόμβος διαπεριφερειακής και διεθνούς συνεργασίας.  Μια έξυπνη  πόλη, ανοιχτή στην ευρύτερη γειτονιά της, μέσα και έξω από τη χώρα. Γι` αυτό και στηρίζονται πρωτοβουλίες, αλλά και έργα στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Η βελτίωση των υποδομών στους μεθοριακούς μας σταθμούς, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης και οι εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Ε65, που θα συνδέει, πλέον, τα Γρεβενά με τα Τρίκαλα κι από εκεί με την Αθήνα, οι διαδικασίες που προχωρούν για την σιδηροδρομική και οδική σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, η βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς βορρά και η προώθηση της σιδηροδρομικής Εγνατίας, δείχνουν ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι έμπρακτο.»

Στα επιμέρους θέματα που θα αναπτυχθούν σε τέσσερις θεματικές ενότητες στη διάρκεια του 3ου Balkan Forum ως το απόγευμα του Σαββάτου 25 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκαν συντονιστές των εργασιών και στελέχη του ΥΠΕΣ που συμμετείχαν στη διοργάνωση του συνεδρίου.

Η 1η θεματική ενότητα, «Διασυνοριακό green deal – πράσινη επιχειρηματικότητα, αειφόρος ανάπτυξη, κυκλική οικονομία» περιλαμβάνει δύο υποενότητες.

«Στην πρώτη υποενότητα που θα συντονίσει ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία κ. Γιώργος Κρεμλής, θα παρουσιαστούν οι προτεραιότητες της Ε.Ε. στα πεδία της Πράσινης επιχειρηματικότητας, κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης, για τα οποία δεσμεύεται πάνω από το 30% των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων ΕΣΠΑ και του ταμείου ανάκαμψης για την περίοδο 2021-2027, καθώς και πρωτοβουλίες κυβερνητικών δομών, επιστημονικών οργανισμών και φορέων της κοινωνίας των πολιτών στις διασυνοριακές ζώνες, που προωθούν έργα και δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης στις εν λόγω περιοχές» τόνισε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης του ΥΠΕΣ κ. Γιώργος Εμμανούλ.

Στη δεύτερη υποενότητα, που θα συντονίσει ο Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μαρδίκης, αναφέρθηκε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης του ΥΠΕΣ κ. Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος: «Θα δοθεί έμφαση στην ανάλυση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, στη μέχρι σήμερα πρόοδο της Ε.Ε. στο ζήτημα της μετάβασης σ` αυτήν και σε μελλοντικά βήματα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμά ότι η εφαρμογή των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας σε όλους τους τομείς και τις βιομηχανίες μπορεί να έχει καθαρό οικονομικό όφελος έως 1,8 τρισ. ευρώ έως το 2030, να δημιουργήσει περισσότερες από 1 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ και να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, συμβάλλοντας έτσι και στο στόχο για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη ως το 2050.»

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΕ κ. Σπύρος Ιγνατιάδης, συντονιστής της 2ης ενότητας του Balkan Forum με θέμα «Έξυπνες πρακτικές διασυνοριακής συνεργασίας με τουριστικό -αγροδιατροφικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα για τους πολίτες των Βαλκανίων», σημείωσε: «Η διασυνοριακή συνεργασία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της περιφερειακής ανάπτυξης. Οι καταξιωμένοι επιστήμονες και τεχνοκράτες που απαρτίζουν την ενότητα θα παρουσιάσουν τα εργαλεία καθώς και τον τρόπο έτσι ώστε να επιτευχθεί η ζητούμενη συνεργασία και βιώσιμή ανάπτυξη καθώς επίσης και ο τρόπος άντλησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε δύο τομείς που αποτελούν πυλώνες για την οικονομία των χωρών μας, τον αγροδιατροφικό τομέα και τον τουρισμό. Χρειαζόμαστε τώρα, περισσότερο από ποτέ, μια τέτοια συνεργασία για βιώσιμη ανάπτυξη, αντιστρέφοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ανάκαμψης στην μετά  Covid εποχή.»

Ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωστρέφειας και Δικτύωσης του ΕΚΕΤΑ κ. Νίκος Κατσιαδάκης, συντονιστής στην 3η ενότητα με θέμα «Ο ρόλος της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη των υποδομών και των δικτύων τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027», υπογράμμισε: «Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης των βαλκανικών πόλεων, ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές (resilient cities) και πιο έξυπνες (smart cities). Μεγάλα και εμβληματικά έργα υποδομών (πχ. Τεχνολογικά Πάρκα) μπορούν να ενισχύσουν και να αλλάξουν το προφίλ μια πόλης, ενώ οι τραπεζικοί φορείς είναι απαραίτητοι στη χρηματοδότηση ώριμων έργων μεγάλης κλίμακας. Στην ενότητα, θα παρουσιαστούν παραδείγματα συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε υποδομές και νέες τεχνολογίες: ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία, logistics στο Novisad της Σερβίας και έξυπνων μεταφορών και πόλεων στη Ρουμανία. Θα αναδείξουμε τη σημασία κινητοποίησης πολλών και ετερογενών φορέων και των τοπικών κοινωνιών για την ωρίμανση μεγάλων έργων υποδομών και δικτύων, καθώς και τον ρόλο των προγραμμάτων INTERREG που παραμένει σημαντικός για την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη στα Βαλκάνια.»

Ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ, καθηγητής κ. Άγις Παπαδόπουλος, συντονιστής στην 4η ενότητα του Balkan Forum με θέμα «Οι νέες προοπτικές- πολιτικές συνοχής και τα αναπτυξιακά έργα για την ενδυνάμωση της διαπεριφερειακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων», επεσήμανε: «Η μετάβαση από τα κλασσικά κάθετα, κλαδικά, αλλά και τοπικά μοντέλα ανάπτυξης σε αυτά των ευρύτερων συνεργασιών, έχει αναγνωριστεί εδώ και αρκετά χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις κυβερνήσεις, τους περιφερειακούς και τοπικούς διοικητικούς θεσμούς, τον επιχειρηματικό κόσμο και την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα. Στην 4η Θεματική Ενότητα του φετινού Balkan Forum θα παρουσιαστούν ο ρόλος των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των Βιομηχανιών,  ο ρόλος εκθεσιακών φορέων όπως η ΔΕΘ, αλλά και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην προαγωγή της βιωσιμότητας, με συγκεκριμένα βαλκανικά παραδείγματα. Θα αναλυθούν η εμπειρία της διασυνοριακής συνεργασίας και του Interreg, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν φορείς των δυτικών Βαλκανίων, καθώς και οι νέες απαιτήσεις που δημιουργούνται με τα νέα ευρωπαϊκά εργαλεία για την προαγωγή της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στην Περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου.»

Ημερίδα του ΙΕΝΕ με θέμα: “Ηλεκτροκίνηση και Έξυπνες Πόλεις”

 • PDF

Το Ινστιτούτο Ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας διοργανώνει μια διαδικτυακή ημερίδα, με τίτλο: «Ηλεκτροκίνηση και Έξυπνες Πόλεις» (Electric Mobility and Smart Cities). Σκοπός της ημερίδας είναι να εξετάσει τα σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν από την εισαγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στην ελληνική αγορά και όχι μόνο.

Στην Ημερίδα θα συμμετέχουν με ομιλίες και παρουσιάσεις τους κορυφαία στελέχη από την Ελληνική αγορά , τόσο από τον ακαδημαϊκό χώρο όσο και από εταιρείες και οργανισμούς που συμμετέχουν ενεργά στην προώθηση της Ηλεκτροκίνησης. Θα υπάρξουν ενότητες με ερωτήσεις και απαντήσεις, ενώ η Ημερίδα θα κλείσει με μια ευρεία συζήτηση.

Η εν λόγω ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά online την ερχόμενη την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρες 14:00 με 16:30, ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν και απαιτείται προεγγραφή. Περισσότερες πληροφορίες, το πρόγραμμα και δελτίο συμμετοχής θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.iene.eu/eL/congress/37/electric-mobility-and-smart-cities-the-case-of-greece

ΕΣΕΕ: 6th Webinar «Γυναίκα και Εμπόριο στην εποχή του Covid-19

 • PDF

Η ΕΣΕΕ αφιερώνει φέτος, την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου, που έχει θεσπιστεί να εορτάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου, στη Γυναίκα Επιχειρηματία.

 

Το hybrid webinar, με ενότητες που θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά και άλλες με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων στο χώρο της εκδήλωσης, θα εστιάσει στη γυναίκα επιχειρηματία, στη γυναίκα έμπορο με στόχο να φωτίσει τα πεδία εκείνα που το κράτος οφείλει να ακουμπήσει ώστε οι υγειονομικές ή κοινωνικοοικονομικές αλλαγές να μην επηρεάζουν κατά τρόπο δυσανάλογο τις γυναίκες.

 

Το hybrid webinar πρόκειται να τιμήσουν με την παρουσία τους ομιλητές από τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις 3 κεντρικές θεματικές:

 

Πάνελ 1: Η γυναίκα στην εμπορική επιχείρηση: Ισορροπώντας εντός της πανδημίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής

Πάνελ 2: Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τη γυναίκα επιχειρηματία

Συζήτηση: Γυναίκες επιχειρηματίες στην εποχή μετά την πανδημία

 

H σειρά των διαδικτυακών σεμιναρίων που διοργανώνει η ΕΣΕΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Future of Retail 2040, τα συμπεράσματα των οποίων αναμένονται να προσφέρουν το έδαφος για το όραμα της ΕΣΕΕ να  δημιουργήσει τη "Λευκή Βίβλο 2040 για το Λιανεμπόριο".

 

Το υδρογόνο στο επίκεντρο της 2ης ενεργειακής εκδήλωσης της ΡΑΕ στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ

 • PDF

Το υδρογόνο και η παρουσίαση πρωτοβουλιών για τη νέα αυτή τεχνολογία απασχόλησαν τις εργασίες της δεύτερης ενεργειακής εκδήλωσης της ΡΑΕ που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021 στο Αμφιθέατρο «Ν.Γερμανός» στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης με τίτλο «Η εποχή του υδρογόνου: Η μετάβαση προς μία οικονομία μηδενικών ρύπων» άνοιξε ο αντιπρόεδρος α’ της ΡΑΕ, αναπληρωτής καθηγητής Δημήτριος Ψυχογυιός, ο οποίος τόνισε:

«Ως ευρωπαίοι, δεν μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα χωρίς να εντάξουμε το χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα υδρογόνο στην ενεργειακή πολιτική μας. Η εξέλιξη της αγοράς υδρογόνου (κυρίως μπλε και πράσινου) έως το 2030 είναι σχετικά προβλέψιμη. Από εκεί και πέρα όμως, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά προς πια κατεύθυνση θα κινηθεί η τεχνολογία και η αγορά. Το πιθανότερο όμως είναι ότι η χρήση του υδρογόνου να πρέπει να επιχορηγείται/επιδοτείται για πολλά χρόνια. Οι τωρινές αποφάσεις των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και των επιχειρηματικών ηγετών θα κρίνει το μέλλον του υδρογόνου ασχέτως αν αυτό θα παράγεται από ΑΠΕ ή αέριο ή σε συνδυασμό. Οι ρυθμιστές πρέπει να επικεντρωθούν στην διευκόλυνση της τεχνολογίας υδρογόνου για μείωση του κόστους. Οι εμπορικοί στόχοι από μόνοι τους δεν μπορούν να το επιτύχουν αυτό. Τέλος, προς το παρόν, το υδρογόνο είναι η καλύτερη και ευκολότερη απάντηση που έχουμε στο σύνθετο πρόβλημα της ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο, καθηγητής Παντελής Κάπρος, τόνισε πως όλες οι διεργασίες που γίνονται για το υδρογόνο «δεν είναι καθόλου μπέρδεμα και καθόλου χάος. Το υδρογόνο δεν είναι ούτε θεός, ούτε διάβολος. Δεν είναι η πανάκεια, αλλά θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο στο μέλλον. Χρειαζόμαστε ένα καθαρό καύσιμο που να είναι συμβατό με την κλιματική ουδετερότητα και το υδρογόνο θα παίξει αυτό το ρόλο. Μακροχρόνια, ίσως το 2030, είναι δυνατόν να παρέχεται σε πιο ανταγωνιστικές τιμές από το φυσικό αέριο».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, εκτίμησε πως στο άμεσο μέλλον «η Δυτική Μακεδονία θα γίνει υδρογονοπηγή» καθώς και η πιο πράσινη περιφέρεια της Ελλάδας. Συνέχισε λέγοντας: «Μετά την απόφαση της κυβέρνησης για πλήρη απολιγνιτοποίηση, ως περιφερειακή αρχή στραφήκαμε στην άλλη όχθη του λιγνίτη, σε ένα μοντέλο που να βασίζεται σε καθαρές τεχνολογίες. Εκδηλώσαμε το ενδιαφέρον μας για το υδρογόνο από τον Οκτώβριο του 2019. Το σχέδιο του «Λευκού Δράκου» (White Dragon) θα αξιοποιηθεί ως αντικατάσταση του λιγνίτη, το υδρογόνο θα μεταφέρεται μέσω των αγωγών φυσικού αερίου εντός και εκτός Ελλάδας και θα χρησιμοποιηθεί στις μεταφορές. Όταν το έργο θα αναπτυχθεί πλήρως θα έχουμε παραγωγή 250.000 τόνων πράσινου υδρογόνου. Κατά την ανάπτυξή του, θα δημιουργηθούν 18.000 νέες θέσεις εργασίας και μετά την ολοκλήρωσή του 28.000 νέες θέσεις εργασίας».

Από την πλευρά του, ο Συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής Υδρογόνου (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Κωνσταντίνος Παπαλουκάς, αφού συνεχάρη τη ΡΑΕ για την πρωτοβουλία των ενεργειακών Εσπερίδων στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, τόνισε πως «το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για το υδρογόνο οφείλεται στο γεγονός ότι διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για να βοηθήσει την παγκόσμια κοινότητα να ξεπεράσει τις τρέχουσες ενεργειακές προκλήσεις και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή». Και συμπλήρωσε: «Το υδρογόνο αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη. Το φθινόπωρο του 2021 θα παραδώσουμε τη στρατηγική μας για το θέμα. Ο οδικός χάρτης θα αποτελείται από μίνι οδικούς χάρτες ανά κατηγορία και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: ανάπτυξη ρυθμιστικού πλαισίου, πλαίσιο καινοτομίας που θα επιχειρήσει να συνδέσει την έρευνα και τα startups κατευθείαν με την αγορά και σχέδιο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού».

Ο γενικός γραμματέας του Hydrogen Europe, Γιώργος Χατζημαρκάκης υπογράμμισε ότι το θέμα του υδρογόνου «στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ ελληνικό» και εξήρε τις θέσεις του καθηγητή κ. Κάπρου λέγοντας ότι «όταν άρχισε η ΕΕ να ψάχνει τρόπους κατά της κλιματικής αλλαγής βασιζόταν στις αναλύσεις του κ. Κάπρου. Η Ευρώπη ανακάλυψε το υδρογόνο από τον κ. Κάπρο». Αναφέρθηκε, επίσης, στο εργαλείο του Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) «Υδρογόνο» στο οποίο, όπως είπε, συμπεριλήφθηκαν 128 έργα, που αφορούν δύο τομείς: ο πρώτος αφορά στον τομέα της τεχνολογίας και καινοτομίας και συμπεριλαμβάνει 58 έργα από 15 χώρες, εκ των οποίων τρία ελληνικά και ο άλλος τον τομέα της βιομηχανίας με 70 έργα από 16 χώρες εκ των οποίων δύο ελληνικά.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Εμπειρογνωμόνων για τη «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» (ΔΑΜ) και Δ.Ν. Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω στη ΡΑΕ, Δρ. Ι. Ν. Τζώρτζης τόνισε ότι «για την αποτελεσματική αξιοποίηση των νέων προοπτικών που σαφώς ανοίγονται με την εμφατική είσοδο του υδρογόνου στο ενεργειακό γίγνεσθαι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξαιτίας του θεσμικού κενού που κατά γενική ομολογία διαπιστώνεται, θα πρέπει να δημιουργηθούν ρηξικέλευθα και απολύτως εξειδικευμένα νομικά εργαλεία που θα αποτελέσουν τη βασική κινητήριο δύναμη της όλης διαδικασίας μετάβασης προς μία οικονομία μηδενικών ρύπων. Αυτή τη στιγμή, τη μόνη στέρεη και αναγκαία βάση εκκίνησης αυτής της προσπάθειας, αναμφίβολα αποτελεί η ταχεία και πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου Νόμου ΔΑΜ της Επιτροπής Νομικών Εμπειρογνωμόνων ΔΑΜ που συγκροτήθηκε υπό την προεδρία του Δρ Ιωάννη Ν. Τζώρτζη με απόφαση του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής ΔΑΜ κ. Κωστή Μουσουρούλη και μέσα σε χρόνο ρεκόρ παρουσιάστηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 2 Σεπτεμβρίου. Η παρουσίαση έγινε από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Νίκο Παπαθανάση. Ως ΔΑΜ εννοούμε το μεγαλύτερο σχέδιο οικονομικού μετασχηματισμού και τοπικής ανάπτυξης στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, με συνολικό πακέτο χρηματοδότησης που αναμένεται να ξεπεράσει τα 6,8 δις ευρώ. Η ΔΑΜ αποτελεί το "υδρογόνο" για μια νέα Ελλάδα ηγέτιδα στην ευρωπαϊκή προσπάθεια μετάβασης σε μία κλιματικά ουδέτερη και κυκλική οικονομία».

Ο Διευθυντής Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Δρ. Βασίλης Γκουντής, σημείωσε: «Η οικονομική εκτίμηση που δίνει η MacKenzie και το Συμβούλιο του Υδρογόνου για το υδρογόνο αγγίζει τα 2,5 τρις δολάρια έως το 2050. Δηλαδή, μιλάμε για μία σημαντικότατη ανάπτυξη της αγοράς η οποία έχει όλους τους τύπους υδρογόνου και το γκρι, και το γαλάζιο και το πράσινο και σίγουρα υπάρχει προοπτική».

Στο δεύτερο μέρος με τίτλο «Παρουσίαση των πρωτοβουλιών στις τεχνολογίες Υδρογόνου» μίλησε η προϊσταμένη του Τμήματος Υποδομών Φυσικού Αερίου της ΡΑΕ, Ειρήνη Ιακωβίδου, τόνισε ότι «η ΡΑΕ οφείλει να προετοιμάσει τη μετάβαση στην εποχή του υδρογόνου με τον οικονομικά βέλτιστο τρόπο για τους τελικούς καταναλωτές. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η αξιοποίηση των υφιστάμενων ή άμεσα προγραμματιζόμενων υποδομών φυσικού αερίου έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν stranded assets και παράλληλα να σχεδιαστεί η ανάπτυξη των υποδομών υδρογόνου σύμφωνα με την ευρωπαϊκά διαμορφούμενη πρακτική». Σχετικά με τη ρύθμιση των πρωτογενών υποδομών υδρογόνου είπε ότι «πρέπει να εστιάσουμε στη οικονομικά αποδοτική ανάπτυξή τους με μία ολιστική προσέγγιση σε σχέση με την παράλληλη ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρική ενέργειας που θα υποστηρίξουν τον πράσινο εξηλεκτρισμό της χώρας».

Από την πλευρά της, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ ΑΕ, Maria Rita Galli, υπογράμμισε ότι ο ΔΕΣΦΑ υιοθετεί πρακτικές που οδηγούν «σε ένα μέλλον απανθρακοποίησης και αγοράς καθαρής ενέργειας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Advent Technologies, Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, σημείωσε ότι «μία από τις πιο σωστές εφαρμογές υδρογόνου είναι μέσα από μία κυψελίδα καυσίμων. Η συζήτηση για το υδρογόνο ξεκινά από την επιδίωξη να οδηγηθούμε σε καύσιμα χωρίς ρύπους, ασχέτως της απόδοσής του. Ζούμε σε μία εποχή που οι κυβερνήσεις, οι κοινωνίες και τα χρηματιστήρια υποστηρίζουν αυτή τη νέα τεχνολογία».

Ο Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας των ΕΛΠΕ, Σπύρος Κιαρτζής, τόνισε ότι «το υδρογόνο έχει τρεις χρήσεις: στη βιομηχανία, στις μεταφορές και στη θέρμανση. Στη χώρα μας, τα 2/3 της παραγωγής και κατανάλωσης υδρογόνου είναι στα διυλιστήρια, στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Ό,τι καταναλώνεται, είναι ό,τι παράγεται στη βιομηχανία. Κατευθυνόμαστε αναγκαστικά στο μπλε υδρογόνο. Η πετρελαϊκή βιομηχανία έχει ανακοινώσει τα πιο φιλόδοξα σχέδια που υπάρχουν σήμερα. Το υδρογόνο είναι μία λύση, ένα όραμα, ωστόσο υπάρχουν πολλά στάδια ενδιάμεσα από τα οποία λείπει η τεχνολογική ωρίμανση».

Ο εκπρόσωπος του έργου White Dragon, Νικόλαος Ντάβος, παρουσίασε «ένα όραμα», όπως σημείωσε, «που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Βασιζόμενοι στην ευρωπαϊκή στρατηγική για το υδρογόνο, η Ευρώπη έχει στόχο να καταστεί πρωτοπόρος σε παγκόσμια επίπεδο στις τεχνολογίες υδρογόνου και αυτό αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας. Οι τεχνολογίες υδρογόνου είναι ώριμες, αλλά είναι ακόμα ακριβές. Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας συστήθηκε η δική μας ομάδα. Ο πυρήνας του έργου “White Dragon” βασίζεται στην αξιοποίηση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, βραχυπρόθεσμης αποθήκευσης ενέργειας υδρογόνου και συμπαραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας μέσω κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας».

Ο επικεφαλής της Εναλλακτικής Ενέργειας και των Ανανεώσιμων Καυσίμων της Motor Oil, Γιώργος Μιτκίδης, είπε πως «η Motor Oil βλέπει το έργο του Blue Med –που αποτελεί την πρόταση της Motor Oil στο πλαίσιο του IPCEI- ως συμπληρωματικό του White Dragon και έχει σκοπό τη δημιουργία μίας ευέλικτης, κλιμακούμενης και ανταγωνιστικής αλυσίδας αξίας υδρογόνου». Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, πως «για να καταστεί εφικτή η επίτευξη όλων αυτών των έργων είναι απαραίτητη η έγκαιρη δημιουργία ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου».

Και τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Σωληνουργείας Κορίνθου, Ηλίας Μπεκίρος, σημείωσε ότι «το υδρογόνο δρα συμπληρωματικά με το ρεύμα και όχι ανταγωνιστικά καθώς μπορεί να μεταφέρει 10 φορές περισσότερη ενέργεια». Αναφερόμενος στους αγωγούς υδρογόνου είπε: «Θεωρούμε ότι είναι απολύτως δεδομένη και απαραίτητη η μέγιστη χρησιμοποίηση του δικτύου φυσικού αερίου, δεν μπορούμε να μιλάμε για υποδομές που αφορούν μόνον στη μεταφορά υδρογόνου. Πρέπει να δημιουργηθεί καινούργιο δίκτυο, δεν είναι πρόβλημα η δημιουργία του, και να ενοποιηθεί σε ευρωπαϊκό δίκτυο, αλλά και με την Αφρική». Συνέχισε λέγοντας πως «πρέπει να υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο καλύπτει η ΡΑΕ».

Κλείνοντας τις εργασίες της δεύτερης ενεργειακής εκδήλωσης της ΡΑΕ ο πρόεδρος της Αρχής, Αναπλ. Καθ. Αθανάσιος Δαγούμας τόνισε: «Θέλουμε να καλλιεργήσουμε μία νοοτροπία ότι ο Ρυθμιστής δεν δημιουργεί ρυθμιστικά εμπόδια αλλά λύνει τα προβλήματα. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την πρόοδο που υπάρχει και θα είμαστε αρωγοί ώστε να δημιουργηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο στη νέα τεχνολογία του υδρογόνου».


Συμμετοχή ΥΝΑΝΠ στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης - Αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων

 • PDF

Στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, που είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συμμετέχει με περίπτερο μετά από 20 χρόνια.

Στο περίπτερο του ΥΝΑΝΠ φιλοξενούνται το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελλ. Ακτοφυλακής, καθώς και το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΝΕΕ).

To περίπτερο του ΥΝΑΝΠ - ΝΕΕ, βρίσκεται στον Χώρο Ιδιαίτερης Προβολής – STAND 2.

Η ΔΕΘ θα λάβει χώρα από τις 11 έως και τις 19 Σεπτεμβρίου ωράριο λειτουργίας:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ: 16.00 ΜΜ – 22.00 ΜΜ

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ: 10.00 ΠΜ – 22.00 ΜΜ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΥΝΑΝΠ – Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Στη διάρκεια της έκθεσης το ΥΝΑΝΠ & το Λ.Σ. – ΕΛΛ. ΑΚΤ., με μέριμνα του Γραφείου Ενημέρωσης & Επικοινωνίας και την ενεργό συμμετοχή των επιμέρους αρμοδίων Διευθύνσεων, διοργανώνει στο περίπτερό του ΥΝΑΝΠ-ΝΕΕ, (Χώρος Ιδιαίτερης Προβολής – STAND 2), σειρά δράσεων και ενημερωτικών συναντήσεων.

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής :

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

- 11.00 ΠΜ: Άνδρες της Ειδικής Ομάδας Επιχειρήσεων Πειραιά του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής θα πραγματοποιήσουν επιδείξεις τακτικών δυναμικής εισόδου σε εξομοίωση οικίας για σύλληψη τρομοκράτη, καθώς και τακτικών ενέδρας ακινητοποίησης επικίνδυνου κακοποιού σε όχημα εν κίνηση από δύο οχήματα της ειδικής ομάδας. Οι εν λόγω επιδείξεις θα πραγματοποιηθούν στο περίπτερο του ΥΝΑΝΠ - ΝΕΕ, (Χώρος Ιδιαίτερης Προβολής – STAND 2).

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

- 09.30 ΠΜ: Άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, θα πραγματοποιήσουν επίδειξη ανακατάληψης πλοίου, το οποίο έχει δεχθεί τρομοκρατική επίθεση. Η εν λόγω επίδειξη θα πραγματοποιηθεί στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. (Για το ακριβές σημείο θα ενημερωθείτε με νεότερη ενημέρωση).

- 19.00 ΜΜ – 21.00 ΜΜ: Ενημερωτική συζήτηση για τις Σύγχρονες Πολιτικές για τη Νησιωτικότητα και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία υπό τον συντονισμό του ΓΓ Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη. (Περίπτερο ΥΝΑΝΠ-ΝΕΕ, Χώρος Ιδιαίτερης Προβολής – STAND 2).

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι εξής:

- Άγγελος Κότιος, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Αναπτυξιακών Σχέσεων του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Πολιτικών & Προγραμμάτων Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πειραιώς

- Γεώργιος Ζερβός, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής

- Χριστίνα Δρίτσα, Προϊσταμένη Μον. Α' ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ

- Αθηνά Φωκά, Προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

- Σταύρος Μπένος, Επικεφαλής του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Εύβοιας, Πρόεδρος σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

- 19.00 ΜΜ – 21.00 ΜΜ: Ενημερωτική συζήτηση για τη Ναυτιλία των Ελλήνων, υπό τον συντονισμό του Δρ. Γεωργίου Πατέρα, Προέδρου του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. (Περίπτερο ΥΝΑΝΠ-ΝΕΕ, Χώρος Ιδιαίτερης Προβολής – STAND 2).

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι εξής:

- Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικού Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής

- Μαρία Μποϊλέ, Καθηγήτρια Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς και Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

- Πλοίαρχος ΛΣ, Γεώργιος Ρίγγας, Διευθυντής Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών ΔΘΣ, Αρχηγείο ΛΣ

ΤΡΙΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

- 19.00 ΜΜ – 21.00 ΜΜ: Ενημερωτική συζήτηση για την Εκπαίδευση – Κατάρτιση και Δεξιότητες σε επαγγέλματα της Θαλάσσιας Οικονομίας, υπό τον συντονισμό του ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη. (Περίπτερο ΥΝΑΝΠ-ΝΕΕ, Χώρος Ιδιαίτερης Προβολής – STAND 2).

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι εξής:

- Ιωάννης Γκόλιας, Καθηγητής, πρώην Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ιδρύματος Ευγενίδου

- Μαρία Μποϊλέ, Καθηγήτρια Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς και Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

- Νίκη Δάνδολου, Ειδική Γραμματέας Ευρωπαϊκού Ταμείου, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

- Γεώργιος Γκοτζαμάνης, Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός, Καθηγητής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού/Μακεδονίας, Διευθυντής Σπουδών Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού / Μηχανικών Μακεδονίας, πρώην Διευθυντής Σχολής Μηχανικών Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

- 19.00 ΜΜ – 21.00 ΜΜ: Ενημερωτική συζήτηση για την Εθνική Λιμενική Πολιτική, υπό τον συντονισμό του ΓΓ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Δρ. Ευάγγελου Κυριαζόπουλου. (Περίπτερο ΥΝΑΝΠ-ΝΕΕ, Χώρος Ιδιαίτερης Προβολής – STAND 2).

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι εξής:

- Δρ. Σωτήρης Θεοφάνης, Καθηγητής, CITY College, University of York Europe Campus.

- Θάνος Λιάγκος, Εκτελεστικός Πρόεδρος ΟΛΘ Α.Ε.

- Μιχάλης Γαλιατσάτος, Επιχειρηματίας Logistics

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

- 19.00 ΜΜ – 21.00 ΜΜ: Ενημερωτική συζήτηση για τις πρωτοβουλίες Ψηφιακού Μετασχηματισμού στον τομέα της Ναυτιλίας και της Νησιωτικότητας, υπό τον συντονισμό του ΓΓ Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη. (Περίπτερο ΥΝΑΝΠ-ΝΕΕ, Χώρος Ιδιαίτερης Προβολής – STAND 2).

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι εξής:

- Αρχιπλοιάρχος ΛΣ, Χαράλαμπος Μαρουλάκης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας

- Πλωτάρχης ΛΣ (Τ), Χρήστος Ζαχαρακόπουλος, Στέλεχος της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων (ΔΕΠΙΧ), Διοικητής Κέντρου Ελέγχου Αποστολών Συστήματος COSPAS -SARSAT

- Πλωτάρχης ΛΣ Αλικάκος Πέτρος, Στέλεχος της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας

- Σπύρος Καράμπαμπας, Μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ), Υπεύθυνος Τομέα Ναυτιλίας και Γαλάζιας Οικονομίας

- Γιάννης Κωτσής – Γιανναράκης του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), Συντονιστής Κόμβου Καινοτομίας GR digiGOV-innoHUB

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

- 19.00 ΜΜ – 21.00 ΜΜ: Ενημερωτική συζήτηση για την ασφάλεια στην Θάλασσα υπό τον συντονισμό του Προέδρου της Safe Water Sports κ. Πάνου Πασχαλάκη. (Περίπτερο ΥΝΑΝΠ-ΝΕΕ, Χώρος Ιδιαίτερης Προβολής – STAND 2).

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι εξής:

- Αρχιπλοιάρχος ΛΣ, Χαράλαμπος Μαρουλάκης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας,

- Πλωτάρχης ΛΣ Γεωργιάδου Αναστασία, Στέλεχος της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας και

- κ. Μυρωνάκης Μάριος, Προέδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής.

Η ΕΥΑΘ ΣΤΗΝ 85η ΔΕΘ

 • PDF
 • Στο Περίπτερο 15, σταντ 40, με Covid sensitive περίπτερο και ψηφιακό υλικό
 • Ημερίδα της ΕΕΣΥΠ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις δημόσιες επιχειρήσεις τη Δευτέρα 13/09
 • Για τους υδάτινους πόρους στη Θεσσαλονίκη και τη βιωσιμότητα θα μιλήσει σε ειδικό πάνελ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Ά. Αμανατίδης

Στο Περίπτερο 15 θα βρίσκεται και πάλι φέτος η ΕΥΑΘ, συμμετέχοντας στην 85η ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της.

Στο σταντ 40, η ΕΥΑΘ θα παρουσιάσει ένα Covid sensitive περίπτερο, φιλικό και επαρκώς «ανοιχτό» για την υγειονομική ασφάλεια των επισκεπτών, με χρήσιμα στοιχεία επικοινωνίας, QR codes και… πολύ αντισηπτικό. Ένα βίντεο - ψηφιακή περιήγηση στο Μουσείο Ύδρευσης της ΕΥΑΘ κι άλλο ένα από τις εργασίες επισκευής και ενίσχυσης του υδαταγωγού της Αραβησσού, που συνεχίζονται αθόρυβα έναν χρόνο τώρα με τον αγωγό σε πλήρη λειτουργία, σηματοδοτούν το παρελθόν και το παρόν - μέλλον της ίδιας της εταιρείας, των υδάτων της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο εξάλλου της 85ης ΔΕΘ, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ – Υπερταμείο) οργανώνει ημερίδα τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου με θέμα «Βιώσιμη ανάπτυξη: ο ρόλος των Δημοσίων Επιχειρήσεων και η στρατηγική κατεύθυνσης προς το μέλλον». Σε συζήτηση για τη «Βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική κρίση» θα συμμετάσχει, με εκλεκτούς προσκεκλημένους, ο CEO του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης, ενώ στο ειδικό πάνελ «Νερό: Open Future. Διαχείριση υδατικών πόρων και βιωσιμότητα» θα συμμετάσχει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης. Το «παρών» στην ημερίδα θα δώσουν κι άλλες θυγατρικές του Υπερταμείου (ΕΥΔΑΠ, ΚΑΘ, ΔΕΘ κ.ά.), όπως και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο (κατόπιν δήλωσης συμμετοχής) στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» (αίθουσα «Ολυμπιάς»), 11:00 - 14:30, και θα μεταδοθεί με live streaming στη σελίδα https://www.facebook.com/events/545001716823864.

 

Η Αθήνα θα φιλοξενήσει το ετήσιο συνέδριο «Ποιότητας Ζωής» του περιοδικού «Monocle»

 • PDF

«Έχετε αναλογιστεί τελευταία την ποιότητα της ζωής σας; Εάν ναι, ελάτε να συναντήσετε τα στελέχη του Monocle στην Αθήνα αυτόν τον Σεπτέμβριο για να μάθετε πώς μπορούμε να αλλάξουμε ή να ξεκινήσουμε από την αρχή τις ζωές μας, τις επιχειρήσεις μας, τον τόπο μας, αλλά και να εξερευνήσουμε μία πόλη που βρίσκεται σε άνοδο».

Με αυτόν τον τρόπο το διεθνές επιδραστικό περιοδικό «Monocle» στην ηλεκτρονική του σελίδα προσκαλεί από τις 23-25 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο περίφημο συνέδριό του με τίτλο: «Quality of Life».

Σημειώνοντας ότι η Αθήνα είναι «μια πόλη σε άνοδο», οι δημοσιογράφοι του έγκριτου Μέσου, που μέσα από τις σελίδες του αναδεικνύει σημαντικά θέματα επικαιρότητας από όλο τον κόσμο, επέλεξαν την ελληνική πρωτεύουσα για να διοργανώσουν το 6ο κατά σειρά ετήσιο Συνέδριό τους, μετά τη Λισαβόνα, τη Βιέννη, το Βερολίνο, τη Ζυρίχη και τη Μαδρίτη.

Από τo 2007 και την ίδρυσή του από τον Τάιλερ Μπρουλέ, το Monocle, έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο ανταποκριτών σε όλο τον κόσμο και τα θέματά του επικεντρώνονται στις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία, τον πολιτισμό, τον αστικό τρόπο ζωής, την αρχιτεκτονική κ.ά., με απήχηση σε ένα διεθνές υψηλό κοινό, το οποίο ενδιαφέρεται για γνώση και εμπειρίες πέρα από τα σύνορά του.

Στο Συνέδριο, που υποστηρίζεται από τον Δήμο Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ), η Αθήνα θα φιλοξενήσει περισσότερους από 25 διάσημους ομιλητές και 130 εκπροσώπους από τον διεθνή χώρο των επιχειρήσεων, του πολιτισμού, της αρχιτεκτονικής, των επιστημών, της δημοσιογραφίας κ.ά. κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο μία μεγάλη ευκαιρία προβολής στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η επιλογή της Αθήνας έγινε με βάση το σκεπτικό ότι «στην πόλη ανθίζουν νέες επιχειρήσεις και η καλλιτεχνική σκηνή ευημερεί, παράγοντες που έχουν υποχρεώσει τη γενιά της διασποράς με ταλέντο να επιστρέψει στη βάση της μαζί με φιλόδοξους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Όλοι αυτοί οι δημιουργικοί «παίκτες» επενδύουν στη φιλοξενία, στο σχέδιο, στην τεχνολογία και στη βιομηχανία, καθώς η πόλη εδραιώνει τη θέση της ως το πιο ανοιχτό και ταχέως αναπτυσσόμενο «φυλάκιο» της Ανατολικής Μεσογείου».

«Μέσα στην πανδημία, η διαμόρφωση των συνθηκών για μία καλύτερη ποιότητα ζωής απέκτησε ακόμη πιο ισχυρή σημασία. Η στρατηγική του Δήμου Αθηναίων έχει επικεντρωθεί στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών με ουσιαστικές παρεμβάσεις σε όλες τις γειτονιές, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη βιωσιμότητα της πόλης, την ενίσχυση του τουρισμού, αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντου στην Αθήνα», τονίζει με αφορμή τη φιλοξενία του Συνεδρίου «Quality of Life» στην πόλη, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Κατά τη διάρκεια του event που συνολικά θα διαρκέσει τρεις ημέρες, θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες περιηγήσεις σε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της Αθήνας και θα δοθεί η ευκαιρία στους επιχειρηματίες της πόλης να έρθουν σε επαφή με συναδέλφους τους από όλο τον κόσμο, με στόχο τη δικτύωση.

 

6ο ετήσιο Συμπόσιο για την Ενεργειακή Μετάβαση από τη ΗΑΕΕ

 • PDF

“Looking ahead with optimism, beyond the Covid era”

Τη διεξαγωγή του 6ου Συμποσίου για την Ενεργειακή Μετάβαση από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 1η Οκτωβρίου στο Theoxenia Palace Hotel, στην Κηφισιά, ανακοινώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ). Με την Ενέργεια να αποτελεί τομέα στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας, το ετήσιο Συμπόσιο της HAEE που έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον κλάδο, και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εταιρειών, κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, think tanks, θεσμικών φορέων και ρυθμιστικών αρχών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με πάνω από 25 θεματικές προς συζήτηση και περισσότερους από 100 διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές, το Συμπόσιο θα αποτελέσει και αυτή τη χρονιά μια πλατφόρμα διαλόγου πάνω στα φλέγοντα ενεργειακά ζητήματα και θα επικεντρωθεί αναπόφευκτα στις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στο παγκόσμιο και εθνικό ενεργειακό σύστημα. Η επιτυχής μετάβαση σε βιώσιμες οικονομίες μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, ο ρόλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη δημιουργία και θωράκιση οικονομικά αυτόνομων ενεργειακών μοντέλων, η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και η συμβολή των σύγχρονων – ψηφιακών τεχνολογιών στην ενεργειακή μετάβαση, αποτελούν επίσης μέρος της θεματολογίας του Συμποσίου.

Το τετραήμερο, διεθνούς χαρακτήρα, Συμπόσιο θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Patrick Maisonnave, ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, κ. Enrique Viguera, η CEO του ΔΕΣΦΑ, κα Maria Rita Galli η, ο CEO του Ομίλου Χρηματιστηρίου Ενέργειας, κ. Γιώργος Ιωάννου, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ, κ. Ανδρέας Πουλλικκάς, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ καθ. Αθανάσιος Δαγούμας, αλλά και πολλά εξέχοντα στελέχη της αγοράς, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι ιδιωτικών φορέων.

Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία ομιλητών και συμμετεχόντων, τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβάλλει η πανδημία Covid-19.

Το σύνολο του Συμποσίου θα μεταδίδεται ζωντανά, με δυνατότητα δωρεάν παρακολούθησης για το κοινό μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, δίνοντας τη μοναδική ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν από οποιοδήποτε σημείο και αν βρίσκονται, σημαντικές συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων για κρίσιμα ενεργειακά θέματα.

Από το 2015 η ΗΑΕΕ, ως μη κερδοσκοπικός Οργανισμός και εξέχον μέλος του εγνωσμένου κύρους International Association for Energy Economics (IAEE), επιτελεί αδιάκοπα το ρόλο της ως πλατφόρμας έρευνας και ανταλλαγής γνώσης, πληροφορίας και εξειδίκευσης στο χώρο της Ενεργειακής Οικονομίας.

Η ΡΑΕ συμμετέχει ενεργά στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

 • PDF

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας συμμετέχει ενεργά για 5η συνεχή χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με αυτοτελή παρουσία (κτίριο 10, stand 24) από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2021, αποτυπώνοντας τη δέσμευση της να εδραιώσει έναν ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας με την ενεργειακή αγορά, τους καταναλωτές και την κοινωνία των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό και στοχεύοντας να αναδείξει τις νέες επιλογές που προβάλλουν μέσα από την αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα θα διοργανώσει τρεις ενεργειακές εκδηλώσεις:

 • Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 10:00 έως 13:30 με θέμα «Μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία: Τα οφέλη, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι από τη σκοπιά της Ρυθμιστικής Αρχής» (Μέρος Α’) και «Πόλεις του μέλλοντος:  Ηλεκτροκίνηση, Περιβαλλοντικά Ουδέτερα Λιμάνια (EcoPorts) και καινοτόμες πολιτικές» (Μέρος Β’)
 • Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 19:00 με θέμα «Η εποχή του υδρογόνου: Η μετάβαση προς μία οικονομία μηδενικών ρύπων».
 • Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 19:00 με θέμα «Η ρύθμιση των ενεργειακών αγορών και η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στο ρυθμιστικό πλαίσιο»

Όλες οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στην  Αίθουσα Α -  Σ.Κ. «Ν. Γερμανός» στο Κτίριο 8 (2ος όροφος) εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ.

Λόγω των αυξημένων μέτρων αντιμετώπισης του Κορωνοϊού και τήρησης του αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός ατόμων με φυσική παρουσία στην Αίθουσα και η είσοδος θα επιτρέπεται αποκλειστικά σε όσους έχουν σχετική πρόσκληση από τη ΡΑΕ. Για το λόγο αυτό παρέχεται η δυνατότητα και ταυτόχρονης ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης των εκδηλώσεων και συγκεκριμένα για την:

 

 

 

 

Σας ενημερώνουμε ότι για την είσοδο στη ΔΕΘ θα πρέπει να τηρούνται αυστηρώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχει θέσει η Οργανωτική Επιτροπή της 85ης ΔΕΘ, δηλαδή θα επιτρέπεται η είσοδος αποκλειστικά και μόνο με την επίδειξη του GreenPass* (εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες): https://www.thessalonikifair.gr/el/protokollo-leitoyrgias

(*GreenPass νοείται, είτε η βεβαίωση εμβολιασμού/νόσησης SARS-Cov-2, είτε το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19)

Εκπαιδευτικό διαδραστικό ενεργειακό παιγνίδι  για τους μαθητές

Στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ και  όλες τις μέρες και ώρες λειτουργίας της:

Σαββατοκύριακα (11-12.09 & 18-19.09) από τις 10:00 έως τις 22:00 και τις καθημερινές από τις 16:00 έως τις 22:00 οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν τη δυνατότητα, τηρώντας πάντα τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα, να παίξουν με ασφάλεια, σε ειδικό εξωτερικό χώρο στην είσοδο του περιπτέρου 10, το τρισδιάστατο παιγνίδι τύπου φιδάκι που έχει δημιουργήσει η ΡΑΕ.

Στόχος του παιγνιδιού είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση ορθούς ενεργειακής συνείδησης στους μαθητές/μαθήτριες, αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα οφέλη τους και να τους αφυπνίσει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής.

 

 

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar