joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Sun10172021

ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΒΙΒΛΙΑ

Greek Hospitality Awards 2021: Έφτασε η στιγμή των κορυφαίων του ελληνικού τουρισμού

 • PDF

Greek Hospitality Awards 2021

15 Oκτωβρίου 2021, LiveOn Hybrid Event


Έφτασε η στιγμή των κορυφαίων του ελληνικού τουρισμού

 

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 θα διεξαχθεί η Τελετή Απονομής των Greek Hospitality Awards, του καθιερωμένου πλέον θεσμού, που επιβραβεύει τις κορυφαίες ελληνικές ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας. Ειδικά φέτος, οι βραβεύσεις αναμένονται με μεγάλη αγωνία, καθώς η τουριστική σεζόν του 2021 αποτέλεσε το “μεγάλο στοίχημα” για τις επιχειρήσεις του κλάδου, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

 

Η Τελετή Απονομής των Greek Hospitality Awards 2021 (#grha21) θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, με τους ομιλητές και τους βραβευθέντες σε φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso. Το κοινό θα παρακολουθεί και θα συμμετάσχει ψηφιακά μέσα από την LiveOn, την πρώτη πλήρη, all-in-one, ψηφιακή πλατφόρμα για την Επιχειρηματική Επικοινωνία και τα Events, και το τρισδιάστατο ψηφιακό εκθεσιακό της κέντρο, το LiveOn Expo Complex.

 

Την Τελετή Απονομής θα παρουσιάσουν η Μαρία Νικόλτσιου, Παρουσιάστρια-Δημοσιογράφος Alpha TV – Alpha Radio 989 και ο Χάρης Ντιγριντάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, Tourism Media & Events, Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Alpha Radio 989, Οικονομικός Συντάκτης, Ελεύθερος Τύπος.

Η εκδήλωση διοργανώνεται για 7η συνεχόμενη χρονιά από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με την Tourism Media & Events, το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ. Στο πλαίσιο του θεσμού των Greek Hospitality Awards, βραβεύεται το κορυφαίο ελληνικό ξενοδοχείο (Top Greek Hotel 2021) και το κορυφαίο resort (Top Greek Resort 2021). Το κοινό και η Κριτική Επιτροπή ψήφισαν τις τουριστικές επιχειρήσεις που ξεχώρισαν το 2021, ανάμεσα στις 108 κατηγορίες βραβείων που περιλάμβανε η φετινή διοργάνωση.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν θεσμικοί εκπρόσωποι και εξέχουσες προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό κόσμο ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Τουρισμού κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης κ. Λοϊζου Βίκυ, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Δημήτρης Φραγκάκης και πολλοί ακόμη.

 

Η LG Electronics Hellas προσκαλεί σε διαδικτυακή εκδήλωση λύνοντας κάθε απορία για τις αντλίες θερμότητας

 • PDF

Συντονιστείτε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της LG και μάθετε όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις αντλίες θερμότητας

Το επαγγελματικό τμήμα Business Solutions της LG Electronics (LG) θα πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή εκδήλωση, με σκοπό να ενημερώσει τους καταναλωτές για τη λειτουργία και την εγκατάσταση των αντλιών θερμότητας, αλλά και τα οφέλη που προσφέρουν σε κάθε οικία όσον αφορά στην ενεργειακή απόδοση.

Η διαδικτυακή εκδήλωση θα υλοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ. και οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν ζωντανά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της LG (Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn).

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, το τμήμα LG Business Solutions θα παρουσιάσει τη σειρά  αντλιών θερμότητας της εταιρείας, που είναι η πιο πρωτοποριακή και οικονομική λύση θέρμανσης. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη λειτουργία τους και τον τρόπο τοποθέτησής τους ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε χώρου, ενώ στο τέλος του webinar θα μπορούν να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους.

 

Επιστημονική Ημερίδα ΙΤΕ - ΙΕΝΕ: «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ενεργειακή Μετάβαση, Δεδομένα και Πολιτικές»

 • PDF

Το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ (ΙΤΕ/ΙΠΕ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ),  με γνώμονα την ενημέρωση των μελών τους και της ενεργειακής κοινότητας γενικότερα για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, διοργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο: «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ενεργειακή Μετάβαση, Δεδομένα και Πολιτικές» η οποία θα διεξαχθεί την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου,(12:00-18:00) στα Χανιά. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα ΚΑΜ και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάδοση στο διαδίκτυο (livestreaming).

Η Ημερίδα, έχει ως στόχο να εξετάσει το ρόλο των Υδρογονανθράκων στην Ενεργειακή Μετάβαση και θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις στην Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς συντελούνται σημαντικές αλλαγές οι οποίες κρίνουμε ότι θα ήτο χρήσιμο να συζητηθούν τη δεδομένη χρονική στιγμή, θέλοντας με αυτό το τρόπο να αναδείξουμε τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μετάβαση σε ένα περιβάλλον χαμηλών εκπομπών. Ως εκ τούτου η Ημερίδα θα καλύψει όλες τις σημαντικές πτυχές σε τοπικό και διεθνές επίπεδο που υπεισέρχονται στην υπό εξέλιξη ενεργειακή μετάβαση.

MYTILINEOS - Κύκλος Ιδεών: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ V: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;

 • PDF

Σας καλούμε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του 5ου Συνεδρίου του «Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση» με κεντρικό θέμα το ερώτημα:  Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 11- 12 Οκτωβρίου 2021 με φυσική κατά βάση παρουσία των ομιλητών στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138). Λόγω όμως του περιορισμένου αριθμού θέσεων εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων  για την προστασία της δημόσιας υγείας, σας καλούμε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του Συνεδρίου μέσω του διαδικτύου  (Youtube & Facebook Live).

Μπορείτε επίσης - εφόσον επιθυμείτε - να υποβάλετε ερωτήσεις και να συμμετάσχετε στη συζήτηση μέσω των ακόλουθων email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. '; document.write( '' ); document.write( addy_text33437 ); document.write( '<\/a>' ); //--> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Ιδιαίτερα, σας καλούμε να παρακολουθήσετε την 2η ημέρα του Συνεδρίου (12.10.2021) στις 12.00 την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Οι δύο όψεις των πραγμάτων στη διεθνή και την ευρωπαϊκή

οικονομία: η θέση της Ελλάδας».

Στο πάνελ θα συμμετέχουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, π. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης & υπουργός Οικονομικών, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS και ο Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Αlpha Bank.

Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος, Κώστας Καλλίτσης.

Στην ιστοσελίδα του Κύκλου Ιδεών μπορείτε να βρείτε πλούσιο ενημερωτικό υλικό για το συνέδριο, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.

Για εγγραφή στο συνέδριο, παρακαλούμε συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ


Webinar με θέμα «Λίπανση & υψηλή απόδοση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απο βιοαέριο»

 • PDF

Webinar με θέμα «Λίπανση & υψηλή απόδοση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απο βιοαέριο» διοργανώνει η εταιρεία Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, επίσημος αντιπρόσωπος Λιπαντικών Shell, στις 21 Οκτωβρίου, στις 14:00.

Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η κατασκευή νέων μηχανών καύσης αερίου, υψηλότατης απόδοσης, παρατηρείται με έντονο ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Βασικός στόχος είναι η κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, με βιώσιμο τρόπο. Όλες αυτές οι μηχανές έχουν κάτι κοινό: απαιτούν από το λιπαντικό να λειτουργεί υπό ακραίες συνθήκες.

Οι χρήστες μηχανών καύσης αερίου, επομένως, αναζητούν και απαιτούν ένα λιπαντικό ικανό να προσφέρει και να διατηρεί υψηλότατο επίπεδο απόδοσης και προστασίας του κινητήρα. Παράλληλα, επιζητούν τη διατήρηση του κόστους κτήσης, λειτουργίας και συντήρησης του συνόλου του εξοπλισμού, σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα

Σε αυτό το webinar, θα μάθετε:

 • Ποιες είναι οι τάσεις στην αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Ποιες είναι οι τάσεις στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας λίπανσης ώστε, να παραχθούν λιπαντικά για μηχανές υψηλής απόδοσης, που λειτουργούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες και πιέσεις, με καύσιμο υψηλών επιμολύνσεων, μικρότερη ποσότητα λιπαντικού σε κυκλοφορία και ανάγκη λιγότερων ημερήσιων συμπληρωμάτων λιπαντικού.
 • Πώς μπορείτε να συνδυάσετε προστασία από φθορά, μεγάλη διάρκεια ζωής λιπαντικού και απόδοση συστήματος, επιλέγοντας το κατάλληλο λιπαντικό για την εφαρμογή σας.
 • Ποια η κρισιμότητα και η ενδεδειγμένη δομή ενός πρακτικού και αξιόπιστου συστήματος εργαστηριακών αναλύσεων για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του εξοπλισμού.


Ομιλητές

 • Osama El Sherif: Business Development Manager, Power Sector – Shell Lubricants
 • Alexey Konstantinov: Product Application Specialist, Stationary Engines – Shell Lubricants
 • Δημήτρης Δήμου: Τεχνικός Σύμβουλος λιπαντικών – Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, τομέας λιπαντικών

 Σεμινάριο ΙΕΝΕ: Η διαχείριση των ενεργειακών αγορών σε έναν σύνθετο κόσμο

 • PDF

Τα αναγκαία εργαλεία και την εσωτερική πληροφόρηση που χρειάζονται προκειμένου να γνωρίσουν σε βάθος τον πολύπλοκο κόσμο των σύγχρονων αγορών ενέργειας θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες στο πρωτοποριακό σεμινάριο «Managing Energy Markets in a Complex World», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία Strategy Technics, από την 1 έως τις 26 Νοεμβρίου 2021.

 

Μέσα στο σύγχρονο σύνθετο περιβάλλον, τα στελέχη της ενεργειακής αγοράς καλούνται να λαμβάνουν αποφάσεις που θα επηρεάσουν τις προγραμματισμένες επενδύσεις, τα εν εξελίξει έργα, τη λειτουργία της αγοράς και τελικά την επιτυχία ή την αποτυχία των ίδιων εταιρειών τους και των υπηρεσιών που παρέχουν στους πελάτες τους.

 

Οι αγορές ενέργειας σήμερα αλλάζουν συνεχώς, με τις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και των εκπομπών να κυμαίνονται σε καθημερινή βάση και να καθορίζονται από μια ποικιλία αλληλένδετων δυνάμεων της αγοράς. Ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις, πώς επηρεάζουν τις τιμές σε μια σειρά ενεργειακών προϊόντων, πώς αλληλοσυνδέονται; Με δεδομένη τόση αβεβαιότητα μπορούμε να προβλέψουμε τη συμπεριφορά της αγοράς και τις τιμές της ενέργειας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα; Ποιες είναι οι τάσεις της αγοράς το για 2ο εξάμηνο του 2021 και πώς θα διαμορφωθούν οι αγορές το επόμενο έτος; Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που θα απαντηθούν από μια κορυφαία ομάδα ομιλητών με μακρά εμπειρία στην παρακολούθηση του κλάδου της ενέργειας.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανώτερα στελέχη του τομέα της ενέργειας και αποτελείται από 10 τετράωρες συνεδρίες που περιλαμβάνουν παρουσιάσεις, ερωτήσεις και απαντήσεις, ομαδικές συναντήσεις και εργασίες. Οι συνεδρίες θα πραγματοποιούνται μεταξύ 16:00 και 20:00 και η υποβολή συμμετοχών θα ολοκληρωθεί στις 26 Οκτωβρίου.

 

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης από το ΙΕΝΕ.

 

Περισσότερες πληροφορίες, αναλυτικό πρόγραμμα και εγγραφή στο σεμινάριο, εδώ.

12 ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 • PDF

Δώδεκα ανοικτές προκλήσεις καινοτομίας ανακοινώθηκαν σε συνεργασία με εταιρείες και φορείς στο πλαίσιο του έργου BLUE DEAL που υλοποιεί το ΚΑΠΕ για την προώθηση των θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου. Οι ανοικτές προκλήσεις καινοτομίας προσφέρουν την ευκαιρία σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, να προτείνουν ιδέες και λύσεις στον τομέα της Γαλάζιας Ενέργειας. Οι φορείς που έθεσαν τις προκλήσεις (challengers) μοιράζονται τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους, για τα οποία, οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι (solvers) καλούνται να προτείνουν καινοτόμες λύσεις.


Οι δώδεκα προκλήσεις έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα του έργου https://bluedealmed.eu/colab/challenges, όπου υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την
κάθε μία, καθώς και ένα σύντομο σχετικό βίντεο. Από την Ελλάδα, παρουσιάζονται δύο προκλήσεις καινοτομίας, οι οποίες αφορούν:


α. Στην ενεργειακή αυτονομία του λιμανιού της Σάμου (https://bluedealmed.eu/colab/challenges/energy-autonomy-in-the-port-of-the-city-of-samos): Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, ενόψει του στόχου της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Σάμου το 2050, αναζητά πρωτότυπες ιδέες και προτάσεις για την επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας του λιμανιού της Σάμου, αξιοποιώντας τεχνολογίες Γαλάζιας Ενέργειας, με σεβασμό πάντα στο φυσικό τοπίο. Οι λύσεις πρέπει να χαρακτηρίζονται από βιωσιμότητα, καινοτομία και να δίνουν την προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.


β
. Στη μακροπρόθεσμη παρακολούθηση υποβρυχίων δραστηριοτήτων κοντά σε εγκαταστάσεις Γαλάζιας Ενέργειας (https://bluedealmed.eu/colab/challenges/blue-sentinel): Το ΚΑΠΕ αναζητά προτάσεις για εγκατάσταση μετρητικών συστημάτων –μικρών σε όγκο και εύκολων στη μεταφορά- σε έργα Γαλάζιας Ενέργειας. Τα έργα Γαλάζιας Ενέργειας υλοποιούνται σε παράκτιες και υπεράκτιες περιοχές, όπου οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την αλληλεπίδρασή τους με τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα είναι περιορισμένες. Η παρουσία διατάξεων Γαλάζιας Ενέργειας και η μακροχρόνια λειτουργία τους σε αυτές τις περιοχές παρέχει μια πολύτιμη ευκαιρία χρήσης τους ως εξέδρας μετρητικών συστημάτων που μπορούν να παρέχουν μακροπρόθεσμη παρακολούθηση της υποβρύχιας δραστηριότητας. Τα συστήματα παρακολούθησης θα πρέπει να είναι στεγανά και κατάλληλα για μακροχρόνια, χωρίς επίβλεψη, λειτουργία στο θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ σημαντικό πλεονέκτημα θα είναι η απομακρυσμένη διαχείρισή τους.


Οι ενδιαφερόμενοι να παρουσιάσουν μια λύση, θα πρέπει να εισέλθουν στο σύνδεσμο https://bluedealmed.eu/colab/challenges, να επιλέξουν την πρόκληση καινοτομίας που επιθυμούν και να συμπληρώσουν, μέχρι τις 30/11/2021, μια μικρή φόρμα με μια σύντομη περιγραφή της λύσης τους και στοιχεία για την ομάδα εργασίας.

Θα επιλεγεί ένας «νικητής» (solver) για κάθε πρόκληση, ο οποίος θα παρουσιάσει τη λύση του κατά τη διάρκεια του δεύτερου Business Forum του έργου BLUE DEAL, στη Βαλένθια της Ισπανίας, τον Φεβρουάριο του 2022, όπου θα επιλεγεί και ο τελικός νικητής. Με τη δράση «Ανοικτές Προκλήσεις Καινοτομίας του έργου BLUE DEAL», οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στην εύρεση λύσεων σε τεχνολογικές προκλήσεις που αφορούν στη Γαλάζια Ενέργεια στη Μεσόγειο, να εργασθούν με την υποστήριξη θεσμικών φορέων, να δικτυωθούν με άλλες επιχειρήσεις/ φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο και να προβληθούν μέσα από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και τις ανακοινώσεις στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής Γυμνασίου Racecar Challenge

 • PDF

Μια συνεργασία μεταξύ του Pierce – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και των οργανισμών Μάθηση Πρωτοβουλία και Junior Achievement Greece, με βάση το πρόγραμμα miniRACECAR του Beaver Works Summer Institute του Massachusetts Institute of Technology (MIT).


Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί Μάθηση Πρωτοβουλία και Junior Achievement Greece καθώς και το Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής με στόχο να βοηθήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες  να ενισχύσουν τις γνώσεις τους και να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους στους τομείς του Προγραμματισμού, της Ρομποτικής και της Τεχνολογίας, συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη. Παράλληλα, αποβλέπουν στην καλλιέργεια  των ήπιων δεξιοτήτων που κρίνονται απαραίτητες για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα, όπως  η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα και  η συνεργατικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου μία  λεπτομερής διαδικτυακή παρουσίαση της διοργάνωσης, η οποία απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στους τομείς  του Προγραμματισμού, της Ρομποτικής και της Τεχνολογίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με το περιεχόμενο και τις τεχνικές λεπτομέρειες του εκπαιδευτικού προγράμματος καθώς και με τη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τον διαγωνισμό

Ο διαγωνισμός, ο οποίος θα λάβει χώρα το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 στις εγκαταστάσεις του Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, βασίζεται στο πρόγραμμα miniRACECAR, που σχεδιάζει και προσφέρει το Beaver Works Summer Institute (BWSI) του Massachusetts Institute of Technology (MIT). Το πρόγραμμα miniRACECAR, το οποίο παρέχεται δωρεάν και υλοποιείται στην αγγλική γλώσσα, είναι ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές/τριες μέσης εκπαίδευσης χωρίς ή με ελάχιστες γνώσεις σε θέματα Προγραμματισμού και Ρομποτικής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προγραμματίσουν και να συναρμολογήσουν ένα ρομποτικό αγωνιστικό όχημα, το οποίο θα μπορεί να κινείται αυτόνομα σε μία αγωνιστική πίστα με εμπόδια. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί είτε με τη συναρμολόγηση ενός αγωνιστικού ρομποτικού οχήματος, αν αυτό είναι εφικτό, είτε μέσω της προσομοίωσης του λογισμικού του προγράμματος του BWSI.

 

Για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, οι μαθητές/τριες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα miniRACECAR του BWSI, με εξ αποστάσεως συμμετοχή υπό την καθοδήγηση ενός καθηγητή του σχολείου τους. Οι μαθητές/τριες που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα miniRACECAR, καθώς και ο καθηγητής τους, θα λάβουν από το BWSI ένα πιστοποιητικό συμμετοχής και ολοκλήρωσης του προγράμματος.

 

Οι εγγραφές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Racecar Challenge θα ξεκινήσουν στις 15 Νοεμβρίου 2021 και θα ολοκληρωθούν στις 16 Ιανουαρίου 2022. Επτά από τις ομάδες δημόσιων σχολείων που θα έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2021 θα λάβουν, κατόπιν κληρώσεως, τον απαραίτητο εξοπλισμό για την κατασκευή ενός ρομποτικού οχήματος.

 

Η νικήτρια ομάδα του Racecar Challenge, μαζί με τον καθηγητή της, θα έχει την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον τελικό διαγωνισμό racecar του BWSI, το καλοκαίρι του 2022, στις εγκαταστάσεις του ΜIT, και να συμμετάσχει στην τελευταία εβδομάδα του εκπαιδευτικού προγράμματος του BWSI πριν από την τελική αναμέτρηση, που θα διεξαχθεί, επίσης, στις εγκαταστάσεις του MIT.

 

Οι ενδιαφερόμενοι για την παρουσίαση της 15ης Οκτωβρίου μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους εδώ.


Από το διάστημα στη γη: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας & περιβαλλοντικές επιπτώσεις

 • PDF

ΑΠΟ ΤO ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΕΔΑΦΟΣ:

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

 

5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021, 19.00

Σε συνδιοργάνωση με:

το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το δίκτυο Πράξη του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών έργων

e-shape «EuroGEO Showcases: Applications Powered by Europe»

Caroline Herschel Framework Partnership Agreement on Copernicus User Uptake – FPCUP

Ταυτόχρονη μετάφραση στα γαλλικά και ελληνικά –  Ζωντανή μετάδοση στην ιστοσελίδα www.ifg.gr

Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης κατόπιν αιτήματος

 

Η ενέργεια αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη της ανθρώπινης δραστηριότητας. Από τη μαγειρική μέχρι την επικοινωνία, από τις μεταφορές μέχρι τα ταξίδια, αλλά και στις καθημερινές δραστηριότητές μας, το ενεργειακό ζήτημα εγείρει ερωτήματα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή καθώς η ενέργεια που παράγεται σήμερα προέρχεται κυρίως από ορυκτά καύσιμα. Η προσαρμογή στις νέες αυτές συνθήκες είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ανθρωπότητας, ενώ για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, επιβάλλεται η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από την παραγωγή ενέργειας.

 

Η ενεργειακή μετάβαση προϋποθέτει δραστικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής ενέργειας. Η παρατήρηση της Γης αποτελεί σήμερα πολύτιμο εργαλείο για την υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων, στην παρακολούθηση και διαχείριση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στο μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα και στην ενεργειακή μετάβαση.

 

Στο πλαίσιο του κύκλου « Η νεολαία που καινοτομεί » το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το δίκτυο Πράξη του ΙΤΕ, προσκαλούν 6 Έλληνες και Γάλλους ειδικούς σε μία ανοικτή συζήτηση με θέμα την αιολική και ηλιακή ενέργεια και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.

 

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να προσελκύσει το ευρύ κοινό προσκαλώντας εξέχοντες επιστήμονες και πανεπιστημιακούς ερευνητές με σκοπό να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να παρουσιάσουν τις τελευταίες καινοτομίες. Η συζήτηση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του κοκτέιλ που θα ακολουθήσει.

 

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ. Χαράλαμπος (Χάρης) Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης  του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ :

 

19:00 - 19:15: Έναρξη της βραδιάς

 • Κύριος Nicolas Eybalin, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
 • Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
 • Δρ. Χαράλαμπος (Χάρης) Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών| Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης.

19:15 - 19h45: «Παρατήρηση της Γης: Η ηλιακή ενέργεια στο αστικό περιβάλλον - Εκτιμήσεις και προβλέψεις»

 • Καθ. Ανδρέας Καζαντζίδης (Πανεπιστήμιο Πατρών)
 • Καθ. Philippe Blanc (MINES ParisTech, Université PSL)

19:45 - 20:15: «Παρατήρηση της Γης: Αιολική ενέργεια - Εκτιμήσεις και προβλέψεις»

 

 • «Παρατήρηση της Γης από το διάστημα για υπεράκτιες (offshore) εφαρμογές αιολικής ενέργειας» : Δρ. Ιωάννα Καράγαλη (Danish Meteorological Institute)
 • «Προβλέψεις για την αιολική ενέργεια και ένταξη στα νησιωτικά ενεργειακά συστήματα» : Δρ. Romain Besseau (MINES ParisTech)

20:15 - 20:45: «Ανάλυση κύκλου ζωής των αιολικών και ηλιακών συστημάτων για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων»

 

 • «Ανάλυση κύκλου ζωής χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών πάρκων - Αποτελέσματα και προοπτικές»: Δρ. Αλεξάνδρα Μπόνου (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ).
 • «Πόσο "πράσινες" είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;» : Δρ. Paula Perez-Lopez (MINES ParisTech, Université PSL).

 

20:45 - 21:00: Στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή των:

Δρ. Χάρη Κοντοέ (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών - συντονισμός),

Καθ. Παντελή Κάπρου (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) ,

Καθ. Philippe Blanc (MINES ParisTech, Université PSL)

κου Κώστα Κομνηνού (Δίκτυο ΔΑΦΝΗ)

 


*ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Με βάση τις οδηγίες των ελληνικών αρχών η είσοδος στο Γαλλικό Ινστιτούτο επιτρέπεται μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ή αρνητικού rapid-test που έχει διενεργηθεί τουλάχιστον 48 ώρες πριν, και μέχρι την πλήρωση των 180 θέσεων για καθήμενους σύμφωνα με την καθορισμένη από τα μέτρα χωρητικότητα.

 

Για την είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, καθώς και ο έλεγχος όλων των χειραποσκευών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί θερμομέτρηση κατά την είσοδο.

 

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

 

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εφαρμόζει με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας και τήρησης αποστάσεων σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.

 


ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar