Η αυξανόμενη επιδείνωση ακραίων καιρικών φαινομένων, η εμφάνιση πρωτοφανών πλημμυρών και παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας, είναι αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με την απώλεια της βιοποικιλότητας. Η πανδημία COVID-19 αποτελεί ένα μόνο σύμπτωμα της κλιμακούμενης οικολογικής κρίσης που απειλεί περιβάλλον και ανθρωπότητα.
Η Ελλάδα δεν μένει ανεπηρέαστη. Γινόμαστε πλέον όλο και συχνότερα μάρτυρες αντίστοιχων φαινομένων και στη χώρα μας, ενώ η ένταση και η συχνότητά τους αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Εάν με μόλις 1.1oC αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας βλέπουμε τέτοιας κλίμακας φυσικές καταστροφές σε ολόκληρο τον κόσμο, από τον Αμαζόνιο και τη Σιβηρία μέχρι την Καλιφόρνια και την Ελλάδα, τότε πώς θα μοιάζει ο πλανήτης και η ανθρωπότητα αν η θερμοκρασία αυξηθεί έως και κατά 4oC, όπως μας προειδοποιεί η επιστήμη;
Το 2021 είναι μία χρονιά που μπορεί να αποτελέσει το σημείο καμπής για το κλίμα. Δεν έχουμε χάσει ακόμα την ευκαιρία να αλλάξουμε το μέλλον μας, αντιθέτως έχουμε μία ανεπανάληπτη ευκαιρία για τολμηρή κλιματική δράση. Η καθαρή ενέργεια είναι πλέον η πιο ανταγωνιστική επιλογή με επενδύσεις που τονώνουν παράλληλα την οικονομία, ενώ η τεχνολογική πρόοδος προσθέτει όλο και περισσότερες λύσεις. Η λίστα κρατών και επιχειρήσεων που δεσμεύονται σε φιλόδοξους κλιματικούς στόχους αυξάνεται κάθε μέρα, ενώ ένα παγκόσμιο κίνημα σε κάθε γωνιά του κόσμου κινητοποιείται απαιτώντας αποτελεσματική κλιματική δράση.
Μέρος αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας αποτελεί η συνεργασία μας με το Vouliwatch για την πρώτη πραγματικά ανοιχτή και συμμετοχική διαδικασία συνδιαμόρφωσης κλιματικού νόμου για την Ελλάδα! Με χρονικό ορίζοντα την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα τον Νοέμβριο του 2021 (COP26), στόχος μας είναι χιλιάδες πολίτες να έχουν γίνει συγγραφείς μίας φιλόδοξης πρότασης εθνικού κλιματικού νόμου που θα οδηγήσει στον μετασχηματισμό της χώρας σε μία κλιματικά ουδέτερη και ανθεκτική κοινωνία!
Γενικά
Η διαδικασία συνδιαμόρφωσης του πρώτου εθνικού κλιματικού νόμου αποτελείται από τρία στάδια. Εσύ μπορείς να συμμετάσχεις σε όλα ή σε όποια επιθυμείς. Το πρώτο στάδιο (Δεκέμβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021) αφορούσε την έρευνα γνώμης η οποία μας βοήθησε να διαμορφώσουμε το προσχέδιο της πρότασης νόμου. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο δεύτερο και βασικότερο στάδιο (Απρίλιος 2021 – Ιούνιος 2021) που αφορά τη δημόσια διαβούλευση, Μαζί με άλλους πολίτες μπορείς να διαμορφώσεις το τελικό κείμενο νόμου. Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο (Σεπτέμβριος 2021 – Νοέμβριος 2021) θα ξεκινήσουμε εκστρατεία συλλογής υπογραφών με στόχο να στείλουμε στην πολιτική ηγεσία μας ένα ισχυρό μήνυμα για την αναγκαιότητα ενός κλιματικού νόμου για τη χώρα. Η φιλοδοξία, η ευρεία συμμετοχή και η υποστήριξη του κλιματικού νόμου είναι τα θεμελιώδη στοιχεία που θα κρίνουν την επιτυχία του. Με άλλα λόγια, η ενεργή συμμετοχή σου είναι απαραίτητη!
Πώς συμμετέχω
- Διαμορφώνεις τη βάση της συζήτησης
Συμπληρώνεις τη σύντομη έρευνα γνώμης. Οι απαντήσεις σου θα αξιοποιηθούν ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο και το περιεχόμενο της πρότασης κλιματικού νόμου (Ολοκληρώθηκε) - Συμμετέχεις στη διαβούλευση
Αφού αξιολογήσουμε σε συνεργασία με το επιστημονικό συμβούλιο όλες τις απαντήσεις στην έρευνα γνώμης, θα διαμορφώσουμε το προσχέδιο της πρότασης κλιματικού νόμου η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Εκεί έχεις τη δυνατότητα να τροποποιήσεις ή να σχολιάσεις το κείμενο, να σχολιάσεις άλλο σχόλιο, καθώς και να ψηφίσεις τροπολογίες ή/και σχόλια άλλων χρηστών. - Προωθείς τον κλιματικό νόμο
Αφού επεξεργαστούμε και ενσωματώσουμε τα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης, θα παρουσιάσουμε το τελικό σχέδιο του κλιματικού νόμου. Εδώ έχεις τη δυνατότητα να πιέσεις την πολιτική ηγεσία να υιοθετήσει τον κλιματικό νόμο μέσα από τη συλλογή υπογραφών.
Βασικές αρχές συμμετοχής
Το κείμενο της διαβούλευσης είναι αποτέλεσμα μίας ανοικτής και συμμετοχικής διαδικασίας από πολίτες και φορείς. Ως εκ τούτου, όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και ο στόχος μας είναι να ενσωματωθούν όλα τα σχόλια και οι τροποποιήσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της πρότασης κλιματικού νόμου. Ο διάλογος επιτρέπεται ελεύθερα αρκεί:
- Να μην περιέχει ρατσιστικό και υβριστικό περιεχόμενο ή ρητορική μίσους
- Να μην αναπαράγει αντιεπιστημονικές θέσεις
Σε αυτές τις περιπτώσεις τα σχόλια θα αποκρύπτονται. Η απόκρυψη των σχολίων θα γίνεται με πρωτοβουλία της διαχειριστικής ομάδας ή μετά από υπόδειξη των χρηστών.
Η ομάδα του WWF που θα αναλάβει την επεξεργασία των σχολίων και τη δημιουργία του προσχεδίου του Κλιματικού νόμου θα πλαισιώνεται από το “επιστημονικό συμβούλιο” που έχει στόχο την παροχή επιστημονικής και στρατηγικής υποστήριξης.