fbpx

Σταθερές οι τιμές του πετρελαίου, στα 86,06 δολάρια το μπρεντ

Μικρές μεταβολές παρουσιάζουν το πρωί της Τρίτης οι τιμές για το πετρέλαιο, μετά την άνοδό τους στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί εν όψει των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, παρά την αναμενόμενη καλοκαιρινή αύξηση της ζήτησης για «μαύρο χρυσό», που στηρίζει την αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ για διακανονισμό τον Αύγουστο αυξάνονται κατά 5 σεντς στα 86,06 δολάρια το βαρέλι, μετά από κέρδη 0,9% στις συναλλαγές της Δευτέρας. Παράλληλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI για παράδοση Αυγούστου σημείωναν άνοδο 6 σεντς στα 81,69 δολάρια το βαρέλι, αφού προηγουμένως είχαν σημειώσει άνοδο 1,1%. Και οι δύο δείκτες αναφοράς αυξήθηκαν περίπου 3% την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας δύο συνεχόμενες εβδομάδες κερδών.

Η ζήτηση βενζίνης αυξάνεται και τα αποθέματα πετρελαίου και καυσίμων έχουν μειωθεί, καθώς οι ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, εισέρχονται στην περίοδο αιχμής της καλοκαιρινής κατανάλωσης. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα. Τα αποθέματα βενζίνης αναμένεται επίσης να έχουν μειωθεί, ενώ τα αποθέματα αποσταγμάτων πιθανότατα αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

«Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου προκλήθηκε από τις αισιόδοξες προοπτικές της ζήτησης και τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων. Με το βόρειο ημισφαίριο να εισέρχεται σε ένα θερμό καλοκαίρι και την επερχόμενη περίοδο τυφώνων, η ζήτηση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες», δήλωσε η ανεξάρτητη αναλύτρια αγοράς Tina Teng. Παρόλα αυτά, οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά την περαιτέρω αύξηση της τιμής του πετρελαίου, λόγω των ανησυχιών ότι τα σχετικά υψηλότερα επιτόκια θα περιορίσουν την αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων «φρενάροντας» την οικονομία.

Με την Fed να εξακολουθεί να επικεντρώνεται στον πληθωρισμό, η ανακοίνωση του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, του προτιμώμενου μέτρου της Fed για την αύξηση των τιμών, την Παρασκευή θα δώσει περισσότερες κατευθύνσεις για τα επιτόκια. Οι καθυστερήσεις σε μια μείωση των επιτοκίων θα διατηρούσαν το κόστος δανεισμού υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Τα στοιχεία για τον δείκτη PCE από τις ΗΠΑ είναι στο επίκεντρο αυτής της εβδομάδας, καθώς θα δώσουν ενδείξεις για την απόφαση της Fed για τα επιτόκια», πρόσθεσε η Teng.

Το πετρέλαιο υποστηρίχθηκε επίσης από τις συνεχιζόμενες ουκρανικές επιθέσεις στις ρωσικές πετρελαϊκές υποδομές που θα μπορούσαν να μειώσουν την προμήθεια αργού και καυσίμων. Πιο πρόσφατα, στις 21 Ιουνίου, ουκρανικά drones έπληξαν τέσσερα διυλιστήρια, συμπεριλαμβανομένου του διυλιστηρίου Ilsky, που είναι από τους κύριους παραγωγούς καυσίμων στη νότια Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την οποία 27 πλοία, μεταξύ των οποίων και αυτά που διαχειρίζεται η ρωσική κρατική ναυτιλιακή εταιρεία Sovcomflot, θα προστεθούν στον κατάλογο των οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις. «Προσθέτοντας σε αυτό, η αγορά παραμένει σε εγρήγορση ενόψει των εκλογών στο Ιράν αργότερα αυτή την εβδομάδα. Ένας πιο σκληροπυρηνικός πρόεδρος θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο άμεσες αντιπαραθέσεις με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research σε σημείωμά τους.