fbpx

Σημεία Ομιλίας Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο Olympia Forum ΙΙ

«Αυτό το οποίο πρακτικά με ρωτάτε είναι το εξής: Εάν αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη να πάρουν πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμή που να μπορούν να την πληρώσουν, να μην το πάρουν, γιατί αναγκαστικά θα αυξηθεί η τιμή σε αυτούς, εφόσον τα ίδια χρήματα θα μοιραστούν σε περισσότερους ανθρώπους, ώστε να μην ξοδέψουν λίγο παραπάνω αυτοί που μπορούν να το προμηθευτούν παρά την υψηλή τιμή. Αυτή είναι η ερώτηση;

Γιατί αν είναι αυτή η ερώτηση, για να σας πω την αλήθεια, εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε και αυτόν που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Γιατί το πετρέλαιο θέρμανσης είναι κάτι που κάποιος το χρειάζεται και ευθύνη της πολιτείας είναι αυτός που πραγματικά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, να τον βοηθήσουμε για να μην παγώσει.

Από την άλλη αυτός που έχει την οικονομική δυνατότητα, τη χρονιά που η τιμή του πετρελαίου είναι πιο χαμηλή, όπως η περυσινή, εξοικονομεί χρήματα, ενώ τη χρονιά που είναι πιο υψηλή, μπορεί να επωμιστεί το λίγο υψηλότερο κόστος».

«Αυτή τη στιγμή και τα κριτήρια διευρύνθηκαν και το ποσό της επιδότησης μεγάλωσε. Άρα, είναι δύσκολο κάποιος που πράγματι δεν μπορεί να προμηθευτεί πετρέλαιο χωρίς βοήθεια να μην τύχει της σχετικής επιδότησης. Αυτοί που δεν μπορούν να ενταχθούν στην περίμετρο των μέτρων στήριξης  είναι άνθρωποι που κατά τεκμήριο έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Βάζοντας και τον εαυτό μου ως βουλευτή μέσα σε αυτούς, όχι τόσο υψηλά όσο ο κόσμος νομίζει αλλά πάντως υψηλότερα του μέσου όρου.

Πέρυσι το πετρέλαιο είχε πάρα πολύ χαμηλή τιμή και το πετρέλαιο θέρμανσης είχε τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 20 ετών. Άρα, εγώ και όσοι το πληρώναμε από την τσέπη μας πέρυσι εξοικονομήσαμε χρήματα συγκριτικά με αυτό που είχαμε προϋπολογίσει. Φέτος η σχετική δαπάνη θ’ αυξηθεί για τους ανθρώπους που βρίσκονται στη δική μου θέση.

Αν, πάντως, κάνετε το άθροισμα των δύο ετών, η διαφορά δεν είναι πολύ μεγάλη παρά την κρίση.  Αντιθέτως, επαναλαμβάνω, οι άνθρωποι που χρήζουν προστασίας και ανάγκης, αυτοί πρέπει να βοηθηθούν οπωσδήποτε. Και αυτό κάνει η κυβέρνηση».

«Με ρωτάτε για τις ανατιμήσεις στην Ελλάδα; Προφανώς υπάρχουν. Είναι αυτή τη στιγμή που μιλάμε ακόμα αυτό το συγκλονιστικό πράγμα που ακούω στα κανάλια; Όχι. Διότι αν δείτε, αν κάνετε τη σύγκριση σε πολλά προϊόντα με τιμές του 2020, πράγματι θα βρείτε και προϊόντα με αύξηση της τάξης του  25% και 30%.

Πέρυσι όμως, είχαμε μία χρονιά με κλειστή την οικονομία και καραντίνες. Για αυτό και σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός μας πέρυσι ήταν αρνητικός, στο -1,6% Δηλαδή οι τιμές κατεβήκανε σε πολλά προϊόντα κατά 10%, 20% και 30% από το 2019.

Φέτος ανοίξαμε την οικονομία μας. Αφού ανοίξαμε την οικονομία μας, δεν προσδοκούμε η οικονομία να πάει εκεί που ήταν το 2019; Αυτός δεν ήταν ο στόχος; Να επιτύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης για να καλύψουμε τη ζημιά του έτους και να φτάσουμε στο επίπεδο του 2019; Ωραία.

Όταν το καταφέρνουμε αυτό και φτάνουμε την οικονομία στο επίπεδο του 2019, δεν θα πάνε και οι τιμές που είχαν ήδη κατέβει χαμηλότερα στις τιμές που ήταν το 2019;

Άρα, αν συγκρίνετε το 2021 με το 2020 υπάρχει σημαντική αύξηση. Όχι πάλι τόσο μεγάλη όσο νομίζουμε, αλλά υπάρχει.  Αλλά το 2020 ως έτος αναφοράς δεν είναι ένας ομαλός οικονομικός κύκλος.  Είναι η εξαίρεση λόγω της καραντίνας.

Άρα, το σωστό έτος αναφοράς είναι το 2019.  Αν συγκρίνετε τις τιμές με το 2019 έχουμε πολύ σημαντικές αυξήσεις;  Εξαιρώ την ενέργεια πάντα, μιλάμε τώρα για τα τρόφιμα, για τα αγαθά στα σούπερ μάρκετ κλπ. και το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς εν τη ευρεία εννοία. Η απάντηση είναι όχι, οι τιμές μας είναι περίπου εκεί που ήταν το 2019.

Τώρα, το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες… κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο, όπως έλεγαν στο χωριό μου.

Υπάρχουν διάφορες απόψεις. Οφείλω να σας φέρω ένα παράδειγμα. Χθεσινή ανάρτηση από ένα διεθνές μέσο που καταγράφει τις οικονομικές εξελίξεις, the spectator index: Η τιμή λέει του σιδήρου διεθνώς στις 19 Ιουλίου ήταν 221 δολάρια, ενώ χθες 115 δολάρια.

Δηλαδή έχει ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών – εξαιρώ την ενέργεια και τα ναύλα και πολύ ευχαρίστως να σας εξηγήσω, εάν θέλετε, γιατί ειδικά αυτά τα δύο παραμένουν υψηλά.

Άρα, μέχρι στιγμής η Ελλάδα μεγάλο πληθωρισμό δεν έχει, ευτυχώς.  Στους επίσημους δείκτες της Eurostat είμαστε στα 2/3 του μέσου όρου της ευρωζώνης.  Δηλαδή, για να καταλάβετε, ενώ τον Σεπτέμβριο η Γερμανία είχε πληθωρισμό 4,1% και η Ισπανία 4%, εμείς είμαστε στο 2,1%, δηλαδή στο μισό της Γερμανίας και της Ισπανίας».

«Ότι η παγκόσμια οικονομία έχει μπει σε έναν πληθωριστικό κύκλο αυτό είναι βέβαιον. Αλλά και πάλι να το δούμε ψύχραιμα.  Θα μπορούσε και να μην έμπαινε;  Δηλαδή έκλεισαν οι οικονομίες όλες μαζί και μετά ήρθε μια στιγμή και άνοιξαν ξανά όλες μαζί. Είναι αυτό ομαλή συνθήκη στην οικονομία;

Όχι, είναι μια ανώμαλη συνθήκη στην οικονομία.  Διότι μόλις άνοιξες ξανά τις οικονομίες έχεις δυο πράγματα να τις αντιπαλέψεις:

-Μία ξαφνική παγκόσμια ζήτηση γιατί εφόσον ανοίγουν όλοι ταυτόχρονα πρέπει να ξανά γεμίσουν τις αποθήκες τους που είχαν αδειάσει κατά το διάστημα της πανδημίας, άρα έχεις ταυτόχρονα μεγάλη ζήτηση (demand).

-Και την ίδια ακριβώς στιγμή που αντιμετωπίζεις αυτό, έχεις μία πρωτοφανή ρευστότητα, γιατί έχουν κόψει τα κράτη πάρα πολύ χρήμα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Και μία ναυτιλία που είναι σε ένα φοβερό μποτιλιάρισμα λόγω της καραντίνας της Κίνας.

Άρα ήταν αναπόφευκτο να γεννηθεί πληθωρισμός. Κανείς δεν έλεγε ότι δεν θα γεννηθεί. Το ζήτημα είναι πόσο θα κρατήσει. Αυτό είναι άλλη συζήτηση».