fbpx

SHOPFLIX: Κόστος θέρμανσης για διαμέρισμα 80 τμ

Από 400 ευρώ έως 1.600 ευρώ θα κοστίσει τον χειμώνα η θέρμανση για ένα διαμέρισμα 80 τ.μ., σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ομάδα του SHOPFLIX. Οι επιλογές θέρμανσης και πόσο κοστίζει η καθεμία.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα η θέρμανση για ένα μέσο διαμέρισμα αγγίζει μέχρι και το 50% του συνολικού ενεργειακού κόστους. Αν σκεφτούμε επιπλέον ότι τα φετινά Μερομήνια προβλέπουν βαρύ χειμώνα με τσουχτερό κρύο, έντονες βροχές και χιόνια σε όλη την Ελλάδα, το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί βραχνά για τα περισσότερα νοικοκυριά.

Πώς θα υπολογίσεις το κόστος θέρμανσης για το σπίτι σου

Πολλοί από εμάς έχουμε προσπαθήσει να καταλάβουμε από τα χαρακτηριστικά των κλιματιστικών ή του καλοριφέρ το κόστος για τη θέρμανση, αλλά στην πορεία τα βρήκαμε σκούρα με τις πράξεις και τις μετατροπές με τις θερμίδες και τις κιλοβατώρες. Γι’ αυτό το SHOPFLIX μάς βοηθά να υπολογίσουμε μόνοι μας το κόστος για τη θέρμανση του σπιτιού μας.

Όπως σημειώνει η ομάδα του SHOPFLIX, «αν πάλι θες να δεις απευθείας τα αποτελέσματα, προχώρησε στις επιλογές θέρμανσης και πόσο κοστίζει η καθεμία».

Πώς το έκανε το SHOPFLIX με ένα μέσο διαμέρισμα 80 τ.μ.

Η αλήθεια είναι ότι το να υπολογίσει κανείς τι απαιτείται για να ζεστάνει ένας χώρος αποδείχθηκε πρόβλημα για δυνατούς λύτες, αναφέρει το SHOPFLIX. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τι είναι αυτό που απαιτείται για να ζεστάνουμε ένα σπίτι και σε τι το μετράμε;

Για να αυξήσουμε τη θερμοκρασία σε έναν χώρο, πρέπει με κάποιον τρόπο να απελευθερώσουμε θερμική ενέργεια. Όσο περισσότερη η θερμική ενέργεια, τόσο υψηλότερη η θερμοκρασία. Την ενέργεια αυτήν -όπως και όλα τα άλλα είδη ενέργειας- τη μετράμε σε Joul.

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Το 1847, που ανακαλύφθηκε το συγκεκριμένο είδος ενέργειας, μετριόταν σε θερμίδες (cal) ή χιλιοθερμίδες (kcal). Μία χιλιοθερμίδα είναι η ποσότητα που πρέπει να δώσουμε ανά λίτρο νερού για να αυξηθεί η θερμοκρασία του κατά ένα Kelvin. Οι δε Άγγλοι εκείνοι την εποχή ήταν ένας κόσμος από μόνοι τους, οπότε αντί για θερμίδες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τη Βρετανική Μονάδα Θερμότητας ή αλλιώς BTU, όπως θα έχεις δει και στα κλιματιστικά. 1 BTU είναι η αναγκαία θερμότητα για να αυξηθεί η θερμοκρασία μιας λίβρας νερού από τους 63 στους 64 βαθμούς Φαρενάιτ. Μη ρωτάς γιατί. Γιατί μπορούσαν. Αν ανακαλύπταμε τη θερμική ενέργεια στην αρχαία Ελλάδα, σήμερα ίσως να είχαμε για παράδειγμα την Ελληνική Μονάδα Θερμότητας. Η απαραίτητη θερμότητα για να ψηθεί ένα ταψί γεμιστά.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, την ηλεκτρική ενέργεια -που είναι το βασικό είδος ενέργειας που καταναλώνει ένα σπίτι για όλες τις ανάγκες του- μετριέται σε κιλοβατώρες (kWh). Μία κιλοβατώρα ορίζεται ως η ενέργεια που παράγεται ή καταναλώνεται μέσα σε μία ώρα υπό σταθερή ισχύ ενός κιλοβάτ.

Η φόρμουλα

Όπως καταλαβαίνεις από τα παραπάνω, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μετρήσουμε τα ίδια πράγματα και ακόμα περισσότεροι για τα διαφορετικά… Και όταν μιλάμε συγκεκριμένα για τη θέρμανση ενός σπιτιού, θέλουμε να συγκρίνουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής και άλλων πηγών ενέργειας, ώστε να δούμε ποια απελευθερώνει την περισσότερη θερμική ενέργεια.

Οι ειδικοί έχουν αποφασίσει ότι η καλύτερη προσέγγιση στο συγκεκριμένο θέμα είναι να τα μετατρέψουμε όλα σε kWh. Βέβαια, για εμάς που δεν είμαστε ειδικοί αυτό είναι μία κάποια παράνοια όσο να πεις, γιατί σημαίνει ότι όταν θέλουμε να συγκρίνουμε αν συμφέρει να ζεστάνουμε το κοκαλάκι μας με κλιματιστικό ή με πετρέλαιο, θα πρέπει να μετράμε kWh που καταναλώνουμε από τη μία και kWh που απελευθερώνουν οι συσκευές μας από την άλλη. Μην απελπίζεσαι ακόμα όμως. Υπάρχει σωτηρία. Θα ονομάσουμε τις κιλοβατώρες που καταναλώνουμε ηλεκτρικές κιλοβατώρες και τις άλλες θερμικές κιλοβατώρες.

Πάμε λοιπόν να δούμε πώς υπολογίζουμε τις θερμικές κιλοβατώρες που απαιτούνται για τη θέρμανση συγκεκριμένου χώρου.

V × K × C = kcal / 860, όπου:

  • V: Ογκος κτιρίου σε κυβικά μέτρα
  • K: Ποιότητα θερμικής μόνωσης κτιρίου
    • ένας συντελεστής από το 1,5 για κτίρια με εξαιρετική θερμομόνωση έως το 3,5 για κτίρια που ελλιπή θερμομόνωση (πχ προκατ χωρίς θερμομονωτικά πάνελ)
  • C: Η διαφορά βαθμών Κελσίου που θα έχει ο εσωτερικός χώρος με τον εξωτερικό.

Υποθέτοντας ότι έχουμε ένα σπίτι 80 τ.μ. με ύψος 2.8 μ., συντελεστή θερμομόνωσης 2,5 και η διαφορά με τον εξωτερικό χώρο θα είναι 15 βαθμοί Κελσίου, προκύπτει ότι χρειαζόμαστε 9,77 θερμικές κιλοβατώρες για να το διατηρήσουμε στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Εάν τώρα συνυπολογίσουμε ότι θα χρησιμοποιούμε το οποιοδήποτε μέσο θέρμανσης για 8 ώρες τη μέρα, από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο, τότε θα χρειαστεί να παράξουμε συνολικά 11,724 θερμικές κιλοβατώρες.

Πάμε τώρα να δούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τις παράξουμε και πόσο θα τί θα μας κοστίσει ο καθένας.

Οι επιλογές θέρμανσης και πόσο κοστίζει ή καθεμία

  • Πετρέλαιο θέρμανσης:

Αυτός είναι από τους πιο κοινούς τρόπους θέρμανσης κατοικιών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Τα βασικά χαρακτηριστικά της θέρμανσης με πετρέλαιο είναι η ευκολία εγκατάστασης και βασικής συντήρησης των σωμάτων.

Φέτος όλες οι προβλέψεις θέλουν την τιμή του πετρελαίου να ξεκινάει από το 1,5€ το λίτρο. Γνωρίζουμε -βασικά δεν το γνωρίζαμε, το μάθαμε γράφοντας αυτό το άρθρο- ότι 1 λίτρο πετρελαίου θέρμανσης ισοδυναμεί κατά μέσο όρο με 10,6 θερμικές κιλοβατώρες, που σημαίνει ότι κάθε κιλοβατώρα κοστίζει 0,142€, φέρνοντας το απαιτούμενο κόστος για τις καλύψεις των αναγκών του διαμερίσματος που αναφέραμε στα 1.665€ για όλο τον χειμώνα.