Η Premia Properties κατέγραψε αύξηση 18% στα έσοδά της για το 2024, με τις επενδύσεις της εταιρείας να παρουσιάζουν σημαντική άνοδο 62%. Τα adjusted EBITDA της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 14,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της PREMIA, κατά τη συνεδρίαση της 3ης Απριλίου 2025, αποφάσισε να προτείνει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναφέρει τα εξής:
- Διαχείριση 61 ακινήτων και 471.000 τ.μ. κτιρίων, με τη συνολική αξία των επενδύσεων να φτάνει τα 497,8 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 62% σε σχέση με το 2023.
- Ικανοποιητική διασπορά του χαρτοφυλακίου ως προς το είδος των ακινήτων και τους μισθωτές, με τη μικτή απόδοση των ακινήτων εισοδήματος (gross yield) να διαμορφώνεται στο 7,2% και τη μέση σταθμισμένη διάρκεια των μισθώσεων (WALT) να φτάνει τα 9,9 έτη στις 31.12.2024.
Η εταιρεία παραδίδει σημαντικά έργα, προσθέτει νέα ακίνητα και προχωρά σε ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου της. Ανάμεσα στις πρόσφατες δραστηριότητες περιλαμβάνονται η έναρξη λειτουργίας του συγκροτήματος πράσινων γραφείων στον Ταύρο, που στεγάζει τις κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, καθώς και οι σύγχρονες φοιτητικές εστίες στην Ξάνθη.
Επιπλέον, η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση 11 νέων ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων δύο ξενοδοχείων 4 αστέρων σε Ρόδο και Κρήτη, και ενός σύγχρονου ακινήτου logistics στον Ασπρόπυργο. Επίσης, ολοκληρώθηκε η πώληση ακινήτων με σημαντικά κέρδη, ενώ συνεχίζεται η ανακαίνιση ακινήτου στο Πικέρμι, το οποίο θα φιλοξενεί γραφεία και παρασκευαστήριο φαρμάκων με μισθωτή την GENEPHARM, με ολοκλήρωση το δεύτερο τρίμηνο του 2025.
Για το 2025, η εταιρεία προγραμματίζει να συνεχίσει τις επενδύσεις με κύριες συναλλαγές την απόκτηση του Κτήματος Σεμέλη στη Θεσσαλονίκη και κτιρίων στη Λάρισα και Βόλο, τα οποία θα μετατραπούν σε φοιτητικές εστίες.
Η στρατηγική της εταιρείας περιλαμβάνει τη συνέχιση στρατηγικών συνεργασιών, όπως η συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. στον τομέα των οινοποιείων και η συμφωνία sale and leaseback με τον όμιλο NLTG στον τουριστικό τομέα. Σημαντική εξέλιξη ήταν και η απόκτηση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της Skyline Real Estate.
Για το 2024, η εταιρεία ανέφερε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (Adjusted EBITDA) κατά 18%, ενώ το κέρδος από τις πωλήσεις επενδυτικών ακινήτων ανήλθε σε 1,5 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν λόγω υψηλότερων αναπροσαρμογών επενδύσεων σε εύλογη αξία και αύξησης της αξίας των επενδύσεων σε κοινοπραξίες.
Η χρηματοοικονομική διάρθρωση της εταιρείας παραμένει υγιής, με καθαρή θέση 198,1 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 288,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία διαθέτει στρατηγική μεσοπρόθεσμου δανεισμού με ανταγωνιστικούς όρους και έχει εξασφαλίσει σταθερό επιτόκιο για το 61% του δανεισμού της.
Όσον αφορά το 2025, η εταιρεία προβλέπει έσοδα μεταξύ €34 εκατ. και €35 εκατ. και σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, η οποία εκτιμάται να φτάσει μεταξύ €22 εκατ. και €23 εκατ.
Η Διοίκηση συνεχίζει να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της, αξιολογώντας στρατηγικές επενδύσεις και εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση του αναπτυξιακού της πλάνου.

