Πολωνία: Επενδυτικό σχέδιο 94 εκατ. ευρώ για νέους αγωγούς φυσικού αερίου

Η Gaz-System, διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Πολωνίας, ανακοίνωσε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους άνω των 94 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τεσσάρων νέων αγωγών φυσικού αερίου συνολικού μήκους 60 χιλιομέτρων στην ευρύτερη περιοχή της Βαρσοβίας. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης και η ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού στην πολωνική πρωτεύουσα.

Μετά την ολοκλήρωση των έργων, η ετήσια χωρητικότητα μεταφοράς φυσικού αερίου προς τον αστικό ιστό της Βαρσοβίας θα ξεπεράσει τα 2 δισ. κυβικά μέτρα (bcm). Η Gaz-System επισημαίνει ότι οι επενδύσεις θα υποστηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση της Πολωνίας, καθώς το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως καύσιμο-γέφυρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, διευκολύνοντας παράλληλα την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Sławomir Hinc, δήλωσε ότι το νέο έργο «θα διασφαλίσει ομαλή και ασφαλή ενεργειακή μετάβαση για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, εγγυώμενο αδιάλειπτη παροχή κατά τις περιόδους αιχμής». Υπογράμμισε ακόμη ότι με τη στήριξη του φυσικού αερίου, η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα επιταχυνθεί, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας αέρα στη Βαρσοβία και στους γειτονικούς δήμους.

Η Gaz-System έχει ήδη εξασφαλίσει τις περισσότερες περιβαλλοντικές άδειες, ενώ δίνει έμφαση στη διαφάνεια της επενδυτικής διαδικασίας, πραγματοποιώντας ενημερωτικές συναντήσεις με τους κατοίκους και διαβουλεύσεις με τις τοπικές αρχές κατά μήκος των διαδρομών των αγωγών.

Παράλληλα, η εταιρεία διερευνά το ενδιαφέρον της αγοράς για την πιθανή επέκταση της δυναμικότητας επαναεριοποίησης LNG στον νέο τερματικό σταθμό του Γκντανσκ, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή. Το έργο αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω τη διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού και τον ρόλο της Πολωνίας ως ενεργειακού κόμβου στην Κεντρική Ευρώπη.