fbpx

Πετρέλαιο: Νέα άνοδο για το αργό λόγω μείωσης των αποθεμάτων

Οι τιμές του πετρελαίου διεύρυναν τα κέρδη τους την Τετάρτη, αφού τα κυβερνητικά στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν λιγότερα από το αναμενόμενο τα αποθέματα αργού στον μεγαλύτερο καταναλωτή καυσίμων στον κόσμο, ενώ ο τυφώνας Idalia στον Κόλπο του Μεξικού κράτησε τους επενδυτές σε εγρήγορση.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού Brent ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 85,83 δολάρια το βαρέλι έχοντας ενισχυθεί κατά 0,4% ή 34 σεντς ενώ το αμερικανικό αργό WTI πρόσθεσε στην τιμή του 46 σεντς ή 0,58% και έκλεισε στα 81,62 δολ. το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν άνοδο άνω του ενός δολαρίου την Τρίτη, καθώς το αμερικανικό νόμισμα αποδυναμώθηκε μετά τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία μείωσαν την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 10,6 εκατ. βαρέλια την τελευταία εβδομάδα στα 422,9 εκατ. βαρέλια, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας την Τετάρτη. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 3,3 εκατομμυρίων βαρελιών.

Η προμήθεια προϊόντων τελικής βενζίνης κίνησης – ένα υποκατάστατο της ζήτησης – ήταν περίπου 9,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Θα περίμενα (η ζήτηση βενζίνης) να μειωθεί κατακόρυφα από εδώ και πέρα», δήλωσε ο John Kilduff, εταίρος της Again Capital, καθώς η ζήτηση βενζίνης συνήθως κορυφώνεται κατά την καλοκαιρινή περίοδο οδήγησης.

Οι επενδυτές είχαν επίσης στραμμένο το βλέμμα τους στον τυφώνα Idalia, ο οποίος έφτασε στην ακτή ως καταιγίδα κατηγορίας 3 το πρωί της Τετάρτης σε μια περιοχή της Φλόριντα, όπου το βόρειο panhandle της πολιτείας καμπυλώνει στη χερσόνησο της Φλόριντα.

Ο τυφώνας είχε μετακινηθεί πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού στα ανατολικά των μεγάλων αμερικανικών περιοχών παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η περιοχή αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ και περίπου το 5% της παραγωγής φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία Chevron Corp απομάκρυνε μέρος του προσωπικού από την περιοχή, αλλά η παραγωγή συνεχίζεται.

Οι αναλυτές αναμένουν ακόμα ότι η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής της μέχρι τον Οκτώβριο, διατηρώντας την προσφορά πετρελαίου περιορισμένη.

Με βάση αυτή την προσδοκία, πηγές διύλισης που ερωτήθηκαν από το Reuters προβλέπουν ότι οι επίσημες τιμές πώλησης της Σαουδικής Αραβίας για όλες τις ποιότητες αργού που πωλούνται στην Ασία τον Οκτώβριο θα αυξηθούν στις υψηλότερες τιμές τους φέτος.

Εν τω μεταξύ, ο στρατός κατέλαβε την εξουσία στην Γκαμπόν την Τετάρτη, γεγονός που θα μπορούσε να πλήξει τις προμήθειες αργού της χώρας και να σφίξει περαιτέρω την αγορά. Η Γκαμπόν εξήγαγε μηνιαίως κατά μέσο όρο 160.000 βαρέλια ημερησίως στην Ασία από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων της Kpler.

Τα κέρδη του πετρελαίου περιορίστηκαν, ωστόσο, από τις ανησυχίες για τη μικτή οικονομική κατάσταση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Παρά τις περικοπές της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και άλλους, άλλοι εξαγωγείς όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν καλύπτουν μέρος του κενού, δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.

«Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη ζήτηση μπορεί να εμποδίσουν τις τιμές να έχουν μια διαρκή κίνηση πάνω από τα 90 δολάρια», δήλωσε.