fbpx

Πάρκο ρομποτικών ζώων Eco Zoo παρουσιάζει το «Νόησις»

Ένα πάρκο ρομποτικών ζώων παρουσιάζει το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» στη Θεσσαλονίκη, από τις 17 Οκτωβρίου 2023 ως τις 4 Φεβρουαρίου 2024. Στο πάρκο Eco Zoo, που συνδυάζει τη ψυχαγωγία και την εκπαίδευση, όλα τα ζώα είναι ρομποτικά, σε ρεαλιστική αναπαράσταση και διαθέτουν εντυπωσιακή κίνηση και ήχο. Το κοινό συμμετέχει σε μια εμπειρία ανακάλυψης ενώ περιηγείται σε ιδιαίτερα σημεία του πλανήτη, σε διαφορετικές χρονολογίες κάθε φορά. Παράλληλα, παρουσιάζονται διαδραστικοί τοίχοι και τραπέζια, πρωτότυπες εφαρμογές, εκπαιδευτικά προγράμματα και quiz.

Αρχικά το κοινό μπορεί να δει ζώα που έχουν εξαφανιστεί, όπως τους δεινόσαυρους και τα μαμούθ, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται ο θαυμαστός κόσμος των θαλάσσιων δεινοσαύρων. Στη συνέχεια ο επισκέπτης του πάρκου μπορεί να δει τα ζώα του πλανήτη σε κάθε ήπειρο, με ρομποτικές κατασκευές με εντυπωσιακή κίνηση και ήχο, να γνωρίσει τεχνολογίες από το μέλλον, να ανακαλύψει πληροφορίες και μυστικά, να βιώσει τις πραγματικές συνθήκες εξέλιξης των ζώων, να μάθει για τη βιοποικιλότητα, την κλιματική αλλαγή και την εξαφάνιση διάφορων ειδών.

Επιπλέον, η επιστημονική ομάδα του «Νόησις» χρησιμοποίησε σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία με σκοπό να μεταδώσει στους επισκέπτες σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες μέσω της διάδρασης και παιχνιδοποίησης. Στα εργαλεία αυτά περιλαμβάνονται εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (mobile app – smartphone) με τη μορφή ηχητικής ξενάγησης και παιχνίδι τύπου κρυμμένου θησαυρού, που στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση των εκθεμάτων από τα παιδιά, τρεις διαφορετικοί διαδραστικοί σταθμοί πληροφόρησης που παρέχουν πληροφορίες για τα ζώα μέσα από παιχνίδια, ένα διαδραστικό τραπέζι με θέμα την Βιοποικιλότητα και ένας διαδραστικός τοίχος όπου προβάλλονται animation για τα αίτια και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Το πρόγραμμα ξενάγησης για σχολικές ομάδες παιδιών Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει προσεγμένο χιούμορ και είναι προσαρμοσμένο στο γνωστικό τους επίπεδο. Για μαθητές και μαθήτριες από Α΄ μέχρι Γ΄ Γυμνασίου έχει σχεδιαστεί ειδικό πρόγραμμα ξενάγησης, ώστε να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον και να εξασφαλίζεται η ενεργός συμμετοχή τους.

Στο πλαίσιο του θεματικού πάρκου Eco Zoo, δημιουργήθηκε, άλλωστε, ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από την «Παγκόσμια Ημέρα των ζώων -στις 4 Οκτωβρίου» και τις επιστήμες της βιολογίας- ζωολογίας, της παλαιοντολογίας και της κτηνιατρικής. Το πρόγραμμα με θέμα «Ίχνη και Ουρές» απευθύνεται σε παιδιά από Α έως και Δ Δημοτικού και παρουσιάζει διαφορετικούς τρόπους κίνησης των ζώων και τους μηχανισμούς που έχουν αναπτύξει για να προστατεύονται. Ειδικότερα περιλαμβάνει 90 λεπτά βιωματικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, εξοικείωση με επιστημονικό εξοπλισμό, πειράματα/ δραστηριότητες/ κατασκευές, ατομικά και ομαδικά και αναμνηστικό δωράκι. Το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» του ΕΣΠΑ 2021-2027 θα πραγματοποιηθεί στη βιβλιοθήκη του «Νόησις» το ερχόμενο Σάββατο στις 5 το απόγευμα και την ερχόμενη Κυριακή στις 12 το μεσημέρι και έχει κόστος 10 ευρώ το άτομο.