fbpx

Παπαστράτος: Επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ για την “πράσινη” αναβάθμιση του εργοστασίου της

Στη μεγαλύτερη “πράσινη” επένδυση στην ιστορία της προχώρησε πρόσφατα η Παπαστράτος, για τη ριζική ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο και τη δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός του.

Πρόγραμμα Zero Carbon Tech

Η στρατηγική αυτή επένδυση εντάσσεται στο πρόγραμμα Zero Carbon Tech της μητρικής εταιρείας Philip Morris International (PMI), η οποία θα επενδύσει συνολικά 120 εκατομμύρια ευρώ στα εργοστάσιά της, κάνοντας έτσι ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του στρατηγικού της οράματος: τη Βιώσιμη Βιομηχανία του Μέλλοντος (Manufacturing of the Future). Ένα από τα πρώτα εργοστάσια στο οποίο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα της επένδυσης είναι αυτό της Παπαστράτος, γεγονός που αποδεικνύει για ακόμα μία φορά τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η εταιρεία στον στρατηγικό σχεδιασμό της PMI. Εξάλλου, η πράσινη επένδυση έρχεται να προστεθεί σε επενδύσεις που έχουν ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ από την αρχή του ριζικού μετασχηματισμού της Παπαστράτος, το 2017. 

Ανάπτυξη ενός σύγχρονου “έξυπνου” εργοστασίου

Κύριος στόχος της Παπαστράτος είναι, μέσω της επένδυσης αυτής, να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του εργοστασίου της, μέχρι το 2025. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες του εργοστασίου και των γραφείων της Παπαστράτος (11.000 τμ), στην εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, καθώς και στην εγκατάσταση ηλεκτρικού boiler, βιομηχανικού τύπου, για την παραγωγή ατμού. Η ενεργειακή αναβάθμιση του εργοστασίου αποσκοπεί στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στην κάλυψη σημαντικού μέρους των ενεργειακών της αναγκών, χωρίς την απαίτηση ορυκτών καυσίμων ως πρώτες ύλες.

Βιομηχανία και βιώσιμη ανάπτυξη

Η έξυπνη βιομηχανία προϋποθέτει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Γι’ αυτό και σε ό,τι αφορά την Παπαστράτος, η εταιρεία πορεύεται με γνώμονα την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση. Με την υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης η Παπαστράτος αποδεικνύει έμπρακτα ότι βιωσιμότητα και κερδοφορία μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά. Και τούτο διότι εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, η εταιρεία θα εξοικονομήσει σημαντικά παραγωγικά κόστη που αφορούν κυρίως στην ενεργειακή τροφοδοσία του εργοστασίου. Χάρη στα φωτοβολταϊκά που θα τοποθετηθούν θα μειωθούν περαιτέρω οι ενεργειακές δαπάνες της, ενώ οι αντλίες θερμότητας και τα ηλεκτρικά μπόιλερ θα βελτιώσουν θεαματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της.

Βιομηχανία του Μέλλοντος

Ο Διευθυντής Βιωσιμότητας του εργοστασίου της Παπαστράτος, κος Γιώργος Κωσταρέλης αναφέρει: “Είναι σημαντικό να σημειώσουμε το ρόλο και τη σπουδαιότητα αυτών των έργων στην Ενεργειακή μας στρατηγική.

Όπως έχουμε δημοσιεύσει και στην Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης, η Παπαστράτος προμηθεύεται από το 2017 το σύνολο της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ. Επομένως, η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιό μας έχει μηδενικές εκπομπές και κατ’ επέκταση τα φωτοβολταϊκά που θα τοποθετήσουμε θα μας βοηθήσουν κυρίως στη μείωση τους κόστους παραγωγής μας.  Επιπλέον, τα θερμικά έργα που θα κάνουμε, οι Αντλίες Θερμότητας και το Ηλεκτρικό boiler όμως, θα έχουν άμεση επίπτωση στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το εργοστάσιό μας. Υπολογίζουμε ότι θα πετύχουμε έως και 30% μείωση ανά μονάδα προϊόντος μέχρι το 2025, που, ενδεικτικά, αντιστοιχεί στην αφαίρεση περίπου 5.000 συμβατικών αυτοκινήτων από τους δρόμους της Ελλάδας.”

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής Βιωσιμότητας του εργοστασίου της Παπαστράτος, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει η εταιρεία μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, δηλώνοντας ότι: “Επενδύουμε 10 εκατ. ευρώ προκειμένου να μειώσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο με την εγκατάσταση:

– Φωτοβολταϊκών στοιχείων ισχύος 3MW στις οροφές των κτιρίων μας στον Ασπρόπυργο – η συνολική επιφάνεια που θα καλύψουμε είναι πάνω από 11.000 τετραγωνικά μέτρα ενώ η ηλεκτροπαραγωγή μας θα αντιστοιχεί στις ανάγκες περίπου 1.100 νοικοκυριών μόνο από αυτό.

– Αντλίες Θερμότητας για τη θέρμανση των κτιρίων μας, συνολικής ισχύος έως 3MW και Ηλεκτρικό Μπόιλερ παραγωγής ατμού ισχύος άνω των 5MW. Συνεπώς, εγκατάσταση θερμικής ικανότητας συνολικά άνω των 11MW. Πιο απλά, αυτό αντιστοιχεί κάλυψη αναγκών περίπου 4.500 νοικοκυριών.

Όλα τα παραπάνω, στοιχεία και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι από τις πρώτες που θα γίνουν στην Ελλάδα, μας κάνουν διπλά υπερήφανους στην Παπαστράτος”.

Συνοδοιπόρος στον δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη της Παπαστράτος είναι η ομάδα του Εργαστηρίου Θερμικών Διεργασιών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία με την τεχνογνωσία και την υψηλού επιπέδου τεχνική καθοδήγησή της έχει συμβάλει καταλυτικά στην υλοποίηση της “πράσινης” επένδυσης.