Στη δημοσιότητα έδωσε η Fourlis A.E. Συμμετοχών τα οικονομικά αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο του 2023. Μεταξύ άλλων ο Όμιλος Φουρλή ανακοίνωσε αύξηση 16% στις πωλήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ειδικότερα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 246,7 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση των πωλήσεων υποστηρίζεται τόσο από τον κλάδο λιανικής πώλησης ειδών οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ), όσο και από τον κλάδο λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών (INTERSPORT) και αποδίδεται, σε μεγάλο βαθμό, στην αύξηση του όγκου. Στις αρχές του 2023, ξεκίνησε η νέα δραστηριότητα λιανικής του Ομίλου στον κλάδο Υγείας & Ευεξίας, μέσω 3 νέων καταστημάτων Holland & Barrett στην Αθήνα και πρόσφατα δημιουργήθηκε το κανάλι ηλεκτρονικού εμπορίου του, υποστηρίζοντας την πολυκαναλική προσέγγισή του.
Σημειώνεται ότι εξαιρουμένων των πωλήσεων από τις δραστηριότητες «The Athlete’s Foot» και «Intersport Turkey», που έχουν πουληθεί, οι πωλήσεις του Ομίλου κατά το α’ εξάμηνο του 2023 αυξήθηκαν κατά 20%. Σε συγκρίσιμη βάση, οι πωλήσεις του Ομίλου από την Ελλάδα κατά το α’ εξάμηνο του 2023, που αντιπροσωπεύουν 58,5%, αυξήθηκαν κατά 21,6%, ενώ οι πωλήσεις από τις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου παρουσίασαν αύξηση κατά 18,7% σε σύγκριση με το περυσινό α’ εξάμηνο.
Επίσης, οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου του Ομίλου κατά το α’ εξάμηνο του 2023 αντιπροσώπευαν περίπου το 14% των συνολικών εσόδων του Ομίλου, ενώ η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεισφοράς του ηλεκτρονικού εμπορίου στις συνολικές πωλήσεις του Ομίλου αποτελεί στρατηγικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής του.
Οι επιδόσεις α’ εξαμήνου για τον Όμιλο Fourlis
- Οι πωλήσεις του Ομίλου Fourlis αυξήθηκαν σημαντικά κατά 16% κατά το α’ εξάμηνο του ’23 έναντι του α’ εξαμήνου του ’22 και ανήλθαν σε €246,7 εκ. από €212,6 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
- Σε συγκρίσιμη βάση, δηλαδή εξαιρουμένων των πωλήσεων της Intersport Turkey και της TAF, οι πωλήσεις του Ομίλου κατά το α’ εξάμηνο του ’23 αυξήθηκαν κατά 20% σε ετήσια βάση.
- Σταθερό περιθώριο Μικτού Κέρδους στο 45,6% κατά το α’ εξάμηνο ’23, κοντά στο επίπεδο του περυσινού α’ εξαμήνου.
- Αξιοσημείωτη αύξηση στα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA(OPR) κατά 76,1% φτάνοντας τα €17,1 εκ. έναντι €9,7 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
- Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) αυξήθηκαν σημαντικά κατά 39,2% κατά το α’ εξάμηνο του ’23 στα €10,9 εκ. από €7,8 εκ. στο α’ εξάμηνο του ‘22.
- Ο καθαρός δανεισμός των εμπορικών δραστηριοτήτων του Ομίλου ανήλθε σε €110,3 εκ. κατά το α’ εξάμηνο του ’23 μειωμένος έναντι €123,5 εκ. το α’ εξάμηνο του ’22, ενώ ο καθαρός δανεισμός που αφορά στη δραστηριότητα επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία «Trade Estates ΑΕΕΑΠ» ανήλθε σε €119,3 εκ. το Α’ εξάμηνο του ’23 από € 89 εκ. το α’ εξάμηνο του ’22 και € 98,8 εκ. τη χρήση του ’22, λόγω νέων επενδύσεων.