fbpx

Mercedes Benz: Πτώση κερδών και πωλήσεων στο γ’ τρίμηνο

Πτώση των λειτουργικών κερδών και των πωλήσεων κατέγραψε η Mercedes-Benz στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι μια «βάναυση» αγορά ηλεκτρικών οχημάτων με έντονες μειώσεις τιμών και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα σημαίνει ότι πιθανότατα θα έπληττε το χαμηλότερο άκρο της πρόβλεψης προσαρμοσμένης απόδοσης 12%-14% των πωλήσεων για το τμήμα αυτοκινήτων, καθώς τα κέρδη τρίτου τριμήνου μειώθηκαν.

Η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένη απόδοση 12,4% στις πωλήσεις του τμήματος αυτοκινήτων της στο τρίτο τρίμηνο.

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) σε ολόκληρο τον όμιλο μειώθηκαν κατά 6,8% στα 4,8 δισ. ευρώ (5,1 δισ. δολάρια), ελαφρώς πάνω από τη συναίνεση, καθώς τα κέρδη της από τα φορτηγάκια αυξήθηκαν κατά 44% στα 715 εκατ. ευρώ με προσαρμοσμένη απόδοση επί των πωλήσεων 15%. Τα έσοδα του ομίλου μειώθηκαν κατά 1,4% στα 37,2 δισ. ευρώ.

Η πολυτελής αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά θα μπορούσε να ενισχύσει τα κέρδη της με καλύτερες αποδόσεις από το χαρτοφυλάκιό της με κινητήρες εσωτερικής καύσης, εάν τα περιθώρια κέρδους στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραμείνουν χαμηλότερα από ό,τι είχε υποτεθεί προηγουμένως, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της σε μια κλήση αναλυτών.

Μη βιώσιμη η αγορά EV, λέει η Mercedes

Με ορισμένους παραδοσιακούς παίκτες να πωλούν ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία κάτω από το επίπεδο των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης παρά το υψηλότερο κόστος παραγωγής τους, «πρόκειται για έναν αρκετά βίαιο χώρο», δήλωσε ο Χάραλντ Βίλχελμ.

«Δύσκολα μπορώ να φανταστώ ότι το σημερινό status quo είναι πλήρως βιώσιμο για όλους», πρόσθεσε.

Οι εκπτώσεις που προσφέρθηκαν σε ορισμένα μοντέλα στη Γερμανία κατά το τέταρτο τρίμηνο δεν αντιπροσωπεύουν μια συνολική αλλαγή στην τιμολογιακή στρατηγική της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία διατηρεί τις τιμές σε υψηλά επίπεδα για να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους έναντι του όγκου, δήλωσε ο Βίλχελμ.

Σε χαμηλό έτους η μετοχή της Mercedes

Οι μετοχές της Mercedes είχαν διολισθήσει περισσότερο από 6% νωρίτερα στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και ήταν οι μεγαλύτερες πτωτικές τάσεις στον δείκτη blue chip της ευρωζώνης. Η BMW σημείωνε πτώση 4% και η VW περισσότερο από 2%.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες από τη Ford έως την Tesla έχουν μειώσει τις τιμές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε αγορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Κίνα για να τονώσουν τη ζήτηση, αλλά η Mercedes-Benz έχει σε γενικές γραμμές αντισταθεί να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Η Mercedes-Benz περιέγραψε το περιβάλλον της αγοράς ως «υποτονικό», αλλά ο Βίλχελμ δήλωσε ότι «έχουμε ξεπεράσει τα χειρότερα» όσον αφορά τον πληθωρισμό και την τιμολόγηση της ενέργειας.

Ωστόσο, ο υψηλότερος πληθωρισμός, ο αντίθετος άνεμος ύψους 329 εκατ. ευρώ από το συνάλλαγμα και το κόστος που σχετίζεται με την αλυσίδα εφοδιασμού, μείωσαν τα κέρδη του τρίτου τριμήνου, δήλωσε η εταιρεία, απηχώντας την Porsche, η οποία προειδοποίησε στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου την Τρίτη ότι ο τομέας της πολυτέλειας δεν είναι απρόσβλητος από τις μακροοικονομικές δυσχέρειες.

Η Mercedes-Benz νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοίνωσε πτώση 4% στις συνολικές πωλήσεις του τρίτου τριμήνου, με τις πωλήσεις της κορυφαίας κατηγορίας να μειώνονται κατά 11%, εν μέρει λόγω των αλλαγών στα μοντέλα και της έλλειψης συστημάτων 48 volt που προμηθεύεται η Bosch.

Τα έσοδα από τα αυτοκίνητα υποχώρησαν κατά 3,8% λόγω της μείωσης των παραδόσεων, αλλά η μέση τιμή πώλησης παρέμεινε σταθερή, ανέφερε η εταιρεία.

Όσον αφορά το μέλλον, αναμένει ότι ο ρυθμός των πωλήσεων των τριών πρώτων τριμήνων θα παραμείνει περίπου στον ίδιο ρυθμό και στο τέταρτο τρίμηνο και δεν αναπροσάρμοσε τον στόχο της για τις πωλήσεις ολόκληρου του έτους που δεν θα έχει μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος.