fbpx

Κυρ. Μητσοτάκης: Συνάπτεται διακήρυξη φιλίας Ελλάδος Τουρκίας

Οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι οι δυο χώρες βαδίζουν σε ένα ήρεμο μονοπάτι τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας μετά την κατ’ιδίαν συνάντηση που είχαν για περίπου μια ώρα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σήμερα 100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης συνάπτεται η διακήρυξη φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προηγούμενες συναντήσεις που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν. “Στο Βιλνιους συμφωνήσαμε να πιάσουμε το νήμα των επαφών μας. Σε τρία επίπεδα τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα ΜΟΕ” είπε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία ώστε να εξασφαλιστεί επταήμερη βίζα για όλους τους πολίτες της Τουρκίας  σε όλη τη διάρκεια του χρόνου σε δέκα ελληνικά νησιά.

Επεσήμανε ότι ο στόχος των δύο χωρών είναι το διμερές εμπόριο να φτάσει τα δέκα δισ. ευρώ.

Η επόμενη φάση του πολιτικού  διαλόγου όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

“Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα” δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος και ανέφερε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησαν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας των δυο χωρών. “Αποφασίσαμε να κρατήσουμε ανοιχτούς διαλόγους συνεργασίας” είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, συμπλήρωσε πως “συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολ. το διμερές μας εμπόριο που τώρα είναι στα 5 δισ. δολ.” και ανταλλάξαμε απόψεις για τη στάση μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά μας προβλήματα με κοινές προσπάθειες. Συζητήσαμε πώς  μπορούμε να καταπολεμήσουμε το μέτωπο της τρομοκρατίας.”

Συνάντηση Ερντογάν – Σακελλαροπούλου: Κοινή βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Την κοινή τους βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξέφρασαν νωρίτερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους η οποία διήρκεσε μισή ώρα.

“Τα τραγικά συμβάντα στις χώρες μας έγιναν αφορμή για να επιβεβαιωθεί ότι το αίσθημα αλληλεγγύης σε δύσκολες συνθήκες ενώνει τους δύο λαούς. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για την πολιτική βούληση εδραίωσης που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις” είπε η κυρία Σακελλαροπούλου.

“Εάν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας, είναι αναγκαίο, περισσότερο ίσως από ποτέ, Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας, τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, προς όφελος και των δύο λαών μας αλλά και της ευρύτερη περιοχής” τόνισε η κα Σακελλαροπούλου.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η επίσκεψη του αυτή είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα πορεία στις σχέσεις των δυο χωρών, έκανε λόγο για εποικοδομητικές συναντήσεις, ενώ τόνισε πως επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, λέγοντας πως οι δύο χώρες πρέπει να μιλάνε “βλέποντας το γεμάτο μέρος του ποτηριού”.

Έφτασε στην Αθήνα στις 10.30

Το αεροσκάφος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, προσγειώθηκε γύρω στις 10.30 στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, μισή ώρα νωρίτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο.

Τον κ. Ερντογάν υποδέχθηκε, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κοινή διακήρυξη φιλίας και καλής συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

Κοινή διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να εκδοθεί από το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Σε αυτή σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνουν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το καλό πνεύμα συνεργασίας, να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να αποφεύγονται οι εχθρικές ενέργειες. Δεν είναι το τελικό κείμενο, ωστόσο κατά τις ίδιες πληροφορίες το κείμενο προτρέπει τις δύο πλευρές να λειτουργήσουν και να συνεργαστούν στο θετικό κλίμα των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το κείμενο δεν είναι νομικά δεσμευτικό. Είναι μια δήλωση προθέσεων και δεν προκαθορίζει την στάση της Τουρκίας στον διάλογο ωστόσο εκτιμάται ως ένα θετικό γεγονός η καταγραφή του.