fbpx

Κακοκαιρία Daniel: Χάος σε Μαγνησία, Καρδίτσα και Τρίκαλα

Δραματικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη χώρα, η οποία σάρωσε το Βόλο, όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τρεις ακόμα αγνοούνται. Σήμερα το επίκεντρό της εντοπίζεται σε Καρδίτσα, Φάρσαλα, Κορινθία και Αργολίδα. Σε Καρδίτσα και Τρίκαλα απαγορεύτηκε η κυκλοφορία. Σοβαρά είναι τα προβλήματα και στην Εύβοια.

Στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης του Βόλου υπάρχει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και διακοπή του νερού, ενώ σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας. Αποφασίστηκε η κήρυξη της κατάστασης ειδικής κινητοποίησης της Πολιτικής Προστασίας και στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και στις Σποράδες και στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα. Σήμερα θα παραμείνουν κλειστά καταστήματα, λαϊκές αγορές, θα απαγορεύονται τα delivery, όπως κλειστές θα παραμείνουν και οι δημόσιες υπηρεσίες ενώ κατ’ εξαίρεση θα λειτουργήσουν φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, πρατήρια υγρών καυσίμων.

Υπενθυμίζεται ότι κατέρρευσε μέρος της παλιάς πτέρυγας στο Γηροκομείο και οι τρόφιμοι απομακρύνθηκαν από το σημείο με λεωφορείο της Πυροσβεστικής και με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Οι υπόλοιποι 74 ηλικιωμένοι παρέμειναν στο γηροκομείο.

Πολλά προβλήματα σε υποδομές

Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις υποδομές σε όλη την ανατολική Θεσσαλία, σε όλα τα παράλια. Και στο ανατολικό και στο νότιο Πήλιο οι δρόμοι έχουν αποκοπεί ενώ έχει ζητηθεί η συμβολή του στρατού ώστε να ανοιχτούν. Επίσης προβλήματα υπάρχουν και στην περιοχή της Αγίας Λάρισας και στη Σκιάθο όπου έχουν σημειωθεί πλημμύρες σπιτιών και καταστημάτων και προβλήματα στις υποδομές.

«Επισήμως υπάρχει ένας αγνοούμενος, ο κτηνοτρόφος που παρασύρθηκε από τα νερά. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε όλη την περιοχή και επιχειρούν όπου υπάρχει ανάγκη. Οι αναφορές που υπάρχουν είναι πως το φαινόμενο είναι σε ύφεση, αντιθέτως σε περιοχές που έχει μεταφερθεί το κύμα της κακοκαιρίας, όπως είχαν προδιαγράψει οι ειδικοί, όπως στην Πελοπόννησο αυτή τη στιγμή στην Αργολίδα έχουμε έντονα φαινόμενα, το ίδιο και στα Φάρσαλα, στη Λάρισα», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Ο κ. Αρτοποιός ζήτησε και την προσοχή των οδηγών. Όπως χαρακτηριστικά είπε γίνεται υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων ενός 4*4 αυτοκινήτου έναντι των συμβατικών. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Αρτοποιός πολλά αμάξια τέτοιο τύπου έμειναν χθες αφού μπήκε νερό στον κινητήρα και εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, ενώ συμπλήρωσε πως το πιο επικίνδυνο είναι το οδόστρωμα το οποίο ίσως να έχει υποστεί καθίζηση, γεγονός που δεν θα είναι ευδιάκριτο.

Ενώ ζήτησε την προσοχή και όλων των κατοίκων της περιοχής προκειμένου να τηρούν την απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ σημείωσε πως το βράδυ της Τρίτης εστάλη και μήνυμα από το 112 για υπενθύμιση της απαγόρευσης.

Τέλος ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε πως η Ζαγορά Πηλίου έχει δεχθεί τα μεγαλύτερη ποσότητα νερού, πάνω από 700-800 χιλιοστά νερού και όλο αυτό το νερό όλα τα φερτά υλικά θα κατέβουν προς τα παράλια του ανατολικού Πηλίου όπως είναι ο Αη Γιάννης, τα Ποτιστικά κλπ.

Τέλος για τις διακοπές ρεύματος σημείωσε πως υπήρχαν συχνές διακοπές που γινόταν άμεση αποκατάσταση, στύλοι της ΔΕΔΔΗΕ έχουν υποστεί βλάβες ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να γίνει αποκατάσταση των ζημιών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χαρακτήρισε τιτάνια προσπάθεια των ανθρώπων που επιχειρούν ακόμη και το να προσεγγίσουν κάποια σημεία.

Διακοπές κυκλοφορίας στη Θεσσαλία – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα ιδιαίτερα την περιοχή της Θεσσαλίας προκάλεσε απαγορεύσεις και διακοπές κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ισχύουν οι κάτωθι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

 • Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από τον Α/Κ Νίκαιας (χ.θ. 348+106) έως τη χ.θ. 323+439, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινόμενων.

Τα οχήματα που κινούνται επί της Π.Α.Θ.Ε. στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα θα εκτρέπονται στον Α/Κ Νίκαιας και μέσω της περιφερειακής οδού Τρικάλων θα εισέρχονται στην Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων και ακολούθως στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65.

 • Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λάρισας – Φαρσάλων και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας από τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας (χ.θ.8+000) έως τα Φάρσαλα, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινόμενων.
 • Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Αχιλλείου – Καλαμακίου από τα όρια της Τοπικής Κοινότητας Αχιλλείου έως τα όρια της Τοπικής Κοινότητας Καλαμακίου, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινόμενων.
 • Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων, μέχρι την ύφεση των καιρικών φαινόμενων.

Μηνύματα σε Καρδίτσα και Τρίκαλα για απαγόρευση κυκλοφορίας

Μηνύματα του 112 εστάλησαν στους κατοίκους της Καρδίτσας και των Φαρσάλων ειδοποιώντας τους ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία στις περιοχές τους λόγω της εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα τα μηνύματα αναφέρουν: «Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στο νομό Καρδίτσας και στην ευρύτερη περιοχή Φαρσάλων λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Μήνυμα από το 112 σε Μέθανα και Τροιζήνα

Μήνυμα από το 112 εστάλη λίγο πριν τις 8 το πρωί στους κατοίκους του δήμου Μεθάνων – Τροιζηνίας καλώντας τους να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Κατά λάθος μήνυμα από το 112 στα νότια προάστια της Αττικής

Μήνυμα από το 112 εστάλη νωρίς το πρωί στους κατοίκους των νοτίων προαστίων της Αττικής για να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, λόγω της κακοκαιρίας Daniel καθώς φαίνεται πλησιάζει απειλητικά το λεκανοπέδιο, ωστόσο λίγο αργότερα η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι εστάλη κατά λάθος.

«Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες στην περιοχή σας. Περιορίστε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια των φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών», ανέφερε το σχετικό μήνυμα.

Σοβαρά προβλήματα στην Εύβοια

Ο τεράστιος όγκος νερού που έπεσε στο ανατολικό μέτωπο του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας έχει προκαλέσει τα πρώτα προβλήματα.

«Έχει πλημμυρίσει η παραλία της Αγίας Άννας στο γνωστό σημείο», είπε στο evima.gr ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Σταμούλος.

Έκκληση απευθύνει ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης στους πολίτες: »Παρακαλούμε πολύ τους συμπολίτες μας να μην μετακινούνται. Τα μηχανήματα έργου επιχειρούν όπου χρειάζεται».

Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στο Αλιβέρι

Νωρίτερα οδηγοί εγκλωβίστηκαν στον περιφερειακό του Αλιβερίου, καθώς το νερό από την ισχυρή νεροποντή κάλυψε τον δρόμο

Στο σημείο έφτασαν άμεσα συνεργεία της Πυροσβεστικής και της ΔΕΥΑΚΑ του δήμου Κύμης Αλιβερίου όπου άνοιξαν ξανά τον δρόμο απομακρύνοντας τα νερά.

«Δεν μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μας, η Κύμη έχει μετατραπεί σε ένα ποτάμι. Οι δρόμοι είναι αδιάβατοι, επικρατεί ένα χάος από την ισχυρή κακοκαιρία», δήλωσε κάτοικος της Κύμης στην τοπική ιστοσελίδα evima.gr, η οποία έχει εγκλωβιστεί στο σπίτι της.

Πυροσβεστική: 1.196 κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων, λόγω της κακοκαιρίας

Συνολικά 1196 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από χθες το πρωί μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί κατά την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων σε περιοχές της χώρας. Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έχει λάβει 1.049 κλήσεις, εκ των οποίων:

 • στη Μαγνησία, 750 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 200 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 200 άτομα.
 • στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 130 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 30 άτομα
 • στην Καρδίτσα, 60 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων
 • στη Σκιάθο, 109 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 20 άτομα
 • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  80 κλήσεις, σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας  ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 13 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα.
 • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 20 κλήσεις, εκ των οποίων:
 • στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν για 3 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
 • στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 8 κοπές δέντρων και
 • στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου
 • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 47 κλήσεις, εκ των οποίων:
 • Α) στις Σπέτσες 12 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 8 αντλήσεις υδάτων
 • Β) στην Επίδαυρο 10 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα
 • Γ) στο Κρανίδι 25 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα

Ακόμη, λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων που εκδηλώνονται στην Καρδίτσα και στα Φάρσαλα, εκδόθηκαν 2 διαφορετικά μηνύματα από το 112, στις 05:10 και στις 05:13 αντίστοιχα, για απαγόρευση κυκλοφορίας στις παραπάνω περιοχές.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η κακοκαιρία που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως αύριο, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Για σήμερα Τετάρτη (06-09-2023) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

1. Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

2. κατά τόπους στη δυτική και νότια Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

Επιπλέον το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.