fbpx

Ιδρύεται η «Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία» από δήμους της Αττικής

Μια εκδήλωση για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις με τη συμμετοχή κι άλλων δημάρχων, διοργάνωσε απόψε ο δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των «100 Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων έως το 2030». Με πρωτοβουλία του δημάρχου Χάρη Δούκα και με τη σύμπραξη επτά όμορων δήμων (Αιγάλεω, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Παπάγου-Χολαργού και Νέας Ιωνίας), τέθηκαν τα θεμέλια για την ίδρυση της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας».

Πρωταρχικός σκοπός της θα είναι η παραγωγή πράσινης ενέργειας, με ανταγωνιστικό κόστος, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η αξιοποίησή της, με τρόπο που να μειώνει τα κόστη ενέργειας των ευάλωτων νοικοκυριών των συνεργαζόμενων δήμων, αλλά και γενικότερα η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση σε τοπικό επίπεδο για θέματα βιωσιμότητας, ενεργειακής δημοκρατίας και ενεργειακής μετάβασης.

 

«Είναι η ισχύς εν τη ενώσει. Ζητάμε αυτό που μας αναλογεί. Να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο για να δώσουμε ηλεκτρική ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δούκας και στη συνέχεια τόνισε: «Δίνουμε προτεραιότητα σε πράσινες πρωτοβουλίες μέσα από οργανωμένα σχέδια, συμμετοχικότητα και συμμαχίες, που σκοπεύουν να δημιουργήσουν σύγχρονες, πράσινες και φιλόξενες πόλεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες τους. Θέλουμε μέσα από αυτή τη Συμμαχία να δημιουργήσουμε ένα συνεκτικό κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης. Να εξασφαλίσουμε πολύπλευρα οφέλη, τόσο για τα ευάλωτα τμήματα του τοπικού πληθυσμού, που θα ενισχυθούν σημαντικά με πόρους και εργαλεία για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας, όσο και για τους πολίτες στο σύνολό τους. Μειώνουμε τις εκπομπές CO2 και δείχνουμε στην πράξη πώς μπορεί να γίνει μία στροφή σε βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές πολιτικές».

 

Στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, σημείωσε: «Είναι μεγάλη μου χαρά που βλέπουμε τον δήμο Αθηναίων, να ασχολείται με το ζήτημα της μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και κοινωνία. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι πλάι σε όποιον δήμο θέλει να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς σε αυτή την κατεύθυνση».

 

Ο δήμαρχος Αιγάλεω Λάμπρος Σκλαβούνος επισήμανε: «Η ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συνιστά πλέον μία αναγκαιότητα, προκειμένου να μετριαστεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και όλα τα επακόλουθα αυτής».

Ο δήμαρχος Βύρωνα Αλέξης Σωτηρόπουλος υπογράμμισε: «Να ευχαριστήσουμε τον δήμαρχο Αθηναίων για αυτή την πρωτοβουλία να μας μαζέψει σήμερα να υπογράψουμε αυτό το Σύμφωνο, αλλά και να διερευνήσουμε περαιτέρω τρόπους συνεργασίας για να μπορέσουμε να καταστήσουμε τις πόλεις μας περιβαλλοντικά-κλιματικά ουδέτερες».

Η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη τόνισε: «Είναι σημαντική η συνεργασία των δήμων, αλλά και η αποσαφήνιση από πλευράς κεντρικού κράτους, του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τις αρμοδιότητες του κάθε επιπέδου διοίκησης, όπως επίσης και η ενίσχυση των δήμων σε πόρους και τεχνογνωσία».

Ο δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης είπε: «Η Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία είναι πάρα πολύ σημαντική. Έχουμε πόλεις, όπου το κτιριακό απόθεμα είναι πάρα πολύ παλιό. Τα προβλήματα τους είναι γνωστά, ενώ η ενεργειακή φτώχεια πλήττει πολλούς πολίτες και ιδιαίτερα τα ευαίσθητα και ευάλωτα νοικοκυριά».

Ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου πρότεινε: «Θα πρέπει παράλληλα με την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, να κάνουμε εξοικονόμηση της ενέργειας. Εμείς με μεγάλο ενθουσιασμό συμμετέχουμε σε αυτήν τη συνεργασία».

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος παρότρυνε τους παρευρισκόμενους: «Να ενώσουμε δυνάμεις για να γίνει η Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία τόσο δυνατή, ώστε να μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά σύντομα».

Τέλος, ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, λέγοντας: «Αναγκαζόμαστε ως δήμοι, να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί για να διεκδικήσουμε εργαλεία».

Την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στην Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία, εκδήλωσαν πολλοί ακόμη δήμοι της Αττικής, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωσταντέλλος, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση και είπε: «Να σας συγχαρώ για αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία. Καταθέτω ευθύς αμέσως στο τραπέζι την υποψηφιότητα του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης για συμμετοχή στην Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία».