fbpx

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ προσφέρει στην Ελευσίνα τον 1ο σύγχρονο Κλειστό Πολυχώρο Πολιτισμού

Έναν σύγχρονο χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, υψηλών προδιαγραφών, προσφορά της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, αποκτά στο εξής η Ελευσίνα. Ο πρώτος κλειστός πολυχώρος Πολιτισμού της πόλης φιλοξενείται στο ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού «Σινέ Ελευσίς» επί των οδών Ελ. Βενιζέλου και Σωτηρίου και εγκαινιάστηκε επισήμως τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, θυγατρική της HELLENiQ ENERGY, αναγνωρίζοντας τη σημασία του κτηρίου – τοπόσημου της Ελευσίνας – που αποτέλεσε το επίκεντρο της κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής της  πόλης επί δεκαετίες – ανέλαβε τη χρηματοδότηση της μελέτης και την υλοποίηση της πλήρους ανακατασκευής και αλλαγής χρήσης του Σινέ Ελευσίς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτίριο, που είχε σταματήσει τη λειτουργία του από το 1988, παραδόθηκε επίσημα στον Δήμο Ελευσίνας, έτοιμο προς χρήση, σε λιγότερο από 6 μήνες.

Πρόκειται για έναν χώρο πολιτισμού πολλαπλών χρήσεων, συνολικής έκτασης 1.109 τετραγωνικών μέτρων και χωρητικότητας περίπου 800 ατόμων, ο οποίος έρχεται να δώσει και πάλι ζωή στο ιστορικό «Σινέ Ελευσίς». Στο πλαίσιο του έργου ανακατασκευής, πέρα από τις στατικές ενισχύσεις που πραγματοποιήθηκαν από εξειδικευμένο συνεργείο, δημιουργήθηκαν βοηθητικοί χώροι σύμφωνα με τις αυξημένες απαιτήσεις των σύγχρονων πολυχώρων πολιτισμού.

Με γνώμονα τη διατήρηση της ιστορικής ταυτότητας του κτηρίου πραγματοποιήθηκαν εκτενείς αισθητικές παρεμβάσεις τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, που ανέδειξαν περαιτέρω τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του, ενώ με στόχο τη μείωση κατανάλωσης της ενέργειας του κτηρίου υλοποιήθηκαν οι ανάλογες παρεμβάσεις. Επιπλέον, οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και τα συστήματα κλιματισμού, θέρμανσης εξαερισμού και πυρόσβεσης εκσυγχρονίστηκαν πλήρως, ακολουθώντας τα διεθνή και εθνικά πρότυπα.

Την εκδήλωση των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι βουλευτές Δυτικής Αττικής Ευάγγελος Λιάκος και Αθανάσιος Μπούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής Ελευθέριος Κοσμόπουλος, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Νίκος Βιλλιώτης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Κωνσταντίνος Πανάς, ενώ χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος Κωνσταντίνος.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Κωνσταντίνος Πανάς παρέδωσε το κλειδί του πολυχώρου στον Δήμαρχο Ελευσίνας Νίκο Βιλλιώτη και εκείνος, με τη σειρά του, απένειμε αναμνηστική πλακέτα αναγνώρισης της προσφοράς της εταιρείας στη πόλη. Οι παρευρισκόμενοι απήλαυσαν την παιδική χορωδία του Δήμου Ελευσίνας και μια χορευτική παράσταση που απέδιδε καλλιτεχνικά την ιστορία του κτηρίου από το 1963 έως σήμερα, την ακμή, την παρακμή και την νέα πνοή που δίδεται στο χώρο από την χορηγία της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Η πρώτη εκδήλωση που θα φιλοξενήσει ο νέος πολυχώρος πολιτισμού θα είναι η τελετή λήξης της «2023 Ελευσίς» Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Κωνσταντίνος Πανάς, δήλωσε σχετικά: «Ως σταθερός αρωγός των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, αλλά και ως Μέγας Χορηγός της «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», με ιδιαίτερη χαρά παραδίδουμε στον δήμαρχο και στους πολίτες της Ελευσίνας τον νέο υπερσύγχρονο πολυχώρο πολιτισμού, ώστε να αποτελέσει την καρδιά της κοινωνικής ζωής της πόλης, όπως για δεκαετίες αποτέλεσε το Σινέ Ελευσίς.

Αυτό το έργο -ορόσημο, που θα έλεγα πως αποτελεί επένδυση στο παρόν, παρακαταθήκη για το μέλλον και ένα συνδετικό κρίκο με το παρελθόν, είναι μια ουσιαστική επένδυση για την ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και της Δυτικής Αττικής. Στη HELLENiQ ENERGY στηρίζουμε τον Πολιτισμό με όλη μας την ενέργεια. Και το αποδεικνύουμε στην πράξη.»

Ο Δήμαρχος της Ελευσίνας κ. Νίκος Βιλλιώτης, τόνισε: «Μία σπουδαία μέρα για την πόλη, μία μέρα που ως Διοίκηση είχαμε οραματιστεί, πήρε σάρκα και οστά. Η επαναλειτουργία του ιστορικού κινηματογράφου Ελευσίς είναι πλέον γεγονός και είμαστε περήφανοι, που σε στενή και αγαστή συνεργασία με τη Διοίκηση της HELLENiQ ENERGY και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, καταφέραμε να παραδώσουμε στον λαό της πόλης ένα πραγματικό στολίδι.

Έναν χώρο πολιτισμού, γεμάτο αναμνήσεις, που αναβαθμίζει την Ελευσίνα και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της. Ευχή όλων, αυτός ο χώρος να γεμίσει ξανά τέχνη και πολιτισμό και να δημιουργήσει νέες, όμορφες αναμνήσεις στις επόμενες γενιές».

 

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της «2023 Ελευσίς» Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης κα Νανά Σπυροπούλου, ανέφερε: «Με πολύ μεγάλη χαρά και αίσθημα ευθύνης της αποστολής που αναλάβαμε, παραδίδουμε στην πόλη της Ελευσίνας έναν σύγχρονο πολυχώρο πολιτισμού που θα αποτελέσει ένα ακόμη τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή. Με τη χρηματοδότηση και κυρίως τη στήριξη της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, έγινε πραγματικότητα η ανάπλαση και διαμόρφωση ενός εμβληματικού κτιρίου που προσδοκάται να εξελιχθεί ξανά σε πυρήνα πολιτισμού, αφήνοντας παράλληλα μια σημαντική παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές των κατοίκων της Ελευσίνας.

Με αντίπαλο το χρόνο, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα «2023 Ελευσίς», ο Δήμος Ελευσίνας και η διοίκηση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, συνεργαστήκαμε στενά, ώστε να έρθει εις πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Εν τέλει, θεωρούμε ότι κερδίσαμε και τα δύο στοιχήματα, παραδίδοντας έναν άρτιο χώρο τεχνών και πολιτισμού εντός του έτους 2023, χρονιά φιλοξενίας του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».