fbpx

Η BayWa r.e. εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση έργου για αιολικό πάρκο 43 MW σε πρώην ανθρακωρυχείο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η BayWa r.e. ολοκλήρωσε τη χρηματοδότηση του αιολικού πάρκου Broken Cross σε συνεργασία με την τράπεζα λιανικών και εμπορικών υπηρεσιών NatWest Plc. Το πάρκο Broken Cross κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στο South Lanarkshire νοτιοανατολικά της Γλασκώβης, στη Σκωτία, και θα αποτελείται από εννέα ανεμογεννήτριες, συνολικής προβλεπόμενης εγκατεστημένης ισχύος 43,2 MW. Το συνολικό ύψος χρηματοδότησης για το έργο αυτό ανέρχεται περίπου σε 46 εκατ. ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, στα τέλη του προηγούμενου έτους υπεγράφη μεταξύ της SmartestEnergy Limited και της BayWa r.e. 6ετής Συμφωνία Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA) για το έργο.

Η τοποθεσία του αιολικού πάρκου Broken Cross ήταν κάποτε ένα ανοιχτό ανθρακωρυχείο, γεγονός που το καθιστά ένα τέλειο παράδειγμα της μετάβασης του Ηνωμένου Βασιλείου από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής του αιολικού πάρκου, η διατήρηση και αποκατάσταση της γης αποτέλεσε προτεραιότητα για να παραδοθεί και να διατηρηθεί το οικοσύστημα σε μια ποικιλία τοπικών ειδών χλωρίδας και πανίδας. Το αιολικό πάρκο Broken Cross θα προσφέρει επίσης ένα ετήσιο πακέτο παροχών ύψους 5.800 ευρώ ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ στην τοπική κοινότητα.

Η Christine McGregor, Διευθύνουσα Σύμβουλος της BayWa r.e. UK Ltd., δήλωσε:

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με τη NatWest για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του αιολικού πάρκου Broken Cross. Η ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του έργου αποτελεί σημαντικό ορόσημο, αποδεικνύοντας ότι οι χερσαίες αιολικές υποδομές της Σκωτίας, όπως το Broken Cross, εξακολουθούν να αποτελούν ελκυστικές επενδυτικές προτάσεις. Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τις φιλοδοξίες της βρετανικής κυβέρνησης για μηδενικές εκπομπές αερίων, παρέχοντας περισσότερη καθαρή ενέργεια στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις”.

Ο Lyudmil Banev, Διευθυντής Χρηματοδότησης Έργων της NatWest πρόσθεσε:

“Ήταν μεγάλη μας χαρά να συνεργαστούμε με την ομάδα της BayWa r.e. για την επαναχρησιμοποίηση ενός ανοιχτού ανθρακωρυχείου με την κατασκευή ενός χερσαίου αιολικού πάρκου σε μια ελκυστική περιοχή με σκοπό την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Επικεντρωνόμαστε στη στενή και δημιουργική συνεργασία με τους πελάτες μας προκειμένου να βρούμε περισσότερους τρόπους να υποστηρίξουμε την ενεργειακή μετάβαση. Η Broken Cross είναι ένα τέτοιο παράδειγμα και αποδεικνύει πολύ καλά τη συνεχή δέσμευση της NatWest στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών και ειδικότερα της αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και την ικανότητά μας να αξιοποιούμε αποτελεσματικά τον ισολογισμό μας”.

Η κατασκευή του αιολικού πάρκου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022. Επί του παρόντος, οι ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται επί τόπου και το αιολικό πάρκο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αυτή τη χρονιά. Οι χρηματοδοτικές ρυθμίσεις θα ισχύουν κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής και λειτουργικής φάσης του έργου. 

Ο Michael Kohn, Διεθνής Επικεφαλής Χρηματοδότησης Έργων της BayWa r.e. σχολίασε:

“Ένας βασικός παράγοντας επιτυχίας για την ενεργειακή μετάβαση είναι η ανάπτυξη ενός συνεχώς αυξανόμενου αριθμού έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κάθε χρόνο. Ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ηλιακών και αιολικών συστημάτων στην Ευρώπη, η BayWa r.e. εξασφαλίζει σε τακτική βάση χρηματοδοτικούς πόρους για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της αγοράς – το Broken Cross είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ως προς αυτό”.

 

Η χρηματοδότηση του έργου υποστηρίχθηκε από τους νομικούς συμβούλους Shepherd & Wedderburn LLP, οι οποίοι ενήργησαν για την BayWa r.e., καθώς και η DLA Piper UK LLP, η οποία ενήργησε για τον χρηματοδότη. Η συναλλαγή υποστηρίχθηκε επίσης από την Wood και την QMPF.