fbpx

HSBC: Overweight στην Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές το 2024

Ως ξεχωριστό στόρι διαρθρωτικής ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές αποτιμά η  HSBC την Ελλάδα, μαζί με την Ινδία, η Ινδονησία, η Ρουμανία και το Μεξικό, κρατώντας στάση overweight τόσο για την οικονομική πορεία της χώρας, όσο και για τις ελληνικές μετοχές, σε έκθεση με τις προβλέψεις της για την πορεία των μετοχών σε παγκόσμια κλίμακα το 2024.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η βρετανική τράπεζα, με τον παγκόσμιο πληθωρισμό να υποχωρεί, πολλές κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική τους πολιτική το επόμενο έτος.

Κατά την άποψή της HSBC, αυτό αποτελέσει ισχυρό καταλύτη για τις μετοχές. Η συναίνεση των αναλυτών αυξάνει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ διεθνώς ως αποτέλεσμα της εκπληκτικής ανθεκτικότητας που αποτυπώνουν τα μακροοικονομικά δεδομένα. Τα “κορυφωμένα” επιτόκια που επικρατούν αυτή τη στιγμή, λογικά θα παρέχουν περιθώρια στις αποδόσεις των ομολόγων να κινηθούν χαμηλότερα, υποστηρίζοντας τις αποτιμήσεις. Σε προηγούμενες στροφές της Fed στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, όπου η κεντρική τράπεζα είχε σχεδιάσει μια ήπια προσγείωση, ο S&P 500 είχε σημειώσει άνοδο κατά μέσο όρο 22% μεταξύ της πρώτης παύσης αυξήσεων από πλευράς της Fed και 6% αφότου η Fed άρχισε να μειώνει επιτόκια.

Αν και η οικονομική ανάπτυξη πιθανότατα θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, η HSBC πιστεύει ότι μεγάλο μέρος αυτής της επιβράδυνσης έχει ήδη τιμολογηθεί. Οι συναινετικές εκτιμήσεις για το 2024 είναι ήδη χαμηλές (πρόβλεψη <1% αύξηση του ΑΕΠ το 2024 για τις ΗΠΑ). Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η κορύφωση των επιτοκίων λογικά επίσης ευνοούν την ανάπτυξη σε σχέση με την αξία και, κατά την άποψή της τράπεζας, θα διατηρήσουν την υπεραπόδοση των mega-cap τεχνολογικών κολοσσών στις ΗΠΑ, αυξάνοντας περαιτέρω τη συγκέντρωση της αγοράς. Το πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια νοοτροπία “ο νικητής τα παίρνει όλα”, με τους πρωτοπόρους να κατακτούν σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Οι βασικοί κίνδυνοι κατά την άποψή της βρετανικής τράπεζας περιλαμβάνουν ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων για μακρύτερο χρόνο, μια αυξημένη γεωπολιτική αβεβαιότητα, καθώς και τον “θόρυβο” γύρω από τις εκλογές στις ΗΠΑ και μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Η HSBC αναμένει ότι τα κέρδη θα αυξηθούν κατά 7% το 2024 (λίγο κάτω από τη συναίνεση του 11%). Οι ΗΠΑ και οι αναδυόμενες αγορές παραμένουν οι περιφέρειες overweight της τράπεζας, με τις δύο αγορές να παρέχουν πιθανώς τις πιο ανθεκτικές εκτιμήσεις κερδών.

Για τις ΗΠΑ, η HSBC αναμένει ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα οδηγήσουν την αγορά υψηλότερα. Βλέπει επίσης πιθανή ανοδική δυναμική για τις εκτιμήσεις περιθωρίων από την πτώση του πληθωρισμού, την ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις προσπάθειες μείωσης του κόστους και την τεχνητή νοημοσύνη/αυτοματοποίηση.

Στις αναδυόμενες αγορές, βλέπει ευκαιρίες, ιδιαίτερα εκτός Κίνας, δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες της περιοχής ηγούνται της στροφής της νομισματικής πολιτικής, συμβάλλοντας στη χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών και στην παροχή στήριξης στην οικονομική δραστηριότητα. Η Λατινική Αμερική είναι σε αυτή τη φάση η προτιμώμενη υποπεριφέρεια της HSBC εντός των αναδυόμενων αγορών, με τα υψηλά πραγματικά επιτόκια να παρέχουν ένα μαξιλάρι έναντι των συναλλαγματικών πιέσεων συναλλάγματος. Αντίθετα, οι αναλυτές της τράπεζας παραμένουν underwight όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Το Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζει με παγίδα αξίας, με λίγους καταλύτες που θα μπορούσαν να το βοηθήσουν να ξεπεράσει τους παγκόσμιους ανταγωνιστές του. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει επίσης αντίρροπους ανέμους στα κέρδη από το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου, την ταχεία αύξηση των μισθών και τις πιέσεις των τιμών στα αυτοκίνητα. Παρόλο που η Ιαπωνία είχε μία από τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, η ανοδική προοπτική της είναι περιορισμένη. Πολλά από τα θετικά νέα σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ESG φαίνονται τιμολογημένα, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι υποτονική το επόμενο έτος και η αγορά θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους από την πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Ο Καναδάς, εξάλλου, υποβαθμίζεται σε neutral, δεδομένης της άποψής της HSBC ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν κορυφωθεί.

Προτιμώμενος επενδυτικός προορισμός

Από την πλευρά της διαρθρωτικής ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές, η HSBC ξεχωρίζει την Ελλάδα, μαζί με την Ινδία, η Ινδονησία, η Ρουμανία και το Μεξικό.

Η HSBC, πιο ειδικά, σε πρόσφατη έκθεσή της, είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τα ελληνικά assets, υπογραμμίζοντας γιατί η χώρα αποτελεί έναν από τους προτιμώμενους επενδυτικούς προορισμούς αυτή τη στιγμή. Στο περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών, οι ελληνικές μετοχές και ειδικά οι ελληνικές τράπεζες, αποτελούν από τα μεγαλύτερα stories του επόμενου διαστήματος, τη στιγμή που έχουν και πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις, σημειωνόταν.

Όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, η Ελλάδα και η Ρουμανία είναι οι μεγαλύτεροι ωφελούμενοι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ μετά την COVID-19 για την ενθάρρυνση των δαπανών για υποδομές. Τα ελληνικά μακροοικονομικά θεμελιώδη στοιχεία έχουν εξάλλου περάσει μια ριζική μεταβολή και έχουν γίνει πολύ πιο ισχυρά.

Τα διαρθρωτικά stories δεν συμβαίνουν από μόνα τους, όπως τονίζει η HSBC. Εξαρτώνται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που αξιοποιούν τα θετικά εγχώρια θεμελιώδη στοιχεία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν διατυπώσει ένα συνεκτικό μακροπρόθεσμο όραμα ανάπτυξης.