fbpx

H Shell φρενάρει το σχέδιο για το ανθρακικό αποτύπωμα

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης, η Shell, βάζει αθόρυβα στο ράφι ένα ριζοσπαστικό σχέδιο συρρίκνωσης του αποτυπώματος άνθρακα.

Όπως γράφει το Bloomberg, έξι μήνες αφότου ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Shell, ο κ. Wael Sawan τερμάτισε αθόρυβα το μεγαλύτερο εταιρικό σχέδιο στον κόσμο για την ανάπτυξη αντισταθμιστικών δικαιωμάτων άνθρακα, τα περιβαλλοντικά έργα που έχουν σχεδιαστεί για να εξουδετερώνουν τις θερμαντικές επιπτώσεις των αποστολών διοξειδίου του άνθρακα.

Σε μια ολοήμερη εκδήλωση για τους επενδυτές τον Ιούνιο, ο κ. Sawan παρουσίασε μια επικαιροποιημένη στρατηγική για την ευρωπαϊκή μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία, η οποία περιελάμβανε μείωση του κόστους και διπλασιασμό των παραγόντων που οδηγούν σε κέρδη, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Εξίσου σημαντικό ήταν αυτό που παρέλειψε: οποιαδήποτε αναφορά στην προηγούμενη δέσμευση της εταιρείας να δαπανά έως και 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (135 εκατομμύρια S$) ετησίως για τη δημιουργία ενός αγωγού πιστώσεων άνθρακα, μέρος της υπόσχεσης να μηδενίσει τις εκπομπές της έως το 2050.

Αυτοί οι στόχοι για το πρόγραμμα αντισταθμιστικών δικαιωμάτων έχουν αποσυρθεί, επιβεβαίωσε η εταιρεία, μαζί με το σχέδιο για τη συγκομιδή του συντριπτικού ποσού των 120 εκατομμυρίων μονάδων άνθρακα ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας από έργα που δεσμεύουν τον άνθρακα με δέντρα, χόρτα ή άλλους φυσικούς πόρους, πολλά από τα οποία θα αναπτύξει η ίδια η Shell.

Αυτό θα αντιστοιχούσε στο 10% των εκπομπών της εταιρείας. Δεν έχει δημοσιοποιήσει νέους στόχους για την ανάπτυξη αντισταθμιστικών προϊόντων ή δεν έχει διευκρινίσει πώς σκοπεύει τώρα να εκπληρώσει τις μελλοντικές της δεσμεύσεις για το κλίμα.

Η υποχώρηση αντανακλά τόσο την ανανεωμένη δέσμευση του κ. Σαουάν στην επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου που παράγει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της Shell, όσο και την παραδοχή ότι οι προηγούμενοι στόχοι ήταν απλώς ανέφικτοι.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η Shell μόλις και μετά βίας έκανε ένα βαθούλωμα.

Ξόδεψε 95 εκατομμύρια δολάρια, λιγότερο από το ήμισυ του αρχικού της προϋπολογισμού, για να δημιουργήσει ή να επενδύσει σε ένα χαρτοφυλάκιο έργων άνθρακα από τη Δυτική Αφρική έως τον Αμαζόνιο της Βραζιλίας και τις γεωργικές εκτάσεις της Αυστραλίας. Έχουν δημιουργήσει ελάχιστα ή καθόλου αντισταθμιστικά οφέλη και η Shell δυσκολεύτηκε να βρει έργα που να ανταποκρίνονται στα δικά της πρότυπα ποιότητας.

Πρόκειται για ένα νέο καταδικαστικό κατηγορητήριο για τα αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία έχουν γίνει μια σημαντική αν και αμφιλεγόμενη «λύση για το κλίμα» για τις περισσότερες μεγάλες εταιρείες: Το Bloomberg New Energy Finance εκτιμά ότι η εθελοντική αγορά άνθρακα, η οποία ανέρχεται σήμερα σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, θα μπορούσε να φτάσει τα 950 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μέχρι το 2037.

Η κ. Flora Ji, βετεράνος της Shell επί 17 χρόνια, διευθύνει από το 2021 τις δραστηριότητες της εταιρείας για τις λύσεις που βασίζονται στη φύση. Σε συνέντευξή της πριν ο κ. Σαουάν καταργήσει τον επίσημο στόχο των 120 εκατομμυρίων αντισταθμιστικών στοιχείων ετησίως, είπε ότι όλοι γνώριζαν ότι ήταν ένας μεγάλος αριθμός, ένα εύρος.

Εν τω μεταξύ, η αγορά άνθρακα δεν είχε επεκταθεί αρκετά γρήγορα για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, είπε. «Δεν είχε αυτό το είδος της τεράστιας, εκθετικής ανάπτυξης που περιμέναμε».

Τα αντισταθμιστικά οφέλη, ακόμη και της υψηλότερης ποιότητας, δεν προορίζονταν ποτέ να αποτελέσουν τη μοναδική λύση για τη Shell ή οποιονδήποτε άλλον. Η πρωτοβουλία Science Based Targets, ένας οργανισμός που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και αξιολογεί τους στόχους των εταιρειών για μηδενικό ισοζύγιο, συνιστά αντιστάθμιση όχι περισσότερο από το 10% των εκπομπών, και μόνο αφού προηγουμένως γίνει κάθε άλλη δυνατή περικοπή.

Η κ. Ji δήλωσε ότι αυτή ήταν η μακροπρόθεσμη προσέγγιση της Shell, πρώτα να αποφύγει τις εκπομπές, μετά να μειώσει και τέλος να αντισταθμίσει.

«Οι στόχοι της Shell για τη βιωσιμότητα και το κλίμα παραμένουν», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Παρόλα αυτά, ο κ. Sawan έχει αμβλύνει ορισμένες από τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες του προκατόχου του.

Μαζί με τον τερματισμό του στόχου για τα αντισταθμιστικά οφέλη από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κατάργησε τον στόχο για αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας και υποσχέθηκε να είναι πιο επιλεκτικός στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη ραχοκοκαλιά της μετάβασης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η Shell εγκατέλειψε επίσης σιωπηρά τον στόχο να φθάσει σε 500.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2025 και να έχει μερίδιο τουλάχιστον 10% στις παγκόσμιες πωλήσεις καθαρού υδρογόνου.

«Η εταιρεία έχει στραφεί στη βραχυπρόθεσμη εστίαση, στη μεγιστοποίηση του κέρδους», δήλωσε ο κ. Adam Matthews, επικεφαλής υπεύθυνος επενδύσεων στο Church of England Pensions Board. «Δεν είναι πλέον ευθυγραμμισμένη με την προσπάθεια να πλοηγηθεί στη μετάβαση με τον ίδιο τρόπο που είχαμε αντιληφθεί προηγουμένως».

Παρά αυτό που ο κ. Matthews και άλλοι θεωρούν ως σημαντική αλλαγή, η Shell δεν έχει ακόμη προσαρμόσει τον μακροπρόθεσμο κλιματικό της στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

Και η Shell δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες αντιστάθμισης, ωστόσο το εναλλακτικό της σχέδιο είναι αποκαλυπτικό. Η κ. Ji δήλωσε ότι η εταιρεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει αντισταθμιστικά που αποκτά στην αγορά για να ενισχύσει τις προμήθειές της. Και, βέβαια, αυτό εκθέτει τη Shell στα χαμηλότερης ποιότητας πιστωτικά μόρια που προσπαθούσε να αποφύγει εξαρχής.