fbpx

Exxon Mobil: Εξαγοράζει την Pioneer έναντι 60 δισ. δολαρίων

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) είναι έτοιμη να ανάψει το πράσινο φως για την εξαγορά της Pioneer Natural Resources Co. από τον κολοσσό Exxon Mobil ύψους 60 δισ. δολαρίων, αφού οι εταιρείες συμφώνησαν ότι ο συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pioneer δεν θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

Η FTC βρήκε στοιχεία ότι ο Σκοτ Σέφιλντ (Scott Sheffield) προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και άλλους σχετικά με την τιμολόγηση και την παραγωγή πετρελαίου, σύμφωνα με μία από τις πηγές. Η Exxon και η Pioneer αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Μια ανακοίνωση μπορεί να έρθει εντός των ημερών, είπαν οι άνθρωποι. Η συμφωνία θα καταστήσει την Exxon μακράν τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λεκάνη Πέρμιαν, το μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο των ΗΠΑ στη Βόρεια Αμερική.

Οι μετοχές της Pioneer που είχαν σημειώσει πτώση άνω του 2% κατά τη διάρκεια της ημέρας περιόρισαν τις απώλειες αυτές και έκλεισαν με πτώση 0,6%. Η Exxon υποχώρησε κατά 1,9%.

Ο Σέφιλντ ήταν ένας από τους κύριους υποστηρικτές της κυβερνητικής εντολής για τη διανομή της παραγωγής πετρελαίου στο Τέξας κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της αγοράς αργού στις αρχές του 2020 που είδε τις τιμές να βυθίζονται σε αρνητικό έδαφος. Οι προσπάθειές του να πείσει την Επιτροπή Σιδηροδρόμων του Τέξας που εποπτεύει την πετρελαϊκή βιομηχανία της εν λόγω πολιτείας να επιβάλει ανώτατα όρια παραγωγής για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ήταν τελικά ανεπιτυχείς.

Τον περασμένο μήνα, η Pioneer ήταν μεταξύ πολλών πετρελαϊκών εταιρειών που κατονομάστηκαν ως κατηγορούμενοι σε ομοσπονδιακή αστική αγωγή στο Νέο Μεξικό, η οποία αναφέρει ότι οι γεωτρυπάνες συνωμότησαν με τον ΟΠΕΚ για να συντονίσουν την παραγωγή αργού. Ο Σέλφιντ, αν και δεν είναι εναγόμενος στην υπόθεση, κατονομάζεται στην αγωγή.

Περισσότεροι από 50 νομοθέτες προέτρεψαν τον Μάρτιο την FTC να αυξήσει τον έλεγχο σχετικά με τις ανησυχίες ότι ένα κύμα ενοποίησης ύψους 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αυξήσει τις τιμές της ενέργειας για τους καταναλωτές, θα συμπιέσει τους προμηθευτές και θα καταστείλει τους μισθούς. Οι επενδυτές φοβόντουσαν ότι ο οργανισμός, ο οποίος έχει γίνει πιο επιθετικός υπό την πρόεδρο Λίνα Καν, θα εμπόδιζε αρκετές μεγάλες συμφωνίες, ιδίως σε μια χρονιά εκλογών όπου η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αποδείξει τα διαπιστευτήριά της για το κλίμα και να συγκρατήσει τις τιμές της βενζίνης.

Η Chevron Corp., η Occidental Petroleum Corp. και η Chesapeake Energy Corp. είναι μεταξύ των εταιρειών με μεγάλες εκκρεμείς εξαγορές που υποβάλλονται σε ενδελεχή έλεγχο από την FTC.

Τα στελέχη των πετρελαϊκών εταιρειών ισχυρίζονται ότι οι συμφωνίες θα ωφελήσουν τους μετόχους, τους καταναλωτές και το περιβάλλον. Ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Ντάρεν Γουντς δήλωσε ότι η συμφωνία με την Pioneer θα μειώσει το κόστος παραγωγής της, καθιστώντας τα αμερικανικά βαρέλια πιο ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά, και θα παράσχει μια ισχυρή πλατφόρμα ανάπτυξης, η οποία θα ωφελήσει τελικά τους καταναλωτές. Η Exxon δεσμεύτηκε επίσης να μειώσει τις κλιματικές εκπομπές από τις δραστηριότητες της Pioneer στο καθαρό μηδέν έως το 2035, επιταχύνοντας τον προηγούμενο στόχο κατά 15 χρόνια.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει συχνά έρθει σε αντιπαράθεση με την πετρελαϊκή βιομηχανία, αλλά η χαλάρωση μέσω αυτού που πολλά στελέχη θεωρούν ως αναγκαία εξυγίανση είναι πιθανό να βελτιώσει τις σχέσεις. Με τις εγχώριες τιμές του αργού να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 14% φέτος και τις εντάσεις να αυξάνονται στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση είναι ευάλωτη σε επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών σε μέτρα που πλήττουν την πετρελαϊκή βιομηχανία και αυξάνουν τις τιμές των καυσίμων.

Η συμφωνία με την Pioneer θα συνδυάσει δύο ταχέως αναπτυσσόμενες δραστηριότητες στην Permian, αυξάνοντας την παραγωγή της Exxon στη λεκάνη σε ισοδύναμο περίπου 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα μέχρι το 2027, από περίπου 600.000 πέρυσι.