fbpx

Εθνική Τράπεζα: Οικονομική διακυβέρνηση και Περιβάλλον

Περιβάλλον, κοινωνική ευθύνη και εταιρική διακυβέρνηση αποτέλεσαν τους κεντρικούς άξονες της εκδήλωσης «ESG 1.0: Προκλήσεις και ευκαιρίες» – Εθνική Τράπεζα & NBG Business Seeds», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ. Παράλληλα, διερευνήθηκε η συμμετοχή στο πρόγραμμα NBG Business Seeds στελεχών, φορέων, επιχειρήσεων, ερευνητών και νεωφυών επιχειρήσεων.

«Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τη σημαντικότητα του ρόλου μας και τον αντίκτυπο που έχουν οι δράσεις μας τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία, και γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε από κοινού  να διοργανώνουμε την εκδήλωση, ώστε να καταγράψουμε στις τρεις θεματικές, οικονομία, διακυβέρνηση και περιβάλλον, ποιος είναι ο αντίκτυπος και πώς το βλέπουν οι τέσσερις άξονες, δηλαδή η έρευνα, η επιχειρηματικότητα, οι θεσμικοί φορείς και οι startuppers» τόνισε ο Δρ Σπύρος Αρσένης, επικεφαλής Ανάπτυξης, Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας.

Επισήμανε μάλιστα ότι ο στόχος αυτών των δράσεων είναι η μετάβαση στην επόμενη μέρα που για όλους μας είναι μια εποχή βιώσιμης ανάπτυξης.
Στην τεράστια σημασία της υιοθέτησης και εφαρμογής από τις επιχειρήσεις-μέλη του Ελληνικού Βιομηχανικού Επιμελητήριου Αθηνών, των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης και της υπεύθυνης και βιώσιμης επιχειρηματικότητας, αναφέρθηκε η Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, πρόεδρος ΕΕΔΕΓΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι λόγω των σημερινών συνθήκων η ανάγκη αυτή έχει πολλαπλασιαστεί.

«Στο ΕΒΕΑ δίνουμε έμφαση τώρα ακόμη περισσότερο λόγω της μεγάλης φυσικής καταστροφής της προηγουμένης εβδομάδας, στο να προωθήσουμε μέσα από τους 17 στόχους των Ηνωμένων Εθνών, να βάλουμε προτεραιότητα το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την κλιματική κρίση, να δώσουμε σημασία στις ανισότητες και ιδιαίτερα τις οικονομικές ανισότητες» σημείωσε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ενώ δήλωσε ότι ήδη πραγματοποιούνται σεμινάρια και φροντίζουν την προώθηση των αρχών αυτών στις επιχειρήσεις, ειδικότερα στις μικρότερες, ενώ θα προσθέσουν άμεσα για την Αθήνα και τη Θεσσαλία μια εκτίμηση ρίσκου φυσικών καταστροφών ώστε να μπορούν να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων  Χάρης Λαμπρόπουλος  επισήμανε ότι  με την εκδήλωση προβάλλεται κάτι εξαιρετικά σημαντικό, το οποίο είναι η ενσωμάτωση των κριτήριων ESG που δημιουργούν προστιθέμενη αξία στις επιχειρήσεις και το επιχειρείν.

«Είναι κάτι που όλοι θέλουμε σήμερα να προωθήσουμε, για να μπορούν να υλοποιηθούν και οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, αλλά και να δημιουργήσουν στην κοινωνία το μήνυμα  ότι η ενσωμάτωση των ESG κριτηρίων στις επιχειρήσεις δεν είναι περιττή γραφειοκρατία, αλλά κάτι το οποίο πρέπει να είναι ενσωματωμένο στο DNA του κάθε επιχειρηματικού οργανισμού» δήλωσε ο κ. Λαμπρόπουλος.

Στη σπουδαιότητα της συνεργασίας φορέων και οργανισμών αναφέρθηκε η Σόνια Μουσαβερέ, διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της Bayer Ελλάς.

«Για την Ελλάδα ο όρος όπως το ESG μπορεί να ακούγεται μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά δυστυχώς τις επιπτώσεις της κακής διαχείρισης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής τις βιώνουμε όλοι. Η Bayer Ελλάς θέλει να συμβάλλει στο διάλογο ώστε να αναδειχθούν τόσο οι προκλήσεις που μας επιφυλάσσει το μέλλον αλλά και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται καθώς επίσης να αναδειχθούν λύσεις και προτάσεις για να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία περισσότερο» σημείωσε.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το NBG Business Seeds σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το ΟΚ!Τhess, το Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο και την Bayer Hellas.