joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Sun10172021

Back ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η Siemens Ελλάδος θερμός υποστηρικτής και σταθερός συμμετέχων στο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας

 • PDF

Το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας, η πιο κομβική συνάντηση της νέας γενιάς με την επιχειρηματική κοινότητα, πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά ψηφιακά στις 7 - 9 Οκτωβρίου με τη σταθερή υποστήριξη της Siemens Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης, ο θεσμός υποδέχτηκε ως ομιλητές στελέχη της εταιρείας, όπως τον κ. Johann Goettler, Πρόεδρο & CEO, Siemens A.E. και τον Δρ. Βασίλη Χατζίκο, Country Head Digital Industries, Siemens A.E., ενώ μέσω της  διαδραστικής πλατφόρμας του παρείχε ενημέρωση για τις νέες τάσεις και ευκαιρίες στην αγορά εργασίας και ενέπνευσε όσους το παρακολούθησαν με ιστορίες επιτυχίας.

 

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του συνεδρίου και ενστερνιζόμενη το στόχο του, η Siemens αποτελεί σταθερό υποστηρικτή του Ψηφιακού Πανοράματος. Η υποστήριξη της εταιρείας στο 2ο Ψηφιακό Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας πραγματοποιήθηκε μέσω της συμμετοχής σε panel συζητήσεων ανώτατων στελεχών της, τα οποία μοιράστηκαν insights της προσωπικής τους επαγγελματικής πορείας μεταδίδοντας τη σπίθα της επιχειρηματικότητας στο νεανικό κοινό, καθώς και μέσω ενός virtual booth που παρουσίασε τις καινοτόμες τεχνολογίες της Siemens στους τομείς της βιομηχανίας, των υποδομών και των μεταφορών.

 

Ο κ. Johann Goettler, Πρόεδρος & CEO, Siemens A.E., συμμετείχε στο πάνελ «Οι προκλήσεις της ηγεσίας σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών» και μοιράστηκε το όραμα του για τον οργανισμό του μέλλοντος, έναν οργανισμό που συνδυάζει την τεχνολογία με την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, επαναπροσδιορίζοντας τη φύση της εργασίας προκειμένου να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητά της. Η πρόσφατη βράβευση της Siemens Ελλάδος για την αναδιαμόρφωση του χώρου εργασίας στην περίοδο της Covid-19 αποτελεί απόδειξη της καινοτόμου και ανθρωποκεντρικής ηγεσίας της εταιρείας.

 

Ο Δρ. Βασίλης Χατζίκος, Country Head Digital Industries, Siemens A.E. ενίσχυσε τον θεσμό συμμετέχοντας στο πάνελ «Information Security: πώς η παγκόσμια αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων δημιουργεί ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα και απασχόληση». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρει ο τομέας της κυβερνοασφάλειας, ένας ταχύτατα μεταβαλλόμενος κλάδος που απαιτεί την ευαισθητοποίηση και συνεχή επαγρύπνηση της βιομηχανίας, καθώς και μια ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων. Η Digital Industries της Siemens ηγείται του τομέα της βιομηχανικής επανάστασης και, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της, αποτελεί κινητήρια δύναμη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό βιομηχανιών, προσφέροντας τεχνολογίες αιχμής οι οποίες επιτρέπουν στους πελάτες της να αναπτύξουν πιο ευέλικτες διαδικασίες παραγωγής.

 

Τρ.Πειραιώς: Για πρώτη φορά, νέες χρηματοδοτήσεις σε μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις με κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης (ESG)

 • PDF

Η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της για την υποστήριξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και την εναρμόνιση των εργασιών της με τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής συνεχίζει να παρέχει χρηματοδοτήσεις σε επιλεγμένες επιχειρήσεις, με κριτήρια που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance – ESG) που συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Τράπεζα Πειραιώς ενέταξε κριτήρια ESG σε νέες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές αφορούν τις επιχειρήσεις:

 • ΒΙΟΜΕΣ ΑΕ
 • PELOPAC ΑΕ
 • ΦΙΛΩΤΑΣ ΜΠΕΛΛΑΣ ΑΕ

Στο πλαίσιο των σχετικών συμφωνιών, οι τρεις πρωτοπόρες επιχειρήσεις δεσμεύονται στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, θέτοντας κατά περίπτωση συγκεκριμένους στόχους που αφορούν:

 • Την βελτιστοποίηση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας με μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται
 • Την μείωση της κατανάλωσης νερού
 • Την μείωση των απορριμμάτων από την παραγωγική τους διαδικασία
 • Την αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών

Με τις κινήσεις αυτές, οι τρεις επιχειρήσεις υποστηρίζουν έμπρακτα την προστασία του τοπικού και ευρύτερου περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα, υιοθετούν και κοινωνικά κριτήρια που σχετίζονται με την λειτουργία τους.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που προχώρησε σε εταιρικές χρηματοδοτήσεις εντάσσοντας στη διαδικασία αξιολόγησης κριτήρια ESG, και μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει ένα σημαντικό αριθμό, που αφορούν μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, με συνολικό ποσό χρηματοδοτήσεων περίπου €210 εκ

Στόχος της Τράπεζας είναι η έμπρακτη προώθηση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης των επιχειρήσεων, η προσαρμογή τους στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους στη διεθνή αγορά και η συμμετοχή τους στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) και της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται μέσω των Sustainability Linked Loans,  έχουν το κίνητρο να πληρούν κριτήρια ESG προκειμένου να επωφεληθούν από ανταγωνιστικούς όρους, όπως χαμηλότερη τιμολόγηση κατά τη χορήγηση του δανείου, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να τηρούν τα κριτήρια για να απολαμβάνουν τα προνόμια σε όλη τη διάρκεια του δανείου. Τα κριτήρια αυτά μπορεί να αφορούν την βελτιστοποίηση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας, τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και κατανάλωσης νερού, τη μείωση των απορριμμάτων της παραγωγικής τους διαδικασίας, την αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών κ.α.

Το περιβαλλοντικό όφελος που αναμένεται να επιτευχθεί τα επόμενα έτη από την ενεργή σύμπραξη των επιχειρήσεων και της Τράπεζας εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, στην ορθολογική χρήση πρώτων υλών, καθώς και γενικότερα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Βιώσιμες επενδύσεις και προστασία του περιβάλλοντος

 

Η εταιρεία  ΒΙΟΜΕΣ εδρεύει στην Παιανία Αττικής, δραστηριοποιείται στην  παραγωγή και εμπορία πλαστικών ειδών οικιακής χρήσης, σχεδιάζει και παράγει τεχνικά προϊόντα για εξειδικευμένες χρήσεις και πρόκειται να υλοποιήσει επενδυτικό σχέδιο για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας με στόχο την ενίσχυση  της  θέση της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τη σημαντική βελτίωση της εξωστρέφειάς της.  Διαχρονικός στόχος της είναι η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων της στο περιβάλλον, η συνεχής βελτίωση της περιβαλλοντικής της επίδοσης και η μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος.

Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας χρηματοδότησης, δεσμεύεται στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, θέτοντας κατά περίπτωση ενδεικτικά στόχους που αφορούν την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας με μείωση της καταναλούμενης ενέργειας και την αύξηση χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών.

 

Η PELOPAC είναι εγκατεστημένη στην ΒΙΠΕ Σίνδου και έχει ως κύρια δραστηριότητα την παραγωγή και εξαγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας. Τα προϊόντα της έχουν ως βάση Ελληνικές και μεσογειακές συνταγές και συνδυάζουν παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής με υπερσύγχρονες μεθόδους συσκευασίας. Η εταιρία επικεντρώνεται στις εξαγωγές. Προμηθεύει κορυφαία brands και μεγάλες αλυσίδες λιανικής με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στις αγορές των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Βρετανίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Από το 2004, τα προϊόντα της εταιρίας έχουν διακριθεί συνολικά με 28 Great Taste Awards, ενώ έχουν συμπεριληφθεί επανειλημμένα στα βραβεία SIAL Trends & Innovations και PLMA New Product Expo, που αποτελούν παγκόσμια διάκριση για καινοτόμα προϊόντα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας χρηματοδότησης από την Τράπεζα, η εταιρία έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένους στόχους σε ότι αφορά τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού.

 

Η εταιρεία  ΦΙΛΩΤΑΣ ΜΠΕΛΛΑΣ εδρεύει στην Ημαθία και ασχολείται με την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων με βασικό προϊόν το κασέρι Βερμίου με κατοχυρωμένο brand name. Συγκαταλέγεται μεταξύ των

σημαντικότερων τυροκομικών μονάδων στην Ελλάδα και εξάγει περίπου το 70% της παραγωγής της κυρίως σε χώρες της Ευρώπης (κυρίως σε Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και Βέλγιο), αλλά και σε ΗΠΑ, Κίνα κλπ. Η εταιρία δεσμεύεται να ακολουθεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για την περαιτέρω βελτίωση της περιβαλλοντικής της απόδοσης και θέτει ενδεικτικά στόχους που αφορούν τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας  την αύξηση χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών, καθώς και τη μείωση των απορριμμάτων που προκύπτουν από την λειτουργία της.

 

 

Προς υλοποίηση τα πρώτα 49 έργα έρευνας και καινοτομίας που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας

 • PDF

Προς υλοποίηση τα πρώτα 49 έργα έρευνας και καινοτομίας που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μετά το πράσινο φως από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενέταξε τα πρώτα 49 ερευνητικά/επενδυτικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν για την ενίσχυση του χώρου Έρευνας και Καινοτομίας και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

 

Πιο συγκεκριμένα τα 49 ερευνητικά/επενδυτικά σχέδια, που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν:

 

 • 13 ερευνητικά έργα που έχουν λάβει “Seal of Excellence” (Σφραγίδα Αριστείας) από το Πρόγραμμα Horizon της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προϋπολογισμός: 18,2 εκατ. Ευρώ

 

 • 36 επενδυτικά σχέδια από την δράση Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, που έχουν ήδη αξιολογηθεί και έχουν λάβει πολύ υψηλή βαθμολογία στο κριτήριο «αριστείας» αλλά δεν χρηματοδοτήθηκαν λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού. Τα έργα αυτά αποτελούν συνέργειες μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών. Προϋπολογισμός: 24,7 εκατ. Ευρώ

Τα έργα αυτά είναι συμπράξεις ερευνητικών φορέων με επιχειρήσεις (79 ερευνητικοί φορείς και 65 επιχειρήσεις) και έτσι οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι συνολικά 157 εκ των οποίων οι 13 αφορούν το Seal of Excellence και 144 στο ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ.

Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται οι απαιτούμενες συνέργειες μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων που κατευθύνονται στην έρευνα και την καινοτομία, αλλά και τη σύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα.

 

Υπενθυμίζεται, πως η χρηματοδότηση για την ενίσχυση του χώρου έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ουσιαστική ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των Ερευνητικών Κέντρων, επιπλέον μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D) και υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας.

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως στην περίπτωση του ΕΣΠΑ κατάφερε να επιταχύνει την απορρόφηση και έτσι να βρίσκεται σήμερα η χώρα μας στις πρώτες ευρωπαϊκές θέσεις, το ίδιο και τώρα στο Ταμείο Ανάκαμψης σπεύδει να αξιοποιήσει τους νέους αυτούς ευρωπαϊκούς πόρους. Η πρώτη μεγάλη δράση στοχεύει στην ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών όλων των ερευνητικών κέντρων. Γιατί ένας από τους μεγάλους μας στόχους είναι η Ελλάδα να γίνει διεθνές κέντρο R & D».

 

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε:

«Κεντρικός μας στόχος είναι να συνδέσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά την έρευνα που παράγεται στην χώρα από τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Η υλοποίηση των παραπάνω έργων, με την χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον σκοπό».

Στο ΕΣΠΑ πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης λογιστών – φοροτεχνικών

 • PDF

Στο ΕΣΠΑ πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης λογιστών – φοροτεχνικών -Συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Α. Γεωργιάδη με τον Πρόεδρο του ΟΕΕ, Κ. Κόλλια

Πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης λογιστών – φοροτεχνικών εντάσσεται και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-20, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), κ. Κωνσταντίνο Κόλλια.

 

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε:

«Οι λογιστές κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας απετέλεσαν ένα από τους πιο βασικούς συνεργάτες του κράτους και βοήθησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και με διαφάνεια να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για την επιβίωσή τους. Τώρα έχουν να επιτελέσουν και ένα ακόμη σημαντικό έργο, που λέγεται «My Data», που θα επιταχύνει όλη τη διαδικασία της φορολογικής συμμόρφωσης στην Ελλάδα.

Στα πλαίσια αυτά είμαι περήφανος που οι υπηρεσίες του ΕΠΑνΕΚ και του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων κατάφεραν να εξασφαλίσουν, με διαφάνεια και με γρήγορες διαδικασίες, το συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα ενισχύσει τους λογιστές για να επιτύχουν την άμεση ψηφιακή τους αναβάθμιση και να είναι έτοιμοι να προσφέρουν καλές υπηρεσίες στους πολίτες».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, κ. Κ. Κόλλιας, δήλωσε:

«Στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητη η διαρκής στήριξη των λογιστών – φοροτεχνικών. Ειδικά αυτή την περίοδο, όπου όλοι γνωρίζουμε πόσο βάρος έχει σηκώσει ο κλάδος για να υλοποιήσει τα μέτρα στήριξης για την πανδημία, μαζί με τις τρέχουσες υποχρεώσεις και τις καινούργιες, όπως είναι η εφαρμογή του MyData. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και στις υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ για τη συνεργασία μας, ώστε να υλοποιηθεί ένα σημαντικό πρόγραμμα για τους συναδέλφους. Θα συνεχίσουμε πιστά σε αυτή την κατεύθυνση, πάντα στο πλευρό των οικονομολόγων και των λογιστών – φοροτεχνικών».

Επιπλέον 12.288 επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ

 • PDF

Επιπλέον 12.288 επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα λάβουν Μη Επιστρεπτέα Ενίσχυση, συνολικού ύψους 32 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ και ειδικότερα το ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, μετά την απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος κι ενώ είχε προηγηθεί συνεργασία του με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

 

Η χρηματοδότηση αυτών των επιχειρήσεων κατέστη εφικτή μετά την απόφαση του κ. Άδωνι Γεωργιάδη να συσταθεί παράρτημα του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» (ΕΦΕΠΑΕ) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (Κομοτηνή) και να αναλάβει όλα τα προγράμματα.

 

Συνεπώς, με τη σημερινή υπογραφή του κ. Χρήστου Μέτιου, ο αριθμός των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, των οποίων η ενίσχυση έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια φτάνει τις 21.188 και οι αντίστοιχοι πόροι του ΕΣΠΑ τα 54,5 εκατ. ευρώ.

 

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν επιπλέον 2.000 επιχειρήσεις, από τις συνολικά 3.000 των οποίων η αίτηση απορρίφθηκε αρχικά, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν και να επανυποβάλουν την αίτησή τους μέχρι την 1η Νοεμβρίου ώστε αυτή τη φορά να εγκριθεί, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν επίσης δεσμευθεί.

 

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που θα ωφεληθεί από το Πρόγραμμα μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης της Περιφέρειας ΑΜΘ μπορεί να ανέλθει στις 23.000 και η συνολική χρηματοδότηση στα 60 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων της περιοχής, όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Μέτιος κατά την παρουσίαση του προγράμματος, τον Οκτώβριο του 2020.

 

Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές από τον ΕΦΕΠΑΕ, έχουν ήδη κατατεθεί 2,6 εκατ. ευρώ σε 1.047 επιχειρήσεις. Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 15 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των πληρωμών θα έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

 

Με αφορμή τη σημερινή απόφαση, οι κ. κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Χρήστος Μέτιος δήλωσαν:

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Με τη συνεργασία του ΕΦΕΠΑΕ και του Προέδρου του, κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα αλλά και του Περιφερειάρχη, κ. Χρήστου Μέτιου λύσαμε ευτυχώς ένα φλέγον πρόβλημα για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οι πληρωμές έχουν ήδη ξεκινήσει και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν τα χρήματά τους με μεγάλη ταχύτητα. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος και ευτυχής που συνέβαλα για να συμβεί αυτό».

Χρήστος Μέτιος:

«Το Πρόγραμμα μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης των Επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενάντια στις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 το οποίο σχεδιάσαμε και παρουσιάσαμε στην κοινωνία της Περιφέρειάς μας, προχωρά.

Βασικός στόχος μας, όπως είχα δηλώσει από την πρώτη στιγμή, είναι να ενισχυθεί το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας. Για αυτό δεσμεύσαμε πόρους που φτάνουν τελικά τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη για τον χειρισμό και τη λύση που έδωσε καθώς και τον ΕΦΕΠΑΕ, έτσι ώστε το Πρόγραμμά μας να υλοποιείται και οι επιχειρήσεις μας να ωφελούνται και να στηρίζονται σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία».

 


Η Sitecore λανσάρει το πρώτο πακέτο επιχειρηματικών υπηρεσιών SaaS στη βιομηχανία

 • PDF

Η εταιρεία μοιράζεται τα πλάνα της στο Sitecore Symposium, την ετήσια εκδήλωση που διοργανώνει, να βοηθήσει τις εταιρείες να κεφαλαιοποιήσουν τις δυνατότητες του cloud για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταλωτών για περιεχόμενο, εμπειρίες και  εμπορικές υπηρεσίες

H Sitecore®, ο παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή λογισμικού πλατφόρμας ψηφιακής εμπειρίας, παρουσιάζει σήμερα το Experience Manager Cloud, την πρώτη, εξολοκλήρου cloud-native, λύση που προσφέρει στους επιχειρηματικούς χρήστες την σχεδιαστική ευελιξία, την φιλικότητα στην ενσωμάτωση και την συγγραφική εμπειρία που χρειάζονται για να δημιουργήσουν και να προσφέρουν προσωποποιημένες ψηφιακές εμπειρίες. Με αυτή τη νέα προσθήκη στην Digital Experience Platform (DPX) η Sitecore προσφέρει πλέον την πρώτη σουίτα SaaS του είδους της, που έρχεται να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που το περιεχόμενο, η ενορχήστρωση εμπειριών, το εμπόριο και τα analytics υποστηρίζουν τις σύγχρονες επιχειρήσεις. Η εταιρεία ανακοινώνει επίσης μια σειρά από νέες ενημερώσεις προϊόντων που ενσωματώνουν τις πρόσφατες εξαγορές, καθώς και το λανσάρισμα συνδρομητικών προγραμμάτων εκμάθησης.

Το λανσάρισμα της λύσης έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις εταιρείες που επιθυμούν να ενισχύσουν τη δέσμευση των πελατών, να διατηρήσουν τους ψηφιακούς πελάτες που κέρδισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να ενδυναμώσουν την ψηφιακή τους παρουσία. Τα νέα προϊόντα και οι υπηρεσίες που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του Sitecore Symposium, επιλύουν την πρόκληση μάρκετινγκ που καλείται να αντιμετωπίσει καθολικά η βιομηχανία υπό τις συνεχώς εξελισσόμενες ψηφιακές συμπεριφορές των καταναλωτών.

Η νέα SaaS DXP της Sitecore, η οποία είναι διαθέσιμη προς τους πελάτες από σήμερα σις περισσότερες περιοχές παγκοσμίως, έχει χτιστεί πάνω σε μια scalable αρχιτεκτονική, έτσι ώστε οι τελικοί χρήστες να μπορούν να προμηθεύονται τα καλύτερα δυνατά προϊόντα ή μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα που προσαρμόζεται για να υποστηρίξει τις ανάγκες από τον υψηλό όγκο περιεχομένου, επισκεπτών και επεξεργασίας περιεχομένου. Η επεκτάσιμη προσέγγιση δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να αξιοποιήσουν το οικοσύστημα συνεργατών της Sitecore που μετρά πάνω από 1.200  συνεργασίες, το εκτεταμένο δίκτυο προγραμματιστών και την μακρά εμπειρία της Sitecore στο να βοηθά τις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται και να βελτιώνουν την εμπειρία των πελατών σε όλους τους κλάδους και τις περιοχές.

Αυτή η νέα κατεύθυνση για την Sitecore, επιβεβαιώνει τα φιλόδοξα σχέδια που ανακοινώθηκαν νωρίτερα φέτος, όταν η εταιρεία εξασφάλισε επένδυση ύψους 1,2 δισ. δολαρίων - τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί στο χώρο της τεχνολογίας μάρκετινγκ, η οποία οδήγησε στις εξαγορές των Boxever, Four51, Moosend και Reflektion.

Για πρώτη φορά, οι εταιρείες μπορούν να ακολουθήσουν μια σπονδυλωτή προσέγγιση για την επίτευξη των στόχων ψηφιακής εμπειρίας, καθώς η Sitecore έχει ενσωματώσει το χαρτοφυλάκιό της μέσω μιας scalable αρχιτεκτονικής στο cloud. Οι πελάτες μπορούν πλέον να διαμορφώνουν και να συνδέουν τα προϊόντα μέσω APIs ανάλογα με τις ανάγκες τους, για να επιτύχουν ταχύτερη απόδοση και να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους για να διαφοροποιηθούν στην αγορά γρηγορότερα από τον ανταγωνισμό. Τέλος, με την micro-services based, cloud-native τεχνολογία είναι δυνατή η κλιμάκωση ή αποκλιμάκωση της δραστηριότητας, και η άμεση αλλαγή περιεχομένου στα διαφορετικά κανάλια.

Ο Στηβ Τζικάκης, CEO της Sitecore σχολίασε: «Η σημερινή ανακοίνωση επιβεβαιώνει τη φιλοδοξία μας να ταράξουμε τα νερά στην αγορά και να βοηθήσουμε τις εταιρείες να προπορευτούν αξιοποιώντας τεχνολογία αιχμής. Οι πρόσφατες εξαγορές έπαιξαν θεμελιώδη ρόλο στην οικοδόμηση της εξαιρετικά προηγμένης, scalable πλατφόρμας που διαθέτουμε σήμερα, κάτι που θεωρούμε ως το μέλλον της DXP. Οι προσδοκίες των πελατών αλλάζουν διαρκώς, επομένως είναι σημαντικό οι εταιρείες να μπορούν να εργάζονται σε πραγματικό χρόνο, προσαρμόζοντας τις εμπειρίες ώστε να συμβαδίζουν με τη ζήτηση. Εμείς τις υποστηρίζουμε με την τεχνολογία που θα το καταστήσει αυτό δυνατό. Με τη συγκέντρωση του χαρτοφυλακίου μας στο cloud, οι εταιρείες μπορούν να επιτύχουν ακριβώς αυτό και να απολαύσουν μια πραγματικά ενοποιημένη, ευέλικτη και κλιμακούμενη πλατφόρμα - παρέχοντας εξατομικευμένες εμπειρίες για τους πελάτες τους, ανεξάρτητα από το κανάλι.»

Παρακάτω θα βρείτε την λίστα με τις ενημερωμένες υπηρεσίες της Sitecore:

Sitecore Discover

Μετά την εξαγορά της Reflektion τον Σεπτέμβριο, το Sitecore Discover αποτελεί τη μόνη λύση στην αγορά που ενσωματώνει την αναζήτηση με δυνατότητες μάρκετινγκ και εμπορίου.

Δεδομένου ότι το 93% όλων των διαδικτυακών εμπειριών ξεκινά από την αναζήτηση, πρόκειται για μια σημαντική ενημέρωση που δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να προσφέρουν ολοκληρωμένες, εξατομικευμένες εμπειρίες, χρησιμοποιώντας τεχνολογία με τεχνητή νοημοσύνη που κατανοεί και προβλέπει τα πρότυπα, το πλαίσιο και τις ανάγκες των πελατών.

Sitecore Personalize

Η Sitecore παρουσιάζει σήμερα το νέο SaaS Personalization Engine, που βασίζεται σε τεχνολογία που προέκυψε από την εξαγορά της εταιρείας Boxever. Το Sitecore Personalize επιτρέπει στις εταιρείες να πειραματίζονται και προσαρμόζονται στις εξελισσόμενες ψηφιακές συμπεριφορές των πελατών. Η τεχνολογία που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη δίνει τη δυνατότητα στους ψηφιακούς ηγέτες να παρέχουν προηγμένες εμπειρίες σε πραγματικό χρόνο, να βελτιστοποιούν το conversion και να προσελκύουν τους πελάτες με σχετικό περιεχόμενο και προσφορές.

Sitecore Health Cloud

Το Sitecore Health Cloud είναι μια υπηρεσία του Sitecore Experience Platform στο Microsoft Azure που απευθύνεται στις ιδιαιτερότητες της αμερικανικής αγοράς υγειονομικής περίθαλψης. Η τεχνολογία, η οποία αναμένεται να συμμορφωθεί πλήρως με το Health Insurance Portability and Accountability Act την άνοιξη του 2022, θα δώσει τη δυνατότητα στους παρόχους να προσφέρουν ελκυστικές και εξατομικευμένες εμπειρίες ασθενών με τη χρήση δεδομένων, παρέχοντας εξαιρετικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης με ασφαλή και συμβατό τρόπο.

Sitecore Learning

Η Sitecore ανακοινώνει επίσης τρια νέα συνδρομητικά πρόγράμματα εκμάθησης - Essentials, Professionals και Advanced - για να βοηθήσει περισσότερους επαγγελματίες στον κλάδο να αποκτήσουν πιστοποίηση από την Sitecore. Προορισμένο για να καλύψει τη ζήτηση για εκμάθηση που συμβαδίζει με την ταχύτητα των ενημερώσεων και των προσθηκών DXP της Sitecore, το πρόγραμμα αυτό θα επιτρέπει στους χρήστες να μαθαίνουν για τα προϊόντα από online μαθήματα και σεμινάρια υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτών. Επίσης, θα δώσει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να ανακαλύψουν περισσότερα προϊόντα της Sitecore, διευρύνοντας και βελτιώνοντας έτσι τις ικανότητές τους και επιλύοντας την πρόκληση των απομονωμένων ομάδων. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα προγράμματα εκμάθησης της Sitecore επισκεφθείτε το: https://www.sitecore.com/knowledge-center/getting-started/training

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις τελευταίες ενημερώσεις προϊόντων επισκεφτείτε το: https://www.sitecore.com/solutions

 

Κεφάλαιο κίνησης έως 200.000 ευρώ για μηχανικούς, μελετητές και κατασκευαστές με εγγύηση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το ΤΜΕΔΕ για το 80% του δανείου

 • PDF

Κεφάλαιο κίνησης έως 200.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους μπορεί να λάβει από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, κάθε μηχανικός, μελετητής και κατασκευαστής που έχει αναλάβει την εκτέλεση έργου ή μελέτης δημοσίου συμφέροντος.

 

Το δάνειο χορηγείται μέσω του τραπεζικού συστήματος, ενώ το Ταμείο Εγγυοδοσίας που συνδημιούργησαν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ-HDB) και το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ), στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουν υπογράψει τον Μάιο του 2021, παρέχει εγγύηση προς τις τράπεζες για το 80% της χρηματοδότησης.

 

Στόχος του νέου Ταμείου είναι να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με διαφάνεια και απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών,  των Ελλήνων μηχανικών, μελετητών, κατασκευαστών αλλά και των χιλιάδων επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών καθώς και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

 

Επισημαίνεται ότι για την ένταξη στο Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ, κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση, οποιασδήποτε μορφής, υποβάλει – αρχικά- αίτημα χρηματοδότησης  στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), μέσω του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr. Στο αίτημα επιλέγει μία από τις 9 τράπεζες που μετέχουν στο πρόγραμμα (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Optima Bank, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Ηπείρου) από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί. Στη συνέχεια υποβάλει το αίτημα χρηματοδότησης στην τράπεζα της επιλογής του, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Με την ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τραπέζης και του ΤΜΕΔΕ ξεκινά μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΑΤ, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθούν όλοι σχεδόν οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας. Πρώτος είναι ο κλάδος των μηχανικών πάνω στον οποίο πρόκειται να στηριχθεί όλη η αναγέννηση της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια με σειρά έργων.

Καλούμε όλους όσοι επιθυμούν να μεγαλώσουν και να γίνουν ακόμη καλύτεροι στη δουλειά τους, εάν χρειάζονται κεφάλαια, να αξιοποιήσουν το νέο πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τραπέζης».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης δήλωσε:

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πρωτοπορεί πάλι και ενεργοποιεί το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας  με τη συνεργασία του ΤΜΕΔΕ για την παροχή καλύτερης πρόσβασης σε χρηματοδότηση στο κλάδο τον μηχανικών. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περνά και μέσα από τις κατασκευές και ο κλάδος των μηχανικών  καλείται να παίξει καταλυτικό ρόλο. Με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο, παρέχουμε περσότερο και με καλυτέρους όρους κεφάλαιο κίνησης στους μηχανικούς – κατασκευαστές προκειμένου να ολοκληρώνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευκολία τα έργα τους».

Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2025

 • PDF

“Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2025

Το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων 2021-2025 (ΤΠΑ-ΥΠΑΝΕΠ 2021-2025 εφεξής) εξυπηρετεί τον κύριο στρατηγικό στόχο της στήριξης και της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της ενίσχυσης του μετασχηματισμού κυρίως του τομέα της μεταποίησης, με έμφαση στην ποιότητα των συντελεστών παραγωγής και λειτουργίας της, ώστε να αποτελέσει κινητήριο δύναμη της εξωστρεφούς οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στη χώρα.

Προϋπολογισμός Προγράμματος

Το ΤΠΑ-ΥΠΑΝΕΠ 2021-2025 έχει συνολικό προϋπολογισμό 885 εκ. και αποτελείται από τέσσερα υποπρογράμματα ανά τομέα πολιτικής.  Πιο συγκεκριμένα, είναι το Υποπρόγραμμα Α: Ενίσχυση επιχειρηματικότητας / δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, Υποπρόγραμμα Β: Ενίσχυση της βιομηχανίας, Υποπρόγραμμα Γ: Ενίσχυση της έρευνας και τεχνολογίας, Υποπρόγραμμα Δ: Στήριξη του εμπορίου και προστασία καταναλωτή, Υποπρόγραμμα ΣΤ: Υποστήριξη προγράμματος.

Διάρθρωση Προγράμματος

Πιο συγκεκριμένα, μέσω του υποπρογράμματος Α για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, χρηματοδοτούνται οι ιδιωτικές επενδύσεις, με την εφαρμογή καθεστώτων ενισχύσεων ιδιωτικών επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας (αναπτυξιακοί νόμοι).  Τα παρεχόμενα κίνητρα περιλαμβάνουν κυρίως επιχορήγηση παγίων, φορολογική απαλλαγή, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης, χρηματοδοτικά εργαλεία και ταχεία αδειοδότηση.  Για πρώτη φορά, επίσης, θα χρηματοδοτηθούν καθεστώτα προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων. Τέλος, σημαντικό ρόλο έχουν οι ΣΔΙΤ αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού τομέα, ενώ παράλληλα το Δημόσιο διατηρεί ισχυρό εποπτικό ρόλο.

Το Υποπρόγραμμα Β για την Βιομηχανία αφορά κατά κύριο λόγο τις ενισχύσεις των ιδιωτικών επενδύσεων που παρέχονται κατ’ εφαρμογή των αναπτυξιακών νόμων αντικατοπτρίζοντας το αυξημένο ενδιαφέρον για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων. Επιπλέον, προβλέπεται η ανάληψη νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών για την υποστήριξη και την προσαρμογή των ΜΜΕ στις ανάγκες / προοπτικές της Βιομηχανίας 4.0, ανάπτυξη ικανοτήτων, αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού, και τεχνική βοήθεια για την βελτίωση της λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας βιομηχανίας και εποπτευόμενων φορέων ως προς την ανταπόκριση στις προκλήσεις του έτους 2030.

Οι πόροι του Υποπρογράμματος Γ για τον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας καλύπτουν δράσεις υποστήριξης δραστηριοτήτων της ΓΓΕΚ (πέραν των λειτουργικών της αναγκών), όπως η αξιολόγηση των ερευνητικών ιδρυμάτων και η υποστήριξη της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και των Τομεακών Επιστημονικών Συμβουλίων, καθώς και δράσεις υποστήριξης των ερευνητικών ιδρυμάτων και των ΑΕΙ, όπως η αναβάθμιση των υποδομών των Ε.Ι. και οι εμβληματικές δράσεις στην αγροδιατροφή, την ιατρική ακριβείας και την κλιματική αλλαγή.

Με το Υποπρόγραμμα Δ ενισχύεται ο τομέας εμπορίου και προστασίας καταναλωτή και περιλαμβάνει δράσεις υποστήριξης ομαλής λειτουργίας του εμπορίου (επιχειρήσεων και καταναλωτών) εν μέσω της τρέχουσας συγκυρίας που επέφερε η αντιμετώπιση της πανδημίας.  Παράλληλα, ενισχύεται με δράσεις αντιμετώπισης επίμονων δομικών αδυναμιών της αγοράς με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της.

Για την τεχνική και διοικητική υποστήριξη υπάρχει ξεχωριστό υποπρόγραμμα.

Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα διασφαλίζει ότι οι δράσεις του ΤΠΑ-ΥΠΑΝΕΠ 2021-2025 (επενδύσεις, ενισχύσεις, εκσυγχρονισμοί κ.ά., όπως προκύπτουν από τους προαναφερθέντες ειδικούς στόχους) θα υλοποιηθούν με βάση το οικείο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου και με επαρκή περιβαλλοντική συμβατότητα.  Επίσης, η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων, καθώς και τις σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εφαρμογή του ΤΠΑ-ΥΠΑΝΕΠ 2021-2025, σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Γενικές Γραμματείες, στηρίζοντας τους Τελικούς Δικαιούχους και τους εποπτευόμενους Φορείς Υλοποίησης.  Η ανωτέρω αναφερόμενη διαχείριση θα γίνεται με τη συλλογή και επεξεργασία κατάλληλων στοιχείων που θα καταγράφονται κατά την παρακολούθηση υλοποίησης του προγράμματος στο Πληροφοριακό Σύστημα και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.”

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων- Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2021

 • PDF

Ελλάδα

Η ελληνική οικονομία κατά το β' τρίμηνο του 2021 παρουσίασε έντονη ανάκαμψη ύψους 16,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, όπου λόγω της έξαρσης της πανδημίας του COVID-19 το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά -13,9% σε ετήσια βάση. Η αξία του ΑΕΠ επανέρχεται στα επίπεδα του 2019 το β' τρίμηνο του 2021, δίνοντας βάση στις εκτιμήσεις ότι το ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους θα κινείται κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα. Τα σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό το γ' τρίμηνο αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τον ρυθμό ανάπτυξης του έτους, ο οποίος ήδη στο 1ο εξάμηνο ανήλθε στο 7,0%. Ταυτόχρονα, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, η καλή πορεία στη βιομηχανία, το εμπόριο και την οικοδομική δραστηριότητα και η βελτίωση στην αγορά εργασίας, παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να στηρίζουν μια πορεία της ελληνικής οικονομίας καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων. Το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε την 01.09 για πρώτη φορά, σε ταυτόχρονη επανέκδοση δύο ομολογιακών τίτλων, αντλώντας συνολικά €2,5 δισεκ.. Τέλος, η "Scope Ratings" στις 10.09 αναβάθμισε τη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε "ΒΒ+" από "ΒΒ", με σταθερό "outlook" και η "DBRS" στις 17.09 σε ΒΒ από BB (low), με θετικό "outlook ".

 

Διεθνείς Εξελίξεις

H EKT αποφάσισε να προχωρήσει στο δ' τρίμηνο σε μέτρια μείωση των αγορών του προγράμματος ΡΕΡΡΡ σε σύγκριση με το αυξημένο μέγεθός τους κατά το β' και γ' τρίμηνο. Σύμφωνα με τις πρόσφατες μακροοικονομικές εκτιμήσεις της, η ενίσχυση του πληθωρισμού εκτιμάται κυρίως ως παροδική, καθώς ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 1,5% το 2023 (2021: 2,2%) αποκλίνοντας από τον συμμετρικό στόχο του 2,0%. Παράλληλα, αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό ανάπτυξης του 2021 στο 5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των πρόδρομων οικονομικών δεικτών παραμένει πολύ υψηλά.

Στις ΗΠΑ, η FED διαφαίνεται ότι θα προχωρήσει σχετικά σύντομα στην έναρξη του tapering εντός του 2021 με προοπτική να το ολοκληρώσει στα μέσα του 2022. Μέχρι τα τέλη του 2024 η FOMC διαβλέπει έξι τουλάχιστον αυξήσεις του παρεμβατικού επιτοκίου. Παρότι οι πρόδρομοι επιχειρηματικοί δείκτες διατηρούνται υψηλά, προβληματισμός προκύπτει από το ότι ο πρόδρομος δείκτης για τον καταναλωτή (Consumer Sentiment Index του University of MIchigan) παραμένει σε σχετικά υποτονικό επίπεδο, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αυξημένων κρουσμάτων του covid.

Στην Κίνα, τα πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν έντονη επιβράδυνση του ρυθμού επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας.

 

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar