fbpx

Ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων με δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Στην αξιοποίηση των χαμηλότοκων δανειακών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) έχουν στραφεί οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, προκειμένου να προβούν σε εργασίες που συνδέονται με την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων ακινήτων ή ακόμα και μέρος νέων επενδύσεων που υλοποιούν. Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να αξιοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για τη χρηματοδότηση έργων που συνδέονται με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στα κτίρια.

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν τιμολογήσει με ακρίβεια το κόστος των σχετικών παρεμβάσεων, προτού αιτηθούν χρηματοδότηση. Αυτό καθιστά το πλαίσιο δανεισμού περιοριστικό, πλην όμως είναι σαφές ότι οι εταιρείες επιδιώκουν την εξασφάλιση έστω και μερικής χρηματοδότησης, καθώς η διαφορά των επιτοκίων είναι πολύ μεγάλη συγκριτικά με ένα τυπικό δάνειο (ακόμα και τρεις ή τέσσερις φορές μεγαλύτερη). Στην πράξη, όπως φαίνεται από τα κτίρια που έχουν ήδη ενταχθεί ή πρόκειται να είναι επιλέξιμα στο μέλλον, οι επενδυτές ακινήτων στρέφονται κυρίως σε παρεμβάσεις σε υφιστάμενα ακίνητα του χαρτοφυλακίου τους, αν και δεν λείπουν και περιπτώσεις εξ ολοκλήρου νέων αναπτύξεων, στο σκέλος που αφορά υλικά και τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και χαμηλής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, όπως π.χ. θερμοπροσόψεις, φωτοβολταϊκά πάνελ στις στέγες, συστήματα αυτοματισμού κ.λπ.

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί με δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η μετατροπή του εμπορικού κέντρου Athens Heart σε «πράσινο» κτίριο γραφείων. Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, που δρομολογεί η Premia Properties ΑΕΕΑΠ, με τις σχετικές εργασίες να ξεκινούν εντός του φθινοπώρου. Το κτίριο των 26.500 τ.μ., που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Χαμοστέρνας, έχει ήδη συμφωνηθεί να μισθωθεί εξ ολοκλήρου από την ΑΑΔΕ, ενώ πρόκειται να πιστοποιηθεί και κατά το περιβαλλοντικό πρότυπο LEED Gold.

Με δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης υλοποιούνται και μια σειρά από έργα ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων γραφείων, που έχει αποκτήσει στο Μαρούσι η Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Ένα εξ αυτών είναι το πρώην ακίνητο της HELLENiQ Energy Holdings επί της Λ. Κηφισίας 199, που αποκτήθηκε πέρυσι αντί ποσού της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ. Σε έτερο ακίνητο της εταιρείας, επίσης στην οδό Χειμάρρας 16 και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, έχει ήδη εκδοθεί η οικοδομική άδεια για την επέκταση υφιστάμενου κτιρίου γραφείων, μέσω της δημιουργίας μιας νέας πτέρυγας γραφειακών χώρων, που θα προσθέσει τρεις ακόμα ορόφους. Η μικρή επιφάνεια θα είναι της τάξεως των 20.500 τ.μ. Επίσης, η εταιρεία αξιοποιεί κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και για τη μερική χρηματοδότηση της κατασκευής ενός νέου συγκροτήματος γραφείων (σε κοινοπραξία με την Brook Lane Capital), στο ακίνητο της πρώην Kodak, στη συμβολή της Λ. Αμαρουσίου-Χαλανδρίου με την οδό Χειμάρρας 10-12. Το υφιστάμενο κτίσμα έχει κατεδαφιστεί και στη θέση του πρόκειται να ανεγερθούν δύο ανεξάρτητα κτίρια γραφείων έξι ορόφων, ανωδομής και συνολικής επιφάνειας (μαζί με τους υπόγειους χώρους στάθμευσης) 61.000 τ.μ. Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές αναπλάσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις υφιστάμενων ακινήτων σχεδιάζει και η Dimand Real Estate. Ήδη «τρέχουν» έργα όπως το Μινιόν, ενώ κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να αξιοποιηθούν τόσο για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στο ακίνητο της πρώην Βαλκάν Έξπορτ στη Θεσσαλονίκη, όσο και για την ανάπλαση της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στην Ιερά Οδό. Σε αμφότερες τις επενδύσεις πρόκειται να δημιουργηθούν σημαντικά ακίνητα «πράσινων» προδιαγραφών.