fbpx

Enbridge: Εξαγοράζονται 3 επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας με $14 δισ.

Η πολυεθνική ενεργειακή εταιρεία Enbridge θα εξαγοράσει τρεις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας από την Dominion Energy έναντι 14 δισ. δολαρίων συμπεριλαμβανομένου του χρέους, δήλωσε την Τρίτη ο καναδικός διαχειριστής αγωγών, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο πάροχο φυσικού αερίου της Βόρειας Αμερικής και διπλασιάζοντας την επιχείρηση διανομής φυσικού αερίου.

Η συμφωνία θεωρείται ως ένα στοίχημα για το μέλλον του φυσικού αερίου σε μια ρυθμιζόμενη αγορά, ακόμη και όταν οι ενεργειακές εταιρείες και οι καταναλωτές μεταβαίνουν σε ένα πιο πράσινο μέλλον, καταργώντας σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα.

Οι συμφωνίες για τις East Ohio Gas, Questar Gas και Public Service Co of North Carolina θα αποτελούνται από 9,4 δισ. δολάρια σε μετρητά και 4,6 δισ. δολάρια του χρέους που αναλαμβάνει.

Οι μετοχές της Enbridge, που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, υποχώρησαν κατά 6,5% στα 33,01 δολάρια σε διευρυμένες συναλλαγές, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης την πώληση αγοραζόμενων μετοχών ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων C$ (2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για τη χρηματοδότηση μέρους της συμφωνίας.

Οι εκποιήσεις είναι οι τελευταίες από την Dominion μετά τη στρατηγική ανανέωση που ανακοινώθηκε πέρυσι με στόχο την εστίαση στις ρυθμιζόμενες δραστηριότητές της. Τον Ιούλιο, η Dominion συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιο του 50% της στην Cove Point LNG στον ενεργειακό βραχίονα της Berkshire Hathaway έναντι 3,3 δισ. δολαρίων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Enbridge, Γκρεγκ Έμπελ, περιέγραψε τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτά η εταιρεία ως υποδομές «απαραίτητης ανάγκης» για την παροχή ασφαλούς, αξιόπιστης και προσιτής ενέργειας.

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει λάβει εγκρίσεις από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και την Επιτροπή για τις ξένες επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων.

Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, η Enbridge θα προμηθεύει πάνω από 9 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα σε περίπου 7 εκατομμύρια πελάτες στο Οχάιο, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Γιούτα, το Αϊντάχο και το Γουαϊόμινγκ, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφέλειας φυσικού αερίου βάσει όγκου στη Βόρεια Αμερική.

Θα δώσει στην εταιρεία με έδρα το Κάλγκαρι πρόσβαση σε μεγαλύτερο κομμάτι μετρητών από τους καταναλωτές των ΗΠΑ, καθώς αγοράζουν αέριο για μαγείρεμα και θέρμανση από μια εταιρεία κοινής ωφέλειας που ανήκει στην Enbridge.

«Η Enbridge είναι επί του παρόντος η μόνη μεγάλη εταιρεία αγωγών και midstream που κατέχει μια ρυθμιζόμενη εταιρεία κοινής ωφέλειας φυσικού αερίου και ενισχύσαμε περαιτέρω αυτή τη θέση σήμερα διπλασιάζοντας το μέγεθος της επιχείρησής μας GDS (διανομή και αποθήκευση φυσικού αερίου)», ανέφερε σε δήλωσή του ο οικονομικός διευθυντής της Enbridge Patrick Murray.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε γρήγορα τις προοπτικές της Enbridge και των τεσσάρων θυγατρικών της σε αρνητικές από σταθερές, λέγοντας ότι η συμφωνία θα προσθέσει πίεση σε ένα «ήδη αδύναμο οικονομικό προφίλ που αναμένουμε να παραμείνει μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής».

Η μέτρια βελτίωση στο προφίλ επιχειρηματικού κινδύνου της Enbridge δεν είναι αρκετή για να «αντισταθμίσει τη συνεχιζόμενη πίεση στο χρηματοοικονομικό προφίλ της εταιρείας», δήλωσε ο Gavin MacFarlane, αντιπρόεδρος και ανώτερος πιστωτικός αξιωματούχος της Moody’s, σε δήλωσή του.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν μηδενίσει τις ρυθμιζόμενες δραστηριότητές τους, καθώς παρέχουν τις σταθερές αποδόσεις που προτιμούν οι επενδυτές, σε σύγκριση με τα μη ρυθμιζόμενα περιουσιακά στοιχεία των οποίων οι αποδόσεις υπαγορεύονται από τη δυναμική της αγοράς.

Η Morgan Stanley & Co LLC και η RBC Capital Markets ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Enbridge, ενώ η Sullivan & Cromwell LLP και η McCarthy Tétrault LLP ήταν νομικοί σύμβουλοι.