ΕΛΣΤΑΤ: Σταθερή άνοδος 1,3% στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων το β’ τρίμηνο 2025

Μικρή αλλά θετική αύξηση παρουσίασε ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συνολικά, ο κύκλος εργασιών για το σύνολο της οικονομίας ανήλθε σε 123,78 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 1,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, όταν είχε διαμορφωθεί στα 122,21 δισ. ευρώ.

Ο κλάδος με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο ήταν τα Ορυχεία και Λατομεία, όπου η αύξηση έφτασε το 15% σε ετήσια βάση. Στον αντίποδα, η Μεταποίηση σημείωσε μείωση 0,9%, υποδηλώνοντας πιέσεις στον βιομηχανικό τομέα.

Για τις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο Ιούνιος 2025 ξεχώρισε με ισχυρή αύξηση τζίρου κατά 6,3%. Ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε σε 36,52 δισ. ευρώ έναντι 34,35 δισ. τον Ιούνιο του 2024. Πρωταγωνιστής ήταν ο κλάδος των Κατασκευών, που κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο 23,6%, ενώ οι δραστηριότητες σχετικές με την υγεία και κοινωνική μέριμνα σημείωσαν οριακή αύξηση μόλις 0,1%.

Η συνολική εικόνα δείχνει μια συγκρατημένη αλλά σταθερή δυναμική για την ελληνική οικονομία, με επιμέρους κλάδους να ενισχύονται σημαντικά και άλλους να αντιμετωπίζουν προκλήσεις.