joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Sun10172021

Άρθρα - Αναλύσεις

Η Τράπεζα Πειραιώς μεταβαίνει στο Cloud την επόμενη τριετία

 • PDF

Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά τον ψηφιακό της μετασχηματισμο μεταβαίνοντας στο Cloud την επόμενη τριετία σε συνεργασία με την Accenture και τη Microsoft

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεργάζεται με την Accenture και τη Microsoft για την επιτάχυνση του ψηφιακού της μετασχηματισμού, εφαρμόζοντας μια cloud-first προσέγγιση. Κοινή φιλοδοξία αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της θέσης της Τράπεζας Πειραιώς ως ενός χρηματοοικονομικού οργανισμού νέας γενιάς, τροφοδοτούμενου από τεχνολογία αιχμής cloud, με στόχο να παρέχει ανωτέρου επιπέδου τραπεζική εμπειρία.

 

Η μετάβαση της τεχνολογικής της υποδομής στο cloud θα λειτουργήσει ως καταλύτης καινοτομίας, παρέχοντας πρωτοπόρες και ασφαλείς τραπεζικές υπηρεσίες που συμμορφώνονται με το εκάστοτε κανονιστικό πλαίσιο. Μέσω του cloud, η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει την αύξηση της συνολικής λειτουργικής αποδοτικότητας και ευελιξίας, το ταχύτερο λανσάρισμα νέων προϊόντων και υπηρεσιών, τη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πελατών, τη μείωση των δαπανών πληροφορικής, αλλά και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης με τη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος.

 

Στο πλαίσιο αυτής της κοινής προσπάθειας, η Accenture θα συνεργαστεί με την Τράπεζα Πειραιώς για τη σχεδίαση και την εκτέλεση του στρατηγικού πλάνου μετάβασης στο cloud και θα υποστηρίξει την τράπεζα στην ανάπτυξη και το λανσάρισμα νέων υπηρεσιών που θα βασίζονται σε αυτό. Η Microsoft θα λειτουργήσει ως cloud provider και θα είναι υπεύθυνη σχεδιασμού, αξιοποιώντας την πλατφόρμα Azure και παρέχοντας διασφάλιση ποιότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας μετάβασης.

 

«Η συνεργασία μας με την Accenture και τη Microsoft –δύο ηγέτες στο χώρο της τεχνολογίας και των υπηρεσιών cloud– θα καταστήσει την Τράπεζα Πειραιώς ως μια από τις πλέον ψηφιακά προηγμένες τράπεζες στην Ελλάδα και θα της δώσει τη δυνατότητα να παρέχει στους πελάτες της υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, αυξάνοντας παράλληλα τη λειτουργική της αποτελεσματικότητα.» δήλωσε ο κ. Δημήτρης Μαυρογιάννης, Group Chief Operating Officer (COO) της Τράπεζας Πειραιώς. «Φιλοδοξούμε να εφαρμόσουμε την cloud-first στρατηγική και να μεταφέρουμε το μεγαλύτερο μέρος της τεχνολογικής μας υποδομής στο cloud, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε έτσι την ανάγκη ενός φυσικού data center και να προωθήσουμε την ESG ατζέντα».

 

O κ. Γιώργος Παλλιούδης, managing director στο Banking industry group της Accenture στην Ελλάδα και υπεύθυνος για την Τράπεζα Πειραιώς δήλωσε, «Η Τράπεζα Πειραιώς αντιλαμβάνεται πλήρως ότι για να παραμείνει ανταγωνιστική σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη σύγχρονη αγορά, χρειάζεται να τοποθετήσει το cloud στη βάση της λειτουργικής της υποδομής. Σε συνεργασία με τη Microsoft, θα υποστηρίξουμε την Τράπεζα Πειραιώς στο μετασχηματισμό της σε cloud-first οργανισμό, σηματοδοτώντας μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες μεταβάσεις χρηματοοικονομικού οργανισμού στο cloud στην Ελλάδα».

 

Η κ. Γιάννα Ανδρονοπούλου, Enterprise Commercial Sales Director της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, δήλωσε, «Η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στον μετασχηματισμό της, αποτελώντας ένα νέο σημείο αναφοράς για τον τραπεζικό τομέα. Η συνεργασία μας θα οδηγήσει σε ένα cloud-first λειτουργικό μοντέλο που θα δώσει στην τράπεζα τη δυνατότητα να προσφέρει ποιοτική, προσωποποιημένη και ομαλή τραπεζική εμπειρία στους πελάτες της. Τα επόμενα χρόνια, καθώς θα υλοποιούμε αυτό το έργο, δεσμευόμαστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που θα προκύπτουν για την τράπεζα και να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο το λειτουργικό της μοντέλο, χρησιμοποιώντας την cloud υποδομή μας, την καινοτομία και τις πρωτοβουλίες εκπαίδευσης των στελεχών της τράπεζας με στόχο να αξιοποιήσουμε πλήρως τη δύναμη της τεχνολογίας».

8 ελληνικές επιχειρήσεις στην The smarter E Europe Restart 2021, στο Μόναχο

 • PDF

Με οκτώ ελληνικές εταιρίες έριξε αυλαία η The smarter E Europe Restart 2021, η κορυφαία πλατφόρμα για την ενεργειακή βιομηχανία στην Ευρώπη, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Μόναχο από την Solar Promotion GmbH, η οποία αντιπροσωπεύεται από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ειδικότερα, οι ελληνικές εταιρίες που έλαβαν μέρος στη διοργάνωση είναι οι: Elvan S.A., ILVIEF SA, Inaccess,  Nanotechnology Lab LTFN, Organic Electronic Technologies PC (O.E.T.), Recom Technologies, S.K.Evangelopoulos and Co και SOLBOTIX S.A.

Όπως επισήμαναν εκθέτες και επισκέπτες, η The smarter E Europe Restart 2021 σηματοδότησε την επιστροφή των εκθέσεων, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στη βιομηχανία παραγωγής ενέργειας, καθώς έλαβε χώρα σε μια πιο «συμπαγή» μορφή, λόγω της πανδημικής κρίσης, φιλοξενώντας ωστόσο στο Εκθεσιακό Κέντρο του Μονάχου έναν σημαντικό αριθμό εταιριών από όλο τον κόσμο, ενδιαφερόμενων για τη σύγχρονη ενεργειακή βιομηχανία.

Πιο συγκεκριμένα η επιτυχία της έκθεσης υπογραμμίζεται από τα νούμερα, που σημείωσε, καθώς συμμετείχαν περισσότεροι από 450 εκθέτες, οι οποίοι κατέλαβαν 45.000 τ.μ. εκθεσιακού χώρου και καλωσόρισε 26.000 επισκέπτες από 93 χώρες.

Να σημειωθεί ότι η The smarter E Europe αποτελεί την ομπρέλα των επιτυχημένων εκθέσεων Intersolar Europe, ees Europe, Power2Drive Europe και EM-Power Europe, οι οποίες καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της ενεργειακής βιομηχανίας, από τους τομείς των Φωτοβολταϊκών και των Συσσωρευτών Ενέργειας έως τα Ηλεκτρικά οχήματα και την ευφυή χρήση της ενέργειας στις κτιριακές εγκαταστάσεις.

 

Το νέο ραντεβού της The smarter E Europe ανανεώθηκε για τις 11 – 13 Μαΐου 2022 στο Εκθεσιακό Κέντρο του Μονάχου.

Κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση μπορεί για πληροφορίες σχετικά με τη The smarter E Europe, να απευθύνεται στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο τηλ.: 210 64 19 037 ή να ανατρέχει στην ειδική ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου για τις εκθέσεις: www.german-fairs.gr και στην ιστοσελίδα της έκθεσης: https://www.thesmartere.de/en/home.

Κώστας Σκρέκας: «Το Μνημόνιο Κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου αποτελεί ορόσημο στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών»

 • PDF

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπέγραψε με τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου, Mohamed Shaker, σήμερα, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

 

Η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, η οποία θα είναι η πρώτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, θα γίνει με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια. Πρόκειται για έργο με πολλαπλά οφέλη:

 

 • Μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου, με τη δημιουργία ενός κοινού, ζωτικού πεδίου οικονομικής συνεργασίας.
 • Ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος μέσω της διεύρυνσης των διεθνών μας διασυνδέσεων.
 • Το έργο θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
 • Οι ποσότητες ενέργειας που θα εισάγονται από την ηλεκτρική διασύνδεση θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών ηλεκτρισμού, την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού και την εξοικονόμηση πόρων, καθώς η ενέργεια από ΑΠΕ είναι αισθητά φθηνότερη συγκριτικά με εκείνη που παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Η ανάγκη υπογραφής του MoU ανάμεσα στις δύο χώρες συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, στην επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κάιρο και στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah el-Sisi. Σε αυτή τη συνάντηση τέθηκαν οι βάσεις που επισφραγίζουν τη στρατηγική συνεργασία Αθήνας-Καϊρου. Τον Πρωθυπουργό είχε συνοδέψει στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ο κ. Σκρέκας, ο οποίος εκτός από τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, Mohamed Shaker, είχε συναντηθεί επίσης με την Υπουργό Περιβάλλοντος, Yasmine Fouad και τον Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla.

 

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του αιγυπτιακού Υπουργείου Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία, θα συσταθούν κοινές ομάδες εργασίας με αξιωματούχους των δύο χωρών προκειμένου να εξετάσουν τις λεπτομέρειες του έργου. Μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο ένταξης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών στα Έργα Κοινού/Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI), στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας.

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου αναβαθμίζει αισθητά τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας, συμβάλλοντας στην επάρκεια εφοδιασμού της Ευρώπης, στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί επίσης ένα καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ καταδεικνύει ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών υλοποιείται σε όλα τα επίπεδα».


 

 

 

 

 

Συναντήσεις στην Κύπρο πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας

 • PDF

Συναντήσεις στην Κύπρο πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε σήμερα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, που συναντήθηκε με επιστημονικούς φορείς και νεοφυείς επιχειρήσεις στη Λεμεσό, παρουσία του Κύπριου ομολόγου του, κ. Κυριάκου Κόκκινου.

Αρχικά στο Tech Island, ο κ. Δήμας παρουσίασε τις ευκαιρίες που υπάρχουν πλέον στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, κυρίως μέσω του ElevateGreece. Στη συνέχεια σε πάνελ με τον κ. Κυριάκο Κόκκινο και τους πρέσβεις του Ισραήλ και της Σλοβακίας στην Κύπρο, συζήτησαν για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών στην έρευνα και την καινοτομία προκειμένου να ανταπεξέλθουμε από κοινού στις προκλήσεις της εποχής.

Το Tech Island αποτελεί έναν οργανισμό που στοχεύει να δημιουργήσει στην Κύπρο ένα εξελιγμένο οικοσύστημα καινοτομίας, στα διεθνή πρότυπα, που να προσελκύει νεοφυείς επιχειρήσεις, «ψηφιακούς νομάδες», ερευνητές και εταιρείες που εξειδικεύονται στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.

Λίγο αργότερα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου, επισκέφτηκαν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο Πρόεδρος και οι Αντιπρυτάνεις παρουσίασαν την έρευνα που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο ειδικότερα στον τομέα της αξιοποίησης των επιστημονικών δεδομένων και της τεχνολογίας, στο χώρο του διαστήματος.

Παρών στην συνάντηση ήταν επίσης ο Βουλευτής και Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού ο κ. Δημήτρης Δημητρίου.

Ο κ. Δήμας, τους ευχαρίστησε για την φιλοξενία και την παρουσίαση και τους προσέφερε κρασιά από την Νεμέα Κορινθίας.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε:

«Η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου στον χώρο έρευνας και καινοτομίας αποτελεί πλέον μια στερεή βάση, πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε το κοινό μας όραμα: Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με βασικούς πυλώνες την έρευνα, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, που να επιφέρει τα μέγιστα οφέλη στην ανάπτυξη της οικονομίας των δύο χωρών».


Αναχώρησαν από την Ελλάδα τα τέσσερα ελικόπτερα που εξασφάλισε η MYTILINEOS για την εθνική προσπάθεια πυρόσβεσης

 • PDF

Πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή αναχώρησης των τεσσάρων ελικοπτέρων που έπειτα από δωρεά της MYTILINEOS (ύψους €3,3 εκατ.) παραχωρήθηκαν στον κρατικό μηχανισμό για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Τα ελικόπτερα τύπου BELL 214 BI της αμερικάνικης εταιρείας Erickson Inc., πλήρως στελεχωμένα τόσο με ιπτάμενο προσωπικό, όσο και με προσωπικό υποστήριξης που αποτελούνταν από περισσότερους από 20 πιλότους, μηχανικούς και μεταφραστές, ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Έλληνες πυροσβέστες, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την κατάσβεση των ενεργών μετώπων των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα.

Στους δύο μήνες που παρέμειναν στη χώρα μας επιχείρησαν σε ενεργά μέτωπα της Δυτικής & Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, του βορειοανατολικού Αιγαίου και φυσικά της Αττικής. Με 155 ώρες πτήσης, πραγματοποίησαν 986 ρίψεις νερού, συμβάλλοντας σημαντικά στις προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντών, ώστε να επιτευχθεί στο μέγιστο βαθμό η κατάσβεση των πυρκαγιών. Συγκεκριμένα, συνέδραμαν στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές.

Ο Επιτελάρχης του Π.Σ. Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος δήλωσε: «Εκ μέρους του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, από τη θέση του Επιτελάρχη, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας στην εταιρεία MYTILINEOS για τη δωρεάν παραχώρηση των τεσσάρων ελικοπτέρων, που ήρθαν να ενισχύσουν τις προσπάθειές μας στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Νιώθω επίσης την ανάγκη να ευχαριστήσω τους πιλότους των ελικοπτέρων που επιχείρησαν μαζί μας σε πολύ δύσκολες συνθήκες παρέχοντας τα μέγιστα. Η προσφορά σας, ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη αρωγής και ευαισθησίας τόσο στην πολιτεία όσο και στις ανάγκες των συνανθρώπων μας.»

Εκ μέρους της MYTILINEOS, η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Μάρκετινγκ Βίβιαν Μπουζάλη, αφού ευχαρίστησε τα πληρώματα των 4 ελικοπτέρων, αλλά και το σύνολο των Ελλήνων πυροσβεστών για το έργο τους, μετέφερε τη δέσμευση της Εταιρείας να συνεχίσει να είναι αρωγός της Πολιτείας, όσες φορές και αν υπάρξει ανάγκη.

Η MYTILINEOS ως ενεργό και αναπόσπαστο κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας συμμετέχει ενεργά σε δράσεις με περιβαλλοντικό πρόσημο και δη στην αναδάσωση και ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

 

Νίκος Παπαθανάσης: Η κινητοποίηση πόρων σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις θα αλλάξουν την πορεία της χώρας

 • PDF

Για τις καινοτόμες ρυθμίσεις του νέου Αναπτυξιακού νόμου, το θεσμικό πλαίσιο περί Στρατηγικών Επενδύσεων και το Εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, ενημέρωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, τα μέλη της Επιτροπής Οικονομίας και Επενδύσεων του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου καθώς και τους Προέδρους και μέλη των υπολοίπων Επιτροπών του φορέα, στο πλαίσιο προγραμματισμένης διαδικτυακής συζήτησης, που έλαβε χώρα χθες.

Ο Αν. Υπουργός τοποθετούμενος στους 22 συμμετέχοντες, στην πλειονότητά τους μέλη της Επιτροπής Οικονομίας και Επενδύσεων, Πρόεδρος της οποίας είναι το μέλος του ΔΣ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Πατεράκης, στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική της κυβέρνησης για την τόνωση του επενδυτικού ρεύματος στη χώρα, όπως και στη σημασία που έχουν για την ανάπτυξη του εγχώριου ΑΕΠ οι άμεσες ξένες επενδύσεις.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του Υπουργού στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικότερα, στα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στη χώρα, 19,4 δισ. σε επιδοτήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια, κεφάλαια, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις υποστηριζόμενες και από ιδιωτικούς πόρους, με την προοπτική να ολοκληρωθούν έως το 2026. Ο κ. Ν. Παπαθανάσης στάθηκε και στο γεγονός ότι η κινητοποίηση πόρων, τόσο από το νέο ΕΣΠΑ, όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα να αλλάξει πορεία και να τεθεί σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης.

Η συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης επικεντρώθηκε στο πώς θα αναδιαρθρωθεί το παραγωγικό πρότυπο περιοχών της χώρας που θα εγκαταλείψουν τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, αναπτύσσοντας επενδυτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσα από διαφορετικούς κλάδους και τομείς, αξιοποιώντας τα συγκριτικά τοπικά πλεονεκτήματα, όπως και κάθε διαθέσιμη πηγή χρηματοδότησης, εθνική, ευρωπαϊκή και ιδιωτική.

Αναφερόμενος στον νέο «Αναπτυξιακό Νόμο: Ελλάδα 2.0», ο οποίος θα αντικαταστήσει  τον ν. 4399/2016 (Α’ 117) περί ιδιωτικών επενδύσεων, ο κ. Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι θα αποτελέσει το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την παροχή κρατικών ενισχύσεων για ιδιωτικές επενδύσεις αλλά και ένα ιδιαιτέρως σημαντικό και ελκυστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας. Παράλληλα, ανέλυσε τα 12 νέα καθεστώτα ενισχύσεων που εισάγει ο νέος νόμος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές επενδύσεις, ο Υπουργός σημείωσε ότι το υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο θα αποτελέσει τη “Βίβλο των Στρατηγικών Επενδύσεων”.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας και Επενδύσεων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Πατεράκης, υπογράμμισε από την πλευρά του πως το ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών για την Ελλάδα παραμένει αμείωτο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η χώρα επιστρέφει δυναμικά στην ανάπτυξη, για να προσθέσει ότι «το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα διευρύνει τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του, έχοντας πρωταρχικό στόχο την αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, προερχόμενων από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και στρατηγικό οικονομικό εταίρο της χώρας».

 

Ομιλία Σταϊκούρα για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού

 • PDF

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το Προσχέδιο είναι ένας Προϋπολογισμός συνέπειας και αξιοπιστίας.

Προϋπολογισμός συντηρητικών εκτιμήσεων, ρεαλιστικών προβλέψεων, φιλόδοξων στόχων.

Προϋπολογισμός μιας δυναμικής οικονομίας.

Προϋπολογισμός:

 • που αποτυπώνει τις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας,
 • που αναδεικνύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας,
 • που επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση διαθέτει αποτελεσματικό σχέδιο,
 • που αναδεικνύει συνεκτικές προτεραιότητες άσκησης οικονομικής πολιτικής,
 • που ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις, ενσωματώνοντας την περιβαλλοντική διάσταση,
 • που συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη, παρά τις πολλαπλές εξωγενείς κρίσεις και τις μεγάλες – παγκοσμίως – αβεβαιότητες.

Συμπερασματικά, πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό που επιτυγχάνει την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας και στοχεύει στη μετάβαση της χώρας σε μία νέα εποχή ισχυρής, εξωστρεφούς, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση, από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης της χώρας, έθεσε, μεταξύ άλλων, ως βασικούς στόχους της οικονομικής της στρατηγικής την τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της μεσαίας τάξης, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδίασε και υλοποιεί ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο, με σκοπό τη δημιουργία περισσότερου πλούτου και τη δικαιότερη διανομή αυτού.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως αποτυπώνει και το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, υλοποιούμε ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης και ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ύψους 42,7 δισ. ευρώ, κρατώντας όρθια την κοινωνία και την οικονομία.

Με αυτό τον τρόπο, την προηγούμενη διετία, υλοποιώντας – με συνέπεια και μεθοδικότητα – μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, μια διορατική εκδοτική στρατηγική και μια αποτελεσματική δέσμη μεταρρυθμίσεων, παρά τις πρωτόγνωρες αντιξοότητες και τους περιορισμούς της πανδημίας, πετύχαμε συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους.

Ειδικότερα:

 • Οι επενδύσεις πολλαπλασιάζονται και οι εξαγωγές ενισχύονται.
 • Η βιομηχανική παραγωγή καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία.
 • Το οικονομικό κλίμα κινείται στα προ-πανδημίας επίπεδα.
 • Η μεταποίηση ενισχύεται.
 • Η οικοδομική δραστηριότητα αυξάνεται.
 • Οι απώλειες στο πεδίο του τουρισμού περιορίζονται.
 • Η πιστωτική επέκταση αναθερμαίνεται.
 • Οι καταθέσεις αυξάνονται.
 • Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ενισχύονται.
 • Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται.
 • Το κόστος δανεισμού στις αγορές χρήματος είναι, σταθερά, αρνητικό.
 • Το κόστος δανεισμού στις αγορές κεφαλαίου είναι ιστορικά χαμηλό.
 • Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται.
 • Η χώρα αναβαθμίζεται.

 

Αποτέλεσμα όλων αυτών;

1ον. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, κυρίως της μεσαίας τάξης, έχει ενισχυθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που συγκλίνουν με αυτά της ΕΛΣΤΑΤ, το διαθέσιμο εισόδημα ενισχύθηκε κατά 5,3% το 1ο τρίμηνο του 2021, όταν στην ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1,4%.

Ενδεικτικά, το μέσο ατομικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με το 2019, και ανήλθε στα 10.041 ευρώ.

Αποδεικτικά, οι καταθέσεις – μόνο – των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί κατά 19 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2019.

 

2ον. Το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων έχει ενισχυθεί.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης, της μείωσης της φορολογίας εισοδήματος, της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ επίκειται αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το συνολικό ετήσιο όφελος για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό κυμαίνεται από 305 έως 533 ευρώ.

 

3ον. Επιχειρήσεις εκκινούν οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το Προσχέδιο, οι ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων, για το σύνολο των τομέων της οικονομίας εντός του 2ου τριμήνου, παρουσίασαν μεγάλη αύξηση, της τάξεως του 70%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

 

4ον. Η απασχόληση ενισχύεται και η ανεργία συρρικνώνεται.

Συγκεκριμένα, η απασχόληση σημείωσε αύξηση κατά 2,8% το 2ο τρίμηνο του έτους, και η ανεργία συρρικνώθηκε στο 14,2%, από 17,3% τον Ιούλιο του 2019.

Πλέον ο αριθμός των ανέργων είναι ο χαμηλότερος από τον Οκτώβριο του 2010, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων είναι ο υψηλότερος από τον Αύγουστο του 2011.

 

5ον. Το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού κινείται πτωτικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό υποχώρησε στο 28,9% το 2020, έναντι 30% το 2019 και 32% το 2018.

 

6ον. Η εκτίμηση για την εφετινή ανάπτυξη διαμορφώνεται στο 6,1%.

Και είναι μία πρόβλεψη απολύτως ρεαλιστική, ίσως μάλιστα αποδειχθεί και πάλι συντηρητική, με βάση τους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα στην οικονομία δεν είναι ούτε αυτονόητα, ούτε ήταν προδιαγεγραμμένα να συμβούν.

Τουναντίον, αποτελούν καρπό, αλλά και επιστέγασμα των ορθών πολιτικών, των πρωτόγνωρων σε ύψος μέτρων στήριξης και της σκληρής, μεθοδικής και συστηματικής δουλειάς της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Φυσικά, δεν πανηγυρίζουμε, ούτε εφησυχάζουμε.

Με εφαλτήριο όσα – μέχρι στιγμής – έχουμε πετύχει, προχωράμε, με αυτοπεποίθηση αλλά και προσεκτικά βήματα, προκειμένου να πετύχουμε 6 μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους που έχουμε θέσει στο πεδίο της οικονομίας.

 

1ος Στόχος. Η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από εφέτος.

Πράγματι, όπως αποτυπώνεται στο Προσχέδιο, η ανάπτυξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια θα είναι ισχυρή.

Ειδικότερα, η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022 αυξάνεται στο 10,8%, σηματοδοτώντας ότι κατά το έτος 2022 όχι μόνο αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως το προ-πανδημίας επίπεδο του εγχώριου προϊόντος, αλλά αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω κατά περίπου 2%.

 

2ος Στόχος. Η βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, από εφέτος.

Πράγματι, όπως αποτυπώνεται στο Προσχέδιο, ο ρυθμός αύξησης των πραγματικών επενδύσεων εκτιμάται περίπου στο 11% για το 2021 και στο 23% για το 2022.

 

3ος Στόχος. Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022.

Πράγματι, αυτή δρομολογείται.

 

4ος Στόχος. Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, εντός του 2022.

Πράγματι, από εφέτος, συστημικά τραπεζικά ιδρύματα εκτιμάται ότι θα επιτύχουν μονοψήφιο ποσοστό.

 

5ος Στόχος. Η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023.

Πράγματι, όπως αποτυπώνεται στο Προσχέδιο, το πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης θα συρρικνωθεί σημαντικά, από το 7,4% το 2021 στο 1,1% το 2022, επιστρέφοντας η χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, αποκλειστικά μέσω της δυναμικής ανάκαμψης και της ισχυρής ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.

 

6ος Στόχος. Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, το 2023.

Πράγματι, η οικονομία, και μέσα στην υγειονομική κρίση, αναβαθμίζεται.

 

Συνεπώς, η επίτευξη αυτών των στόχων είναι απολύτως ρεαλιστική.

Και αυτό διότι διαθέτουμε αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, πολιτική βούληση και σχέδιο.

Σχέδιο συνεκτικό, το οποίο υλοποιούμε βάσει καθορισμένων προτεραιοτήτων, πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί και το παρόν Προσχέδιο.

Συγκεκριμένα:

 

1η Προτεραιότητα. Η επιστροφή της πραγματικής οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, με στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το δεύτερο εξάμηνο του 2021, παράλληλα με την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας, συνεχίζουμε να ενισχύουμε την κοινωνία, με μέτρα όπως είναι ενδεικτικά:

 • Τα Προγράμματα «ΓΕΦΥΡΑ» για την επιδότηση δόσεων δανείων φυσικών και νομικών προσώπων.
 • Η επιδότηση μέρους των παγίων δαπανών επιχειρήσεων.
 • Η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων στήριξης κλάδων της οικονομίας, μέσω του ΕΣΠΑ.

Ενώ στα υφιστάμενα μέτρα, προστίθενται νέες ή επεκτείνονται υφιστάμενες παρεμβάσεις.

Ειδικότερα:

 • Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, έως το τέλος του 2021.
 • Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, για άλλες 50.000 θέσεις.
 • Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.
 • Παρέχεται το πρώτο ένσημο, για νέους από 18 έως 29 ετών, χωρίς προϋπηρεσία, που θα προσληφθούν εντός του 2022.
 • Χορηγείται, τον μήνα Δεκέμβριο, διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

 

2η Προτεραιότητα. Η στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Κρίση που έχει μεγαλύτερη ένταση και έκταση σε σχέση με τις αρχικές – σε παγκόσμιο επίπεδο – προβλέψεις και προκαλεί επιπλέον, σημαντικό και αυξανόμενο βάρος στα νοικοκυριά, ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας αυτή την κρίση, έχει αναλάβει συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και υλοποιεί συνεκτικές εθνικές πολιτικές, αποδεικνύοντας – για ακόμη μία φορά έμπρακτα – ότι διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά και αποτελεσματικότητα.

 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

 • Καταθέσαμε πρόταση, από κοινού με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.
 • Συνυπέγραψα, με τους Υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Τσεχίας και της Ρουμανίας, δήλωση, με την οποία προτείνουμε την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων.

 

Σε εθνικό επίπεδο:

 • Υλοποιούμε πολιτικές – κυρίως μείωσης φόρων – με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη, ώστε αυτή να υπερκαλύπτει πρόσκαιρες αναταράξεις και κρίσεις.
 • Υλοποιούμε στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Μέτρα έκπτωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και ενίσχυσης του επιδόματος θέρμανσης, τα οποία μόλις την προηγούμενη εβδομάδα επεκτείναμε και ενισχύσαμε, αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη ένταση του φαινομένου.

Μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ, για να προστατεύσουμε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή.

Και θα είμαστε κοντά στην κοινωνία, για όσο χρειαστεί!

 

3η Προτεραιότητα. Η συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Αξιοποιούμε τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από τις καλές επιδόσεις της οικονομίας και την αύξηση του πλούτου, κατανέμοντάς τον δίκαια στην κοινωνία.

Ήδη, μέχρι σήμερα, έχουμε προχωρήσει σε γενναίες μειώσεις φόρων φυσικών και νομικών προσώπων, με αποτέλεσμα η κοινωνία – ιδιαίτερα η μεσαία τάξη – να πληρώνει λιγότερους φόρους.

Υπενθυμίζεται ότι έχουμε ήδη προχωρήσει σε μόνιμες μειώσεις φόρων:

 • Μείωση του ΕΝΦΙΑ – μεσοσταθμικά – κατά 22%.
 • Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα, από 22% στο 9%.
 • Μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα, από 10% στο 5%.
 • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από 100% στο 55%, και για τα νομικά πρόσωπα, από 100% στο 80%.
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1+3 μονάδες.

 

Ενώ, όπως αποτυπώνεται και στο Προσχέδιο προχωράμε σε νέες μειώσεις ή επέκταση των ήδη υφιστάμενων.

 • Συνεχίζεται, και για το 2022, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα.
 • Επεκτείνεται, για το 2022, η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
 • Μειώνεται περαιτέρω ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων – σε μόνιμη βάση – από το 24% στο 22%.
 • Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο, έως τον Ιούνιο του 2022.
 • Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, από το 24% στο 13%, έως τον Ιούνιο του 2022.
 • Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, έως τον Ιούνιο του 2022.
 • Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών-δωρεών – για κινητή και ακίνητη περιουσία – για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ.
 • Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στο 10%, και καταργείται για νέους έως 29 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2022.

 

4η Προτεραιότητα. Η συνέχιση της υλοποίησης μιας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, με σκοπό τη διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, τα οποία σήμερα υπερβαίνουν τα 39,6 δισ. ευρώ.

Με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως είναι:

 • η τακτική πρόσβαση στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου,
 • η προετοιμασία για πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα με τις χώρες της Ευρωζώνης το 2010,
 • η περαιτέρω αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ,
 • η δημιουργία πλαισίου έκδοσης με προσανατολισμό στην «πράσινη» και βιώσιμη ανάπτυξη.

Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, επιδιώκεται η περαιτέρω ενδυνάμωση του κύρους και της αξιοπιστίας του Ελληνικού Δημοσίου, η επέκταση της επενδυτικής βάσης των ελληνικών ομολόγων, η βελτίωση του κόστους δανεισμού και η ενίσχυση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

 

5η Προτεραιότητα. Η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με πολιτικές, όπως είναι:

 • η υλοποίηση του προγράμματος «Ηρακλής»,
 • η εφαρμογή του πλαισίου ρύθμισης οφειλών για φυσικά και νομικά πρόσωπα,
 • και η αξιοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 12,7 δισ. ευρώ.

 

6η Προτεραιότητα. Η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Με συγκεκριμένες πολιτικές, όπως είναι:

 • Τα φορολογικά κίνητρα για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
 • Η χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.
 • Τα φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές, που πρόσφατα ετέθησαν σε δημόσια διαβούλευση.
 • H προσθήκη αρμοδιοτήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, με σκοπό την επιτάχυνση και τη βελτίωση της υλοποίησης έργων Στρατηγικής Σημασίας.
 • Η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Μετά τις 3 πρόσφατες, εξαιρετικά επιτυχημένες συναλλαγές, στην Εγνατία Οδό, τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τον ΔΕΔΔΗΕ, δρομολογείται:

 • Η αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες, με την κατάθεση των προσφορών, μέσα στην εβδομάδα.
 • Η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου.
 • Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς και η εκκίνηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου και Λευκίμμης Κέρκυρας.
 • Η προετοιμασία του διαγωνισμού για την επανα-παραχώρηση της Αττικής Οδού.

 

7η Προτεραιότητα. Η ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ μέχρι το 2027.

Όπως καταγράφεται στο Προσχέδιο, η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να προσδώσει στην ελληνική οικονομία επιπλέον 2,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, χωρίς τη μόχλευση, εντός του 2022.

Μάλιστα άνω του 88% της συνολικής κατανομής επιχορηγήσεων και δανείων από το Ταμείο θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις, το 42% των οποίων σε δημόσιες επενδύσεις με υψηλή πολλαπλασιαστική επίδραση, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ουσιαστική μείωση του μακροχρόνιου επενδυτικού κενού.

 

8η Προτεραιότητα. Η ενεργός συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 2 χρόνια, στη διάρθρωση νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονική.

Η νέα Ευρωπαϊκή Οικονομική Αρχιτεκτονική πρέπει να διασφαλίζει μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, προσφέροντας παράλληλα τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, προστατεύοντας και ενθαρρύνοντας τις δημόσιες επενδύσεις, ειδικά σε τομείς προτεραιότητας, όπως είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.

Ανάμεσα στις άλλες πρωτοβουλίες, θα επιδιωχθεί:

 • Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης των κεφαλαιαγορών.
 • Η αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
 • Η διαμόρφωση του νέου διεθνούς πλαισίου για τη φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων, μέσω του ΟΟΣΑ.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Συμπερασματικά, το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού αποτυπώνει, ανάγλυφα, τις οικονομικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Αποδεικνύεται έτσι ότι η Κυβέρνηση διαθέτει όραμα και σχέδιο, και μπορεί να αντεπεξέλθει, με επιτυχία, σε κρίσεις απρόβλεπτες, πολυεπίπεδες και εν πολλοίς ασύμμετρες, σημειώνοντας ακόμη και πρόοδο εν μέσω αυτών.

Χωρίς θριαμβολογίες και με πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται, συνεχίζουμε στον δρόμο που έχουμε ήδη χαράξει.

Συνεχίζουμε την εφαρμογή μιας αναπτυξιακής, μεταρρυθμιστικής, υπεύθυνης, αξιόπιστης και δίκαιης οικονομικής πολιτικής, με στόχο μια Ελλάδα δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή, κοινωνικά δίκαιη, πράσινη, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες.

Το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες.

Το οφείλουμε στη νέα γενιά.

Το οφείλουμε στην Ελλάδα.


Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ υπογράφει τη Δέσμευση «Business Ambition for 1.5°C» και συμμετέχει στην εκστρατεία «Race to Zero» των Ηνωμένων Εθνών

 • PDF

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ υπέγραψε τη Δέσμευση «Business Ambition for 1.5°C», της οποίας ηγείται η Πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi)* σε συνεργασία με το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UNGC) και τη συμμαχία We Mean Business. Ο Τιτάνας δεσμεύεται να εργαστεί από κοινού με πολλές πρωτοπόρες εταιρίες παγκοσμίως για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1.5°C και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα (καθαρών) έως το 2050.

Με την υπογραφή της Δέσμευσης «Business Ambition for 1.5°C», ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ συμμετέχει επίσης και στην παγκόσμια εκστρατεία «Race to Zero» της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCC), η οποία έχει σκοπό να ενθαρρύνει ολοένα και περισσότερες εταιρίες, κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα να συνεργαστούν και να αναλάβουν δράση για έναν υγιέστερο πλανήτη με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, εν όψει της 26ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26).

O Όμιλος TITAΝ είναι μία από τις πρώτες εταιρίες του κλάδου τσιμέντου διεθνώς της οποίας οι στόχοι μείωσης εκπομπών CO2 επικυρώθηκαν από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi), ως συμβατοί με τα επίπεδα μειώσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, όπως ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο των Στόχων του Ομίλου σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) για το 2025 και μετά. Με τη συμμετοχή του στο «Business Ambition for 1.5°C» του SBTi, ο Όμιλος ευθυγραμμίζει τους στόχους του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τους πιο φιλόδοξους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και με όσα ορίζει η επιστήμη ως απαραίτητα για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα (καθαρών) έως το 2050 και τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1.5°C.

Ο Όμιλος φιλοδοξεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα υποκαθιστώντας ορυκτά με εναλλακτικά καύσιμα, ενισχύοντας περαιτέρω τις προσπάθειές του για ενεργειακή απόδοση, αναπτύσσοντας προϊόντα χαμηλών εκπομπών και υιοθετώντας καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις. Μέσω της συμμετοχής σε ευρωπαϊκές και διεθνείς κοινοπραξίες, καθώς και σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, ο Τιτάνας θα συνεχίσει να  αναπτύσσει νέα προϊόντα με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και να εφαρμόζει πιλοτικά στα εργοστάσιά του νέες τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας ενεργά στη φιλοδοξία του κλάδου για ένα μέλλον με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.

*Η Πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi) κινητοποιεί τις εταιρίες να θέσουν στόχους με επιστημονική βάση και να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα κατά τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ του οργανισμού Carbon Disclosure Project (CDP), του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, του Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων (World Resources Institute - WRI) και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF). Η πρόσκληση για δράση του SBTi αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις του «We Mean Business Coalition». Η πρωτοβουλία Science Based Targets ορίζει και προωθεί βέλτιστες πρακτικές στον καθορισμό στόχων με επιστημονική βάση, προσφέρει πόρους και καθοδήγηση για τη μείωση των εμποδίων στην υιοθέτηση, και αξιολογεί και επικυρώνει ανεξάρτητα τους στόχους των εταιριών.

«Ελλάδα 2.0»: 36 νέα έργα, προϋπολογισμού 1,34 δισ. ευρώ, εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης

 • PDF

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η ένταξη έργων προς υλοποίηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς εγκρίθηκαν 36 επιπλέον έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,34 δισ. ευρώ. Η έγκριση δόθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, αρμόδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου.

Από κοινού με τα 12 πρώτα έργα 1,42 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο, οι εντάξεις του Ταμείου αριθμούν σήμερα 48 έργα, με προϋπολογισμό 2,76 δισ. ευρώ.
Ο κύριος όγκος των πόρων της δεύτερης δέσμης έργων διοχετεύεται σε έργα περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, την ενέργεια, τη δικαιοσύνη, καθώς και τις υποδομές και μεταφορές. Παράλληλα, χρηματοδοτούνται έργα για έρευνα και καινοτομία, τις δομές φιλοξενίας μεταναστών, τον πολιτισμό, τη δημόσια υγεία, τον τομέα της αγροδιατροφής και τη βελτίωση υπηρεσιών του Δημοσίου.

Αναλυτικά, η δεύτερη δέσμη έργων περιλαμβάνει τα εξής:

Υποδομές και Μεταφορές

 • Προμήθεια 220 ηλεκτρικών λεωφορείων, με σκοπό την ανανέωση του στόλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τη σταδιακή μετάβαση των μέσων μαζικής μεταφοράς στην ηλεκτροκίνηση. Προϋπολογισμός: 136,04 εκατ. ευρώ.
 • Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ): Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του τμήματος Χερσόνησος-Νεάπολη, με Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Προϋπολογισμός που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης: 90 εκατ. ευρώ.

Ενέργεια

 • Διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής ενέργειας – Δ΄ Φάση: Ο βασικός σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει υποβρύχια καλώδια 353,2 χλμ. που θα συνδέσουν τον υποσταθμό GIS του Λαυρίου, με τον νέο υποσταθμό GIS Νάξου μέσω Σερίφου, Μήλου, Φολεγάνδρου και Θήρας, καθώς και τους νέους υποσταθμούς των νησιών αυτών. Το έργο θα συμβάλει καθοριστικά στο κρίσιμό ζήτημα της ασφάλειας εφοδιασμού και της σταθερότητας του ηλεκτρικού συστήματος των νησιών αυτών, διευκολύνει τη σταδιακή απόσυρση των ρυπογόνων μονάδων καύσης πετρελαίου και την πλήρη αξιοποίηση του άφθονου δυναμικού σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Προϋπολογισμός: 164,5 εκατ. ευρώ.

Περιβάλλον – Διαχείριση φυσικών πόρων – Κλιματική κρίση

 • Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης: Το έργο αφορά κυρίως στη χρηματοδότηση υλοποίησης δασώσεων και αναδασώσεων σε υποβαθμισμένα δασικά οικοσυστήματα. Προϋπολογισμός: 248,1 εκατ. ευρώ.
 • Αντιπλημμυρική θωράκιση:

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

 • στην πόλη του Λουτρακίου, με παρεμβάσεις σε 8 χείμαρρους για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Προϋπολογισμός: 24 εκατ. ευρώ.
 • στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, με παρεμβάσεις στα ρέματα και τους χείμαρρους της περιοχής και κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων, που, πέραν του Δήμου Ωραιοκάστρου, θωρακίζουν και περιοχές των Δήμων Παύλου Μελά και Κορδελιού – Ευόσμου. Προϋπολογισμός: 15 εκατ. ευρώ.

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με αξιοποίηση των υδάτων για αρδευτικούς σκοπούς:

 • Στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου θα υλοποιηθούν εγγειοβελτιωτικά έργα στις Παραλίμνιες περιοχές Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου. Πρόκειται για την κατασκευή αποχετευτικών, στραγγιστικών – αντιπλημμυρικών έργων για την άρδευση περίπου 35.000 στρεμμάτων στην περιοχή του Δήμου Αμφιλοχίας. Προϋπολογισμός: 70 εκατ. ευρώ.
 • Στην περιοχή της Ιεράπετρας Λασιθίου Κρήτης για την ανακαίνιση υφιστάμενου φράγματος και ταμιευτήρων Μπραμιάνου, την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή Γρα Λιγιάς και νέου φράγματος Μύρτου. Προϋπολογισμός: 60 εκατ. ευρώ.

Έργα ύδρευσης:

 • Ύδρευση Νομών Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας, που περιλαμβάνει έργα υδροληψίας, κατασκευή μεγάλων αγωγών μεταφοράς νερού, αντλιοστασίων και έργα ταμίευσης για την αποθήκευση και διανομή νερού. Πρόκειται για έργο με υπερτοπικό χαρακτήρα, καθώς αναμένεται να καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες σε περιοχές των Δήμων Αρταίων, Νικολάου Σκουφά, Ζηρού και Πρέβεζας στην Περιφέρεια Ηπείρου, Λευκάδας και Μεγανησίου στα Ιόνια νησιά, και Ακτίου – Βόνιτσας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Προϋπολογισμός: 133 εκατ. ευρώ.
 • Κατασκευή του φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο, καθώς και εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων. Αποτελεί ένα κρίσιμο αναπτυξιακό έργο για το νησί της Λέσβου, καθώς θα καλύψει τις ανάγκες της πόλης της Μυτιλήνης και μεγάλου μέρους του νησιού, κυρίως σε ύδρευση αλλά και άρδευση. Προϋπολογισμός: 106,8 εκατ. ευρώ.

Πολιτισμός

 • Ανάπλαση του κτήματος Τατοϊου: Εγκρίθηκε μια σειρά έργων που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης στον ιστορικό αυτό χώρο, και συγκεκριμένα τα εξής:
 • Έργα που αφορούν σε δίκτυα βασικών υποδομών, αλλά και έργα λειτουργικότητας του χώρου.
 • Αναστήλωση και αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου.
 • Συντήρηση κινητών αντικειμένων και προετοιμασία των αντικειμένων για έκθεση.
 • Τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση κινητών μνημείων.
 • Συντήρηση και ψηφιοποίηση χαρτώου υλικού.

Συνολικός Προϋπολογισμός: 39,9 εκατ. ευρώ.

 • Αναβάθμιση των υποδομών, εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) στα κατά τόπους πωλητήρια και μέσω ψηφιακών εφαρμογών: Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διαμόρφωση χώρου για τη λειτουργία των εργαστηρίων παραγωγής ακριβών αντιγράφων, τον εκσυγχρονισμό 25 υφιστάμενων πωλητηρίων και την κατασκευή 12 νέων, καθώς και την υποστήριξη του e-shop του Οργανισμού κ.ά. Προϋπολογισμός: 31 εκατ. ευρώ.
 • Για την προστασία εμβληματικών τόπων και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για τα εξής έργα:

*  Σχεδιασμός Εθνικής Στρατηγικής για την προσαρμογή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
*  Συστήματα καταγραφής και παρακολούθησης της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στις συνθήκες μικροπεριβάλλοντος για τη διατήρηση της επιφάνειας των υλικών των μνημείων. Συνολικός Προϋπολογισμός: 4 εκατ. ευρώ.

Δικαιοσύνη

 • Μεταστέγαση των Δικαστικών Υπηρεσιών Πειραιά σε ένα σύγχρονο και ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης Δικαστικό Μέγαρο όλων των Δικαστικών Υπηρεσιών του Πειραιά. Προϋπολογισμός: 64,3 εκατ. ευρώ.

Αγροδιατροφή

 • Εξωστρεφής Γεωργία: Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη και αναβάθμιση μιας σειράς ψηφιακών εφαρμογών, και συγκεκριμένα: Easy Agro expo για την έκδοση πιστοποιητικών εξαγωγών, Business intelligence Εισαγωγών-Εξαγωγών, Σύστημα διαχείρισης εισαγωγών και ενδοκοινοτικού εμπορίου, Portal Greek Farms για τα ελληνικά προϊόντα. Αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση και υποστήριξη των εξαγωγών του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα. Προϋπολογισμός: 20,7 εκατ. ευρώ.

Οργάνωση και ασφάλεια δομών υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών

 • Με στόχο την ασφάλεια, οργάνωση και τον εξορθολογισμό δαπανών στις 32 Δομές υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων που λειτουργούν στη χώρα, χρηματοδοτείται η προμήθεια και εγκατάσταση στις 32 δομές της ενδοχώρας τριών επιμέρους συστημάτων, συνολικού προϋπολογισμού 36,9 εκατ. ευρώ, και συγκεκριμένα:
 • Σύστημα τηλεπικοινωνιακών υποδομών, με την επωνυμία «Ρέα».
 • Σύστημα, με την επωνυμία «Κένταυρος», για την εποπτεία των δομών.
 • Ειδικό σύστημα, με την επωνυμία Υπερίων, για την ασφάλεια εισόδου – εξόδου και ταυτοποίηση των φιλοξενούμενων στις δομές.

Έρευνα – Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα

 • Διασφαλίζοντας τις απαιτούμενες συνέργειες μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων που κατευθύνονται στην έρευνα και την καινοτομία, αλλά και τη σύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα, θα χρηματοδοτηθούν 49 ερευνητικά/επενδυτικά σχέδια, και συγκεκριμένα:
 • 13 ερευνητικά έργα που έχουν λάβει Seal of Excellence από το Πρόγραμμα Horizon της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προϋπολογισμός: 18,2 εκατ. ευρώ.
 • 36 επενδυτικά σχέδια συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών που αναδείχθηκαν από τη συγχρηματοδοτούμενη δράση Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ. Προϋπολογισμός: 24,7 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση των υπηρεσιών προς τους φορολογουμένους

 • Αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Προϋπολογισμός: 8 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, προετοιμάζεται η ένταξη μιας σειράς έργων αναβάθμισης υποδομών και υπηρεσιών της Δημόσιας Υγείας, συνολικού προϋπολογισμού 43,2 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά:

 • Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας: Ανέγερση νέου κτιρίου για την επέκταση της ογκολογικής κλινικής και την ανάπτυξη νέου κέντρου ακτινοθεραπείας και τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στο Γ.Ν. Λαμίας, ένα σημαντικό έργο που θα επιτρέψει στους ασθενείς της ευρύτερης περιοχής να πραγματοποιούν τις αναγκαίες θεραπείες στον τόπο κατοικίας τους.
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου: Προσθήκη ορόφου για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Γ΄ Κτήριο των Κλινικών του ΠΑΓΝΗ.
 • Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας Θριάσειο: Ανέγερση νέου κτιρίου διοικητικών υπηρεσιών για την απελευθέρωση χώρων, ώστε να καταστεί εφικτή η ανάπτυξη νέων και επέκταση υπαρχουσών κλινικών.
 • Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο»: Διαμόρφωση Πνευμονολογικής Κλινικής με τα αντίστοιχα εργαστήρια και γαστρεντερολογικό εργαστήριο.
 • Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου»: Προσθήκη νέας πτέρυγας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας.
 • Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ευαγγελισμός»: Ανακαίνιση τμήματος του παλιού κτιρίου, στο οποίο στεγάζονται τα εξωτερικά ιατρεία, με στόχο την κτιριακή και ενεργειακή αναβάθμισή τους.
 • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών: Κατασκευή μεταλλικής πεζογέφυρας για τη σύνδεση του Νοσοκομείου με το νεόδμητο συγκρότημα 5 κτιρίων κλινικών λειτουργιών.
 • Στέγαση του Εθνικού Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.) και της Ελληνικής Κεντρικής Αρχής Υγείας (ΚΕΣΥ).
 • Βελτίωση Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας που αφορά στην ανάπτυξη από τον ΟΔΙΠΥ Α.Ε. των εξής δράσεων:

o    «Εθνική Στρατηγική για τη Διασφάλιση της Ποιότητας, την Ασφάλεια των Ασθενών και τη Συμμετοχή των Ασθενών στην Παροχή Υπηρεσιών Υγείας»,
o    «Εθνικός Χάρτης Υγείας»,
o    «Εθνικές Πολιτικές Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας, Προτύπων, Διαδικασιών, Δεικτών και Κοινού Εθνικού Πλαισίου Αξιολόγησης».

 • Οργανωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας που αποσκοπούν στη ανάπτυξη από το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) του Ελληνικού Συστήματος DRG (Σύστημα Διάγνωσης Ομοιογενών Ομάδων).

 

Η Schneider Electric στηρίζει έμπρακτα το νέο εγχείρημα της Lamda Hellix για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας

 • PDF

Ανακοινώθηκε η έναρξη της κατασκευής του Athens-3 (ATH3), του μεγαλύτερου Data Center της Ελλάδας

Η Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, έδωσε δυναμικά το παρών στην εκδήλωση της Lamda Hellix, A Digital Realty Company, για την ανακοίνωση της έναρξης της κατασκευής του Athens-3 (ATH3), του μεγαλύτερου Data Center στην Ελλάδα.

 

Ο Robert McKernan, Senior Vice President, ITD Europe & Global IT Channels της Schneider             Electric, συμμετείχε στο πάνελ ‘Αchieveing data center availability & sustainability’, εξηγώντας πώς η Schneider Electric, στρατηγικός συνεργάτης της LH, τη στηρίζει έμπρακτα και στο νέο της εγχείρημα.

 

Ο κ. McKernan, μίλησε για τον κύριο στόχο της εταιρείας να αποτελεί ψηφιακό συνεργάτη για τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα μέσα από τις λύσεις, την πολυετή εμπειρία και την τεχνογνωσία της. Καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την Schneider Electric και τα Data Center βρίσκονται στην ΄καρδιά’ της ψηφιοποίησης, η εταιρεία προσφέρει στους πελάτες και τους συνεργάτες της βιώσιμες λύσεις που στοχεύουν στην απλούστερη και ταχύτερη μετάβαση τους στον ψηφιακό κόσμο. Όπως ανέφερε ο κ. McKernan, παρατηρήθηκε σημαντική επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού κατά την περίοδο της πανδημίας, γεγονός που άνοιξε νέους και πολλά υποσχόμενους δρόμους για ένα νέο καθεστώς για τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για να δημιουργηθεί το πλαίσιο ενός ολιστικού Data Center με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Αρχικά, θα πρέπει να τεθεί μια ισχυρή και εφαρμόσιμη στρατηγική και να υλοποιηθεί μέσα από την εφαρμογή αποτελεσματικών τακτικών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να προωθηθεί η λειτουργική αποδοτικότητα μέσω της ψηφιοποίησης ενώ συνίσταται η αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έτσι ώστε να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές ρύπων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

 

Το Athens-3 (ATH3) θέτει τα θεμέλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας νέας εποχής ασφαλών και διασυνδεδεμένων data communities σε μεγάλα hubs σε όλο τον κόσμο, αξιοποιώντας την γεωγραφική θέση της χώρας και την ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της. Σύμφωνα με την έρευνα του IDG, κάθε 1€ που επενδύεται σε ένα neutral mutli-tenant data center στην Ελλάδα, όπως το Athens-3, αποφέρει 8,23€ για την οικονομία, συνεισφέροντας θετικά στην ανάπτυξη της χώρας.

 

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς και πλήθος καταξιωμένων στελεχών από κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως.

 

Η Schneider Electric αποτελεί για περισσότερο από 15 χρόνια στρατηγικό εταίρο της Lamda Hellix, κορυφαίας εταιρείας παροχής υπηρεσιών data center που βοηθά τους οργανισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, να υιοθετήσουν νέες στρατηγικές στην πληροφορική, να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους και να αναπτυχθούν περαιτέρω, εξυπηρετώντας τους πελάτες τους με καινοτόμους τρόπους. Στην καρδιά της συνεργασίας τους, που εκτείνεται τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκεται η παροχή βιώσιμων και αποτελεσματικών σχεδίων με φιλικά προς το περιβάλλον ηλεκτρικά και μηχανικά προϊόντα με σκοπό την εξασφάλιση της μέγιστης αποδοτικότητας στις λειτουργίες.

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και GE Healthcare φέρνουν στην Ελλάδα τον πρώτο μαγνητικό τομογράφο 1.5T με τεχνολογία AIR™ και τεχνητή νοημοσύνη

 • PDF

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ανακοινώνει τη συνεργασία του με την GE Healthcare και εγκαθιστά στη Βιοιατρική Αλίμου τον πρώτο μαγνητικό τομογράφο 1.5T με τεχνολογία AIR™ και τεχνητή νοημοσύνη.

Προσφέρει νέα επίπεδα άνεσης στον ασθενή, με ευέλικτο σχεδιασμό πηνίων και νέες εφαρμογές, σχεδιασμένες ειδικά για τη μείωση του χρόνου σάρωσης και θορύβου στο ελάχιστο δυνατό. Έτσι, εξαλείφεται το αίσθημα δυσφορίας, γεγονός που καθιστά το σύστημα κατάλληλο ακόμη και για ασθενείς με κλειστοφοβία.

Ο νέος υπερσύγχρονος μαγνητικός τομογράφος SIGNA™ Voyager AIR™ της GE Healthcare είναι σχεδιασμένος βάσει της πλέον σύγχρονης αρχιτεκτονικής που προσφέρει ευκρινέστερες, υψηλότερης ποιότητας εικόνες.

Τα πηνία των παραδοσιακών μαγνητικών τομογράφων είναι συνήθως ογκώδη, βαριά και άβολα τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους επαγγελματίες Υγείας. Όμως, ο νέος μαγνητικός τομογράφος της GE Healthcare, φέρνει τη νέα τεχνολογία πηνίων AIR™ που είναι 60% ελαφρύτερα και σχεδιασμένα για να προσαρμόζονται στο ανθρώπινο σώμα όπως μία άνετη κουβέρτα.

«Επενδύουμε σε νέα διαγνωστικά εργαλεία, τεχνολογία αιχμής και διαρκείς αναβαθμίσεις, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης Διαγνωστικής Ιατρικής, με στόχο την παροχή υπηρεσιών  υψηλής ποιότητας, με την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση των εξεταζόμενων. Η νέα αυτή επένδυση στον τομέα της μαγνητικής απεικόνισης αποτελεί μία ακόμη έκφραση της δέσμευσής μας για την παροχή κορυφαίας διαγνωστικής ακρίβειας, αλλά και για την βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών», τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, Γεώργιος Ευ. Σπανός.

«Στόχος μας στην GE Healthcare είναι να δημιουργούμε λύσεις που θα βελτιώσουν την εμπειρία περίθαλψης του ασθενή και ο υπερσύγχρονος μαγνητικός τομογράφος SIGNA™ Voyager AIR™ Edition αποτελεί το ιδανικό παράδειγμα» δήλωσε ο Σπύρος Γκίκας, Γενικός Διευθυντής GE Healthcare Ελλάδας και Κύπρου.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που διευρύνουμε τη συνεργασία μας με τον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, έναν από τους ηγετικούς ομίλους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα. Με την προσθήκη του νέου μαγνητικού τομογράφου, ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ πλέον θα βελτιώσει την εμπειρία των ασθενών του, προσφέροντάς τους την τελευταία λέξη στην τεχνολογία απεικόνισης», συνέχισε.

 

Δυναμική παρουσία της Volton στο Cyber Greece 2021

 • PDF

Δυναμική ήταν η παρουσία της Volton, την οποία εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής της, κ. Διονύσης Τσίτος, στο Συνέδριο Cyber Greece 2021, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021 στο Athens Marriott Hotel. Στο συνέδριο, που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συμμετείχε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, κορυφαία πολιτικά στελέχη, εκπρόσωποι της αγοράς, και καταξιωμένοι ειδικοί.

Ο κ. Τσίτος, στην εισήγησή του στην ενότητα «Ριζικός μετασχηματισμός σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, απλούστευση διαδικασιών, οι αλλαγές με το 5G. Ευκαιρίες και Προκλήσεις», ανέλυσε τα θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας της Ενέργειας, καθώς και τις  εφαρμογές των δικτύων 5ης γενιάς ως καταλύτη στον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Παράλληλα, τόνισε πως επενδύσεις για την σύγκλιση των τηλεπικοινωνιακών και ενεργειακών υποδομών αποτελούν κομβικής σημασίας έργα για τον ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Volton, o μετασχηματισμός αυτός θα συμβάλει δραστικά στη μείωση των απωλειών ηλεκτρικής ενέργειας, τη  βελτιστοποίηση των διαδικασιών λειτουργείας και υποστήριξης του δικτύου και την ομαλή ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). To γεγονός αυτό θα συντελέσει στη μείωση του κόστους παραγωγής, διανομής και διάθεσης της υπηρεσίας στους οικιακούς, αλλά και εταιρικούς συνδρομητές.

Τέλος, αναφέρθηκε στο φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο που έχει ο Όμιλος Volton για την ανάπτυξη Αιολικών και Φωτοβολταικών πάρκων καθώς και στη  διεύρυνση της δραστηριότητάς του στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών,  εμπλουτίζοντας το χαρτοφυλάκιό του σε πρώτη φάση με υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και Internet, μέσα από το μοντέλο MVNO (Mobile Virtual Network Operator).

 


Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Δίκαιη Αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης»

 • PDF

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Δίκαιη Αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης »

 

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα 12/10/2021 το νομοσχέδιο με τίτλο «Δίκαιη Αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης»από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ.Νίκο Παπαθανάση.

 

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις, οι οποίες σχετίζονται με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Σ.Δ.Α.Μ.) των περιοχών μετάβασης, όπως αυτές καθορίζονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης, που συνοδεύουν το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ ΔΑΜ 2021-2027 προς μια κλιματικά ουδέτερη και κυκλική οικονομία. Παράλληλα, αντιμετωπίζει τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που επιφέρει αυτή η μετάβαση στις περιοχές εξόρυξης λιγνίτη και στα νησιά που καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες κυρίως από αυτόνομους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.


Τα Μέρη Α΄ και Β΄ του σχεδίου νόμου περιλαμβάνουν διατάξεις, που προτείνονται ως απολύτως αναγκαίες για την ανασυγκρότηση των οικονομιών των περιοχών μετάβασης, μέσα από την αύξηση των επενδύσεων σε διάφορους τομείς. Μεταξύ των αναγκαίων προϋποθέσεων για την επίτευξη του κύριου αυτού στόχου είναι η άμεση συγκρότηση και λειτουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος διακυβέρνησης, ώστε να επιτευχθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι χρονικοί και ποιοτικοί στόχοι που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση. Στόχος μας είναι η βέλτιστη και έγκαιρη αξιοποίηση των διαθέσιμων προς το σκοπό αυτό πόρων της Ε.Ε. και, ταυτόχρονα, η διασφάλιση της αξιοπιστίας των προσπαθειών της χώρας να οργανώσει σωστά τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.


Στα Μέρη Γ’, Δ’ και Ε’ του σχεδίου νόμου εισάγονται ρυθμίσεις και τροποποιήσεις, που αφορούν σε κρίσιμες παραμέτρους, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τον προγραμματισμό και τις διαδικασίες υλοποίησης των προβλεπόμενων, από το εθνικό σχέδιο, έργων και δραστηριοτήτων στις περιοχές μετάβασης.


Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καλεί όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, ιδιωτικού, δημοσίου κι ευρύτερου δημοσίου τομέα, το αντικείμενο δραστηριότητας και ο σκοπός των οποίων σχετίζεται με τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση καθώς, επίσης, και τους πολίτες να συμμετάσχουν στη δημόσια αυτή διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων κι αναμένει τις σχετικές εισηγήσεις.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 19/10/2021.


Συμφωνία Βασίλη Κικίλια με ανώτατα στελέχη της TUI για έναρξη δραστηριότητας στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2022

 • PDF

Στο επίκεντρο η Αθήνα

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Τουρισμού με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και Διευθυντή Οικονομικών (CFO) της TUI Group, Sebastian Ebel και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Διευθυντή Εταιρικών και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομίλου, Thomas Ellerbeck.

Ο κ. Κικίλιας συμφώνησε με τα ανώτατα στελέχη του Ομίλου, ότι για το 2022 η TUI θα ξεκινήσει σε επιλεγμένους ελληνικούς προορισμούς από τα τέλη Μαρτίου, ενώ οι κ.κ. Ebel και Ellerbeck χαρακτήρισαν την Ελλάδα ως έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς της TUI παγκοσμίως και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι την επόμενη τουριστική περίοδο ο Όμιλος θα ξεπεράσει το ορόσημο των 3 εκατομμυρίων επισκεπτών στη χώρα μας, που είχε επιτευχθεί το 2019.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν και θέματα συνεργασίας που αφορούν την TUI Academy στην Αθήνα, καθώς και θέματα βιωσιμότητας όπου και αναλύθηκε το έργο του TUI Care Foundation συνολικά και ειδικότερα το πρόγραμμα βιώσιμου τουρισμού του Ομίλου στην Κρήτη, το οποίο συνδέει τον τουρισμό με την αγροτική και αλιευτική δραστηριότητα, προσφέροντας στους επισκέπτες του νησιού μια αυθεντική βιωματική τουριστική εμπειρία.

Ο Υπουργός Τουρισμού προέβαλε επίσης τις δυνατότητες ανάδειξης της Αθήνας ως προορισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, με τα στελέχη της TUI να εκφράζουν το έντονο ενδιαφέρον τους για την προοπτική αυτή.

Στο πλαίσιο αυτό, στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς και τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Ευγένιο Βασιλικό, που πραγματοποιήθηκε αργότερα σήμερα, ο κ. Κικίλιας παρουσίασε στους εκπροσώπους των ξενοδόχων την πρόταση της TUI και συμφωνήθηκε να προγραμματιστεί το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση εργασίας μεταξύ των δύο φορέων, για την περαιτέρω ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος της πόλης.

 

Cosmote Neo: H 1η digital κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα που χειρίζεσαι αποκλειστικά από το κινητό σου

 • PDF
ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΙΝΗΤΗ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ!
Στο COSMOTE Neo, όλα, μα όλα γίνονται ηλεκτρονικά μέσα από το My COSMOTE App.
Η 1η κινητή που αποκτάς και ενεργοποιείς κατευθείαν από το κινητό σου! Στο COSMOTE Neo, όλα γίνονται 100% digitally, σε λίγα μόλις βήματα. Γράφεσαι με μία απλή selfie ενώ όλη η διαδικασία ταυτοποίησης πραγματοποιείται μέσα στο My COSMOTE App.

Ακόμα και η υπογραφή σου μπαίνει ηλεκτρονικά!
 • Φτιάχνεις το πλάνο σου όπως το θες
Επιλέγεις data και λεπτά ομιλίας, σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Στο COSMOTE Neo, έχεις αρκετά GB και λεπτά ομιλίας, ώστε να μην ξεμένεις, ενώ μπορείς να αλλάζεις τις επιλογές σου ακόμα και κάθε μήνα. Και αν στο τέλος του μήνα δεν τα έχεις καταναλώσει, τότε τα data σου, τα λεπτά ομιλίας και τα SMS μεταφέρονται για έναν μήνα ακόμη.
 • Χωρίς καμία δέσμευση
Με ένα tap μπορείς να διακόψεις το πλάνο σου για όσο καιρό χρειαστείς, χωρίς καμία απολύτως δέσμευση, ενώ το ίδιο εύκολα το ενεργοποιείς ξανά.
 • Για ο,τι χρειαστείς αρκεί ένα tap στο κινητό σου!
Μπορείς να αλλάξεις ο,τι θέλεις και όποτε θέλεις, απλά πατώντας στην ενότητα "Διαχείρηση".
Η νέα σύνδεση COSMOTE Neo γίνεται άμεσα και εύκολα:
 • Φτιάχνεις το πλάνο σου όπως θέλεις
 • Συμπληρώνεις το e-mail σου
 • Κάνεις ταυτοποίηση των στοιχείων σου γρήγορα και απλά από το κινητό σου
 • Λαμβάνεις τη νέα σου κάρτα SIM, την ενεργοποιείς και… ξεκινάς να επικοινωνείς!
Κάνε το καρτοκινητό σου COSMOTE Neo

Η μετατροπή καρτοκινητού ποτέ δεν ήταν πιο απλή:
 • Φτιάχνεις το πλάνο σου όπως θέλεις
 • Συμπληρώνεις το e-mail σου
 • Καταχωρείς τα στοιχεία χρέωσης και…
  ξεκινάς να επικοινωνείς!

 • Κορυφαίο δίκτυο με απίστευτες ταχύτητες, όπου και αν βρίσκεσαι!
Με το COSMOTE Neo και το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής στη χώρα, απολαμβάνεις απίστευτες δυνατότητες και κορυφαία εμπειρία σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκεσαι με την αξιοπιστία της COSMOTE.

Το BIG TALK επιστρέφει με την ενέργεια της ZeniΘ

 • PDF

Μια παρέα συναντιέται και συζητάει αυτά που συζητάνε οι παρέες αφού έχουν συζητήσει όλα τα σοβαρά θέματα.

Η παρέα του Big Talk ενώνει τις δυνάμεις της με τον 1ο πάροχο ολοκληρωμένης ενέργειας στην Ελλάδα και παρέα δημιουργούν 4 ολοκαίνουρια επεισόδια γυρισμένα στο κεντρικό κατάστημα της ZeniΘ, στο ισόγειο του κτηρίου Orbit, στην Αθήνα.

Η δημοφιλής παρέα του Big Talk με τον Λάμπρο Φισφή, Ζήση Ρούμπο, Δημήτρη Μακαλιά, Γιάννη Σαρακατσάνη και Γιώργο Αγγελόπουλο κάνει δυναμικό comeback, αυτή τη φορά με την ενέργεια της ZeniΘ κι ετοιμάζεται να μας χαρίσει ακόμη περισσότερες ξεκαρδιστικές ατάκες, μιλώντας για θέματα που δεν τολμά να συζητήσει κανείς, αυτά που δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα! Οι αγαπημένοι μας κωμικοί τολμούν να κάνουν ερωτήσεις που κανείς δεν θέλει να ακούσει, να πουν μια αλήθεια που είναι μόνο δική τους, να βουτήξουν σε φιλοσοφικά θέματα πολύ μικρής σημασίας αλλά πάνω απ’ όλα τολμούν να απαντήσουν στις σκέψεις και τις ιδέες των θεατών, χωρίς να τους το έχει ζητήσει κανείς.

Ο κ. Μάνος Εξαρχουλάκος, Διευθυντής Μarketing, Επικοινωνίας και Digital Strategy της ZeniΘ δήλωσε σχετικά: «Η παρέα του BIG TALK είχε πάντα πολλή ενέργεια και τώρα επιστρέφει με κορυφαία ενέργεια, την ενέργεια της ZeniΘ. Γιατί τελικά οι πιο μεγάλες αλήθειες έρχονται από τις πιο απλές κουβέντες. Σας προκαλούμε λοιπόν κάθε Πέμπτη να τους απολαμβάνουμε μαζί στο YouTube και στο Facebook της ZeniΘ».

Μείνετε συντονισμένοι στο Youtube και στο Facebook της ΖeniΘ για να απολαύσετε την πρεμιέρα στις 14/10!

 

Τον Νοέμβριο το Τραμ ξεκινάει δρομολόγια στον Πειραιά

 • PDF

-Το έργο της ολοκλήρωσης της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω και της κατασκευής τριών ανισόπεδων κόμβων χαρακτηρίζεται έργο ‘εθνικής σημασίας’ και αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Υποδομών

-Το καλοκαίρι του 2022 η διαδρομή Πειραιάς Αεροδρόμιο σε 50 λεπτά

-340.000 χρήστες θα χρησιμοποιούν τη Γραμμή 4

-Ο «Καθαρός Δακτύλιος» και οι άλλες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θ’ αλλάξουν τη συνολική λειτουργία της πόλης

-Σχεδιάζουμε έργα όχι για το σήμερα αλλά και για τις επόμενες γενιές

Για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό στις μεταφορές και το κυκλοφοριακό, που θα αλλάξει την εικόνα στην Αθήνας και γενικότερα της Αττικής,  έκανε λόγο ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές κ. Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στο ραδιόφωνο στου Σκάι 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, αυτήν την ώρα το υπουργείο επεξεργάζεται και θα ανακοινωθεί σύντομα από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή ένα ολοκληρωμένο project για το κυκλοφοριακό, αφού δεν είναι θέμα ενός υπουργείου μόνο. Όπως εξήγησε ο κ. Καραγιάννης, το κυκλοφοριακό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο, παρατηρείται σε όλες τις μεγαλουπόλεις, αφού η κίνηση έχει αυξηθεί λόγω του κορωνοϊού και το ίδιο έχει γίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,  παρακολουθήσαμε την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε, εργαστήκαμε πάνω σε ένα πλέγμα μέτρων και  ο υπουργός ανακοίνωσε τον «Καθαρό Δακτύλιο». Που ναι μεν θα υπάρχουν τα μονά – ζυγά ΙΧ, αλλά θα κλείσουν και παραθυράκια που τώρα υπάρχουν».

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υποδομών, θα κινούνται ελεύθερα τα ηλεκτρικά οχήματα εντός του Δακτυλίου ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε και το Παρατηρητήριο Μεταφορών. «Να καθίσουν όλοι οι αρμόδιοι, ο δήμος, η περιφέρεια, οι συγκοινωνιολόγοι, τα υπουργεία να αποφασίσουν τα μέτρα που χρειάζονται για να αλλάξουμε τις λειτουργίες της πόλης. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όποιες παρεμβάσεις γίνουν θα είναι δίκαιες και θα υπηρετούν τη λογική του μέτρου».

Μάλιστα, όπως ανέφερε στις προτάσεις που επεξεργάζεται το υπουργείου είναι και η σωστή εφαρμογή του «carpooling» και του «car sharing».

Ξεκινάει το τραμ στον Πειραιά το Νοέμβριο

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Υποδομών αναφέρθηκε στη λειτουργία του Τραμ προς τον Πειραιά, επισημαίνοντας ότι από το Νοέμβριο θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια Νέο Φάληρο – Πειραιάς.

«Παρά το ότι ήταν μια υπόθεση που είχε πολλά προβλήματα τη λύσαμε και, όπως είχαμε δεσμευτεί, το Τραμ ξεκινάει τα δρομολόγιά του προς τον Πειραιά το Νοέμβριο. Θα κάνει μια κυκλική διαδρομή από το Νέο Φάληρο με 12 νέους σταθμούς. Ουσιαστικά θα εξυπηρετείται όλος ο Πειραιάς».

Το καλοκαίρι του 2022 Πειραιάς Αεροδρόμιο σε 50 λεπτά

Ερωτηθείς για το Μετρό ο κ. Καραγιάννης είπε: «Το καλοκαίρι του ‘22, τον Ιούλιο, θα είναι έτοιμοι και οι τρεις εναπομείναντες σταθμοί, ο Πειραιάς, το Δημοτικό Θέατρο και τα Μανιάτικα. Άρα το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας θα συνδέεται με το αεροδρόμιο σε 50 λεπτά. Ουσιαστικά θα αποσυμφορήσουμε την κίνηση, γιατί οι μακροπρόθεσμες ενέργειες που κάνουμε σε επίπεδο υποδομών σ’ αυτό ουσιαστικά αφορούν, στο να αποσυμφορείται όλη η κίνηση, να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και πιο φιλοπεριβαλλοντικά μέσα».

Η ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω έργο εθνικής σημασίας

Κατόπιν ο υφυπουργός Υποδομών αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που γίνονται στη Δυτική Αττική, όπως η επέκταση του Προαστιακού Δυτικής Αττικής, η ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, η επέκταση του Μετρό προς το Ίλιον. Μάλιστα, όπως τόνισε, το έργο της Ολοκλήρωσης της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω χαρακτηρίζεται σήμερα έργο «Εθνικής Σημασίας» και θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή για να αποσυμφορηθεί η κίνηση. Δηλαδή, εξήγησε ο κ. Καραγιάννης «θα ολοκληρώσουμε το έργο της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, το τελευταίο 1,5 χιλιόμετρο, γιατί κάποια στιγμή ο δρόμος σταματάει στη μέση του πουθενά. Επιπλέον, θα κατασκευάσουμε τον ανισόπεδο κόμβο στον Σκαραμαγκά, που δεν υπάρχει και δημιουργεί ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα σε εκείνη την περιοχή, θα κατασκευάσουμε τον ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή των Ναυπηγείων και θα αναβαθμίσουμε τον ανισόπεδο κόμβο στο Σχιστού. Επίσης θα αναβαθμίσουμε και την Εθνική Οδού Αθηνών – Κορίνθου στην ευρύτερη περιοχή».

Προχωράμε τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και της Λεωφόρου Κύμης ο υφυπουργός είπε: «Ξέρουμε το πρόβλημα που υπάρχει με την Αθηνών Λαμίας στην άνοδο και στην κάθοδο, για αυτό προχωράμε την Λεωφόρο Κύμης, ώστε να τη δημοπρατήσουμε μέχρι τα τέλη του χρόνου για να ξεκινήσει ως έργο. Και από εκεί και πέρα, εντός του 2022 θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τι ακριβώς θα κάνει και με τις επεκτάσεις της Αττική Οδού. Σημασία έχει να σχεδιάζονται σωστά, να δημοπρατούνται σωστά και να κατασκευάζονται σωστά.  Και είμαστε εδώ πέρα για να το κάνουμε αυτό», κατέληξε ο υφυπουργός.

Η Γραμμή 4 θα αλλάξει τις κυκλοφοριακές συνήθειες στην Αττική

Για τη Γραμμή 4 του Μετρό, ο κ Καραγιάννης σημείωσε ότι ήδη «καταλαμβάνουμε εργοταξιακούς χώρους για να ξεκινήσουν τις πρόδρομες εργασίες. Ξεκινάμε ένα τεράστιο έργο, που θα αλλάξει όλες τις κυκλοφοριακές συνήθειες στην Αθήνα και στην Αττική.  Υπολογίζουμε ότι 340.000 άνθρωποι θα χρησιμοποιούν καθημερινά τη γραμμή 4».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό το συγκεκριμένο είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο αυτή τη στιγμή με 15 νέους σταθμού.

«Η κατασκευή της Γραμμής 4 θα είναι ουσιαστικά ένα έναυσμα για να παρέμβουμε στις πλατείες μας, για να ενισχύσουμε το πράσινο στην Αθήνα και στην Αττική. Όπως αντιλαμβάνονται οι πολίτες τα έργα αυτά δεν γίνονται μόνο για το 2030, αλλά και για τις επόμενες γενιές. Οι κάτοικοι να δείξουν υπομονή για να προχωρήσουμε ένα τεράστιο έργο. Το κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να το κάνουμε κέντρο μιας ευρωπαϊκής πόλης. Να πυκνώσουμε τους σταθμούς του Μετρό και ο κόσμος να χρησιμοποιεί, ως ένα βαθμό περισσότερο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το Μετρό και το Τραμ και τα λεωφορεία».

Σημαντικό ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα για την Κυβέρνηση

Κλείνοντας, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι «το επόμενο διάστημα θα κατεβάσει η κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο σχετικά με τις πρότυπες προτάσεις. Προτάσεις καινοτομίας, όπου ο ιδιώτης  θα ωριμάζει το έργο και θα το καταθέτει στο Υπουργείο. Ο  ιδιώτης θα φέρνει έτοιμες τις μελέτες, έτοιμη την ανάλυση κόστους – οφέλους, έτοιμη την περιβαλλοντική μελέτη. Θα εκμεταλλευτούμε την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα ώστε να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα τα έργα υποδομών».

Μάλιστα, όπως τόνισε, για πρώτη φορά το υπουργείο υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιεί 20 έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού φορέα. «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό. Γιατί ουσιαστικά αλλάζει όλη η αντίληψη, το τι σημαίνουν έργα, υποδομές στη χώρα μας και δεν περιμένουμε πλέον, το μεγάλο Κράτος να τα σχεδιάσει και να τα κατασκευάσει, αλλά έχει πλέον ουσιαστικό και ενεργό ρόλο ο ιδιωτικός τομέας».


Χρ. Δήμας: «Άμεση αντικατάσταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών μετά την διάρρηξη του Αυγούστου»

 • PDF

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), το οποίο παρέλαβε 18ηλεκτρονικούς υπολογιστές που παρέδωσε η Eurobank.

Υπενθυμίζεται, πως στις 15 Αυγούστου διαρρήκτες παραβίασαν τις εγκαταστάσεις του ΕΚΚΕ με αποτέλεσμα να σημειωθούν απώλειες ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Η προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών ήταν επιτακτική ανάγκη προκειμένου να ανταποκριθεί το ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό του ΕΚΚΕ στο επιστημονικό του έργο.

Ο πρόεδρος του ΕΚΚΕ, κ. Νίκος Δεμερτζής ευχαρίστησε τον κ. Δήμα και την Τράπεζα Eurobank για την προμήθεια του εξοπλισμού, καθώς και για την άμεση ανταπόκριση τους στο αίτημα του Κέντρου.

Παράλληλα, συζήτησαν για τις δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 6.868.831 ευρώ, που έχουν συμπεριληφθεί στις προτάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου προβλέπεται και η μεταστέγαση του ΕΚΚΕ σε ένα νέο, ασφαλές, ιδιόκτητο κτίριο.

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) ιδρύθηκε το 1959 υπό την αιγίδα της UNESCO και αποτελεί το μοναδικό δημόσιο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα που εξειδικεύεται στην έρευνα και μελέτη των κοινωνικών επιστημών. Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας(ΓΓΕΚ).

Όσον αφορά την υπόθεση της διάρρηξης, η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη και μία ταυτοποίηση στοιχείων συμβάλλοντας στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής:

«Η Eurobank, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μου και παρέδωσε, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, 18 ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο ΕΚΚΕ.Η απώλεια εξοπλισμού μετά τις κλοπές, δυσχέραινε το έργο των ερευνητών και του διοικητικού προσωπικού με αποτέλεσμα η άμεση αντικατάσταση του να είναι επιτακτική ανάγκη».

Ο πρόεδρος του ΕΚΚΕ, κ. Νίκος Δεμερτζής τόνισε χαρακτηριστικά πως:

«Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστο Δήμα, καθώς και την Τράπεζα Eurobank, για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας για την παροχή ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μετά και τις διαρρήξεις που έγιναν στο Κέντρο μέσα στο 15 Αύγουστο. Η προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού ήταν απαραίτητη προκειμένου να ανταποκριθεί το ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό του ΕΚΚΕ στο επιστημονικό του έργο, καθώς μετά τις κλοπές που μεσολάβησαν οι απώλειες δυσχέραιναν την λειτουργία μας».


Στο ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. «επενδύει» ο Όμιλος Λιανικής Πώλησης Bazaar

 • PDF

O Όμιλος ΗΡΩΝ, η κορυφαία ελληνική εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ενέργειας, και ο Όμιλος Καταστημάτων Λιανικής Πώλησης Bazaar, κάνουν το επόμενο βήμα στην πολυετή συνεργασία τους με το καινοτόμο πρόγραμμα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. Το κατάστημα Bazaar στο Κολωνάκι, στην καρδιά της Αθήνας, γίνεται το πρώτο από τα 170 καταστήματα της γνωστής αλυσίδας που συμμετέχει στο πρόγραμμα, μειώνοντας το ύψος του λογαριασμού του ρεύματός του και παράλληλα περιορίζοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Μέσα από το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, το κατάστημα Κολωνακίου «επενδύει» στην παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας και αποκτά ουσιαστική Ενεργειακή Ανεξαρτησία. Χωρίς την ανάγκη κοστοβόρας τοποθέτησης και συντήρησης  φωτοβολταϊκών, αλλά και χωρίς ύπαρξη στέγης για την εγκατάστασή τους, το κατάστημα Bazaar Κολωνακίου πλέον «παράγει» την ενέργεια που καταναλώνει από τα φωτοβολταϊκά του ΗΡΩΝΑ και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, εξασφαλίζοντας εκπτώσεις σε κάθε λογαριασμό του. Μάλιστα, η επιτυχημένη «επένδυση», συνοψίζεται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο κατάστημα Bazaar, έχει πετύχει τον μηδενισμό της χρέωσης προμήθειας ρεύματός του.

Επιπλέον, στην τρέχουσα περίοδο που το κόστος της ενέργειας έχει εκτοξευθεί διεθνώς, η αξία της ενέργειας που «παράγουν» οι πελάτες που έχουν επιλέξει πρόγραμμα ΕΝ.Α ανεβαίνει αντιστοίχως.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις στο λογαριασμό τους που αντισταθμίζουν σημαντικό τμήμα των αυξήσεων της ενέργειας στο λογαριασμό τους, λειτουργώντας ως δίχτυ προστασίας.

Με αφορμή την επέκταση της συνεργασίας των δύο εταιρειών ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΗΡΩΝΑ κ. Γιώργος Δανιόλος δήλωσε: «Ο ΗΡΩΝ πρωτοπορεί στη συλλογική προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από τα καινοτόμα προγράμματά του, όπως το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, επιδιώκει την ταχύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Απόδειξη αυτών αποτελεί η συνεργασία του ΗΡΩΝΑ με τον Όμιλο Καταστημάτων Λιανικής πώλησης Bazaar στο πλαίσιο του ΕΝ.Α κάνοντας την αρχή από το κεντρικό κατάστημα του Κολωνακίου».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bazaar κ. Γιώργος Βερούκας δήλωσε: «Ο Όμιλος Καταστημάτων Λιανικής Πώλησης Bazaar εμπιστεύεται εδώ και καιρό τον ΗΡΩΝΑ και με χαρά επενδύει στο πρόγραμμα ΕΝ.Α Με 170 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, εξυπηρετούμε χιλιάδες πολίτες καθημερινά και μοιραία κατατασσόμαστε στους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Γι’ αυτό και το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α αποτελεί για εμάς ένα χρήσιμο εργαλείο για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Ομίλου μας και παράλληλα, μαζί με τις υπόλοιπες δράσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας που πραγματοποιούμε, είναι η έμπρακτη συμβολή μας προς ένα βιώσιμο μέλλον.»

Οι δύο Όμιλοι, μέσα από τη συνεχιζόμενη συνεργασία τους, διευρύνουν τον κύκλο των επιχειρήσεων που πρωταγωνιστούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην ανάδειξη της βιώσιμης ανάπτυξης με την κατανάλωση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

 

 

Νέος «καθαρός» δακτύλιος – Παρατηρητήριο Μεταφορών στην Αττική

 • PDF

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξήγησε ότι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Ανάσα για την Αθήνα» περιλαμβάνει τρία στάδια λήψης μέτρων: άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.


Το πρώτο άμεσο μέτρο αφορά στην επαναφορά του δακτυλίου, με μία διαφορετική λογική. «Το ονομάζουμε ‘‘Καθαρό Δακτύλιο’’. Θα ξεκινήσει στις 25 Οκτωβρίου. Αυτός ο δακτύλιος θα βασίζεται σε πρώτη φάση στη λογική των μονών - ζυγών. Αλλά με μία θεμελιώδη διαφορά: Τέρμα οι χιλιάδες εξαιρέσεις και κομμένα όλα τα “παραθυράκια”. Μέχρι σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά αυτοκίνητα τα οποία εξαιρούνται από το δακτύλιο. Αυτό θα λήξει. Ο μόνος τύπος αυτοκινήτων που θα εξαιρούνται θα είναι τα ηλεκτρικά, για αυτό θα το ονομάσουμε ‘‘Καθαρό Δακτύλιο’’», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.
Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιεί ήδη μελέτη για να επαναπροσδιοριστούν τα γεωγραφικά όρια του Δακτυλίου, καθώς χρειάζεται αναπροσαρμογή ο σχεδιασμός του και ενδεχομένως να «ανοίξει» ο κύκλος του.
Η δεύτερη άμεση κίνηση που σχεδιάζεται είναι η αναπροσαρμογή του ωραρίου τροφοδοσίας καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς επηρεάζει σημαντικά το επίπεδο της συμφόρησης στην πρωτεύουσα. Τόνισε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι σε πλήρη συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με την Ελληνική Αστυνομία, διότι όπως υπογράμμισε το μέτρο αυτό πρέπει να εφαρμοστεί κιόλας.
«Αυτή τη στιγμή το ζήτημα που υπάρχει με την τροφοδοσία δημιουργεί πραγματικό έμφραγμα στο κέντρο της Αθήνας. Άποψή μας είναι ότι πρέπει να αναπροσαρμοστεί το ωράριο και να ξέρει ο καθένας πότε πρέπει να κάνει τροφοδοσία και πώς πρέπει να κάνει την τροφοδοσία», εξήγησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.


Το τρίτο μακροπρόθεσμο και πολύ σημαντικό μέτρο του σχεδίου «Ανάσα για την Αθήνα», που ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής, αφορά στην αποδοχή μίας πρότασης του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων: Θα δημιουργηθεί ένα Ενιαίο Παρατηρητήριο Μεταφορών στην Αττική, ένας θεσμοθετημένος ενιαίος φορέας, καθώς στο ζήτημα του κυκλοφοριακού στην πρωτεύουσα εμπλέκονται δήμοι, η Περιφέρεια και δύο υπουργεία. «Επομένως νομίζω ότι ένας θεσμοθετημένος ενιαίος φορέας θα μας λύσει μακροπρόθεσμα αρκετά προβλήματα», εκτίμησε ο κ. Καραμανλής. Όσον αφορά εξάλλου στο «Μεγάλο Περίπατο», καταρχάς σημείωσε ότι είναι σωστή η γενικότερη κατεύθυνση καθώς σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης ο στόχος των σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι να βγουν τα αυτοκίνητα από το κέντρο, αλλά επισήμανε ότι για αυτό είναι σπουδαίο να υπάρχει ένα θεσμοθετημένο Παρατηρητήριο, ώστε να μην κάνει ο κάθε φορέας κάτι μόνος του, χωρίς να είναι σε απόλυτη συνεννόηση με τους άλλους φορείς. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «εκεί που υπάρχουν δυσλειτουργίες ο Δήμος και ο Δήμαρχος θα σκύψουν πάνω από το ζήτημα και θα κάνουν διορθώσεις».

Ο διαγωνισμός για τα πρώτα 770 νέα λεωφορεία
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι σήμερα βγήκε «στον αέρα» ο διαγωνισμός για την προμήθεια σε πρώτη φάση 770 νέων λεωφορείων σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ.
Υπενθύμισε ότι έχει ήδη γίνει σημαντική δουλειά για την άμεση ενίσχυση του στόλου κατά 50% στην Αθήνα και κατά 90% στη Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία με τα ΚΤΕΛ και τη διαδικασία του leasing. Και τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, αλλά και της καθολικής χρήσης μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ξεκινούν οι εργασίες για τη Γραμμή 4 του Μετρό- Καλοκαίρι 2022 οι τρεις νέοι σταθμοί σε Πειραιά
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι ξεκινάνε οι εργασίες της Γραμμής 4 του Μετρό. Σημείωσε ότι έχουν γίνει κυκλοφοριακές μελέτες, ώστε να ταλαιπωρηθούν όσο το δυνατόν λιγότερο οι κάτοικοι της Αθήνας, ενώ τόνισε πως όταν το φιλοπεριβαλλοντικό αυτό έργο ολοκληρωθεί θα λύσει πολλά προβλήματα.
«Η Γραμμή 4 είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Είναι ένα έργο που ξεκίνησε και ήδη έχουν στηθεί τα πρώτα εργοτάξια. Θα δώσει πραγματικά λύση και στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που έχει η Αθήνα, αλλά είναι και ένα καθαρά φιλοπεριβαλλοντικό έργο. Η κατασκευαστική περίοδος θα είναι επτά χρόνια», είπε ο κ.Καραμανλής.
Υπενθύμισε επίσης ότι οι τρεις τελευταίοι σταθμοί της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά θα είναι έτοιμοι το καλοκαίρι.
Για το Μετρό Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι: «Μετά από ένα διχασμό και ένα ζήτημα τεχνικό που είχε πολιτικοποιηθεί, το θέμα με τα αρχαία έχει λήξει στο ανώτατο επίπεδο με την απόφαση του ΣτΕ. Έχει ξεκινήσει η απόσπαση και επανατοποθέτηση». Ο κ. Καραμανλής μάλιστα άφησε αιχμές για κάποιους που θέλουν να δημιουργούν προβλήματα και επισήμανε ότι η καθυστέρηση των έργων δεν ευνοεί τους πολίτες, αλλά συνήθως ευνοεί τους αναδόχους, δηλαδή τους εργολάβους διότι η καθυστέρηση σημαίνει παραπάνω χρήματα. «Να μην το ξεχνάμε αυτό, οι καθυστερήσεις σημαίνουν ταλαιπωρία και παραπάνω χρήματα για τον Έλληνα φορολογούμενο», τόνισε.

Πρώτα εργοτάξια στην Πατρών – Πύργου αρχές 2022 και στο ΒΟΑΚ τέλος του 2022
Όσον αφορά στην Πατρών – Πύργου, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Προγνωστοποίηση Κρατικής Ενίσχυσης θα έρθει άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη Βουλή και δήλωσε: «Θα δείτε τα πρώτα εργοτάξια να στήνονται στις αρχές του 2022».
Για τον ΒΟΑΚ, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι το έργο δεν είχε μελετητική ωριμότητα και χρηματοδότηση, δύο ζητήματα που λύθηκαν και έτσι θα ξεκινήσει τμηματικά η κατασκευή του. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο έργο 300 χιλιομέτρων και ανέφερε ότι τα πρώτα εργοτάξια θα μπουν στο τέλος του 2022.

Δημιουργείται Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο του EuroVelo στην Ελλάδα για την ανάδειξη του ποδηλατικού τουρισμού

 • PDF

Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για το EuroVelo συστήνεται στην Ελλάδα με αντικείμενο την ανάδειξη του ποδηλατικού τουρισμού, μετά την ομόφωνη έγκριση του ελληνικού αιτήματος από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατιστών (European Cyclists Federation), κατά τη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, με θέμα τον ποδηλατικό τουρισμό.

Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο (National EuroVelo Coordination Center Greece) θα λειτουργεί βάσει μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα σε τέσσερις φορείς: Tο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που εκπροσωπείται από τον Υφυπουργό Μεταφορών κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, το Υπουργείο Τουρισμού με εκπρόσωπο την Υφυπουργό κα Σοφία Ζαχαράκη, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με εκπρόσωπο τον Πρόεδρό της και Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον οργανισμό «Πόλεις για Ποδήλατο» με εκπρόσωπο τον διευθυντή ανάπτυξης του οργανισμού, κ. Σπύρο Παπαγεωργίου.

Το EuroVelo είναι ένα δίκτυο που συνδέει ευρωπαϊκές χώρες και περιλαμβάνει 17 ποδηλατικές διαδρομές με μήκος που ξεπερνά τα 51.000 χιλιόμετρα πιστοποιημένων διαδρομών και διασχίζει 42 χώρες, ενώ όταν ολοκληρωθεί, προβλέπεται να ξεπεράσει τα 70.000 χλμ.

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι χρησιμοποιούν αυτό το δίκτυο περίπου 5,3 εκατομμύρια επισκέπτες οι οποίοι κάνουν διακοπές με ποδήλατο στην Ευρώπη, συνδυάζοντας συχνά το ταξίδι τους και με άλλα μέσα μεταφοράς.

Την Ελλάδα διατρέχουν τρεις ευρωπαϊκές ποδηλατικές διαδρομές (EV8, EV11 και EV13). Ειδικότερα:

 • Στη Δυτική Ελλάδα η Μεσογειακή διαδρομή EV8, (5.900 χλμ.): ξεκινά από το Καντίθ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και καταλήγει, μέσω Ηγουμενίτσας στην Αθήνα, διατρέχοντας σε ελληνικό έδαφος, τις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Αττικής.
 • Από τον Βορά στον Νότο, η διαδρομή EV11 (6.000 χλμ.): ξεκινά από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας και καταλήγει μέσω Θεσσαλονίκης στην Αθήνα, διατρέχοντας τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής.
 • Η διαδρομή EV13 (10.400 χλμ.) ξεκινά από τον Αρκτικό Ωκεανό και τη θάλασσα του Μπάρεντς στα σύνορα Νορβηγίας και Ρωσίας και καταλήγει στην Μαύρη Θάλασσα διασχίζοντας την Ελλάδα σε δύο τμήματα. Από τον Προμαχώνα Σερρών έως την Εξοχή Δράμας και από τον Κυπρίνο έως τις Καστανιές Έβρου, κατά μήκος του Άρδα ποταμού, διατρέχοντας τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σκοπός του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου είναι να μελετά και να συντονίζει τις απαραίτητες εργασίες για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατικών διαδρομών, αλλά και να ενημερώνει τους φορείς ώστε να ενθαρρύνεται η χρήση τους.

Στην Ελλάδα, η ανάπτυξη των ποδηλατικών διαδρομών μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά ώστε να αναδειχθούν μικρά χωριά και κωμοπόλεις που διασυνδέονται μέσω του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε:

«Υποστηρίξαμε το αίτημα για τη δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου ‘‘EuroVelo’’ που θα προωθήσει στην Ελλάδα τον ποδηλατικό τουρισμό, ο οποίος αποτελεί ένα δυναμικό τομέα που συνδυάζει τις ήπιες μορφές μετακίνησης με τη δυνατότητα να γνωρίσει κάποιος από κοντά την ομορφιά της ελληνικής φύσης. Επόμενο βήμα είναι να επεκτείνουμε τις διαδρομές και σε άλλες περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, το πεδινό ανάγλυφο της οποίας ευνοεί ιδιαίτερα τη χρήση του ποδηλάτου».

Η Υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε:

«Το πρώτο βήμα για την συντονισμένη και άρτια προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού στην χώρα μας μόλις έγινε. Η επέκταση των διεθνών ποδηλατοδρόμων EuroVelo στην πατρίδα μας αποτελεί καταλύτη στην προσπάθεια εμπλουτισμού του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και του επαναπροσδιορισμού του επί τη βάση των αρχών της βιωσιμότητας. Η συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων και των δύο Υπουργείων για τη δημιουργία επιτέλους Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου EuroVelo στην πατρίδα μας, αποδεικνύει έμπρακτα την πολιτική βούληση για στρατηγική επένδυση σε νέες, βιώσιμες μορφές τουρισμού που αναδεικνύουν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τις ομορφιές της Ελλάδας, ιδίως δε της ελληνικής υπαίθρου».

 

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar