fbpx

EDP: Συμμετοχή σε σχέδιο δράσης της COP28 για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης

Η EDP, κύριος μέτοχος της EDPR, είναι ένας από τους εταίρους σε μια συμμαχία που αποτελείται από μια ομάδα 30 παγκόσμιων εταιριών, συμπεριλαμβανομένων 24 εταιρειών κοινής ωφέλειας και ηλεκτρικής ενέργειας που εξυπηρετούν σχεδόν 250 εκατομμύρια πελάτες.

Όλοι οι παίκτες έχουν ενωθεί για να ενισχύσουν μια κοινή δέσμευση προς την προώθηση του εξηλεκτρισμού, των δικτύων που είναι έτοιμα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της ανάπτυξης καθαρής ενέργειας. Η δέσμευση αυτή, είναι σύμφωνη με τους Κλιματικούς στόχους του 2030 και στοχεύει στην επίτευξη ενός μέλλοντος με μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

 

Κολοσσοί της παγκόσμιας βιομηχανίας, περιφερειακές υπηρεσίες, εταιρείες ανάπτυξης και ηγέτες τεχνολογίας ηλεκτρικών συστημάτων από όλο τον κόσμο, υπογράμμισαν μια ‘Διακήρυξη Δράσης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων’ στο COP28 στο Ντουμπάι, ευθυγραμμίζοντας ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας κοινότητας ηλεκτρικής ενέργειας με τον στόχο της ατζέντας του COP28, για την επιτάχυνση μιας δίκαιης και τακτικής ενεργειακής μετάβασης.

 

Οι εταιρείες δημιούργησαν το Utilities for Net Zero Alliance‘ (UNEZA) ως ένα μέσο για την υλοποίηση των ανωτέρω και ζήτησαν από το Διεθνές Πρακτορείο Ανανεώσιμων Ενεργειών (IRENA) να αναλάβει τη γραμματεία. Οι ενεργειακές εταιρείες θα εργαστούν για να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια στο δρόμο προς το μηδενικό καθαρό αποτύπωμα, πλαισιωμένο στην προοπτική Παγκόσμιων Ενεργειακών Μεταβάσεων του IRENA και αντανακλώντας τους στόχους για το 2030 που υποκινούνται από  τους UN High-Level Climate Champions.

 

Η ανακοίνωση αποτελεί ένα σημαντικό νέο πλαίσιο για παγκόσμια συνεργασία μεταξύ των οντοτήτων εντός της αλυσίδας αξίας του συστήματος ηλεκτροδότησης. Ο κύριος στόχος του είναι η προώθηση της επιταχυνόμενης υιοθέτησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών. Παρέχει, επίσης, μια πλατφόρμα για κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση φραγμών στην αλυσίδα εφοδιασμού, την υποστήριξη της ροής κεφαλαίου προς τον τομέα ηλεκτροδότησης στον παγκόσμιο Νότο και τη συμμετοχή με πολιτικούς και ρυθμιστές.

 

«Η επείγουσα ανάγκη για την εν λόγω ενεργειακή μετάβαση υπογραμμίζει τη σημαντικότητα του τριπλασιασμού της χωρητικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, ως το πιο βιώσιμο μέσο για τη διατήρηση του ορίου των 1,5°C. Επομένως, είναι κρίσιμο να υιοθετηθεί και να επιταχυνθεί η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πράγμα που απαιτεί συλλογικές προσπάθειες για την υπέρβαση των τρεχουσών προκλήσεων υποδομής με την αναβάθμιση και ενίσχυση των δικτύων ηλεκτροδότησης, των γραμμών μετάδοσης και διανομής», δηλώνει ο Rui Teixeira, CFO της EDP και EDPR. «Εταιρείες όπως η EDP ηγούνται αυτού του μετασχηματιστικού ταξιδιού, το οποίο απαιτεί σημαντικές επενδύσεις και συνεργασία για την επίτευξη διασύνδεσης, ευελιξίας και ισορροπίας, τα οποία είναι ουσιώδη για την επίτευξη των κλιματικών στόχων που ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού.»

 

Η πρωτοβουλία, με επικεφαλής την εταιρεία Abu Dhabi National Energy Company (TAQA) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μία από τις μεγαλύτερες καταχωρημένες ολοκληρωμένες ενεργειακές υπηρεσίες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, περιλαμβάνει ως ιδρυτικά μέλη τις εταιρείες Bui Power Authority, DEWA, DLO Energy, EDP, E.ON, Enel, Engie, Etihad Water and Electricity, Hitachi Energy, Iberdrola, Jinko Power, KEGOC, KenGen, Masdar, National Grid, Octopus Energy, RWE, Schneider Electric, Siemens, SSE, Tenaga, Uniper και Xlinks. Η συμμαχία θα διευκολύνεται από τους στρατηγικούς εταίρους IRENA και τους Υψηλού Επιπέδου Πρωταθλητές του ΟΗΕ για το Κλίμα. Ως οικοσύστημα, θα υποστηριχθεί από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), τη Διεθνή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής (IEC), την Παγκόσμια Συμμαχία για τις Ανανεώσιμες Ενέργειες και τον Coordinador Eléctrico Nacional.

 

 

Πλάνο Δράσης

Τα μέλη της UNEZA αναγνωρίζουν ότι το κλειδί για το ξεκλείδωμα του παγκόσμιου δυναμικού ενεργειακής μετάβασης του τομέα των υπηρεσιών προμήθειας βρίσκεται στη δυνατότητα επίτευξης συνειδητών στόχων που αποσκοπούν στα υπερκόπτουσα έως τώρα δομικά, κανονιστικά και χρηματοοικονομικά εμπόδια και προκλήσεις που ενδέχεται να βρίσκονται μπροστά στην πρόοδο.

 

Η Razan Al Mubarak, UN Climate Change High-Level Champion για την COP28, υποστηρίζει  ότι «Οι υπηρεσίες προμήθειας ενέργειας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή μέτρων μείωσης που συμφωνούν με την παγκόσμια ανάπτυξη προς ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών, και είναι βασικές για ένα μελλοντικό ενεργειακό σύστημα που συμφωνεί με τη φύση και το περιβάλλον. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του σχεδίου δράσης κατά τη διάρκεια του COP28 και ύστερα, και προσκαλούμε τις υπηρεσίες προμήθειας ενέργειας από όλο τον κόσμο να ενταχθούν σε αυτήν την κοινότητα και να επιδείξουν δέσμευση για δράση.»

 

Επίσης, ο Francesco La Camera, Γενικός Διευθυντής της IRENA, αναφέρει ότι «Ο τριπλασιασμός της χωρητικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 είναι ο πιο ρεαλιστικός τρόπος να διατηρηθεί ζωντανό το 1,5°C. Για να επιταχυνθεί η εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρειαζόμαστε συντονισμένη δράση για την υπέρβαση των υπαρχουσών υποδομών μέσω της αναβάθμισης και αναβάθμισης των δικτύων ηλεκτροδότησης, καθώς και των γραμμών μετάδοσης και διανομής που επιτρέπουν τη γρήγορη ηλεκτροδότηση του συστήματος. Ο τομέας των υπηρεσιών προμήθειας ενέργειας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της αναβάθμισης.»

 

Τα μέλη θα εργαστούν ενεργά για να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια μέσω παγκόσμιας συνεργασίας, ανάπτυξης γνώσης και δημόσιων-ιδιωτικών διαβουλεύσεων που διευκολύνονται από την IRENA, το WEF και τους Υψηλού Επιπέδου Πρωταθλητές και άλλους εταίρους.

 

Η UNEZA θα αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών προκλήσεων της ενεργειακής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένων:

  • Συγκέντρωσης κεφαλαίων
  • Μείωσης του κινδύνου στην αλυσίδα εφοδιασμού
  • Ενδυνάμωσης των ικανοτήτων και των ταλέντων
  • Διευκόλυνσης της πολιτικής και ρυθμιστικής υποστήριξης

Η Συμμαχία προσκαλεί τις εταιρείες να ενταχθούν στον κοινό στόχο επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης. Η συμμετοχή είναι ανοικτή σε υπηρεσίες προμήθειας ενέργειας, αναπτυσσόμενες εταιρείες, εταιρείες τεχνολογίας συστημάτων ηλεκτροδότησης και εταίρους γνώσης που είναι αποφασισμένοι να επιταχύνουν τη μετάβαση προς ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές έως το 2050.