ΕΔΑ ΘΕΣΣ: 6,12 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Υπογράφηκε η σύμβαση για την εκταμίευση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προϋπολογισμού 6,12 εκ. ευρώ», μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα, και του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδα Μπακούρα.

Η εν λόγω δράση αφορά την επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες, προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου. Χιλιάδες  οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα σε όλη τη  Θεσσαλία εντάσσονται στο Πρόγραμμα που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι επιταχυνόμενες ενέργειες για τη δρομολόγηση των διαδικασιών της Δράσεως είναι αποτέλεσμα της αποδοτικής συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΝ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

«Με τη σύμβαση που υπογράψαμε σήμερα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την ΕΔΑ ΘΕΣΣ δίνουμε τη δυνατότητα σε πάνω από 3.000 νοικοκυριά στη Θεσσαλία να προχωρήσουν στην εγκατάσταση συστημάτων φυσικού αερίου. Χρηματοδοτούμε με 65% την εσωτερική εγκατάσταση, επιτρέποντας έτσι σε χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά να αποκτήσουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο, ώστε με αυτό τον τρόπο να μειώσουν το κόστος θέρμανσης. Επίσης, ενισχύεται η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς το φυσικό αέριο είναι πολύ πιο καθαρό καύσιμο σε σχέση με το πετρέλαιο και τα άλλα καύσιμα που αντικαθιστά. Μάλιστα, για πολύ φτωχά νοικοκυριά, η επιδότηση είναι 100%», σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας.

 

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπακούρας, δήλωσε σχετικά: «Κατά την υλοποίηση του προγράμματος, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.300 αιτήσεις οι οποίες δύνανται να υπερκαλύψουν τον προϋπολογισμό της Δράσης. Ήδη έχει καταγραφεί ρεκόρ απορρόφησης του προγράμματος στη Θεσσαλία, το οποίο τείνει να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία, καθώς οι πολίτες εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον και στους 4 Νομούς της Περιφέρειας. Η δυνατότητα ένταξης αντίστοιχου προγράμματος στο επόμενο ΕΣΠΑ θα προσφέρει επιπλέον οφέλη και δυναμικά κίνητρα στους καταναλωτές για να μεταβούν στη χρήση του φυσικού αερίου. Βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που δρουν ευεργετικά για τους καταναλωτές, την οικονομία και το περιβάλλον».

Οι επενδύσεις της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε μια κρίσιμη και μεταβατική περίοδο ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας, ενισχύει την ανάπτυξη, μέσω της εξοικονόμησης πόρων από τη μείωση ενεργειακού κόστους, και της τόνωσης της απασχόλησης.

 

Παράλληλα, η αυξανόμενη διείσδυση και χρήση του φυσικού αερίου – του κυρίαρχου για τη μεταλιγνιτική εποχή μεταβατικού καυσίμου – επιταχύνει την απεξάρτηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας από τον άνθρακα και υποστηρίζει τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία.