“Δράσεις επίδειξης για την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων τροφίμων και περισσευμάτων”, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, LIFE-IP CEI-Greece, στο πλαίσιο της δράσης C4.3, ΕΦΑΡΜΟΦΗ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρόεδρος του πράσινου ταμείου καλεί:

Οργανισμούς Κεντρικών Αγορών (Λαχαναγορές) και όποιον άλλο δραστηριοποιείται στη συλλογή και αναδιανομή φρέσκων και νωπών προϊόντων και τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν ως Σωματεία μη κερδοσκοπικά, Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες (ΑΜΚΕ), που περιλαμβάνουν στους καταστατικούς τους σκοπούς την προστασία του περιβάλλοντος μέσω μείωσης της σπατάλης τροφίμων και την αναδιανομή αυτών σε κοινωφελή ιδρύματα για τη στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Σκοπός και αντικείμενο της πρόσκλησης “Επιλογή νέου συνδικαιούχου για το έργο LIFE-IP CEI-GREECE (LIFE18 IPE/GR/000013):

Σκοπός του νέου Συνδικαιούχου του έργου θα είναι η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων τροφίμων (συστηματική συλλογή αδιάθετων τροφίμων και αξιοποίηση τους) και ειδικότερα η πραγματοποίηση δράσεων επίδειξης πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων, στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI Greece, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν:

  1. συλλογή αδιάθετων τροφίμων, από τους χώρους των Κεντρικών Αγορών, λαϊκών ή από συνεργαζόμενους φορείς (εμπόρους, αγρότες)
  2. διαλογή και προσωρινή αποθήκευση
  3. δικτύωση με τους τοπικούς κοινωφελείς φορείς και ενημέρωση τους
  4. σύστημα διανομής που έχουν διασωθεί, και
  5. συστηματική παρακολούθηση όλων των ανωτέρω δραστηριοτήτων μέσω σύγχρονων τεχνολογιών (πχ.QR codes, smartphone application, database)

με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρόληψης παραγωγής αποβλήτων τροφίμων το οποίο θα είναι βιώσιμο και μετά το πέρας του έργου LIFE-IP GREECE.

Σκοπός, επίσης, είναι το σύστημα να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση σε αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό και να είναι εύκολη αναπαραγωγή του ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα σε μεγαλύτερη γεωγραφική κλίμακα

Επιμέρους στόχους αποτελούν:

  1. Η συλλογή και αναδιανομή τουλάχιστον 250tν τροφίμων ανά έτος και
  2. η συμμετοχή σε πολλαπλές δράσεις επικοινωνίας και ενημέρωσης για τη διάχυση των αποτελεσμάτων των δράσεων πρόληψης παραγωγής αποβλήτων τροφίμων, για την αναπαραγωγή τους σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκευτείτε την ιστοσελίδα: https://ypen.gov.gr/