Σε νέους διεθνείς διαγωνισμούς για την παραχώρηση εκμετάλλευσης κοιτασμάτων ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας χθες στο Συνέδριο RawMat 2023, με θέμα «Κρίσιμες πρώτες ύλες: Η στρατηγική αυτονομία της χώρας». Το αντιμόνιο αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο πρωταγωνιστή στα μελλοντικά σχέδια του ΥΠΕΝ.
Η εκκίνηση νέων διεθνών διαγωνισμών για την εκμετάλλευση ορυκτών σε δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους (ΔΜΧ), με ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας, ώστε να προσελκύσουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, φαίνεται πως θα απασχολήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ωστόσο, όπως ανέφερε η κ. Σδούκου, «αυτό προϋποθέτει να έχει προηγηθεί εκτεταμένη και στοχευμένη κοιτασματολογική έρευνα, αλλά και αξιόπιστες τεχνικοοικονομικές προσεγγίσεις, σχετικά με το περιεχόμενο αποθεματικό δυναμικό προς αξιοποίηση. Οι στόχοι μας θα πρέπει να εντάσσονται όχι μόνο στην εθνική, αλλά και στην ευρωπαϊκή στρατηγική και αντιστοίχως τα κριτήριά μας πρέπει να εμπεριέχουν και τη διάσταση αυτήν.
«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε τη διαγωνιστική διαδικασία για το αντιμόνιο, το οποίο εμπεριέχεται σε όλους τους καταλόγους της ΕΕ (από το 2011 μέχρι σήμερα), ως κρίσιμο και στρατηγικό μέταλλο. Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη διασφάλισης του ανεφοδιασμού του», ανέφερε κατά την ομιλία της. «Είμαστε έτοιμοι σημαίνει ότι πέραν όλων των προϋποθέσεων που αφορούν την κοιτασματολογική ωριμότητα και τα δεδομένα της αγοράς, έχουμε εξετάσει -σε υπηρεσιακό επίπεδο- και τους λοιπούς, τυχόν απαγορευτικούς παράγοντες, σε σχέση με την ασφάλεια και το περιβάλλον», τόνισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στην Ελλάδα κοιτάσματα αντιμονίου υπάρχουν στο Καλλυντήριο της Ροδόπης, βόρεια της κωμόπολης Λαχανά, στο ορεινό συγκρότημα Κρουσίων Κιλκίς, στην Κέραμο Χίου και σε μεταλλεία της ΒΑ Χαλκιδικής, στα μεταλλεία Κασσάνδρας, στις περιοχές Στρατωνίου και Ολυμπιάδας. Ο διαγωνισμός θα αφορά πιθανώς το κοίτασμα του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου (ΔΜΧ) Καλλυντηρίου, του Δήμου Αρριανών του Ν. Ροδόπης. Το κοιτασματολογικό ενδιαφέρον εντοπίζεται ακριβώς στην παρουσία μεταλλοφορίας αντιμονίτη και των περιεχομένων μετάλλων αντιμονίου, μολύβδου, ψευδαργύρου, χαλκού και αργύρου, ενώ στον ευρύτερο ΔΜΧ υπάρχουν ενδείξεις και για μεταλλοφορία χρυσού. Η αξία σε περιεχόμενα μέταλλα αντιμονίου, αργύρου και χρυσού στα δυναμικά αποθέματα ανέρχεται «IN SITU» σε περίπου 0,5 δισ. ευρώ.