fbpx

COP26: Δέσμευση για αναστολή αποψιλώσεων δασών έως το 2030 & μείωση εκπομπών μεθανίου

Χτες, οι παγκόσμιοι ηγέτες βρέθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για την τρίτη ημέρα της COP26, όπου ένα ευρύ φάσμα ανακοινώσεων επικεντρώθηκε στο να σηματοδοτήσει μια σαφή μετάβαση από τη φιλοδοξία στην άμεση δράση.

Οι χώρες έχουν αναλάβει πρωτοφανείς δεσμεύσεις για την προστασία των δασών, τη μείωση των εκπομπών μεθανίου και την επιτάχυνση της πράσινης τεχνολογίας.

Εν μέσω ισχυρών εκκλήσεων που ακούστηκαν στη Γλασκώβη, παγκόσμιοι ηγέτες, νέοι και ακτιβιστές τόνισαν την επείγουσα ανάγκη λήψης απτών μέτρων για να διατηρηθεί η προοπτική συγκράτησης της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 C και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις κλιματικές επιπτώσεις.

114 ηγέτες έκαναν ένα ορόσημο βήμα προς τα εμπρός σε μια σύγκληση παγκόσμιων ηγετών για τα δάση, δεσμεύοντας να σταματήσουν και να αντιστρέψουν την απώλεια δασών και την υποβάθμιση της γης έως το 2030.

Η υπόσχεση υποστηρίζεται από 12 δισεκατομμύρια δολάρια δημόσιας και 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια ιδιωτικής χρηματοδότησης. Χώρες από τον Καναδά μέχρι τη Ρωσία και τη Βραζιλία, η Κίνα, η Κολομβία, η Ινδονησία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ενέκριναν τη Διακήρυξη των Ηγετών της Γλασκώβης. Μαζί, αποτελούν το 85% των δασών του κόσμου, μια περιοχή άνω των 13 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων που απορροφά περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου CO2 που απελευθερώνεται από την καύση ορυκτών καυσίμων κάθε χρόνο. Αυτή η ανακοίνωση ενισχύθηκε με τη δέσμευση των CEO περισσότερων από 30 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με περισσότερα από 8,7 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων – συμπεριλαμβανομένων των Aviva, Schroders και Axa – που δεσμεύονται να εξαλείψουν τις επενδύσεις σε δραστηριότητες που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών.

Σήμερα είναι επίσης η πρώτη φορά που μία COP στην πρόσφατη ιστορία φιλοξένησε μια σημαντική εκδήλωση για το μεθάνιο, με 105 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 15 χωρών με σημαντικές εκπομπές μεθανίου, όπως η Βραζιλία, η Νιγηρία και ο Καναδάς, να έχουν υπογράψει την Παγκόσμια Δέσμευση Μεθανίου. Αυτή η ιστορική δέσμευση, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της ΕΕ παράλληλα με την προεδρία της COP26 από το Ηνωμένο Βασιλείο, ισοδυναμεί με έως και 40% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου και 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Περισσότεροι από 35 παγκόσμιοι ηγέτες έχουν επίσης υποστηρίξει και υπογράψει τη νέα ατζέντα της Γλασκώβης, η οποία θα δει χώρες και επιχειρήσεις να συνεργάζονται για να κλιμακώσουν και να επιταχύνουν την ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών και να μειώσουν το κόστος αυτή τη δεκαετία.

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Ινδία, η ΕΕ, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες και ορισμένες από αυτές που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή – που συλλογικά αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας οικονομίας και κάθε περιοχής.

Στόχος είναι να γίνουν οι καθαρές τεχνολογίες η πιο προσιτή, προσβάσιμη και ελκυστική επιλογή για όλους παγκοσμίως, στους πιο ρυπογόνους τομείς έως το 2030, υποστηρίζοντας ιδιαίτερα τον αναπτυσσόμενο κόσμο να έχει πρόσβαση στην καινοτομία και τα εργαλεία που απαιτούνται για μια δίκαιη μετάβαση στο καθαρό μηδέν.

Οι εργασίες θα επικεντρωθούν σε πέντε βασικούς τομείς – ενέργεια, οδικές μεταφορές, υδρογόνο, χάλυβας και γεωργία – οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές συνολικές παγκόσμιες εκπομπές και καταδεικνύουν περαιτέρω πώς οι χώρες μετακινούνται από τις δεσμεύσεις σε απτές ενέργειες.

Οι ηγέτες που συμμετείχαν στο Glasgow Breakthroughs δεσμεύτηκαν επίσης να συζητούν την παγκόσμια πρόοδο κάθε χρόνο σε κάθε τομέα από το 2022 – υποστηριζόμενες από ετήσιες εκθέσεις υπό την ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τους Πρωταθλητές Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ – και ετήσιες συζητήσεις των Υπουργών σε όλη την κυβέρνηση συγκλήθηκε γύρω από τα Υπουργικά Συμβούλια Αποστολής Καινοτομίας και Καθαρής Ενέργειας.

Αυτή η «Διαδικασία Παγκόσμιου Ελέγχου» θα επιδιώξει να διατηρήσει και να ενισχύσει συνεχώς τη διεθνή συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας.

Ηγέτες από τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν μια πρωτοποριακή συνεργασία για να υποστηρίξουν τη Νότια Αφρική με μια Ταχεία Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση.

Ως πρώτο βήμα, η διεθνής συνεργασία ανακοίνωσε ότι 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια μπορούν να διατεθούν τα επόμενα 3-5 χρόνια για την υποστήριξη της Νότιας Αφρικής – του παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας με την μεγαλύτερη εκπομπή άνθρακα στον κόσμο. Ένα πακέτο υποστήριξης, που συνδυάζει τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και την τεχνογνωσία του δημόσιου τομέα για την κλιμάκωση των αφρικανικών έργων προσαρμογής στο κλίμα. Οι ηγέτες έθιξαν τη σημασία της προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ως θέμα επιβίωσης.

Επίσης στην COP χτες, παγκόσμιοι ηγέτες, CEOs και φιλάνθρωποι αναμένεται να ξεκινήσουν μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες όπως:

  • Η έναρξη της Πρωτοβουλίας Green Grids – One Sun One World One Grid, με επικεφαλής το Ηνωμένο Βασίλειο-Ινδία, που εγκρίθηκε από περισσότερες από 80 χώρες, για να κινητοποιήσει την πολιτική βούληση, τη χρηματοδότηση και την τεχνική βοήθεια που απαιτείται για τη διασύνδεση ηπείρων, χωρών και κοινοτήτων με τις καλύτερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει χωρίς πρόσβαση στην καθαρή ενέργεια.
  • Το Ίδρυμα Ροκφέλερ, μαζί με το Ίδρυμα ΙΚΕΑ και το Ταμείο Bezos Earth, εγκαινίασαν την Παγκόσμια Ενεργειακή Συμμαχία για τους Άνθρωπους & Πλανήτη με αρχική χρηματοδότηση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από φιλανθρωπίες και αναπτυξιακές τράπεζες για την υποστήριξη της πρόσβασης στην ενέργεια και της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια στον Παγκόσμιο Νότο, σε στρατηγική συνεργασία με το Συμβούλιο Ενεργειακής Μετάβασης υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου
  • Το AIM4C, μια νέα πρωτοβουλία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και των ΗΑΕ, με περισσότερες από 30 χώρες που υποστηρίζουν, δεσμεύεται να επιταχύνει την καινοτομία στη βιώσιμη γεωργία, έχοντας ήδη συγκεντρώσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυξημένες επενδύσεις στην κλιματικά έξυπνη γεωργία και στην καινοτομία συστημάτων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τις ΗΠΑ .
  • Το Πρόγραμμα The Breakthrough Energy Catalyst, με επικεφαλής τον Bill Gates, που στοχεύει στη συγκέντρωση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κεφάλαια με ευνοϊκούς όρους για να καταλύσει επενδύσεις έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια για μείωση του κόστους καθαρής τεχνολογίας και δημιουργία αγοράς για  προϊόντα πράσινου υδρογόνου,τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, μακράς διάρκειας αποθήκευση ενέργειας και βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής υποστήριξης ύψους 200 εκατομμυρίων λιρών.
  • The First Movers Coalition, μια λέσχη αγοραστών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ 25 μεγάλων παγκόσμιων εταιρειών που αναλαμβάνουν δεσμεύσεις αγορών για να βοηθήσουν στην εμπορευματοποίηση βασικών αναδυόμενων καθαρών τεχνολογιών σε τομείς που δύσκολα “απανθρακώνονται” όπως χάλυβας, φορτηγά, ναυτιλία, αερομεταφορές, αλουμίνιο, σκυρόδεμα, χημικά προϊόντα και σύλληψη αέρα