fbpx

Ανδρέας Σιάμισιης: “Θα στηρίξουμε καθαρές λύσεις για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας”

«Η διοίκηση της Helleniq Energy παραμένει πιστή στη στρατηγική για “καθαρές λύσεις” σε σχέση με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας», υποστήριξε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Ο κ. Σιάμισιης, με αφορμή τα σενάρια που θέλουν το ΤΑΙΠΕΔ και την Helleniq Energy να επεξεργάζονται διάφορες λύσεις για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ακόμα και μέσω εισόδου στο Χρηματιστήριο, τόνισε πως ο όμιλος έχει σημαντικό μειοψηφικό ποσοστό (35%) και σημαντικά επενδεδυμένα κεφάλαια, χωρίς στιγμής «να έχουμε καθαρή λύση».

Αν το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει το 65%, αποφασίσει να προχωρήσει στην πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, «θέλουμε είτε να αγοράσουμε αυτό το ποσοστό, είτε να πωλήσουμε το δικό μας ποσοστό», είπε ο επικεφαλής της Helleniq Energy. Υπενθύμισε πως η προσπάθεια για στρατηγικό επενδυτή που είχε ξεκινήσει παλαιότερα το ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδωσε. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Σιάμισιης, αν προχωρήσουν σχέδια που οδηγούν «σε καθαρή λύση, θα τα υποστηρίξουμε». Σήμερα ο όμιλος έχει παρουσία στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μέσω δύο διαφορετικών συμμετοχών, της Elpedison (ελέγχει το 50%) και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, και αναζητεί ξεκαθάρισμα του τοπίου για την τελευταία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy υποστήριξε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη πως υπάρχει «πρόοδος στο στρατηγικό σχέδιο μετασχηματισμού «ΟΡΑΜΑ 2025», με αποτελέσματα σε όλα τα μέτωπα». Πρόσθεσε πως «η συνεισφορά των νέων δραστηριοτήτων πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με τις αρχικές μας προβλέψεις, με ταχύτερη ανάπτυξη (σ.σ.: στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και προσέγγιση που προσφέρει προστιθέμενη αξία». Ταυτόχρονα, εξήγησε πως «κάποιος πρέπει να είναι προσεκτικός» στο πώς επενδύει στην αγορά των ΑΠΕ, έναν τομέα πολύ απαιτητικό σε κεφάλαια, σε μια περίοδο σημαντικής αύξησης των επιτοκίων. Τόνισε, επίσης, πως η καλή πορεία των κύριων δραστηριοτήτων, που επίσης επωφελούνται από το σχέδιο μετασχηματισμού, επιτρέπει στη διοίκηση να «αναπτύξει τις μη κυκλικές νέες δραστηριότητες».

Νέο επιχειρησιακό για τις ΑΠΕ

Στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τις ΑΠΕ, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη, θα ξεκαθαρίζεται αν ο στόχος για εγκατεστημένη ισχύ 2 GW μέχρι το 2030 θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, είπε χθες η διοίκηση της Helleniq Energy. Πάντως, με σειρά εξαγορών που έγιναν το τελευταίο διάστημα, είναι πλέον ορατός ο στόχος για εγκατεστημένη ισχύ 1 GW μέχρι το 2025, αρκετά νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Παράλληλα, για διαφοροποίηση της παρουσίας και καλύτερο έλεγχο του ρίσκου, ο όμιλος επεκτάθηκε σε δύο διεθνείς αγορές, σε Κύπρο και Ρουμανία, με την προσθήκη αξιόλογου χαρτοφυλακίου έργων. Παράλληλα, ο όμιλος αυξάνει την παρουσία του σε διμερείς συμφωνίες πώλησης «πράσινης» ενέργειας (PPAs), με δεδομένο πως η Helleniq Energy είναι και η ίδια μεγάλος καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, προωθεί και έργα αποθηκευσης ισχύος 100 MW στην Θεσσαλονίκη, με τη διοίκηση να τονίζει πως θα συμμετάσχει και στις επόμενες σχετικές δημοπρασίες της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ).

Σήμερα ο όμιλος διαθέτει περίπου 680 MW μονάδων ΑΠΕ σε λειτουργία ή υπό κατασκευή (ή έτοιμες προς κατασκευή), ενώ το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο προσεγγίζει τα 4 GW. Στην Ελλάδα τα 11 φωτοβολταϊκά που αγοράστηκαν πρόσφατα στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος 180 MW, θα αρχίσουν να τίθενται σταδιακά σε λειτουργία από το τρίτο τρίμηνο του 2024 και το 50% της ενέργειας έχει ήδη συμφωνηθεί να διατίθεται μέσω PPA. Ο κ. Σιάμισιης στάθηκε ιδιαίτερα στις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς της Ρουμανίας. Ο όμιλος απέκτησε τέσσερα φωτοβολταϊκά ισχύος 211 MW, που θα τεθούν σε λειτουργία μεταξύ τετάρτου τριμήνου 2023 και τρίτου τριμήνου 2025, ενώ υπέγραψε και συμφωνία πλαίσιο με άλλον επενδυτή για ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών ισχύος 600 MW.