joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Sun12052021

Back ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΝ. ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Υδάτινοι Πόροι Υδροηλεκτρική Ενέργεια

Υδροηλεκτρική Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ - Η HELLENIC CABLES ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΩΔΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

  • PDF

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το καλωδιακό τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου. Προσωρινός ανάδοχος για το έργο με αρχικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η εταιρεία Hellenic Cables, η οποία μειοδότησε με προσφερόμενο τίμημα 79,5 εκατ. ευρώ. Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2021 με τη συμμετοχή των εταιρειών Hellenic Cables και Prysmian Powerlink. Ο ανάδοχος θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, όπως προβλέπουν οι νόμιμες διαδικασίες.

 

Η ενσωμάτωση της Σαντορίνης στο Σύστημα Υψηλής Τάσης, μέσω Νάξου, εντάσσεται στη Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ασφαλή ηλεκτροδότηση της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, ειδικότερα κατά τους θερινούς μήνες. Το υποβρύχιο τμήμα της διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου θα είναι συνολικού  μήκους 82,5 χλμ. και θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 400 μέτρων.

 

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Εν μέσω έκτακτων συνθηκών, ο Διαχειριστής ολοκλήρωσε με επιτυχία μια σημαντική διαγωνιστική διαδικασία για την ενεργειακή θωράκιση των νοτιοδυτικών Κυκλάδων. Η Σαντορίνη θα ενταχθεί στην οικογένεια των διασυνδεδεμένων νησιών εξασφαλίζοντας αξιόπιστη, φθηνή και πράσινη ηλεκτροδότηση. Ο ρυπογόνος τοπικός σταθμός παραγωγής θα σβήσει, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών CO2 που συνδέονται με την ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικά είναι τα έργα υποδομής που βελτιώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας εν μέσω κλιματικής κρίσης».

 

Δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ σχετικά με τα τιμολόγια λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

  • PDF

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έθεσε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις της για την ενδυνάμωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της αποτελεσματικής εφαρμογής των αρχών της διαφάνειας, της ευχερούς επαληθευσιμότητας, της κατανόησης και της συγκρισιμότητας προσφορών και τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η Αρχή, συνεκτιμώντας την ανάγκη εναρμόνισης του εθνικού πλαισίου, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καταναλωτών, με όσα δεσμευτικά καθορίζονται στη νέα Οδηγία 2019/944, και την παρούσα κατάσταση στη λιανική αγορά, όπως αυτή αναδύεται μέσω της εφαρμογής του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών της ΡΑΕ αλλά και της σημαντικά αυξητικής τάσης στην υποβολή παραπόνων, αναφορών και καταγγελιών ηλεκτρικής ενέργειας από καταναλωτές προς τη ΡΑΕ, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της ενδελεχούς επισκόπησης των εφαρμοζόμενων πρακτικών στη βάση της δημόσιας διαβούλευσης αλλά και των βέλτιστων παραδειγμάτων σε ενωσιακό επίπεδο.

Ακολούθως, η Αρχή θα εφαρμόσει ή, αναλόγως, θα γνωμοδοτήσει για τις αναγκαίες τροποποιήσεις του κείμενου πλαισίου (ν. 4001/2011, Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, Απόφαση ΡΑΕ 409/2020).

Επιγραμματικά, οι προτάσεις της Αρχής έχουν ως εξής:

  • Παροχή κυμαινόμενων τιμολογίων με ευκρινές όριο προσαύξησης της Χρέωσης Προμήθειας
  • Κατάργηση του παγίου (ή κάθε άλλης παρεμφερούς επιβάρυνσης) σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Καθορισμός του τρόπου ειδοποίησης των καταναλωτών για την τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής (π.χ. επιβολή ή τροποποίηση Ρήτρας Αναπροσαρμογής)
  • Επιτρεπτή η «ρήτρα αποχώρηση» (switching fee / termination fee) μόνο σε τιμολόγια σταθερής τιμής και ορισμένου χρόνου. Απαγόρευση της επιβολής χρέωσης στους καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια.
  • Δωρεάν λήψη λογαριασμού κατανάλωσης, ανεξαρτήτως της επιλεγείσας από τον καταναλωτή διαδικασίας αποστολής του (έγχαρτος ή ηλεκτρονικός λογαριασμός)

 

Η ΡΑΕ καλεί τους ενδιαφερόμενους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, καταναλωτές και φορείς συλλογικής εκπροσώπησης καταναλωτών  να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους έως τη Δευτέρα 30/8/2021.

 

Η ΑΒ Βασιλόπουλος παίρνει το Greenpass

  • PDF

Η εταιρεία λαμβάνει το νέο πιστοποιητικό που ανοίγει το δρόμο για την «πράσινη ενέργεια»

Δύο καινοτόμα ελληνικά ενεργειακά έργα για την αξιοποίηση του νερού παρουσιάστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο

  • PDF

Δύο καινοτόμα έργα για τη χρήση του νερού στην Ελλάδα ώστε να καταστούν ενεργειακά αυτόνομες οι ορεινές περιοχές αλλά και τα μικρά νησιά της χώρας, παρουσιάστηκαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μαρίας Σπυράκη και της επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νερό, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ολλανδίας στο ΕΛΚ και αντιπροέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ, Esther De Lange.

ΔΕΗ: Προσφορά για την κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων στην ΠΓΔΜ

  • PDF

Προσφορά για την κατασκευή των υδροηλεκτρικών εργοστασίων Τσέμπρεν και Γκάλιστε στον ποταμό Τσρνα της ΠΓΔΜ υπέβαλε η ΔΕΗ.

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar