fbpx

Αν και η Apple απογοήτευσε με τα τριμηνιαία της αποτελέσματα, η τιμή της μετοχής της σπάει ιστορικά ρεκόρ

Η επανειλημμένη υποψηφιότητα του Jerome Powell ως επικεφαλής του Federal Reserve System έχει κάνει τους επενδυτές να αναμένουν ότι η νομισματική πολιτική της Federal Reserve των ΗΠΑ θα συνεχίσει την τάση και δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Σύμφωνα με την ProfitLevel, αυτά αποτελούν ιδιαίτερα καλά νέα για την εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο, την εταιρεία τεχνολογίας Apple. [1]

 

Οι μετοχές της έχουν ανέβει όχι μόνο λόγω της συνολικής αισιοδοξίας της αγοράς, αλλά και λόγω των αναφορών για τη βελτίωση της κατάστασης της εφοδιαστικής αλυσίδας, η οποία είναι σημαντική για την επαρκή παραγωγή του πιο πρόσφατου iPhone, δηλαδή του iPhone 13. Η ζήτηση για αυτό είναι τεράστια και φαίνεται να είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα smartphone στην ιστορία της εταιρείας*.

 

Ρεκόρ παρά τα αποτελέσματα

 

Οι μετοχές της Apple ανέβηκαν πάνω από 165 δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία της τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου και ενισχύθηκαν σχεδόν 3% σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα του τελευταίου οικονομικού τριμήνου που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου διέψευσαν τις προσδοκίες των επενδυτών. Τα έσοδα της εταιρείας για το τρίμηνο που έκλεισε στις 25 Σεπτεμβρίου ήταν 83,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και σημείωσαν άνοδο 29% από έτος σε έτος, οι αναλυτές υπολόγισαν ότι το αποτέλεσμα ήταν έως και 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια καλύτερο. Τα καθαρά κέρδη της Apple ξεπέρασαν τα 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 62 τοις εκατό σε σχέση με έναν χρόνο πριν*.

 

Για ολόκληρο το οικονομικό έτος, η Apple κέρδισε 365,8 δισεκατομμύρια δολάρια, μια τρίτη αύξηση από έτος σε έτος. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 45,6% σε λιγότερο από 153 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Apple κέρδισε 1,25 δολάρια ανά μετοχή το τέταρτο τρίμηνο και 5,67 δολάρια για ολόκληρο το έτος. Και στις δύο περιπτώσεις, σημειώθηκε ετήσια αύξηση περίπου 70 τοις εκατό*.

 

Η Apple κατάφερε να αυξήσει περισσότερο τις πωλήσεις της στην Κίνα, όπου αυξήθηκαν κατά 70%, ενώ σε άλλα μέρη του κόσμου ήταν σημαντικά λιγότερες. Όσον αφορά τις πωλήσεις μεμονωμένων προϊόντων, το iPhone σαφώς προηγείται, το οποίο παρέχει στην Apple πάνω από το 52 τοις εκατό των πωλήσεων. Πέρυσι, ένα στα δύο δολάρια που εισέπραξε αφορούσαν το iPhone. Το δεύτερο πιο επιτυχημένο προϊόν είναι οι υπηρεσίες που παρέχει η Apple στους πελάτες της. Πρόκειται κυρίως για υπηρεσίες streaming όπως Apple TV, Apple Music ή υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων, το γνωστό iCloud.

 

Ερωτήσεις για το μέλλον

 

Αν και η Apple κατάφερε να αντέξει τη συνεχιζόμενη πανδημία, μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι. Ο μεγαλύτερος είναι η απειλή διακοπής της παροχής σημαντικών εξαρτημάτων με τη μορφή τσιπ, η έλλειψη των οποίων μαστίζει κυρίως την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά συχνά επηρεάζει και τον τομέα της τεχνολογίας.

 

Ένας από τους βασικούς προμηθευτές της Apple, η Foxconn, προμηνύει ήδη ορισμένα προβλήματα. Το αφεντικό της, Liu Young-way, προειδοποίησε ότι η έλλειψη τσιπ στην παγκόσμια αγορά θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους και ότι οι πωλήσεις της Foxconn θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο από 15%, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων από την πώληση εξαρτημάτων για smartphone.

 

Οι ειδικοί προτείνουν την αγορά

 

Παρόλο που σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ τιμής για τις μετοχές της Apple μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο νέος στόχος λέγεται ότι είναι ορατός. Αυτό πιστεύουν πολλοί αναλυτές, οι οποίοι σχολιάζουν τις μετοχές της Apple για διάφορες διαδικτυακές πύλες που παρακολουθούν τα γεγονότα στα χρηματιστήρια. Για παράδειγμα, το FXStreet.com δήλωσε ότι είναι πιθανό η τιμή της μετοχής της Apple να αυξηθεί στα 200 δολάρια στο άμεσο μέλλον. [2]

 

Αυτό δεν απέχει πολύ από τις προσδοκίες των αναλυτών με τους οποίους επικοινώνησε το αμερικανικό CNN. Οι πιο γενναίοι στοιχηματίζουν σε τιμή στόχο 198 $ για τους επόμενους 12 μήνες, με μέση εκτίμηση 170 $. Οι μεγαλύτεροι απαισιόδοξοι ισχυρίζονται τότε ότι η Apple θα αποδυναμωθεί στα 128 δολάρια. [3]

 

Από τους 40 ειδικούς που ερωτήθηκαν, οι 25 συνέστησαν την αγορά μετοχών της Apple, 6 είπαν ότι είναι λογικό να αυξηθεί το μερίδιο της Apple στο χαρτοφυλάκιο, οι 8 συνιστούσαν συμμετοχή και μόνο ένας θα μείωνε το μερίδιο της Apple στο χαρτοφυλάκιο. Κανένας από αυτούς δεν συνέστησε την πώληση. [4]

 

* Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές