fbpx

Άλμα άνω του 4% οι τιμές του πετρελαίου

Άλμα άνω του 4% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, καθώς η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς παρατάθηκε για τρίτη ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση των Παλαιστινίων μαχητών.

Στον απόηχο αυτής της σύγκρουσης ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent διαμορφώθηκε 4,2% υψηλότερα στα 88,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο αμερικανικός West Texas Intermediate κέρδισε 4,3% στα 86,38 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές βέβαια πιστεύουν ότι αύξηση στις τιμές του αργού θα είναι μια σπασμωδική αντίδραση και πιθανότατα προσωρινή.

«Για να έχει αυτή η σύγκρουση μόνιμο και ουσιαστικό αντίκτυπο στις αγορές πετρελαίου, θα πρέπει να υπάρξει διαρκής μείωση της προσφοράς ή της μεταφοράς πετρελαίου», δήλωσε ο Vivek Dhar, διευθυντής έρευνας για τα μεταλλευτικά και ενεργειακά εμπορεύματα της Commonwealth Bank.

«Διαφορετικά, και όπως έχει δείξει η ιστορία, η θετική αντίδραση της τιμής του πετρελαίου τείνει να είναι προσωρινή και εύκολα να ξεπερνιέται από άλλες δυνάμεις της αγοράς», έγραψε σε ημερήσιο σημείωμα. Η σύγκρουση δεν θέτει άμεσα σε κίνδυνο κάποια σημαντική πηγή προμήθειας πετρελαίου, πρόσθεσε.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι σημαντικός πετρελαϊκός παίκτης. Το Ισραήλ διαθέτει δύο διυλιστήρια πετρελαίου με συνολική δυναμικότητα σχεδόν 300.000 βαρέλια ημερησίως. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, η χώρα διαθέτει «σχεδόν καθόλου παραγωγή αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων». Με παρόμοιο τρόπο, τα παλαιστινιακά εδάφη δεν παράγουν πετρέλαιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA.

Ο παράγοντας του Ιράν

Ωστόσο, η σύγκρουση βρίσκεται στο κατώφλι μιας βασικής περιοχής παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου για τους παγκόσμιους καταναλωτές.

Και το πλούσιο σε πετρέλαιο Ιράν προβάλλει ως η άμεση ανησυχία της αγοράς.

«Εάν οι δυτικές χώρες συνδέσουν επίσημα τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες με την επίθεση της Χαμάς, τότε η προσφορά και οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν αντιμετωπίζουν άμεσους κινδύνους μείωσης», δήλωσε ο Dhar.

Οι εξαγωγές πετρελαίου που προέρχονται από το Ιράν έχουν περιοριστεί από τότε που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018 αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις με στόχο τον περιορισμό των εσόδων προς την Τεχεράνη.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί στην περιοχή.

«Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η σύγκρουση να κλιμακωθεί σε περιφερειακό επίπεδο. Εάν το Ιράν παρασυρθεί σε αυτήν, θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν ζητήματα εφοδιασμού, αν και δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το στάδιο», δήλωσε στο CNBC ο διευθυντής ενέργειας, κλίματος και πόρων της Eurasia Group, Henning Gloystein, σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Μπορεί να φτάσει τα 100 δολάρια;

Θα μπορούσε να υπάρξει «μια αρκετά δραματική επίδραση στην αγορά πετρελαίου» εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στις ιρανικές εξαγωγές, δήλωσε ο Τζος Γιανγκ, CIO της εταιρείας ενεργειακών επενδύσεων Bison Interests. «Νομίζω ότι είναι σκόπιμο να δούμε το πετρέλαιο, ας πούμε, [να ανεβαίνει] περίπου 5 δολάρια για το WTI», προβλέπει.

Με το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών να περνάει από τα Στενά του Ορμούζ, ο πρόεδρος της Rapidan Energy Group, Bob McNally, προβλέπει ότι μια σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 5 έως 10 δολάρια. Το στενό θεωρείται το σημαντικότερο σημείο ασφυξίας για τη διαμετακόμιση πετρελαίου στον κόσμο και βρίσκεται μεταξύ του Ομάν και του Ιράν.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το Ιράν που πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές.

Ο McNally δήλωσε επίσης στην εκπομπή “Street Signs Asia” του CNBC ότι οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να ανέβουν «πολύ υψηλότερα» εάν υπάρξει εμπλοκή της λιβανέζικης μαχητικής ομάδας Χεζμπολάχ.

«Ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα γίνει αυθεντικό πρόβλημα για την αγορά πετρελαίου και θα συμβάλει σε μια πολύ μεγαλύτερη άνοδο είναι αν η αγορά πίστευε ότι οι μάχες θα επεκτείνονταν στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε την Κυριακή τα «περιορισμένα πυρά» μεταξύ της Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο και του Ισραήλ, αλλά δήλωσε ότι «προς το παρόν, αυτό είναι ήσυχο, αλλά είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά».