joomla templates Energy Invest

"Επενδύουμε στην Ενέργεια και στο Περιβάλλον"

Tue09282021

Φυσικό Αέριο

Το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου επεκτείνεται σε όλη την πόλη της Λαμίας

 • PDF

Το έργο ξεκινά τον επόμενο μήνα και θα ολοκληρωθεί έως το 2023

 

Την έναρξη των μεγάλων έργων επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με αφετηρία την πόλη της Λαμίας, ανακοίνωσαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας και ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο δημαρχείο της Λαμίας.

 

«Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην πόλη της Λαμίας, δίνοντας το σήμα της εκκίνησης του μεγάλου αναπτυξιακού έργου της ΔΕΔΑ που θα φέρει το φυσικό αέριο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Προσωπικά, είμαι διπλά χαρούμενος μιας και οι εργασίες θα ξεκινήσουν από τη Φθιώτιδα, τον τόπο καταγωγής μου», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσάκας, το έργο θα έχει πολλαπλασιαστικές ωφέλειες για  την τοπική κοινωνία, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την τόνωση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

«Προτεραιότητά μας είναι το έργο να υλοποιηθεί με ασφάλεια και με τη λιγότερη όχληση  των κατοίκων της πόλης. Σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων επιλύσαμε όλα τα ζητήματα τα οποία ανέκυψαν το προηγούμενο διάστημα και συστρατευόμαστε στην κοινή προσπάθεια για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου που ξεκινά με έναν συμβολικό τρόπο. Το πρώτο κτήριο το οποίο θα συνδεθεί με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου είναι το Δημοτικό Κολυμβητήριο της Λαμίας προκειμένου τόσο οι πολίτες όσο και ο Δήμος να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτή η οικονομική και καθαρή μορφή ενέργειας».

 

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος σημείωσε:

«Υποδεχτήκαμε σήμερα στη Λαμία με μεγάλη χαρά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Μάριο Τσάκα και τους συνεργάτες του, με τους οποίους είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση και  συνεργασία για το μεγάλο έργο της επέκτασης του φυσικού αερίου, που είναι σε εξέλιξη στην πόλη μας.

Αφού επιλύσαμε όλα τα ζητήματα που είχαν ανακύψει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, θέσαμε τις βάσεις  και το πλαίσιο συνεργασίας, με κοινό στόχο και σκοπό το έργο να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, με το καλύτερο αποτέλεσμα και τη μικρότερη όχληση για τους δημότες και τους επαγγελματίες.

Το φυσικό αέριο είναι ένα έργο πνοής για την πόλη, που θα βελτιώσει δραστικά την ποιότητα ζωής και θα αναβαθμίσει οικονομικά και οικολογικά την καθημερινότητά μας. Αποφέρει πολλαπλά και  σημαντικά οφέλη στα  νοικοκυριά και τις  επιχειρήσεις της πόλης μας, όπως και στο περιβάλλον και γενικά στην οικονομία.

Οφείλουμε να συνεργαστούμε και να στηρίξουμε την οποιαδήποτε τέτοια  προσπάθεια, που θα βελτιώσει δραστικά την ποιότητα ζωής και θα αναβαθμίσει οικονομικά και οικολογικά την καθημερινότητά μας.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ  Μάριο Τσάκα για την ανακοίνωση και τη συμβολική του κίνηση, η πρώτη σύνδεση με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της πόλης,   να είναι το Δημοτικό Κολυμβητήριο, που δείχνει και το πνεύμα συνεργασίας που εμπεδώνεται».

 

Το έργο στην πόλη της Λαμίας είναι συνολικού προϋπολογισμού 9,6 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

 

Στο πλαίσιο του έργου, θα κατασκευαστούν  100 νέα χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου και θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 4.500 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), αριθμός που μπορεί να είναι πολλαπλάσιος εάν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από την τοπική κοινωνία.

 

Οι εργασίες επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε όλη την πόλη της Λαμίας θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του 2023.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών, επισυνάπτεται πίνακας με ενδεικτικές οδούς στις οποίες θα υλοποιούνται εργασίες επέκτασης του δικτύου κατά το πρώτο πεντάμηνο (Οκτώβριος 2021- Φεβρουάριος 2022) του έργου.  Οι ενδιαφερόμενοι των οποίων τα κτήρια βρίσκονται σε αυτές τις οδούς μπορούν να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαδικασία σύνδεσης.

Σημειώνεται ότι σε όλους τους νέους καταναλωτές που θα υπογράψουν σύμβαση σύνδεσης με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, τα τέλη σύνδεσης θα είναι δωρεάν.

 

Αναλυτικές πληροφορίες, καθώς και όλα τα έγγραφα (π.χ. αίτηση σύνδεσης, δικαιολογητικά) τα οποία απαιτούνται για να προχωρήσει η διαδικασία σύνδεσης υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΔΕΔΑ (www.deda.gr). Επιλέγοντας το πεδίο “Έλεγχος Διαθεσιμότητας” και συμπληρώνοντας όλα τα πεδία, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν εάν το ακίνητό τους βρίσκεται στις οδούς από τις οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα οι κατασκευαστικές εργασίες. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορούν να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκειμένου αυτή να ληφθεί υπόψη στον προγραμματισμό της ΔΕΔΑ για τις κατασκευαστικές εργασίες που θα υλοποιηθούν στην πόλη της Λαμίας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο TAP μεταφέρει τα πρώτα 5 bcm φυσικού αερίου στην Ευρώπη

 • PDF

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) επιβεβαιώνει ότι συνολικά 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν έχουν πλέον εισέλθει στην Ευρώπη μέσω του σημείου διασύνδεσης στους Κήπους Έβρου, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου ο ΤΑΡ συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP).

 

Ο Luca Schieppati, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που φτάσαμε σε αυτό το σημαντικό ορόσημο και εδραιώσαμε τον ρόλο του TAP ως αξιόπιστου διαχειριστή συστήματος μεταφοράς στο ευρωπαϊκό ενεργειακό πεδίο. Εκτός από τη δυνατότητα ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης σε πολλές αγορές, οι όγκοι αερίου που παραδίδονται μέσω του TAP υποστηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο όραμά μας, ο TAP θα συνεχίσει να επιδιώκει ευκαιρίες μεταφοράς ενεργειακών πηγών ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα, όπως υδρογόνου, μειώνοντας τις εκπομπές, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή μετάβαση».

 

Από την πλευρά της, η Marija Savova, επικεφαλής Εμπορικής Λειτουργίας του TAP, πρόσθεσε: «Ενώ οι συνεχείς δραστηριότητες του TAP από τα τέλη του περασμένου έτους αυξάνουν τη ρευστότητα στις αγορές φυσικού αερίου, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη market test και ο TAP μπορεί να επεκταθεί σταδιακά, έως και να διπλασιάσει την αρχική του δυναμικότητα. Ενώ η μη δεσμευτική φάση του market test 2021 μόλις έληξε, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να συμμετέχουν στην προσεχή δεσμευτική φάση.

 

Ως ευρωπαϊκό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου, ο TAP έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως (bcm/a) σε διάφορες αγορές της Ευρώπης. Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί με τη δυνατότητα να επεκτείνει τη δυναμικότητα του για να μεταφέρει έως και 20 bcm/a.

Συμφωνία Συνεργασίας για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψαν ο ΔΕΣΦΑ και η NER JSC SKOPJE

 • PDF

Συμφωνία Συνεργασίας για την ανάπτυξη και την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας υπέγραψαν σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου, ο ΔΕΣΦΑ και η NER JSC SKOPJE, στο πλαίσιο του 5th Southeast Energy Forum που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (AmCham) και την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE), σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Η.Π.Α στην Ελλάδα και τη στρατηγική συμμετοχή του Ατλαντικού Συμβουλίου και του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ της CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, και του Executive Director της NER JSC SKOPJE, Bajram Rexhepi, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας,  Κώστα Σκρέκα, του Πρέσβη των ΗΠΑ, Geoffrey R. Pyatt και της Πρέσβη των ΗΠΑ στη Β. Μακεδονία, Mary Kate Byrnes.

Πιο συγκεκριμένα, η Συμφωνία Συνεργασίας θεσπίζει τις αρχές συνεργασίας, σύμφωνα με τις οποίες ο ΔΕΣΦΑ και η NER σκοπεύουν να συντονίσουν τις κύριες φάσεις, τις αντίστοιχες δεσμεύσεις και τα συνοδευτικά ορόσημα της ανάπτυξης του έργου διασύνδεσης του αγωγού φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης του δεσμευτικού Market Test αργότερα εντός του έτους, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις, όπως αυτές θα εγκριθούν  από τη ΡΑΕ, και μετά από τη θετική Τελική Επενδυτική Απόφαση (FID) και από τις δύο πλευρές, η οποία αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2022, διευκολύνοντας την έγκαιρη και αποτελεσματική ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, βάσει ενός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος.

Σημειώνεται ότι η Συμφωνία Συνεργασίας ακολουθεί τη σχετική διμερή συμφωνία που υπεγράφη στις 9 Ιουλίου 2021 μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και του Υπουργού Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, Kreshnik Bekteshi, και βασίζεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) που έχει ήδη υπογραφεί για το συγκεκριμένο έργο μεταξύ ΔΕΣΦΑ και NER τον Οκτώβριο του 2016, όπως αυτό τροποποιήθηκε τον Απρίλιο του 2019 και συμπληρώθηκε με τους μη δεσμευτικούς όρους τον Μάρτιο του 2021.

Ο αγωγός προβλέπεται να έχει συνολικό μήκος 123 χιλιομέτρων και θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία προς το Νεγκότινο μέσω Ευζώνων/Γευγελής συνδέοντας τα εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, διαχειριστές των οποίων είναι ο ΔΕΣΦΑ και η NER, αντίστοιχα. Η αρχική ικανότητα μεταφοράς του θα είναι 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης στα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες, προκειμένου ο αγωγός να διαθέτει τις κατάλληλες προδιαγραφές και για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου.

Το έργο, το κόστος του οποίου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 110 εκατομμύρια ευρώ, θα αναβαθμίσει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου φυσικού αερίου, ενισχύοντας τη θέση της χώρας ως ενεργειακό σταυροδρόμι, με τη μεταφορά φυσικού αερίου από το ΕΣΦΑ στη Βόρεια Μακεδονία και ευρύτερα. Παράλληλα, θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να βελτιώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας με τη σταδιακή αντικατάσταση των πιο ρυπογόνων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, συμβάλλοντας στη συνολική ευρωπαϊκή δέσμευση για μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050.

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε: «Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας που με σταθερά βήματα καθιερώνεται ως ενεργειακό σταυροδρόμι και κόμβος φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Δίνουμε τη δυνατότητα στον βόρειο γείτονά μας να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, με τη σταδιακή αντικατάσταση πιο ρυπογόνων πηγών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και να συμβάλλει στον γενικότερο ευρωπαϊκό στόχο για μια κλιματικά ουδέτερη ευρωπαϊκή οικονομία έως το 2050. Το έργο είναι σημαντικό καθώς θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τις οικονομίες των δύο χωρών, με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής του αγωγού».

Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα, Geoffrey R. Pyatt, σημείωσε: «Χαιρετίζουμε αυτήν τη συμφωνία ως ένα ακόμη σημαντικό παράδειγμα της θετικής οικονομικής ατζέντας που αναπτύσσεται μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, βασισμένη στο όραμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και την περαιτέρω εξασφάλιση ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή υπογραφή της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της NER δίνει σημαντική ώθηση για την ανάπτυξη ενός αμοιβαία επωφελούς έργου για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ καθιερώνει περαιτέρω τον ρόλο του ΔΕΣΦΑ ως καταλύτη για τη μετάβαση της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε ένα διασυνδεδεμένo και βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Ο ΔΕΣΦΑ παραμένει πιστός στο όραμά του να θέσει την Ελλάδα στον πυρήνα των ενεργειακών εξελίξεων, με το άνοιγμα νέων ενεργειακών δρόμων και την ανάδειξη της χώρας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο μιας βιώσιμης, ασφαλούς και οικονομικά αποδοτικής ευρωπαϊκής αγοράς».

Ο Executive Director της NER JSC SKOPJE, Bajram Rexhepi, επεσήμανε: «Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών είναι από τα τελευταία και πολύ σημαντικά βήματα προς τον τελικό μας στόχο, την αρχή της πραγματοποίησης της διασύνδεσης φυσικού αερίου. Η κατασκευή αυτού του διαδρόμου, όχι μόνο θα διαφοροποιήσει, αλλά θα δημιουργήσει επίσης μια σταθερή πηγή εφοδιασμού με φυσικό αέριο και τα οφέλη του θα είναι διαθέσιμα όχι μόνο στη Βόρεια Μακεδονία αλλά και στους Βόρειους γείτονές μας. Η συνεργασία μας με τον ΔΕΣΦΑ δεν θα τελειώσει με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης φυσικού αερίου και φυσικά αυτή θα εμβαθύνει και θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, προκειμένου να προσφέρει ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά ενέργειας».

 

Δημοπρατήθηκαν τρία νέα έργα φυσικού αερίου σε Λιβαδειά, Βέροια – Γιαννιτσά και Γρεβενά, συνολικού προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ

 • PDF

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η υλοποίηση του φιλόδοξου Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της ΔΕΔΑ για την έλευση του φυσικού αερίου σε 34 πόλεις της χώρας.

 

Εντός του Αυγούστου, δημοπρατήθηκαν τρία νέα κατασκευαστικά έργα που αφορούν στην επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Λιβαδειά, τη Βέροια και τα Γιαννιτσά, καθώς και τα Γρεβενά. Τα ανωτέρω έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, έχοντας ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος 2023.

Παράλληλα, στις 10/08/2021, υπογράφηκε η σύμβαση, ύστερα από διαγωνισμό, για την παροχή υπηρεσιών επίβλεψης και διοίκησης του έργου ανάπτυξης δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η σύμβαση, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), υπογράφηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ, Μάριο Τσάκα και τον εκπρόσωπο

της αναδόχου κοινοπραξίας εταιρειών «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ – HILL INTERNATIONAL N.V.»,  Εμμανουήλ Ι. Σιγάλα.

 

Αναλυτικά, οι νέοι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ για έργα φυσικού αερίου προβλέπουν τα ακόλουθα:

 1. Λιβαδειά: Το έργο είναι προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020». Προβλέπει την κατασκευή 57 νέων χιλιομέτρων δικτύου και περισσότερες από200 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών) έως το 2023.
 2. Βέροια – Γιαννιτσά: Για την τροφοδότηση των δύο πόλεων με την τεχνολογία του Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG) θα κατασκευαστούν 80 χιλιόμετρα δικτύου και υποδομές, ενώ θα γίνουν περισσότερες από 2.100 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών έως το 2023. Το έργο είναι προϋπολογισμού 7,9 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».
 3. Γρεβενά: Το έργο, το οποίο είναι προϋπολογισμού 3,2 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία 2014-2020», προβλέπει την κατασκευή 36 χιλιομέτρων δικτύου και υποδομών για την τροφοδότηση της πόλης με CNG και τουλάχιστον 1.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών έως το 2023.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ο αριθμός των συνδέσεων καταναλωτών είναι ο ελάχιστος που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί. Εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση, αυτή θα καλυφθεί πλήρως. Επίσης, οι συνδέσεις καταναλωτών θα συνεχίζονται όλα τα επόμενα χρόνια.

 

Εκτός των ανωτέρω διαγωνισμών που αφορούν σε κατασκευαστικά έργα, έχει εγκριθεί από τις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών και από το ΔΣ της ΔΕΔΑ η δημοπράτηση των ακόλουθων διαγωνισμών των οποίων οι δημοσιεύσεις θα πραγματοποιηθούν έως σήμερα  31/8/2021:

 • «Διαχείριση Έργου (Project Manager) και Επίβλεψη εργασιών κατασκευής Δικτύου Διανομής Μέσης και Χαμηλής Πίεσης, Συνδέσεων Παροχετευτικών Αγωγών και εγκατάστασης εξοπλισμού» στις πόλεις της Καστοριάς, των Μανιάκων, του Άργους Ορεστικού και των Γρεβενών, προϋπολογισμού 1,34 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
 • «Προμήθεια Υλικών του έργου: Επέκταση χαλύβδινου δικτύου (19 bar), δικτύου πολυαιθυλενίου και συνδέσεις οικιακών και εμπορικών πελατών στα δίκτυα χαμηλής πίεσης (4bar) σε έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Ομάδα Β (Μετρητές)», προϋπολογισμού 1,28 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).
 • «Προμήθεια Υλικών για την κατασκευή του δικτύου, συνδέσεις καταναλωτών και του απαραίτητου εξοπλισμού. Αποσυμπιεστές» στην πόλη των Γρεβενών, προϋπολογισμού 490.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

 

Με αφορμή τη δημοπράτηση των νέων έργων φυσικού αερίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας δήλωσε: <<Οι διαδικασίες για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Μέσα σε έναν χρόνο, η ΔΕΔΑ προχώρησε σε δημοπρατήσεις και συμβασιοποιήσεις έργων άνω των 200 εκατ. ευρώ, ενώ πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι δημοπρατήσεις και των υπόλοιπων έργων που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας, φθάνοντας συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε μια νέα, «πράσινη» εποχή, αποφέροντας σημαντικά οφέλη για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία>>.

Ξεκινά η κατασκευή του Σταθμού Φυσικού Αερίου στην Κομοτηνή από την ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

 • PDF

Υπεγράφη η ανάθεση της κατασκευής του Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή από τους Ομίλους ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σηματοδοτώντας την έναρξη κατασκευής του έργου.

Η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, εταιρεία στην οποία συμμετέχουν από κοινού, με ποσοστό 50% η καθεμία, η Motor Oil Renewable Energy (MORE) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανέθεσε την κατασκευή του Σταθμού στην ΤΕΡΝΑ A.E., η οποία με τη σειρά της υπέγραψε σύμβαση προμήθειας με τη Siemens για το βασικό εξοπλισμό της μονάδας παραγωγής δυναμικότητας 877 ΜW.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 375 εκατ. ευρώ. Στο στάδιο κατασκευής του Σταθμού θα δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας, ενώ 100 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν κατά την περίοδο λειτουργίας.

Η έναρξη εμπορικής λειτουργίας της μονάδας προγραμματίζεται για τις αρχές του 2024.

Η κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου Σταθμού είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας, οι οποίες θα δημιουργηθούν εξαιτίας της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής. Αποτελεί έργο πνοής για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Θεσσαλονίκη: η Πρωτεύουσα του Φυσικού Αερίου - Η μετεξέλιξη της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο

 • PDF

Οι προοπτικές ανάπτυξης από την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του Υφυπουργού Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρου Καλαφάτη και του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδα Μπακούρα, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο.

Όπως αναγνώρισαν ο κ. Μπακούρας και ο κ. Καλαφάτης, το στρατηγικό πλεονέκτημα που προσφέρει η γεωγραφική θέση της περιοχής και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον στους τομείς των υποδομών ενέργειας, μετατρέπουν τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα σε κόμβο των μεγάλων ενεργειακών εξελίξεων της χώρας και τη Θεσσαλονίκη σε πρωτεύουσα του  φυσικού αερίου.

Οι ενεργειακοί δρόμοι που ανοίγουν σε συνδυασμό με τα χαμηλά τιμολόγια διανομής φυσικού αερίου, καθιστούν τις περιοχές αυτές πόλο έλξης επενδύσεων, καθώς δημιουργείται ευνοϊκό περιβάλλον με βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και συνολικά θετικό αναπτυξιακό πρόσημο.

Παράλληλα, η επιταχυνόμενη χρήση του φυσικού αερίου συμβάλλει  καθοριστικά στους στόχους της Πολιτείας για την ταχεία απολιγνιτοποίηση της χώρας, καθώς αποτελεί μια καθαρή μορφή ενέργειας με περιβαλλοντικά οφέλη.

Βαδίζοντας προς το μέλλον, ο κ. Μπακούρας τόνισε ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κατέχει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη βιώσιμων υποδομών με καινοτόμες και προηγμένες τεχνολογικά εφαρμογές, ενώ βρίσκεται προ των πυλών για τον ολικό ψηφιακό της μετασχηματισμό. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέδειξε τις ανάγκες που ανακύπτουν για την περαιτέρω υποστήριξη και ενσωμάτωση των ανανεώσιμων αερίων, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο, σε ένα νέο, ενοποιημένο και βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, συνεργάζεται με κορυφαίους ευρωπαϊκούς φορείς για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών για την οικοδόμηση ενός πιο πράσινου, αποκεντρωμένου και ψηφιοποιημένου ενεργειακού δικτύου.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Καλαφάτης εξήρε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Εταιρεία, οι οποίες αποβαίνουν προς όφελος των πολιτών, δίνοντας έμφαση στις άριστες σχέσεις που διατηρεί διαχρονικά με τις αρχές και τους φορείς. Τέλος, τόνισε ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ως μοχλός ανάπτυξης, συνεχίζει την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων, συμβάλλοντας στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης, στην τόνωση της απασχόλησης και στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

 

Dual Power από τη WATT+VOLT: Ο απόλυτος συνδυασμός για ρεύμα και φυσικό αέριο για να βγαίνεις διπλά κερδισμένος!

 • PDF

Η δυνατότητα συνδυασμού ρεύματος και φυσικού αερίου φαντάζει ιδανική και απόλυτα χρηστική. H WATT+VOLT έχει φροντίσει γι αυτό προσφέροντας το πρόγραμμα που ικανοποιεί τον παραπάνω συνδυασμό με τον καλύτερο τρόπο, το Dual Power!

Με το Dual Power, οι καταναλωτές μπορούν να συνδυάσουν οποιοδήποτε πρόγραμμα ρεύματος επιθυμούν μαζί με φυσικό αέριο για το σπίτι και την επιχείρησή τους και να κερδίσουν: 30% στις χρεώσεις προμήθειας φυσικού αερίου και ΔΩΡΕΑΝ τα 3 πρώτα πάγια.

Συγκεκριμένα, επιλέγοντας το Dual Power οι καταναλωτές εξασφαλίζουν οικονομία στο φυσικό αέριο και επωφελούνται από ανταγωνιστικές χρεώσεις και ξεκάθαρο τρόπο τιμολόγησης πετυχαίνοντας καλύτερη ενεργειακή απόδοση.

 

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Ο ρόλος των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης

 • PDF

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ βασίζει τους πυλώνες της στρατηγικής της ανάπτυξης στο σχεδιασμό επενδύσεων σε προηγμένες υποδομές και τεχνολογίες φυσικού αερίου που καθιστούν καταλυτικό τον ρόλο των δικτύων διανομής για την πορεία της απεξάρτησης της οικονομίας από τον άνθρακα.

Η μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων με το φυσικό αέριο να αποτελεί το καύσιμο γέφυρα στην ηλεκτροπαραγωγή, για την κάλυψη τόσο του φορτίου βάσης βραχυπρόθεσμα όσο και των φορτίων αιχμής μακροπρόθεσμα, αναπληρώνοντας το κενό ισχύος που ανακύπτει από την ταχεία απόσυρση του λιγνίτη και τη ραγδαία εισαγωγή των ΑΠΕ.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τους Κοινοτικούς και εθνικούς στόχους, νέες ανάγκες αναδύονται για την περαιτέρω υποστήριξη και ενσωμάτωση των ΑΠΕ σε ένα νέο, ενοποιημένο και βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου δύνανται να υποστηρίξουν με τον βέλτιστο τρόπο τη διεσπαρμένη παραγωγή και έγχυση ανανεώσιμων αερίων (υδρογόνο και βιομεθανίο), συμβάλλοντας άμεσα στον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου του τελικού μίγματος. Παράλληλα, με την ενσωμάτωση και αξιοποίηση των ανανεώσιμων αερίων ως εναλλακτικοί φορείς ενέργειας, επιτυγχάνεται η εξομάλυνση διακυμάνσεων στο ηλεκτρικό δίκτυο και παρέχεται ευελιξία μέσω της μετατροπής, αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης ενέργειας.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπακούρας επισημαίνει τη συσχέτιση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των κλάδων του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, μια σχέση που θα ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον με την εφαρμογή τεχνολογιών μεθανοποίησης και Power-to-Gas. Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζει ότι για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας θα πρέπει να υποστηρίζεται κάθε μορφή «πράσινης» ενέργειας και να αξιοποιούνται πλήρως όλες οι διαθέσιμες υποδομές. Για το σκοπό αυτό, απαιτούνται οι συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκομένων μερών του ενεργειακού τομέα για την οικοδόμηση ενός πιο πράσινου, αποκεντρωμένου και ψηφιοποιημένου ενεργειακού δικτύου.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, προς την κατεύθυνση του ενεργειακού μετασχηματισμού, συνεχίζει την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων για την κατασκευή βιώσιμων υποδομών με στόχο την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου. Παράλληλα, επενδύει σε τεχνολογικές καινοτομίες και στην ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής που θα επιτρέψουν την ενσωμάτωση και διανομή αυξανόμενων ποσοτήτων ανανεώσιμων αερίων στο μέλλον.

Η επενδυτική στρατηγική της Εταιρείας επικεντρώνεται σε καλές επιχειρηματικές πρακτικές που συμβαδίζουν με την περιβαλλοντική ευθύνη. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους στόχους που έχει θέσει η Πολιτεία, στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Με την υλοποίηση του  Προγράμματος Ανάπτυξης 2021 - 2025 ύψους 155,6 εκ. € και την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, καθώς το 2025 προβλέπεται ότι η διανομή φυσικού αερίου θα ανέλθει σε ~ 580 εκ. Νm3 στις περιοχές της Αδείας και αντίστοιχα, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τη χρήση φυσικού αερίου για την περίοδο 2021 – 2025 υπολογίζεται σε:

 • - 3,1 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα
 • - 19,2 χιλ. τόνους διοξειδίου του θείου
 • - 7,2 χιλ. τόνους μονοξειδίου του αζώτου

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ως μέλος του πανευρωπαϊκού φορέα βιωσιμότητας GD4S στον οποίο συμμετέχουν κορυφαίες εταιρείες διανομής της Ένωσης, συμβάλει:

 • Στην ανάπτυξη πολιτικών για τη βιωσιμότητα των Δικτύων Διανομής και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των μελλοντικών επενδύσεων σε υποδομές Φυσικού αερίου
 • Στη διαμόρφωση νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων αερίων (βιομεθάνιο, υδρογόνο) στα Δίκτυα Διανομής.
 • Στην κοινή χρήση βέλτιστων πρακτικών βιωσιμότητας μεταξύ των Ευρωπαίων Διαχειριστών
 • Στο σχεδιασμό βιώσιμων και πράσινων επενδύσεων.

Ο μελλοντικός ορίζοντας της αγοράς του φυσικού αερίου και η στρατηγική σημασία των υποδομών ενέργειας, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή,  αφήνουν σημαντικά περιθώρια για την εξέλιξη του κλάδου που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης.

Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ Εμπορίας: Η υψηλή καθετοποίηση μας δίνει προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού

 • PDF
 • Τα δύο τελευταία χρόνια η ΔΕΠΑ Εμπορίας κατάφερε όχι μόνο να αντιστρέψει τη δυσχερή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει, αλλά να πετύχει ολική επαναφορά, αποτελώντας πλέον ένα πολύτιμο asset για τους μετόχους και τους πελάτες της.
 • Στον πυρήνα του νέου business plan της ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται η στρατηγική της υψηλής καθετοποίησης, που συνδυάζει την παραγωγή με την εμπορία ενέργειας και τη διαφοροποίηση προϊόντων και αγορών.
 • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωταγωνιστεί στην απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, με την είσοδό της στις ΑΠΕ και την εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και τις επενδύσεις σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το υδρογόνο.

Τη συστηματική μετεξέλιξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας, τα τελευταία δύο χρόνια, σε μια ολοκληρωμένη επιχείρηση ενέργειας, περιέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Ο κ. Ξιφαράς στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το νέο business plan της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ανταποκρίνεται στις τάσεις της αγοράς – την ενεργειακή μετάβαση, τη συνεχή αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 75 TW το 2025, αλλά και την ένταση του ανταγωνισμού – οι οποίες ευνοούν τις εταιρείες με υψηλή καθετοποίηση.

«Η ΔΕΠΑ Εμπορίας τα τελευταία δύο χρόνια πέτυχε μια ολική επαναφορά. Ανέκτησε σημαντικό μερίδιο αγοράς στην κύρια εμπορική της δραστηριότητα και ολοκλήρωσε με επιτυχία τον μετασχηματισμό της, με παραδειγματική, μάλιστα, εργασιακή ειρήνη. Γνώμονας με τον οποίο κινούμαστε είναι η διαφοροποίηση προϊόντων και αγορών και η καθετοποίηση. Στην απελευθερωμένη και ιδιαίτερα ανταγωνιστική εγχώρια αγορά, η υψηλή καθετοποίηση αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενόψει μάλιστα αποκρατικοποίησης».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο κλειδί που ενέχει το φυσικό αέριο στην ενεργειακή μετάβαση, που στη χώρα μας μάλιστα, θα καλύψει μεγάλο μέρος του κενού που θα δημιουργήσει η δρομολογημένη απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων, μέχρι το 2028.

Για τον λόγο αυτό η ΔΕΠΑ Εμπορίας -υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς- διευρύνει συνεχώς τις χρήσεις του φυσικού αερίου, προσφέροντας περισσότερα προϊόντα και δυνατότητες στους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα:

 • Αναπτύσσει εφαρμογές υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας (Small Scale LNG), αλλά και μονάδες CNG για τα νησιά και τις απομακρυσμένες από το δίκτυο περιοχές, σπάζοντας την ενεργειακή απομόνωσή τους.
 • Επεκτείνει συστηματικά το πανελλαδικό δίκτυο πρατηρίων της με CNG (FISIKON) διαχέοντας, έτσι, τα οφέλη της αεριοκίνησης σε περισσότερους οδηγούς και περιοχές της χώρας. Εδώ υπάρχει σημαντική πρόοδος καθώς έχουν προστεθεί ήδη 4 νέα πρατήρια (ΣΕΑ Ευαγγελισμού Λαρίσης & ΣΕΑ Ψαθόπυργου Αχαίας), με άλλα 4 (σε Ηγουμενίτσα, Κοζάνη, Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη) να κατασκευάζονται, με στόχο να έχουμε 27 πρατήρια μέχρι το τέλος του 2021.
 • Προωθεί το LNG ως ναυτιλιακό καύσιμο στην Ανατολική Μεσόγειο, κατασκευάζοντας ένα καινοτόμο πλοίο μεταφοράς που θα τροφοδοτεί τα λιμάνια της ευρύτερης περιοχής.

Ταυτόχρονα, όπως διευκρίνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων «αναπτύσσουν τις υποδομές που εγγυώνται την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας μας και παράλληλα τη μετατρέπουν σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, αναβαθμίζοντας την οικονομική και γεωπολιτική της θέση (Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης, EastMed, IGB)».

Με την απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση να αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για τις εταιρείες του κλάδου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σημείωσε ο κ. Ξιφαράς:

 • Εισέρχεται στην παραγωγή πράσινης ενέργειας αναπτύσσοντας ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο άνω των 200 MW, με τη συμμετοχή της σε φωτοβολταϊκά στις υπό μετάβαση περιοχές της Δ. Μακεδονίας.
 • Εξασφάλισε άδεια εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 500 MW
 • Ετοιμάζεται να μπει στην αγορά διμερών συμβολαίων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας – PPA’s.
 • Πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη εναλλακτικών «καθαρών» καυσίμων, όπως το υδρογόνο.
 • Επεκτείνει τις δραστηριότητες λιανικής (φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα), μέσω της θυγατρικής της Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η οποία αυξάνει διαρκώς το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά.

Όλες οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ΔΕΠΑ Εμπορίας τα τελευταία δύο χρόνια, σημείωσε ο κ. Ξιφαράς, «είχαν την απόλυτη στήριξη του ΔΣ σε κάθε τους βήμα και στέφθηκαν με επιτυχία χάρη στη δουλειά και την αφοσίωση του στελεχιακού δυναμικού της εταιρείας. Ενώ, με αυτές τις στοχευμένες κινήσεις, τόνισε, «η ΔΕΠΑ Εμπορίας κατάφερε να μετατραπεί από πιθανό πρόβλημα σε ένα πολύτιμο asset για τους μετόχους της (το Ελληνικό Δημόσιο) και τους πελάτες της, το οποίο ενισχύει διαρκώς την αξία του, ενόψει, μάλιστα αποκρατικοποίησης»

 

Κ. Σκρέκας: Αναβαθμίζουμε τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό σταυροδρόμι

 • PDF

Υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υπέγραψε σήμερα, Παρασκευή 9 Ιουλίου, Διακρατική Συμφωνία για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας. Τη συμφωνία συνυπέγραψε ο Υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, Kreshnik Bekteshi, παρουσία του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Υπεύθυνου για Οικονομικά θέματα, Fatmir Bitikji, του Διευθύνοντος Συμβούλου του MER JSC, Bajram Rexhepi, του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt και της Διευθύνουσας Συμβούλου του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli.


Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου θα έχει συνολικό μήκος 123 χιλιομέτρων, 55 εκ των οποίων σε ελληνικό έδαφος, και θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία, κοντά στη Θεσσαλονίκη, προς το Νετιτόνο μέσω της Γευγελής. Η αρχική ικανότητα μεταφοράς θα φθάνει τα 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης στα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες προκειμένου ο αγωγός να διαθέτει τις προδιαγραφές και για την μεταφορά πράσινου υδρογόνου. Το έργο αναμένεται να κοστίσει 110 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 51,4 εκατομμύρια θα επενδυθούν από τον ΔΕΣΦΑ στην ελληνική πλευρά του έργου, μετά τη διενέργεια market test στο επόμενο διάστημα.


Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Σήμερα είχα τη χαρά να υποδεχτώ τον καλό μου φίλο, τον Υπουργό Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, Kreshnik Bekteshi με τον οποίο υπογράψαμε μiα διακρατική συμφωνία για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινάει από τη Νέα Μεσημβρία και θα καταλήγει στη Γευγελή. Με τον αγωγό αυτό καταφέρνουμε να πετύχουμε δύο στόχους: Αναβαθμίζουμε τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη θέση της ως ένα ενεργειακό σταυροδρόμι που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το εθνικό μας σύστημα στη Βόρεια Μακεδονία.  Επιπλέον, δίνουμε τη δυνατότητα στον βόρειο γείτονά μας να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του, να πετύχει την ενεργειακή μετάβαση και σταδιακά να αντικαταστήσει πιο ρυπογόνες πηγές ηλεκτροπαραγωγής με το φυσικό αέριο και Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;} να συμβάλλει στο γενικότερο ευρωπαϊκό όραμα για μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050. Είναι μια σημαντική συμφωνία, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αγωγού που θα κοστίσει 110 εκατομμύρια ευρώ και θα βοηθήσει ουσιαστικά την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομιών μας.

Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αφορούν την κλιματική αλλαγή και την κλιματική αλλαγή είναι κοινά, δεν γνωρίζουν σύνορα και θα πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τα αίτια τα οποία προκαλούν την κλιματική κρίση και με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον ευημερίας και μια καλύτερη ζωή για τις επόμενες γενιές».

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE

να συμβάλλει στο γενικότερο ευρωπαϊκό όραμα για μια κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050. Είναι μια σημαντική συμφωνία, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αγωγού που θα κοστίσει 110 εκατομμύρια ευρώ και θα βοηθήσει ουσιαστικά την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομιών μας.

Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αφορούν την κλιματική αλλαγή και την κλιματική αλλαγή είναι κοινά, δεν γνωρίζουν σύνορα και θα πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τα αίτια τα οποία προκαλούν την κλιματική κρίση και με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον ευημερίας και μια καλύτερη ζωή για τις επόμενες γενιές».

Νέα εποχή για τον ΔΕΣΦΑ

 • PDF

Σημαντικές επενδύσεις και ανάπτυξη νέων τεχνικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων για την ταχύτερη μετάβαση σε ένα καθαρό και βιώσιμο ενεργειακό μέλλον

Σε μια νέα εποχή εισήλθε ο ΔΕΣΦΑ, μέσα από ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων και επιχειρηματικού μετασχηματισμού για τα επόμενα χρόνια, με σκοπό να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον και κομβικό παράγοντα στην ανάπτυξη μιας ρευστής αγοράς φυσικού αερίου και στην εθνική προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΔΕΣΦΑ υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα άνω των €540 εκατ., που περιλαμβάνει 48 έργα, με υψηλή προστιθέμενη αξία για την περιφερειακή ανάπτυξη και την ελληνική οικονομία συνολικά. Το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ για την περίοδο 2021-2030, όπως έχει εγκριθεί από τη ΡΑΕ, εμπεριέχει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές που αναβαθμίζουν και επεκτείνουν το σύστημα σε νέες περιοχές και αγορές, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.

Στο επίκεντρο του Προγράμματος βρίσκονται έργα που πρόκειται να συμβάλουν αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, προετοιμάζοντας παράλληλα το σύστημα για τη μεταφορά και αποθήκευση υδρογόνου, καθώς και άλλων ανανεώσιμων αερίων στο μέλλον. Στα έργα αυτά ξεχωρίζει η ανάπτυξη νέων αγωγών Υψηλής Πίεσης στη Δυτική Μακεδονία και την περιοχή της Πάτρας, δύο νέα εθνικά αναπτυξιακά έργα στρατηγικής σημασίας, που θα επιτρέψουν την τροφοδοσία πλήθους νέων περιοχών και αγορών με φυσικό αέριο. Τα έργα αυτά επιβεβαιώνουν τον κομβικό ρόλο των υποδομών φυσικού αερίου για την ενεργειακή μετάβαση, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την απολιγνιτοποίηση, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΕΣΕΚ και του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών.

Παράλληλα, επενδύοντας στις δυνατότητες του Τερματικού Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, ο ΔΕΣΦΑ αναπτύσσει μια σειρά εγκαταστάσεων Small Scale LNG, όπως ο Πιλοτικός Σταθμός Φόρτωσης Βυτιοφόρων LNG (LNG Truck Loading) και η νέα προβλήτα Small Scale LNG (Small Scale LNG Jetty), έργα που «ξεκλειδώνουν» την πρόσβαση στο φυσικό αέριο σε χρήστες περιοχών που βρίσκονται εκτός δικτύου, προωθώντας παράλληλα τη χρήση του LNG ως καυσίμου στη ναυτιλία, με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη για τον κλάδο. Με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων, ο ΔΕΣΦΑ φιλοδοξεί να εγκαινιάσει μία νέα εποχή Small Scale LNG για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθιστώντας τη χώρα μας κομβικό σημείο ανεφοδιασμού και διανομής για την ευρύτερη περιοχή.

Σημαντικό ρόλο στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ για την περίοδο 2021-2030 καταλαμβάνει, επίσης, μια σειρά έργων τα οποία θα αυξήσουν τη δυνατότητα εισροής, ενισχύοντας έτσι την ευελιξία και την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος και την ασφάλεια εφοδιασμού. Στα ανωτέρω έργα συμπεριλαμβάνονται η Αναβάθμιση του Σταθμού Συμπίεσης στη Νέα Μεσήμβρια, καθώς και η κατασκευή νέων Σταθμών Συμπίεσης στην Αμπέλια και στους Κήπους και Ρυθμιστικού Σταθμού στην Κομοτηνή.

Επιπλέον, ο ΔΕΣΦΑ αναπτύσσει καινοτόμα προϊόντα και εφαρμόζει διαφανείς και αμερόληπτες διαδικασίες για την πρόσβαση τρίτων (Third-Party Access – TPA), ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου. Για τον σκοπό αυτό, συνεργάζεται στενά με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας συναλλαγών για το φυσικό αέριο, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί έως τα μέσα του επόμενου φθινοπώρου και θα επιτρέψει τις ανώνυμες συναλλαγές φυσικού αερίου προς όφελος των τελικών καταναλωτών.

Mετά από ένα επιτυχημένο δεσμευτικό market test, ο ΔΕΣΦΑ έλαβε θετική απόφαση για την απόκτηση μεριδίου 20% στην Gastrade για το FSRU Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα, από τον Απρίλιο του 2021 και για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών, ο ΔΕΣΦΑ έχει αναλάβει την παροχή υπηρεσιών Λειτουργίας και Συντήρησης σε έναν από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς LNG παγκοσμίως - το LNGI (Liquefied Natural Gas Import), του νέου τερματικού σταθμού LNG της κρατικής εταιρείας του Κουβέιτ, KIPIC. Υπενθυμίζεται πως από τον Δεκέμβριο του 2018, ο ΔΕΣΦΑ είναι επίσης υπεύθυνος για τη συντήρηση του ελληνικού τμήματος του αγωγού ΤΑΡ, μήκους 550 χλμ.

Στον πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα, ο ΔΕΣΦΑ επενδύει στην ανάπτυξη νέων τεχνικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων για την ταχύτερη μετάβαση σε μία πιο καθαρή και βιώσιμη ενέργεια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της υιοθέτησης του υδρογόνου και του βιομεθανίου, μέσω της συμμετοχής του σε πλήθος εγχώριων και διεθνών σχετικών πρωτοβουλιών. Με τη συμμετοχή του στο έργο "White Dragon", το οποίο προγραμματίζεται με επίκεντρο την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ο ΔΕΣΦΑ επενδύει στο δίκτυό του, προκειμένου αυτό να καταστεί 100% έτοιμο για τη μεταφορά και αποθήκευση υδρογόνου και ενδεχομένως άλλων ανανεώσιμων αερίων στο μέλλον, με την ανάλογη προετοιμασία και προσαρμογή του. Επιπλέον, συμμετέχει, μαζί με άλλους δώδεκα (12) Ευρωπαίους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (TSOs) στην πρωτοβουλία European Hydrogen Backbone (EHB), η οποία μοιράζεται το όραμα για τη δημιουργία ενός δικτύου αγωγών υδρογόνου μήκους περίπου 40.000 χλμ. σε 21 χώρες έως το 2040.

Ρόλο-κλειδί για τη μετάβαση του ΔΕΣΦΑ στη νέα εποχή κατέχει ο επιχειρησιακός μετασχηματισμός της εταιρείας. Από το 2019 μέχρι σήμερα, έχουν αναπτυχθεί πάνω από 20 προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού για την αναβάθμιση και την εγκατάσταση νέων υποδομών και λειτουργιών, ύψους €8 εκατ. για την υποστήριξη της επιχειρησιακής του λειτουργίας. Ακόμη, ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για την έκδοση ομολογιακού δανείου, ύψους €400 εκατ. από τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Η συμφωνία αυτή  επισφραγίζει την εμπιστοσύνη που δείχνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέποντας στον ΔΕΣΦΑ να υλοποιήσει το μακροπρόθεσμο επενδυτικό του πλάνο.

Τέλος, με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη σταθερά στο επίκεντρο της δραστηριότητάς του, κατά τη διάρκεια του 2020 και εξαιτίας της πανδημίας, ο ΔΕΣΦΑ διέθεσε το 70% του σχετικού προϋπολογισμού του για δωρεές που σχετίζονται με τον COVID, ενώ το υπόλοιπο 30% διατέθηκε για την υποστήριξη τοπικών κοινοτήτων, οργανισμών, ΜΚΟ και παγκοσμίου φήμης αθλητών.

Η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, δήλωσε σχετικά: «Ως αξιόπιστος περιφερειακός εταίρος, ο ΔΕΣΦΑ τοποθετεί την Ελλάδα στην καρδιά των ενεργειακών εξελίξεων, ξεχωρίζοντας ως κοινός παρονομαστής σε έργα που ανοίγουν νέους δρόμους για την ενέργεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επενδύοντας στην καινοτομία και σε υποδομές έτοιμες για το αύριο, ο ΔΕΣΦΑ διεκδικεί ηγετικό ρόλο στη μετάβαση σε μία νέα εποχή, με όραμά την ασφαλή και βιώσιμη διαχείριση ενός τεχνολογικά προηγμένου δικτύου μεταφοράς και αποθήκευσης καθαρής, αξιόπιστης και οικονομικά προσιτής ενέργειας αερίου, στην πορεία προς ένα μέλλον μηδενικού άνθρακα».


ΕΔΑ ΘΕΣΣ: 6,12 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

 • PDF

Υπογράφηκε η σύμβαση για την εκταμίευση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προϋπολογισμού 6,12 εκ. ευρώ», μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα, και του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδα Μπακούρα.

Η εν λόγω δράση αφορά την επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες, προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου. Χιλιάδες  οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα σε όλη τη  Θεσσαλία εντάσσονται στο Πρόγραμμα που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι επιταχυνόμενες ενέργειες για τη δρομολόγηση των διαδικασιών της Δράσεως είναι αποτέλεσμα της αποδοτικής συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΝ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

«Με τη σύμβαση που υπογράψαμε σήμερα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την ΕΔΑ ΘΕΣΣ δίνουμε τη δυνατότητα σε πάνω από 3.000 νοικοκυριά στη Θεσσαλία να προχωρήσουν στην εγκατάσταση συστημάτων φυσικού αερίου. Χρηματοδοτούμε με 65% την εσωτερική εγκατάσταση, επιτρέποντας έτσι σε χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά να αποκτήσουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο, ώστε με αυτό τον τρόπο να μειώσουν το κόστος θέρμανσης. Επίσης, ενισχύεται η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς το φυσικό αέριο είναι πολύ πιο καθαρό καύσιμο σε σχέση με το πετρέλαιο και τα άλλα καύσιμα που αντικαθιστά. Μάλιστα, για πολύ φτωχά νοικοκυριά, η επιδότηση είναι 100%», σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας.

 

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπακούρας, δήλωσε σχετικά: «Κατά την υλοποίηση του προγράμματος, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.300 αιτήσεις οι οποίες δύνανται να υπερκαλύψουν τον προϋπολογισμό της Δράσης. Ήδη έχει καταγραφεί ρεκόρ απορρόφησης του προγράμματος στη Θεσσαλία, το οποίο τείνει να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία, καθώς οι πολίτες εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον και στους 4 Νομούς της Περιφέρειας. Η δυνατότητα ένταξης αντίστοιχου προγράμματος στο επόμενο ΕΣΠΑ θα προσφέρει επιπλέον οφέλη και δυναμικά κίνητρα στους καταναλωτές για να μεταβούν στη χρήση του φυσικού αερίου. Βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που δρουν ευεργετικά για τους καταναλωτές, την οικονομία και το περιβάλλον».

Οι επενδύσεις της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε μια κρίσιμη και μεταβατική περίοδο ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας, ενισχύει την ανάπτυξη, μέσω της εξοικονόμησης πόρων από τη μείωση ενεργειακού κόστους, και της τόνωσης της απασχόλησης.

 

Παράλληλα, η αυξανόμενη διείσδυση και χρήση του φυσικού αερίου – του κυρίαρχου για τη μεταλιγνιτική εποχή μεταβατικού καυσίμου – επιταχύνει την απεξάρτηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας από τον άνθρακα και υποστηρίζει τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία.

 

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκαν στην Ξάνθη τα εγκαίνια για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια ΑΜΘ

 • PDF

Το έργο σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της ΔΕΔΑ, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που θα φέρει το φυσικό αέριο σε 34 πόλεις

ην έναρξη του έργου επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην ακριτική Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ), κήρυξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΔΕΔΑ στην Ξάνθη την Πέμπτη 1η Ιουλίου, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, μελών της κυβέρνησης και εκπροσώπων της πολιτικής, εκκλησιαστικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με το συμβολικό άναμμα της φλόγας του φυσικού αερίου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ Μάριο Τσάκα.

 

«Οι ακρίτες μας έρχονται πλέον στο κέντρο της εθνικής ενεργειακής πολιτικής», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σημειώνοντας ότι το έργο που εντάσσει  την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στο δίκτυο του φυσικού αερίου είναι μόνο η αρχή.

«Το πενταετές πρόγραμμα της ΔΕΔΑ είναι σήμερα το μεγαλύτερο σχέδιο επέκτασης διανομής φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με διακλαδώσεις σχεδόν 1.900 χιλιομέτρων δικτύου θα ενώσει 34 πόλεις, μεταφέροντας ενέργεια σε 70.000 καταναλωτές, οι οποίοι μέχρι το 2036 εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουν τους 200.000. Είναι ένα έργο που σε πλήρη ανάπτυξη θα κινητοποιήσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο και θα δημιουργήσει περίπου 6.000 νέες θέσεις εργασίας στην περιφέρεια», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το έργο είναι μια επιλογή με βαθιά πολιτικό πρόσημο γιατί έχει κοινωνικό περιεχόμενο, καθώς προσφέρει στον πολίτη όχι μόνο καθαρότερη, αλλά και φθηνότερη ενέργεια.

Ταυτόχρονα, είναι μια επιλογή που έχει έντονο αναπτυξιακό πρόσημο διότι μειώνει το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων, κινητοποιεί ιδιωτικές επενδύσεις και τονώνει τις τοπικές οικονομίες. Αποτελεί, επίσης, μία πράσινη πρωτοβουλία, προωθώντας σε όλη την επικράτεια το φυσικό αέριο, ένα φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο, που θα αποτελέσει το βασικό καύσιμο μετάβασης για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι η ΔΕΔΑ ήταν ανενεργή, σχεδόν αδρανής από το 2016 έως και το 2019,  ενώ συνεχάρη τη νέα διοίκηση και τους εργαζόμενους της εταιρείας για τον σαφή επενδυτικό σχεδιασμό και τις επεκτάσεις των δικτύων που, ήδη, δρομολογούνται στην ελληνική περιφέρεια.

 

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον ρόλο του φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας, σημειώνοντας ότι είναι το καύσιμο – «γέφυρα» που θα διασφαλίσει την ενεργειακή σταθερότητα, αλλά και την ευελιξία του ηλεκτρικού δικτύου στη χώρα μας.

«Γι΄ αυτόν τον λόγο έχουμε σχεδιάσει επενδύσεις τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε ό, τι αφορά τη μεταφορά, αλλά και τη διανομή του φυσικού αερίου στη χώρα και 44 δισεκατομμύρια επενδύσεις μέχρι το 2030 για να πραγματοποιήσουμε την ενεργειακή μετάβαση» υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός, οι επενδύσεις αυτές θα δημιουργήσουν περισσότερες από 150.000 βιώσιμες θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Επιπλέον θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, εξάλλου, σε όλα τα στάδια των έργων (κατασκευής, συντήρησης, διαχείρισης δικτύων) για τη μεταφορά και τη διανομή του φυσικού αερίου στη χώρα.

 

Ως το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη χαρακτήρισε την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος. «Η Περιφέρειά μας είναι αδικημένη, διότι κάθε χρόνο οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πληρώνουν περισσότερους φόρους για πετρέλαιο σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς έχουμε υψηλότερες ανάγκες σε ενέργεια και για περισσότερους μήνες το χρόνο λόγω κλίματος», σημείωσε ο κ. Μέτιος, προσθέτοντας ότι μετά από συστηματική προσπάθεια ετών το έργο της ανάπτυξης του δικτύου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, τον Δεκέμβριο του 2018. «Με το έργο, χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια, όπως νοσοκομεία και σχολεία, θα μπορέσουν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο, με πολλά και σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Μάριος Τσάκας: Ιστορική στιγμή με συμβολική και ουσιαστική αξία

Τις ευχαριστίες του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την καθοριστική στήριξή του στη νέα διοίκηση της ΔΕΔΑ, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Μάριος Τσάκας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την πολύτιμη συμβολή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου για την υλοποίηση του έργου.

«Για εμάς στη ΔΕΔΑ, αυτή είναι μια ιστορική στιγμή. Έχει συμβολική αξία, καθώς αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών που κάνουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ώστε τα έργα, τα οποία παρέμεναν σε στασιμότητα και κινδύνευαν με απένταξη από το ΕΣΠΑ, να μπουν σε τροχιά υλοποίησης. Μάλιστα, υπήρχαν δίκτυα που είχαν κατασκευαστεί το 2008 και παρέμεναν τόσα χρόνια, “θαμμένα” και ανενεργά», τόνισε ο κ. Τσάκας στην ομιλία του.

Και πρόσθεσε:  «Εκτός από συμβολική αξία, το έργο έχει και τεράστια ουσιαστική αξία για χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, αυτή την οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας που θα μας οδηγήσει στη νέα ενεργειακή εποχή. Μια εποχή που στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία δεν θα υπάρχει ενεργειακή απομόνωση. Θα τη θωρακίσουμε ενεργειακά και θα το κάνουμε με σθένος».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ επεσήμανε ότι στην Περιφέρεια ΑΜΘ θα δημιουργηθούν και τα πρώτα «πράσινα» δίκτυα, αφού η εταιρεία ετοιμάζει πιλοτικό έργο για την έγχυση βιομεθανίου από βιομάζα, δηλαδή από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, στα δίκτυα και τη διανομή του ως μείγμα οικολογικού αερίου μαζί με το φυσικό αέριο.

Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Τσάκας, η ΔΕΔΑ δρομολογεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ τον σχεδιασμό αγωγού φυσικού αερίου που θα εκτείνεται σε όλη τη συνοριακή γραμμή από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Ορεστιάδα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες στο  Σουφλί και το Διδυμότειχο.

 

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ Βασίλης Κοτρώνης, αναφερόμενος στο φιλόδοξο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, σημείωσε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της χώρας από την εποχή της ηλεκτροδότησης της ελληνικής περιφέρειας.

«Το μέλλον της χώρας χτίζεται από μικρές και μεγάλες νίκες σαν τη σημερινή. Νίκες που αφορούν τους πολίτες, που βελτιώνουν την ποιότητα και το επίπεδο ζωής τους, που δίνουν επαγγελματικές προοπτικές στους νέους ανθρώπους. Εμείς στη ΔΕΔΑ, ακολουθώντας το ρητό του Νίκου Καζαντζάκη, θα προσπαθούμε να φθάνουμε εκεί που δεν μπορούμε, δίνοντας ενέργεια στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Κοτρώνης.

 

Η «ταυτότητα» του έργου

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της ΔΕΔΑ, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε 34 πόλεις της χώρας.

Η εκκίνηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων της ΔΕΔΑ γίνεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπου το φυσικό αέριο θα πάει σε έξι πόλεις: την Ξάνθη, τη Δράμα, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Ορεστιάδα.

 

Το έργο στην Περιφέρεια ΑΜΘ είναι προϋπολογισμού 61,8 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από επιχορήγηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή 496 χιλιομέτρων δικτύου και τη σύνδεση τουλάχιστον 15.000 καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών). Οι εργασίες για την κατασκευή του δικτύου ξεκίνησαν στις 30 Ιουνίου 2021 και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του 2023.

 

Το φθινόπωρο, τα έργα θα επεκταθούν στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ από τα τέλη του έτους και τις αρχές του 2022 θα αρχίσουν οι εργασίες στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.

Συνολικά,  περισσότεροι από 68.000 νέοι καταναλωτές θα συνδεθούν στο δίκτυο έως το 2025, ενώ σε ορίζοντα μίας ακόμα δεκαετίας ο αριθμός υπολογίζεται πως θα αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας τους 170.000.

 

Συνεργασία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή

 • PDF

Οι δύο Όμιλοι προωθούν από κοινού μεγάλη ενεργειακή επένδυση

ύψους 375 εκατ. ευρώ στην Κομοτηνή

Οι Όμιλοι ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοινώνουν τη συνεργασία τους για την από κοινού ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής και 100 κατά την περίοδο λειτουργίας.

Η τεχνολογία του κύριου εξοπλισμού  που έχει επιλεγεί για το Σταθμό είναι η πλέον σύγχρονη και θα οδηγήσει σε πολύ υψηλούς βαθμούς συνολικής καθαρής απόδοσης.  Στόχος είναι η κατασκευή της νέας μονάδας να ξεκινήσει εντός του 2021, ώστε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. Τις εργασίες κατασκευής θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ.

Στην κοινή εταιρία που θα αναπτύξει το Σταθμό, καθένα από τα δύο μέρη θα συμμετέχει με ποσοστό 50%. Η ανωτέρω συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων Αρχών.

Ο Όμιλος ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ είναι ένας σύγχρονος ενεργειακός όμιλος με ηγετικό ρόλο στον κλάδο διύλισης αργού και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. O Όμιλος έχει παρουσία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου μέσω της θυγατρικής NRG Supply and Trading S.A., η οποία είναι ένας ολοκληρωμένος πάροχος που προσφέρει ενεργειακές λύσεις σε οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες. Επιπλέον η NRG είναι πρωτοπόρος  στο  χώρο της ηλεκτρο­κίνησης. Ο Όμιλος ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ δραστηριοποιείται επίσης στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) διευρύνοντας συστηματικά την παρουσία του στον τομέα αυτό.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει ηγετική θέση στους τομείς των υποδομών, των παραχωρήσεων, της παραγωγής, προμήθειας κι εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων. Μέσω της ΗΡΩΝ, ήταν ο πρώτος ιδιωτικός όμιλος που κατασκεύασε και έθεσε σε λειτουργία σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Ελλάδα το 2004 (ΗΡΩΝ 1). Σήμερα διαθέτει συμμετοχή σε δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (ΗΡΩΝ 1 & 2), ενώ μέσω της ΗΡΩΝ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην αγορά της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Παράλληλα, μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Κώστας Σκρέκας: Η Φλώρινα θωρακίζεται ενεργειακά με ισχυρές υποδομές φυσικού αερίου

 • PDF

Η κατασκευή του δικτύου ξεκινά το φθινόπωρο του 2021, φέρνοντας το φυσικό αέριο σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες


Η ανάπτυξη υποδομών διανομής φυσικού αερίου στη Φλώρινα, ένα έργο κομβικής σημασίας για την τοπική κοινωνία γίνεται πραγματικότητα, το οποίο θα καλύψει τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής κατά τη μεταλιγνιτική εποχή.


 

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 20,2 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.), εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020 και η υλοποίησή του θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2021 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2023. Τα τεύχη δημοπράτησης του έργου έχουν ήδη εγκριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΠΑνΕΚ, ανοίγοντας τον δρόμο για την προκήρυξη του διαγωνισμού εντός του επόμενου μήνα.

 

Το έργο προβλέπει την κατασκευή 102 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου, το οποίο δεν θα περιορίζεται μόνο στον οικιστικό ιστό της Φλώρινας, αλλά και στη βιομηχανική περιοχή.


 

Παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής του δικτύου θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), δίνοντας προτεραιότητα στη σύνδεση δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως μονάδων υγείας και σχολείων.


 

Με τη χρήση του φυσικού αερίου θα μειωθούν σημαντικά οι δαπάνες των νοικοκυριών για θέρμανση που είναι ιδιαίτερα αυξημένες εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών στη Φλώρινα, ενώ μεγάλα θα είναι τα οφέλη και για τον εμπορικό και τον βιομηχανικό τομέα από τη μείωση του ενεργειακού κόστους.


 

Το έργο έχει, ταυτόχρονα, ισχυρό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και ενισχύει σημαντικά την τοπική οικονομία και απασχόληση, με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.


 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή της Φλώρινας θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης. Χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις, σχολεία και μονάδες υγείας θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα φθηνότερο και φιλικότερο προς το περιβάλλον καύσιμο σε σχέση με το πετρέλαιο, σε μια περιοχή στην οποία επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Τα οφέλη θα είναι σημαντικά και κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την υλοποίηση αυτής της επένδυσης».


 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας υπογράμμισε σχετικά: «Η έλευση του φυσικού αερίου στην ακριτική Φλώρινα ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που καταφέραμε να κερδίσουμε με σκληρή δουλειά και καλή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σε χρόνο - ρεκόρ, το έργο εντάχθηκε στο ΕΠΑνΕΚ και ξεκινά να υλοποιείται, παρέχοντας στους κατοίκους τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα καύσιμο οικονομικό, ασφαλές και καθαρό. Εκτός, όμως, από ουσιαστικός, ο χαρακτήρας του έργου είναι για εμάς και συμβολικός, στέλνοντας το μήνυμα των ίσων ευκαιριών ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας».

 Συνέπεια στις δεσμεύσεις της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης

 • PDF

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Φαρκαδόνας μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα, του Δημάρχου Φαρκαδόνας, κ. Σπυρίδωνα Αγναντή και του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδα Μπακούρα.

Ο Γενικός Διευθυντής ενημέρωσε για την επιτυχημένη πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Ανάπτυξης για το 2021 που έχει εγκριθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο από τη ΡΑΕ και του Επενδυτικού Σχεδιασμού της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Στο πλαίσιο της συνάντησης επεσήμανε ότι ξεκινά ο σχεδιασμός για την τροφοδότηση άλλης μιας νέας περιοχής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, της Δημοτικής Κοινότητας Φαρκαδόνας, που έχει ενταχθεί στο 5ετές Πρόγραμμα της Εταιρείας. Όπως ανέφερε, προβλέπονται επενδύσεις ύψους 1,5 εκ. € έως το 2025 στο Δήμο για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου και τη σύνδεση των καταναλωτών.

Στη συνέχεια ο κ. Μπακούρας τόνισε ότι, παρά το μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, τηρώντας απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις της σύμφωνα με το Εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης, σεβόμενη πλήρως το ρυθμιστικό, νομοθετικό πλαίσιο και τις αποφάσεις της Αρχής. Παράλληλα, η Εταιρεία ασκεί τα καθήκοντά της με γνώμονα τις αρχές, της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και της αμεροληψίας, διασφαλίζοντας τη Λειτουργική της Ανεξαρτησία.

Ήδη, από το α΄ τρίμηνο του 2021, τα κερδοφόρα αποτελέσματα σηματοδοτούν τον αναπτυξιακό ορίζοντα της Εταιρείας. Αξιοποιώντας πλήρως τη δυναμική της, η   ΕΔΑ ΘΕΣΣ παραμένει πιστή στον προγραμματισμό και χαράσσει τη μελλοντική της πορεία για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ συνεχίζει δυναμικά τις επενδύσεις και συντελεί έμπρακτα στην εξοικονόμηση πόρων και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, περιορίζοντας το ενεργειακό κόστος των πολιτών. Η αυξανόμενη χρήση του φυσικού αερίου – του κυρίαρχου για τη μεταλιγνιτική εποχή μεταβατικού καυσίμου – παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Πολιτείας.

Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, δήλωσε σχετικά:

«Χαίρομαι που βρίσκομαι ανάμεσά σας, γιατί σήμερα ανακοινώνεται κάτι πολύ σημαντικό, η έλευση του φυσικού αερίου στη Φαρκαδόνα. Αυτό σημαίνει χαμηλότερο κόστος ενέργειας για τις κατοικίες και προστασία του περιβάλλοντος καθώς το φυσικό αέριο είναι το πιο καθαρό καύσιμο, εξαλείφοντας τα αίτια που προκαλούν την κλιματική αλλαγή και την κλιματική κρίση. Παράλληλα, δίνουμε μια αναπτυξιακή χροιά γιατί το φυσικό αέριο πέρα από την οικιακή χρήση αξιοποιείται και από επιχειρήσεις. Έτσι, μειώνεται το ενεργειακό κόστος, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται θέσεις εργασίας και προϋποθέσεις ανάπτυξης στην περιοχή.

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Λεωνίδα Μπακούρα και την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η οποία αξιοποιεί όλα τα εργαλεία που δίνει η Πολιτεία, και αναπτύσσουν το σπουδαίο τους έργο επεκτείνοντας το δίκτυο διανομής στην περιοχή της ευθύνης τους. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των κατοίκων της Φαρκαδόνας για σύνδεση με το δίκτυο διανομής, μας δίνει ώθηση να στηρίξουμε με περισσότερους οικονομικούς πόρους, ώστε να μπορέσουν όλο και περισσότεροι να περάσουν στη χρήση του φυσικού αερίου, του καθαρότερου καυσίμου.

Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω και την απόφαση της Πολιτείας για την επιτάγχυση της απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μίγματος της χώρας. Μέσα στην τελευταία 10ετία κατορθώσαμε να μειώσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη κατά 70% και το φυσικό αέριο καλείται να αποτελέσει το ρόλο του καυσίμου βάσης για την ηλεκτροπαραγωγή. Η μετάβαση της ηλεκτροπαραγωγής από το λιγνίτη στο φυσικό αέριο μειώνει δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ως τη φιλικότερη μορφή ενέργειας, αποτελεί το καύσιμο γέφυρα μέχρι να φθάσουμε στην πράσινη οικονομία.


Ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μπακούρας σχολίασε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό που στέκεται δίπλα μας όλη αυτή τη περίοδο της πανδημίας για την υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ ύψους 156 εκ. € από το 2021 έως το 2025. Επίσης, να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο για τη φιλοξενία και την άμεση ανταπόκριση.

Με την εφαρμογή του Προγράμματος κατορθώνουμε να προσελκύουμε μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας χάρις την σταθερή τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούμε, αφού από τη φετινή χρονιά μειώθηκε η τιμή διανομής κατά μέσο όρο κατά 21% αλλά και ειδικότερα στη βιομηχανία κατά 56%. Είναι σημαντικό να τονίσω ότι 20 ενεργοβόρες βιομηχανίες πέρασαν στη χρήση του φυσικού αερίου κατά την τελευταία περίοδο, μειώνοντας δραστικά το ενεργειακό τους κόστος.

Συνεχίζουμε τις επενδύσεις ενώ ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουμε επενδύσει πάνω από 6,5 εκατομύρια για την επέκταση του δικτύου. Η ζήτηση των καταναλωτών για τη μετάβαση στη χρήση του φυσικού αερίου είναι ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς πρόκειται για ένα καύσιμο πρακτικό, ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή στο πρόγραμμα μας, καθώς επενδύουμε στην ψηφιοποίηση του δικτύου και όλων των λειτουργειών της Εταιρείας. Εγκαθιστούμε ήδη έξυπνους μετρητές και αξίζει να σημειωθεί ότι στη Φαρκαδόνα, όλοι οι μετρητές που θα τοποθετηθούν θα είναι ευφυείς. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να λαμβάνουμε απομακρυσμένα τη μέτρηση και να διασφαλίζουμε τον έγκαιρο εντοπισμό διαρροών.

Αναπτύσσουμε καινοτόμα, ευέλικτα και βιώσιμα δίκτυα, τα οποία υποστηρίζουν όχι μόνο το φυσικό αέριο ως καύσιμο γέφυρα αλλά και δίκτυα τα οποία είναι έτοιμα να υποδεχτούν ανανεώσιμα αέρια όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο για την περαιτέρω μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, συμβάλλοντας με αυτό το τον τρόπο στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Πολιτεία για τα επόμενα χρόνια».


Ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας, κ. Σπυρίδων Αγναντής, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και τη συμμετοχή σε μια μεγάλη προσπάθεια, που όπως ανέφερε θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στο Δήμο. Η ένταξη του Δήμου στο δίκτυο διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, είναι ένα έργο που θα ωφελήσει όλους τους εμπλεκομένους, ενώ με τη βοήθεια της Πολιτείας, το φυσικό αέριο θα φθάσει και σε άλλες περιοχές του δήμου μας.

ΔΕΔΑ: Το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου επεκτείνεται σε όλη την πόλη των Σερρών

 • PDF

Το έργο θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 και θα ολοκληρωθεί το 2023

Επίσκεψη στις Σέρρες πραγματοποίησαν την Τετάρτη 18 Μαΐου 2021 ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας και ο Συντονιστής Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΔΑ, Δημήτρης Αυλωνίτης προκειμένου να επιβλέψουν την πρόοδο των εργασιών επί του υφιστάμενου δικτύου διανομής φυσικού αερίου και να ενημερώσουν τους τοπικούς φορείς για το μεγάλο έργο επέκτασης του δικτύου σε όλη την πόλη.


Στο πλαίσιο αυτό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Δήμαρχο Σερρών, Αλέξανδρο Χρυσάφη.

«Οι Σέρρες αποτελούν μία ιδιαίτερα σημαντική πόλη για τη ΔΕΔΑ, όχι μόνο γιατί είναι η πρώτη πόλη στην οποία αναπτύξαμε δίκτυο και έχουμε τους περισσότερους οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές, αλλά και γιατί έχουμε άριστη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και τις υπηρεσίες του Δήμου», υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας.


«Παράλληλα», πρόσθεσε ο κ. Τσάκας, «θέλουμε στο πλευρό μας όλους τους φορείς της πόλης προκειμένου το έργο να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς και ακόμη περισσότεροι πολίτες και επαγγελματίες των Σερρών να επωφεληθούν από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου».


Οι εργασίες επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε όλη την πόλη των Σερρών εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο του 2021 και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του 2023.  Το έργο προβλέπει την κατασκευή 70 χιλιομέτρων δικτύου και τουλάχιστον 2.200 συνδέσεις οικιακών και εμπορικών καταναλωτών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων στις Σέρρες και το Κιλκίς ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από ίδια και δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, επισυνάπτονται πίνακες με τις οδούς από τις οποίες διέρχεται το υφιστάμενο δίκτυο, καθώς και τις οδούς από τις οποίες θα ξεκινήσουν  οι εργασίες επέκτασης σε όλη την πόλη.

Στην ιστοσελίδα της ΔΕΔΑ (www.deda.gr) υπάρχουν, επίσης, αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα απαραίτητα έγγραφα (π.χ. εκδήλωση ενδιαφέροντος, αίτηση σύνδεσης, δικαιολογητικά) τα οποία απαιτούνται για να προχωρήσει η διαδικασία σύνδεσης.


Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στις Σέρρες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας και ο Συντονιστής Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων, Δημήτρης Αυλωνίτης συναντήθηκαν, επίσης, με εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων προκειμένου να ακούσουν τις προτάσεις τους για το ζήτημα της επέκτασης των υποδομών διανομής φυσικού αερίου στην πόλη.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποίησαν γεύμα εργασίας με τον  Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων του νομού Σερρών (ΟΕΒΕΣΣ) και της Ένωσης Καταστημάτων Αναψυχής & Εστίασης του νομού Σερρών,  Σωτήρη Κοτσαμπά, τον Πρόεδρο του Σωματείου Συντηρητών Αερίων και Υγρών Καυσίμων του νομού Σερρών, Γιώργο Κοτσάνπαπα, καθώς και τον Πρόεδρο και τον Ταμία του Σωματείου Θερμοϋδραυλικών του νομού Σερρών, Κωνσταντίνο Βλαχόπουλο και Χρύσανθο Φωτιάδη αντιστοίχως.


Έντονο διεθνές ενδιαφέρον από ενεργειακούς κολοσσούς για την Κυπριακή αγορά

 • PDF

Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της ανοικτής διαδικασίας της ΔΕΦΑ για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κύπρου.

Συναντήσεις ΔΕΣΦΑ-MER JSC Skopje για τον αγωγό «Ν. Μεσημβρία-Β. Μακεδονία»

 • PDF

Υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων MER JSC Skopje της Β. Μακεδονίας,

ΥΠΕΝ: Αντισταθμιστικά οφέλη για τις συμβάσεις μίσθωσης υδρογονανθράκων

 • PDF

Πρόγραμμα που αφορά σε αντισταθμιστικά οφέλη προς το Δημόσιο και τις τοπικές κοινωνίες, τα οποία προβλέπονται στις συμβάσεις μίσθωσης παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, άρχισε να υλοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

J

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

JA Teline IV

ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

JA Teline IV

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

JA Teline IV

ΒΙΟΜΑΖΑ

Avatar